GuidePedia

0


Ο Mohanad Hage Ali, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας του Κέντρου Carnegie στη Βηρυτό, δήλωσε ότι η Hezbollah προετοιμάζεται για την πιθανότητα κλιμάκωσης με το Ισραήλ

Καθώς το Ιράν και το Ισραήλ βρέθηκαν στο χείλος του ολοκληρωτικού πολέμου την περασμένη εβδομάδα, ένα σημάδι ότι κανένα από τα μέρη δεν επιθυμούσε την κλιμάκωση ξεχώρισε: ο περιορισμένος ρόλος της Hezbollah.
Οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανέζικης μαχητικής ομάδας από τότε που η Hamas εξαπέλυσε τη θανατηφόρα επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου οδήγησε στις πιο θανατηφόρες συγκρούσεις πέρα από τα σύνορα του Ισραήλ εδώ και δεκαετίες.
Ωστόσο, όταν οι περιφερειακές εχθροπραξίες έφτασαν στο πιο επικίνδυνο επίπεδό τους στη σύγκρουση - με την Τεχεράνη να εκτοξεύει ένα μπαράζ 300 πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην πρώτη της άμεση επίθεση στο Ισραήλ - η συμμετοχή της Hezbollah ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολική.
Στις 14 Απριλίου, η ομάδα εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες σε συντονισμό με την επίθεση της Τεχεράνης σε ισραηλινούς στρατώνες στα Υψίπεδα του Γκολάν - πιθανότατα από τη Συρία όπου δραστηριοποιούνται επίσης οι μαχητές της.
Αλλά το μπαράζ ήταν μικρότερο από άλλα που έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο.
Και όταν το Ισραήλ επέλεξε να απαντήσει στο Ιράν έξι ημέρες αργότερα, οι θέσεις της Hezbollah δεν ήταν μεταξύ εκείνων που στοχοποιήθηκαν.

Ο ρόλος της Hezbollah

Το ότι καμία πλευρά δεν επέλεξε να εμπλέξει σε μεγάλο βαθμό τη Hezbollah, τον πιο ισχυρό βραχίονα του Ιράν, ήταν μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις για τον περιορισμό μιας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης που το Ισραήλ και το Ιράν λένε ότι δεν θέλουν επί του παρόντος, είπαν οι αναλυτές.
«Για τη Hezbollah και το Ιράν, το θέμα είναι μια ανάλυση κόστους-οφέλους», δήλωσε ο Rym Momtaz, σύμβουλος ερευνητής στο International Institute for Strategic Studies.
«Αν η Τεχεράνη επιδίωκε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ, η Hezbollah θα ήταν το κεντρικό κομμάτι της επίθεσής της».
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η επιθυμία να διατηρήσει την ισχύ του πυρός του σε εφεδρεία σε περίπτωση που το Ισραήλ ακολουθήσει τις απειλές ότι θα απωθήσει τους μαχητές από τα σύνορα με τη βία, εάν δεν βρεθεί διπλωματική λύση, βοηθά να εξηγηθεί η σχετική αυτοσυγκράτηση της Hezbollah.
Η επιθυμία του Ιράν να αποφύγει την πυροδότηση μιας πιο σκληρής απάντησης των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην μαχητική ομάδα ήταν επίσης ένας παράγοντας.
Ενώ η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ την 1η Απριλίου σε ένα ιρανικό προξενικό κτίριο στη Δαμασκό ξεκίνησε την κλιμάκωση αυτού του μήνα, δεν ξεπέρασε το όριο να θεωρηθεί ως υπαρξιακή απειλή κατά του ιρανικού καθεστώτος, είπε ο Momtaz, «άρα σημαντική ανάμειξη της Hezbollah δεν ήταν αναγκαία».

Ο δευτερεύον ρόλος της Hezbollah

Η Hezbollah έχει χάσει περίπου 260 μαχητές από τότε που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες την ημέρα αφότου η Hamas εξαπέλυσε τη θανατηφόρα επίθεσή της στο νότιο Ισραήλ - αριθμός μεγαλύτερος ακόμη και από την καταστροφική σύγκρουσή της με το Ισραήλ το 2006, σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times που βασίζεται σε τοπικές πηγές.
Περισσότεροι από 60 άμαχοι στο Λίβανο έχουν επίσης σκοτωθεί, με 90.000 ανθρώπους να έχουν εκτοπιστεί από χωριά που είναι διάσπαρτα στα νότια σύνορά του.
Στο Ισραήλ, 14 στρατιώτες και οκτώ πολίτες έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις της Hezbollah, ενώ περισσότεροι από 80.000 έχουν επίσης εκτοπιστεί από τα σύνορα.
Η Hezbollah είναι το «στολίδι» του λεγόμενου Άξονα Αντίστασης του Ιράν, ένα ισχυρό δίκτυο περιφερειακών βραχίονων που περιλαμβάνει επίσης τη Hamas, τους Houthis της Υεμένης και τις σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ.
Υπολογίζεται ότι διαθέτει 20.000 έως 50.000 μαχητές και ένα ισχυρό οπλοστάσιο επιθετικών drones, φορητών όπλων, πυροβολικού, αρμάτων μάχης και ολοένα και πιο εξελιγμένων πυραύλων ακριβείας καθοδήγησης.
Οι σκληραγωγημένοι μαχητές της πολέμησαν για τελευταία φορά έναν βίαιο πόλεμο 34 ημερών εναντίον του Ισραήλ το 2006, ενισχύοντας τις ικανότητές τους την επόμενη δεκαετία, όταν η Hezbollah παρενέβη για να στηρίξει το καθεστώς του Bashar al-Assad κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Ενώ έχει πολεμήσει σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ της Hamas και του Ισραήλ, οι βομβαρδισμοί έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό στις συνοριακές περιοχές.
Ένας Λιβανέζος αξιωματούχος είπε ότι η απόφαση του Ισραήλ να μην χτυπήσει τη Hezbollah την Παρασκευή ως αντίποινα για την επίθεση του Ιράν δείχνει ότι «πιο ψύχραιμα κεφάλια μπορεί να επικράτησαν στο διαιρεμένο υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ».
Αν δεν το είχαν κάνει, «η Hezbollah θα αναγκαζόταν να ανταποδώσει άγρια», είπε ο αξιωματούχος, ζητώντας την ανωνυμία για να συζητήσει το θέμα.
Διαφορετικά, «μπορεί να ήμασταν ήδη σε πόλεμο πλήρους κλίμακας».
Ο Eyal Hulata, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ και συνεργάτης στο Ίδρυμα για την υπεράσπιση των δημοκρατιών, είπε ότι το γεγονός ότι το Ιράν είχε βάλει στο στόχαστρο απευθείας το Ισραήλ για πρώτη φορά σήμαινε ότι το Ισραήλ έπρεπε να απαντήσει απευθείας στην Τεχεράνη και όχι στους πληρεξουσίους της.
«Δεν πρόκειται για τη Hezbollah, αλλά για το Ιράν. Το Ιράν έπρεπε να λάβει αυτό το μήνυμα, ώστε να μην πιστεύουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να μας μπαρκάρουν», είπε, «και ελπίζουμε ότι αυτό που πήραν οι Ιρανοί από αυτό είναι ότι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στο μέλλον».
Αν και ο ολοκληρωτικός πόλεμος μπορεί να έχει αποφευχθεί προς το παρόν, η σύγκρουση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου εξακολουθεί να παραμένει το πιο επικίνδυνο σημείο ανάφλεξης για μια ευρύτερη περιφερειακή κλιμάκωση.
Ο αναπληρωτής αρχηγός της Hezbollah, Naim Qassem δήλωσε στο NBC News την περασμένη εβδομάδα ότι η ομάδα του «δεν θα δεχτεί ότι οι Ισραηλινοί παραβιάζουν τους κανόνες εμπλοκής» στο νότιο Λίβανο και θα αυξήσει τις επιθέσεις τους εάν το κάνουν οι Ισραηλινοί.

Νέα τακτική

Η Hezbollah επέδειξε επίσης μια νέα σειρά τακτικών εναντίον του Ισραήλ σε πολλά επεισόδια την περασμένη εβδομάδα, είπαν οι αναλυτές.
Την περασμένη Τετάρτη, μια δέσμη από drone και πυραύλους από την μαχητική ομάδα διείσδυσε στο σύστημα αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ και έπληξε τη συνοριακή πόλη Arab al-Aramshe.
Η επίθεση, η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές χρησιμοποίησε πιο σύγχρονα και ισχυρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη από ό,τι σε προηγούμενα περιστατικά, τραυμάτισε τουλάχιστον 14 Ισραηλινούς στρατιώτες, έξι από αυτούς σοβαρά, ανέφερε το IDF.
Το Ισραήλ αντέδρασε χτυπώντας βαθύτερα στον Λίβανο από ό,τι συνήθως, χτυπώντας, όπως είπε, την υποδομή αεράμυνας της Hezbollah στο βόρειο Baalbek, περίπου 60 μίλια στην ενδοχώρα.
Ενώ το Ισραήλ έχει προσπαθήσει να υποβαθμίσει τις δυνατότητες της μαχητικής ομάδας από τον Οκτώβριο, αξιωματούχοι, διπλωμάτες και αναλυτές στην περιοχή λένε ότι η ομάδα εξακολουθεί να διατηρεί την ισχύ της.

Η Hezbollah αποτελεί εδώ και καιρό πολύ μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ από τη Hamas.
Παρά τη δοκιμή νέων δυνατοτήτων την περασμένη εβδομάδα, οι μαχητές δεν έχουν ακόμη επιδείξει τα πιο εξελιγμένα στοιχεία στο οπλοστάσιό τους.
Ο Mohanad Hage Ali, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας του Κέντρου Carnegie στη Βηρυτό, δήλωσε ότι η Hezbollah προετοιμάζεται για την πιθανότητα κλιμάκωσης με το Ισραήλ.
«Κατανοούν ότι πρέπει να διατηρήσουν το καλύτερο από τα όπλα και τις δυνατότητές τους για αυτή τη μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη σύγκρουση».
Ωστόσο, αυτός ο περιορισμός «έχει εκληφθεί ως αδυναμία στο Τελ Αβίβ και ενθάρρυνε τη συνεχή ισραηλινή κλιμάκωση», είπε ο Momtaz της IISS.
«Έχει επίσης βλάψει την αξιοπιστία και την αποτρεπτική ικανότητα της Hezbollah και έχει δημιουργήσει εσωτερικά ρήγματα».
Οι ΗΠΑ ηγούνται των προσπαθειών για την εκτόνωση των εχθροπραξιών μέσω μιας διπλωματικής συμφωνίας, αλλά αξιωματούχοι και διπλωμάτες που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις αγωνίζονται ενάντια στον χρόνο.
«Το παράθυρο ευκαιρίας για να ολοκληρωθεί μια συμφωνία κλείνει», είπε ο Λιβανέζος αξιωματούχος, «και ο πόλεμος μπορεί ακόμα να έρθει».

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top