GuidePedia

0


Γώργος Μαυρίδης
Όπως σας ενημερώσαμε, ένας ρωσικός στολίσκος απέπλευσε με προορισμό την Κούβα για μία σπάνια παράταξη στο κατώφλι των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο από όλα το Πεντάγωνο είναι το σύγχρονο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο που περιλαμβάνεται σε αυτήν την ρωσική ομάδα σκαφών, επειδή μπορεί να εκτοξεύσει φονικούς πυραύλους κρουζ.

Ποια Είναι Αυτό το Υπερ-Υποβρύχιο της Ρωσίας;

Πριν αναλύσουμε τις δυνατότητες του ρωσικού υποβρυχίου, να σημειώσουμε πως Κουβανέζοι αξιωματικοί δήλωσαν πως κανένα από τα ρωσικά σκάφη που πλέει προς την Καραϊβική δεν θα μεταφέρει πυρηνικά όπλα. Αυτός ο στολίσκος αναμένεται να πραγματοποιήσει τακτικές ασκήσεις στα χωρικά ύδατα της Αβάνα.

Η ομάδα θα περιλαμβάνει ένα προηγμένο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο πυραύλων κρουζ κλάσης Yasen-M, όπως και άλλα 3 ρωσικά πολεμικά πλοία: μία φρεγάτα τύπου Project 22350 ονόματι Admiral Gorshkov, το δεξαμενόπλοιο πετρελαίου Pashin και το ναυαγοσωστικό Nikolai Chiker. Αυτά τα σκάφη θα βρίσκονται στο λιμάνι της κουβανέζικης πρωτεύουσας από τις 12 μέχρι τις 17 Ιουνίου.

Όπως προαναφέραμε, η μεγαλύτερη ανησυχία των Αμερικανών μεταξύ του ρωσικού στολίσκου είναι φυσικά το υποβρύχιο της κλάσης Yasen-M. Τα υποβρύχια αυτής της κλάσης είναι κάτι περισσότερο από απλές πλατφόρμες μεταφοράς πυραύλων κρουζ. Διαθέτουν την ικανότητα να επιχειρούν ως επιθετικά σκάφη γενικού σκοπού, αλλά και ως σκάφη συγκέντρωσης κατασκοπευτικών δεδομένων ή ως πλατφόρμες ειδικών αποστολών.

Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά τους είναι η ικανότητά τους να επιχειρούν ιδιαίτερα αθόρυβα, όπως και τα αντίστοιχα υποβρύχια του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος τόνισε πως «αυτά τα υποβρύχια θα αποτελέσουν μία συνεχής απειλή για την αμερικανική ενδοχώρα, απειλή που δεν έχουμε ξανά αντιμετωπίσει στο παρελθόν».

Η κλάση Yasen-M αποτελεί ουσιαστικά μία αναβαθμισμένη έκδοση της αρχικής κλάσης Yasen του προγράμματος Project 885. Το πρώτο πλοίο Yasen (το ΝΑΤΟ το αποκαλεί Graney) τέθηκε σε λειτουργία το 2014 με πλήρωμα 90 ατόμων και μέγιστο βάθος βύθισης τα 600 μέτρων. Τα βελτιωμένα Yasen-M καθελκύστηκαν για πρώτη φορά το 2017 με βελτιωμένα ηλεκτρονικά συστήματα, σημαντικές αλλαγές στον σχεδιασμό και λοιπές βελτιώσεις.

Ειδικοί εκτιμούν πως η Μόσχα τα σχεδίασε ειδικά για να επιτίθονται ομάδες αμερικανικών αεροπλανοφόρων ή εχθρικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων. Τα Yasen-M διαθέτουν βέβαια την δυνατότητα να χτυπούν και εχθρικούς παράκτιους στόχους, όπως ναυτικές βάσεις. Έχουν 24+ κελιά κάθετης εκτόξευσης για διάφορους πυραύλους κρουζ, συμπεριλαμβανομένου του περιβόητου πυραύλου P-800 Oniks εμβέλειας 300 χιλιομέτρων. 

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top