GuidePedia

0

«Εάν χάσει ο Trump, η Ουκρανία θα πάρει όλα τα χρήματα και τα όπλα που χρειάζεται. Αν κερδίσει ο Trump, τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα».

Ο Donald Trump δεν συγχωρεί ούτε ξεχνά εύκολα.
Καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι σύμμαχοι του Trump στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών μπλοκάρουν τη στρατιωτική βοήθεια που ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky λέει ότι το Κίεβο χρειάζεται απεγνωσμένα να αποφύγει την ήττα στον πόλεμο με τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής, είναι σαφές ότι αρνητική στάση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ προς την Ουκρανία έχει βαθιές ρίζες.
Ήταν, τελικά, ένα τηλεφώνημα με τον Zelensky που οδήγησε στην πρώτη παραπομπή του Trump τον Δεκέμβριο του 2019, αφού κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να επηρεάσει τις εκλογές του 2020 στηριζόμενος στον Ουκρανό ηγέτη για να ερευνήσει τον σημερινό πρόεδρο Joe Biden και τον γιο του Hunter.
Υπάρχουν όλα τα σημάδια ότι η χώρα εξακολουθεί να είναι στο μυαλό του, σύμφωνα με ανάλυση του Politico.
Όταν το Κογκρέσο προχώρησε αυτόν τον μήνα για να επανεγκρίνει τον νόμο περί επιτήρησης ξένων πληροφοριών - νομοθεσία που διέπει την παρακολούθηση ύποπτων διεθνών αντιπάλων - ο Trump χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αντιταχθεί.
Το ότι ο Trump πιθανότατα αναφερόταν στην υποκλοπή του πρώην προέδρου της εκστρατείας του, Paul Manafort, είναι απίθανο να πέρασε απαρατήρητο στην Ουκρανία, όπου αξιωματούχοι παρακολουθούν την εκστρατεία των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ για ενδείξεις για το τι θα μπορούσε να σημαίνει για την πολεμική τους προσπάθεια.
Ως Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, ο Trump έχει ήδη προκαλέσει φόβο στο Κίεβο, λέγοντας ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο σε 24 ώρες και σκέφτεται ότι ελπίζει να τελειώσει προτού αναγκαστεί να αποφασίσει αν θα δώσει την Ουκρανία στη Μόσχα.
Η αναφορά του Manafort εντείνει τις ανησυχίες στην Ουκρανία ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι εναντίον μιας χώρας που θεωρεί ότι εμπλέκεται στενά με την απώλεια της προεδρίας του.
Από τις πρώτες ενδείξεις για ρωσική παρέμβαση στην προεδρική εκστρατεία των ΗΠΑ το 2016, μέχρι την έρευνα από έναν ειδικό εισαγγελέα και την παραπομπή του Trump το 2019, όλοι οι δρόμοι - μπορεί μερικές φορές να φαίνεται – ότι οδηγούν στο Κίεβο.
«Ο Trump μισεί την Ουκρανία», είπε ο Lev Parnas, ένας Ουκρανοαμερικανός επιχειρηματίας που κάποτε υπηρέτησε ως ανταποκριτής στην Ουκρανία για τον δικηγόρο του Trump, Rudy Giuliani, και αργότερα στράφηκε εναντίον του πρώην προέδρου.
«Αυτός και οι άνθρωποι γύρω του πιστεύουν ότι η Ουκρανία ήταν η αιτία όλων των προβλημάτων του Trump».

«The Black Ledger»

Η εμπλοκή του Trump με την Ουκρανία προήλθε από τις στάχτες της επανάστασης του Euromaidan της Ουκρανίας.
Πριν ο Manafort γίνει διευθυντής της εκστρατείας του Trump, είχε εργαστεί στην Ουκρανία για τον πρώην πρόεδρο Viktor Yanukovych, έναν φιλορώσο πολιτικό που έφυγε από τη χώρα το 2014 μετά από πανεθνικές διαδηλώσεις κατά της απόφασής του να απομακρύνει την Ουκρανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και προς τη Μόσχα.
Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, τα κεντρικά γραφεία του κόμματος του Yanukovych πυρπολήθηκαν και ήταν εκεί που ένας Ουκρανός ακτιβιστής και πρώην βουλευτής βρήκε αυτό που έγινε γνωστό ως «Black Ledger».
Το βιβλίο περιείχε μια χειρόγραφη λίστα με μυστικές πληρωμές από το κόμμα του Yanukovych σε Ουκρανούς αξιωματούχους, τηλεοπτικές προσωπικότητες, νομοθέτες και δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας, το επώνυμο του Manafort εμφανίστηκε τουλάχιστον 22 φορές να λαμβάνει περίπου 12,7 εκατομμύρια δολάρια.
Το γραφείο είπε ότι η συμπερίληψη του ονόματός του στο βιβλίο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι του δόθηκαν τα αναφερόμενα ποσά, τα οποία ο Manafort αρνήθηκε ότι έλαβε.
Η εμφάνιση του Manafort στο βιβλίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους New York Times τον Αύγουστο του 2016, λίγους μήνες πριν ο Trump αναμετρηθεί με τη Hillary Clinton για την προεδρία.
Ήταν μια από τις πρώτες ιστορίες που συνέδεαν τον Trump με την Ουκρανία και πιθανώς με τη Ρωσία και τους συμμάχους της, ένα θέμα που θα τον βασάνιζε καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του.

Οι σύμμαχοι του Trump έχουν παρουσιάσει το Black Ledger ως αυθεντικό και συνωμοσία του Δημοκρατικού Κόμματος για να υπονομεύσει τους αντιπάλους του.
«Ήταν αδύνατο να αποδειχθεί η αυθεντικότητα της υπογραφής δίπλα στο όνομα του Manafort στο βιβλίο», είπε ο Yuriy Lutsenko, πρώην γενικός εισαγγελέας που για ένα διάστημα υποστήριξε τις προσπάθειες του Trump να ανοίξει έρευνα για διαφθορά κατά του Hunter Biden.
«Ποιος θα έβαζε ανοιχτά την υπογραφή του κάτω από μυστικές πληρωμές σε μετρητά;» πρόσθεσε ο Lutsenko, ο οποίος είπε ότι έχει στα χέρια του τη λίστα, την οποία η Ουκρανία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ως απόρρητο έγγραφο.
Το 2019 ο Giuliani περιέγραψε το έγγραφο ως «ένα «μαύρο βιβλίο» που διαπιστώθηκε ότι ήταν δόλιο».
Ο Manafort κατηγορήθηκε για 12 κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, φοροδιαφυγή και παραβιάσεις λόμπι το 2017.
Οι κατηγορίες δεν σχετίζονταν με το Black Ledger, το οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε ως αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του.

Το κυνήγι του Trump για τον διακομιστή των Δημοκρατικών

Η αντιπάθεια του Trump για την Ουκρανία έχει επίσης τις ρίζες του στην πεποίθησή του ότι ήταν η Ουκρανία, όχι η Ρωσία, που παρενέβη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, είπε ο Parnas.
«Ξεκίνησε όταν ξεκίνησε το Russiagate», είπε ο Parnas, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς για ρωσική εκλογική πειρατεία που θα οδηγούσε τελικά στον διορισμό του ειδικού εισαγγελέα Robert Mueller.
«Άνθρωποι στην προεκλογική εκστρατεία του Trump του είπαν ότι στις εκλογές αναμειγνύονταν Ουκρανοί και όχι Ρώσοι».
Η εκλογική νίκη του Trump αμαυρώθηκε από κατηγορίες, που αργότερα επιβεβαιώθηκαν από υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, ιδιωτικές εταιρείες πληροφοριών και ομοσπονδιακούς ερευνητές, ότι η Ρωσία είχε παραβιάσει τα email της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, του στρατηγικού και χρηματοδοτικού βραχίονα του κόμματος.

Ο Trump έχει προωθήσει με συνέπεια μια θεωρία συνωμοσίας ότι ήταν η Ουκρανία που πραγματοποίησε το hacking και ότι η χώρα εξακολουθούσε να κρύβει έναν διακομιστή με τα δεδομένα.
Ο Trump προφανώς διατηρούσε αυτή την πεποίθηση και στην προεδρία του, λέγοντάς την τον Ιούλιο του 2019 κατά τη διάρκεια αυτού που αργότερα θα περιέγραφε ως «τέλειο» τηλεφώνημα με τον Zelensky, την αλληλεπίδραση που οδήγησε στην παραπομπή του.
«Θα ήθελα να μας κάνετε τη χάρη, ωστόσο, επειδή η χώρα μας έχει περάσει πολλά και η Ουκρανία γνωρίζει πολλά για αυτό», είπε ο Trump στον Zelenskyy.
«Τον διακομιστής λένε ότι τον έχει η Ουκρανία», πρόσθεσε.
Αργότερα εκείνο το έτος, ο Trump υπερασπίστηκε την απόφασή του να παγώσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία λόγω εν μέρει των υποψιών του ότι «μια ουκρανική εταιρεία» είχε στην κατοχή του τον διακομιστή.
«Θέλω ακόμα να δω αυτόν τον διακομιστή», είπε στην τηλεοπτική εκπομπή Fox & Friends.
«Ξέρετε, το FBI δεν πήρε ποτέ αυτόν τον διακομιστή.
Αυτό είναι ένα μεγάλο μέρος όλου αυτού του πράγματος».
Ο Mueller, ο ειδικός εισαγγελέας, κατήγγειλε 12 Ρώσους το 2018 για εισβολή στους υπολογιστές του Δημοκρατικού Κόμματος δύο χρόνια πριν.
Το 2022, ο Ρώσος πολέμαρχος Yevgeny Prigozhin παραδέχτηκε ότι η Ρωσία είχε παρέμβει στη δημοκρατική διαδικασία των ΗΠΑ.
«Έχουμε παρέμβει (στις εκλογές των ΗΠΑ), παρεμβαίνουμε και θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε», είπε ο Prigozhin.
«Προσεκτικά, με ακρίβεια, χειρουργικά και με τον δικό μας τρόπο, όπως ξέρουμε να κάνουμε», είχε πει.

Zelensky και το τέλειο τηλεφώνημα

Το τηλεφώνημα του Trump με τον Zelensky τον Ιούλιο του 2019 θα έπαιζε κεντρικό ρόλο σε ένα από τα πιο δύσκολα επεισόδια στην πολιτική του καριέρα: την πρώτη του παραπομπή, η οποία προήλθε από την προσπάθειά του να πιέσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας να ξεκινήσει έρευνα για τον Biden.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Trump προέτρεψε τον Zelensky να ξεκινήσει έρευνα, λέγοντας ότι θα τον φέρει σε επαφή με τον Giuliani και τον Γενικό Εισαγγελέα William Barr.
«Θα φτάσουμε μέχρι το τέλος», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στον Ουκρανό ομόλογό του. «Είμαι σίγουρος ότι θα το καταλάβεις».
Ο Parnas, ο οποίος εργάστηκε για την προώθηση της έρευνας, είπε ότι ο Giuliani ενδιαφέρθηκε για πρώτη φορά για το θέμα το 2018.
Ο καταλύτης ήταν ένα βίντεο στο οποίο ο τότε αντιπρόεδρος Τζο Biden περιέγραφε πώς το 2016 είχε απειλήσει να παρακρατήσει χρήματα από τον τότε Πρόεδρο της Ουκρανίας Petro Poroshenko εάν το Κίεβο δεν απέλυε τον εισαγγελέα.

Την εποχή εκείνη η Ρωσία είχε ήδη εισβάλει στην Κριμαία και σε τμήματα της Ανατολικής Ουκρανίας.
«Τα μάτια του Giuliani άνοιξαν διάπλατα. «Τον πήραμε, πήραμε τον Joe», είπε», θυμάται ο Parnas.
Ο Giuliani πίστευε ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι ο Biden πίεσε να απολυθεί ο εισαγγελέας Viktor Shokin επειδή ερευνούσε τον Hunter, ο οποίος είχε πιάσει δουλειά στην Burisma, μια ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου που αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας για διαφθορά.
«Δύο εβδομάδες αργότερα δείξαμε το βίντεο στον Trump», πρόσθεσε ο Parnas.
«Μετά από αυτό, η Ουκρανία ήταν στο μυαλό του. Τότε κατάλαβα ότι η Ουκρανία τελείωσε».
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τις κατηγορίες του Guiliani.
Ενώ ο Biden ζήτησε την απομάκρυνση του Shokin, ήταν μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω ανησυχιών ότι ο εισαγγελέας εμπόδιζε τις έρευνες για διαφθορά στη χώρα.
Ο Shokin δεν ερευνούσε τον Hunter Biden ή την Burisma την εποχή που ο Biden υποστήριξε την αποπομπή του.
Ο Parnas είπε ότι στόχος του ήταν να πείσει την Ουκρανία να συνεργαστεί με τον Πρόεδρο Trump και έτσι να εξασφαλίσει την υποστήριξή του.
«Για αυτό, χρειαζόμασταν έναν από τους προέδρους [Poroshenko ή Zelensky] να ανακοινώσει έρευνα για τον Biden», είπε.
«Σκεφτήκαμε ότι αν κάνουν ό,τι θέλει, ο Trump θα χρωστάει στην Ουκρανία».
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Trump, ο Zelensky υποσχέθηκε να ελέγξει τι θα μπορούσε να γίνει, αλλά η Ουκρανία τελικά δεν άνοιξε έρευνα.
«Έτσι τώρα ο Trump μισεί τον Zelensky με πάθος», είπε ο Parnas. «Και ο Zelensky το ξέρει».
Η Ουκρανία δεν είχε ποτέ κανένα στοιχείο ότι ο Biden ή ο γιος του παραβίασαν τους νόμους της χώρας, παραδέχτηκε ο Lutsenko σε συνέντευξή του.

Η Ουκρανία προετοιμάζεται για την προεδρία Trump

Καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, η κυβέρνηση της Ουκρανίας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να μείνει μακριά από την αμερικανική πολιτική.
Ο Zelensky ζήτησε από τον Trump να έρθει στην Ουκρανία για να δει τι έκανε η Ρωσία στη χώρα με τα μάτια του.
Με ένα νομοσχέδιο στρατιωτικής βοήθειας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων να έχει σταματήσει στο Κογκρέσο, το γραφείο του προσελκύει τους Ρεπουμπλικάνους, προσπαθώντας να τους πείσει ότι η βοήθεια της Ουκρανίας είναι προς το εθνικό συμφέρον της Αμερικής.
«Δεν πιστεύω ότι κάποιος που εκπροσωπεί το κόμμα του Ronald Reagan θα εγκαταλείψει την Ουκρανία», είπε ο Andriy Yermak, επικεφαλής του γραφείου του Zelensky, στο POLITICO νωρίτερα αυτό το μήνα.
Εν τω μεταξύ, ωστόσο, οι Ουκρανοί εργάζονται για να είναι όσο το δυνατόν αυτάρκεις, ενισχύοντας την εγχώρια παραγωγή όπλων και προσπαθώντας να διαφοροποιήσουν τις πηγές στρατιωτικής τους βοήθειας.
Ενώ ο Zelensky έχει ανησυχήσει δημόσια για την πιθανότητα μιας προεδρίας Trump, ο Yermak προσπάθησε να αποκτήσει έναν πιο αισιόδοξο τόνο.
«Νομίζω ότι, πρώτα απ' όλα, οι άνθρωποι που ήταν στην ομάδα του Trump εκείνη την περίοδο δεν είναι πια εκεί», είπε στο POLITICO κατά τη διάρκεια εκδήλωσης τον Φεβρουάριο.
«Έχει νέα ομάδα. Επιπλέον, υπάρχει δικομματική υποστήριξη για την Ουκρανία και συνομιλούμε συνεχώς με εκπροσώπους και των δύο μερών».
Ο Parnas από την πλευρά του δήλωσε απαισιόδοξος.
«Ο Zelensky και ο Yermak γνωρίζουν ότι δεν πολεμούν μόνο τη Ρωσία για τη ζωή τους αλλά και τους Ρεπουμπλικάνους», είπε.
«Εάν χάσει ο Trump, η Ουκρανία θα πάρει όλα τα χρήματα και τα όπλα που χρειάζεται.
Η Ρωσία θα τελειώσει», πρόσθεσε.
«Αν κερδίσει ο Trump, τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα».

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top