GuidePedia

0
Είναι συνεχείς οι προσπάθειες των ''φίλων'' της Τουρκίας, που θέλουν και επιδιώκουν να την βοηθήσουν, για να ανοίξει, στις διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ, το κεφάλαιο της ενέργειας. Κάτι που προσπαθούν να το συνδυάσουν με τα ευρύτερα ζητήματα ενέργειας. Αυτό δήλωσε χθες στο κρατικό ΡΙΚ ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ενώ πρόσθεσε ότι το άνοιγμα ενός κεφαλαίου, δεν έχει καμιά σχέση με τη συνεργασία στην ενέργεια.

Ο Κυπριανού, είπε ότι η θέση της κυπριακής κυβέρνησης είναι ότι «αν η Τουρκία δε σεβαστεί τα δικαιώματα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την έρευνα, εκμτάλλευση και αξιοποίηση των δικών τους πόρων ενέργειας, δε μπορεί να ζητεί να ανοίξει το κεφάλαιο αυτό».
Στο μεταξύ, έντονο παρασκήνιο αναπτύσσεται στις Βρυξέλλες, με πρωταγωνιστές τους Βρετανούς, «οι οποίοι κάνουν πλάτες» στους Τούρκους για να ξεπαγώσει το κεφάλαιο για την ενέργεια. Το Λονδίνο υπέβαλε πρόταση αξιώνοντας, στα συμπεράσματα της αυριανής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, να διασυνδέσουν την «ενεργειακή ασφάλεια» της Ευρώπης με την «πολιτική διεύρυνσης» για την Τουρκία.
Η πρόταση του Λονδίνου αναφέρει: «Η ενεργειακή ασφάλεια πρέπει, επίσης, να αντικατοπτρίζεται πλήρως στις πολιτικές διεύρυνσης και γειτονίας της ΕΕ, μεταξύ άλλων, μέσω πολιτικού διαλόγου και πρακτικής συνεργασίας μεταξύ εταίρων, όπως η Τουρκία και η Ουκρανία».
Η βρετανική φόρμουλα είχε συζητηθεί σε επίπεδο των ΥΠΕΞ της Ένωσης την περασμένη Δευτέρα και αντιμετώπισε την αντίδραση της Κύπρου, της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Μάλτας.
Είναι φανερό πως μεθοδεύεται «ξεπάγωμα» του κεφαλαίου «Ενέργεια» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, από τη Μεγ. Βρετανία. Το Λονδίνο υπέβαλε «πρόταση-παγίδα», αξιώνοντας όπως τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. διασυνδέσουν την «ενεργειακή ασφάλεια» της Ευρώπης με την «πολιτική διεύρυνσης» για την Τουρκία, δηλαδή με την ενταξιακή πορεία της χώρας.
Με άλλα λόγια, το Λονδίνο ζητά ουσιαστικά από τους «26» εταίρους του να αποδεχθούν τη διασύνδεση δύο άσχετων θεμάτων (ενεργειακή ασφάλεια-πολιτική διεύρυνσης για την Τουρκία) και να συμφωνήσουν σε ένα λεκτικό που εκ των πραγμάτων θα βάζει «υποθήκη» και για μελλοντικό άνοιγμα του επίμαχου τουρκικού διαπραγματευτικού κεφαλαίου «Ενέργεια», το οποίο ως γνωστό μπλοκάρει μονομερώς η Λευκωσία.
Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η βρετανική πρόταση συζητήθηκε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών την περασμένη Δευτέρα και στηρίχθηκε από την Τσεχία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αλλά πυροδότησε τις έντονες αντιδράσεις του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού, των ΥΠΕΞ της Γαλλίας και της Μάλτας καθώς και της υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ελλάδας.
Η πρόταση του Λονδίνου αναφέρει: «Η ενεργειακή ασφάλεια πρέπει επίσης να αντικατοπτρίζεται πλήρως στις πολιτικές διεύρυνσης και γειτονίας της Ε.Ε., μεταξύ άλλων μέσω πολιτικού διαλόγου και πρακτικής συνεργασίας μεταξύ εταίρων όπως η Τουρκία και η Ουκρανία». Όπως συνάγεται ευθέως από τη βρετανική πρόταση, το Λονδίνο επιχειρεί να εξασφαλίσει ένα προνομιακό καθεστώς μεταχείρισης της Τουρκίας λόγω της δυνατότητάς της να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε., δεσμεύοντας όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια συμφωνία που θα εκτείνεται στην «πολιτική διεύρυνσης», με προφανές διακύβευμα το άνοιγμα του τουρκικού κεφαλαίου «Ενέργεια».
Το Λονδίνο υπέβαλε και μια δεύτερη πρόταση, η οποία σερβίρεται ως «εναλλακτική», χωρίς ωστόσο αυτό να έχει αποσαφηνιστεί. Η δεύτερη βρετανική πρόταση, εναλλακτική ή συμπληρωματική, αναφέρει ότι «η Κομισιόν καλείται να συνεχίσει τις προσπάθειές της για να διευκολύνει την ανάπτυξη των στρατηγικών διαδρόμων για τη μεταφορά μεγάλου όγκου φυσικού αερίου όπως ο Νότιος Διάδρομος, μεταξύ άλλων μέσω ενισχυμένου διαλόγου και συνεργασίας με την Τουρκία και χωρών στην περιοχή της Κασπίας». Η δεύτερη αυτή βρετανική πρόταση επιδιώκει εμφανώς προνομιακή μεταχείριση της Τουρκίας στη διαμετακόμιση φυσικού αερίου.
Η ουγγρική Προεδρία δεν είχε μέχρι χθες ανοίξει τα χαρτιά της αναφορικά με την περίληψη ή όχι των βρετανικών προτάσεων στο προσχέδιο Συμπερασμάτων που θα τεθεί ενώπιον των «27» ηγετών στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Οι αντιδράσεις, ωστόσο, που προκλήθηκαν πρέπει θεωρητικά να αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για ένα τέτοιο εγχείρημα ενσωμάτωσης των βρετανικών προτάσεων στο προσχέδιο Συμπερασμάτων.
Είναι ενδιαφέρον πως στις αντιδράσεις που εκδήλωσαν η Γαλλία, η Μάλτα και η Ελλάδα, υπέδειξαν ότι σε περίπτωση ονομαστικής αναφοράς στην Τουρκία, θα πρέπει να γίνει ανάλογη αναφορά και στη Ρωσία. Αντίθετα, η Τσεχία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία στήριξαν πλήρως τις βρετανικές προτάσεις. Το θέμα βρίσκεται πλέον στα χέρια της ουγγρικής Προεδρίας, η οποία υπό το φως των αντιδράσεων, δεν θα πρέπει να αποδεχθεί την ενσωμάτωση των βρετανικών προτάσεων στο προσχέδιο συμπερασμάτων που θα συζητήσουν οι «27» ηγέτες, σήμερα Παρασκευή, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
 ''ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ''
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top