Για νέο δόλωμα ψάχνει ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky και οι ... σύμμαχοι του
Στην κορύφωση της έντασης που προκλήθηκε τα τελευταία 24ωρα στην κορεατική χερσόνησο αλλά και στις συνεχείς καταγγελίες του Ουκρανού προέδρου Volodomyr Zelensky ότι στο πλάι των Ρώσων πολεμούν και Βορειοκορεάτες στρατιώτες στο ουκρανικό μέτωπο αναφέρεται δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti, το οποίο επιχειρεί αφενός να αποδομήσει την εικόνα που επικρατεί στη Δύση αφετέρου να αποκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις του Zelensky.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα δυτικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι αρχές της Βόρειας Κορέας προχώρησαν στην ανατίναξη των τμημάτων των τελευταίων αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων που τη συνδέουν με τη Νότια Κορέα.
Αυτό μετέδωσε αρχικά το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο πληροφορίες από το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Κορέας.
Αν και τα σύνορα μεταξύ των δύο κρατών στην κορεατική χερσόνησο έχει αποτελέσει πηγή διαφόρων επεισοδίων, αυτήν την φορά – όπως λέει το RIA Novosti – το πλαίσιο των εκρήξεων ξεπερνά κατά πολύ την περιοχή και τοποθετείται σε ένα τελείως διαφορετικό μέρος του κόσμου.
«Για να καταλάβουμε την κατάσταση, ας ανακαλέσουμε το ημερολόγιο για βοήθεια» τονίζει το δημοσίευμα.
Η ακύρωση της Συνόδο στο Ramstein
Ας θυμηθούμε ότι είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 10 με 12 Οκτωβρίου η ειδική συνάντηση των αρχηγών των κρατών που είναι σύμμαχοι της Ουκρανίας στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία.
Στη Σύνοδο της «Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία» που αποτελείται από περίπου 50 κράτη επρόκειτο να συμμετάσχουν περίπου 20 αρχηγοί κρατών, ανάμεσα τους και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden.
Για τον «παράνομο» Ουκρανό πρόεδρο Zelensky, η συνάντηση στο Ramstein ήταν η τελευταία ευκαιρία πριν από τη λήξη της προεδρίας Biden προκειμένου να «τρομάξει» τους «χορηγούς» του, να απαιτήσει μια πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ και να πάρει άδεια για να χρησιμοποιήσει δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει βαθιά το ρωσικό έδαφος
«Η συμμορία του Zelensky, όπως και η ομάδα υποστήριξής του από Βρετανία και ΗΠΑ, έλαβε υπόψη τα λάθη κατά την παρουσίαση του «σχεδίου νίκης» στην Ουάσινγκτον και θέλησε να βρει νέα επιχειρήματα και ισχυρές ειδήσεις που θα μπορούσαν να σπάσουν την ήρεμη αντίσταση των Biden και Scholz» υποστηρίζει το δημοσίευμα.
Η είδηση βρέθηκε
Και όπως επισημαίνει το RIA Novosti, η είδηση βρέθηκε.
Λίγο πριν αυτή βγει στη δημοσιότητα, εμφανίστηκαν πληροφορίες στα δυτικά ΜΜΕ ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους ανησυχούσαν ολοένα και περισσότερο για την εμβάθυνση της συνεργασίας της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα, την Κίνα και το Ιράν.
Ανησυχούν οι Αμερικανοί για τη Βόρεια Κορέα;
Εξαιρετικά.
Και …εντελώς τυχαία, στις 3 Οκτωβρίου η Νότια Κορέα εκτόξευσε ένα drone στο έδαφος της Βόρειας Κορέας, σκορπίζοντας αντικυβερνητικά φυλλάδια, τα οποία, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση και αντίστοιχες δηλώσεις από την ηγεσία της Βόρειας Κορέας.
Την επόμενη ημέρα, στις 4 Οκτωβρίου, οι Times και προκειμένου να ανακινήσουν το θέμα της Β. Κορέας δημοσίευσαν ένα μακροσκελές άρθρο, υποστηρίζοντας πως η Β. Κορέα έστελνε ετησίως περίπου 3 εκατομμύρια οβίδες στη Ρωσία για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, η οποία αντιστοιχεί «σχεδόν στο μισό των οβίδων που χρησιμοποιεί στην Ουκρανία η Ρωσία», γεγονός που συνδράμει σημαντικά τη ρωσική επίθεση στα ανατολικά της χώρας.
Στρατός στη Ρωσία
Λίγες ημέρες αργότερα, στις 8 Οκτωβρίου, ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας Kim Yong Hyun υποστήριξε ότι «η Βόρεια Κορέα μπορεί να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία για να βοηθήσει τη Ρωσία» και ότι «πιθανή επέμβαση της Βόρειας Κορέας στη σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή πρόκληση».
Επιπλέον, υποστήριξε (χωρίς καμία απόδειξη) ότι υπάρχουν στοιχεία για απώλειες στις τάξεις των Βορειοκορεατών στρατιωτών που φέρεται να συμμετείχαν στις στρατιωτικές συγκρούσεις στο πλαίσιο της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Σύνορα – φρούριο
Στον απόηχο της προβοκάτσιας της Νότιας Κορέας με το drone, το Γενικό Αρχηγείο του στρατού της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε στις 9 Οκτωβρίου ότι θα κλείσει τους δρόμους και τους σιδηροδρόμους με τη Νότια Κορέα και ότι θα «μετατρέψει τα νότια σύνορα σε φρούριο».
Την ίδια μέρα όμως, μια δεύτερη, παρόμοια πρόκληση πραγματοποιήθηκε με νοτιοκορεατικό drone, που είχε ως στόχο να προκαλέσει μια ακόμα πιο οξεία αντίδραση της ηγεσίας της Βόρειας Κορέας.
Παρά το γεγονός ότι στις 9 Οκτωβρίου, με το πρόσχημα του τυφώνα Milton, ο Biden ακύρωσε το ταξίδι του και αποφάσισε να αναβάλει τη συνάντηση στο Ramstein, η επιχείρηση «Βόρεια Κορέα» συνεχίστηκε, με το βλέμμα στις συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο και των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Και 3η πρόκληση
Στις 10 Οκτωβρίου ακολούθησε και η τρίτη πρόκληση με drone της Νότιας Κορέας, με ένα πραγματικό… μπάχαλο να ξεσπά στα δυτικά ΜΜΕ:
«Η Βόρεια Κορέα πιθανότατα έχει αναπτύξει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία».
«Οι Βορειοκορεάτες βοηθούν τους Ρώσους με την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου KN-23» (The Guardian).
«Η Πιονγιάνγκ έχει γίνει ο κύριος προμηθευτής του «οπλοστασίου του κακού» της Ρωσίας (The Hill) και ούτω καθεξής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δημοσιεύματα περιείχαν ένα σαφές μήνυμα και έναν συγκεκριμένο αποδέκτη: «σοβαρή κλιμάκωση καταγράφεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς εμφανίστηκαν τακτικές στρατιωτικές μονάδες από τρίτη χώρα» σε συνδυασμό με το ότι «ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να επικεντρωθεί στη βοήθεια της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία για την Ουκρανία», διότι «αυτό θα μπορούσε να παρασύρει άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε πόλεμο».
Το αποκορύφωμα
Στις 12 Οκτωβρίου το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) ανέφερε ότι «Βορειοκορεάτες στρατιώτες πολεμούν ήδη στην Ουκρανία και αρκετές χιλιάδες εκπαιδεύονται στη Ρωσία», ενώ η Express.co.uk μετέδιδε ότι «η άφιξη ενός τεράστιου αριθμού ξένων στρατιωτών θα μπορούσε να συνδράμει σημαντικά στην επίθεση της Ρωσίας το επόμενο έτος».
Στις 14 Οκτωβρίου καταγράφεται το αποκορύφωμα της «επιχείρησης» λέει το RIA Novosti.
O Zelensky δήλωσε ευθέως ότι «η Βόρεια Κορέα εισέρχεται επί του παρόντος στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας στο πλευρό της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και ότι «η Ρωσία έχει σχέδια για το φθινόπωρο-χειμώνα που λαμβάνουν υπόψη την υποστήριξη από τη Βόρεια Κορέα».
Από αυτήν την άποψη, σύμφωνα με τον Zelensky, υπό αυτές τις συνθήκες, οι σχέσεις «με τους εταίρους πρέπει να φτάσουν σε νέο επίπεδο», επομένως, απαιτούνται επειγόντως «δυνατότητες μεγάλης εμβέλειας» και «ακόμα μεγαλύτερος όγκος στρατιωτικής βοήθειας».
Νέο δόλωμα…
Αυτό είναι το δραματικό μήνυμα, για το οποίο ξεκίνησαν όλα.
Χειροκροτήματα, δάκρυα Biden, η άδεια έχει σχεδόν υπογραφεί, η πρόσκληση για το ΝΑΤΟ έχει σχεδόν σταλεί.
Ωστόσο, υπάρχει πάντα ένα «αλλά».
«Την ίδια ημέρα ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin υπέβαλε στη Δούμα για επικύρωση μια συμφωνία για τη συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας που προβλέπει αμοιβαία στρατιωτική βοήθεια.
Και το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας που προηγουμένως είχε αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή στις προβοκάτσιες, δήλωσε αμέσως ότι «αρνούνται να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο» ενώ αμέσως εμφανίστηκαν πληροφορίες στα νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης ότι οι Αμερικανοί… φταίνε για όλα.
Ούτε μισή μέρα δεν είχε περάσει και ο πρόεδρος Biden, αντί να καταδικάσει οργισμένα την αποστολή των μυθικών στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ξαφνικά ότι «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα για τη μείωση των πυρηνικών όπλων χωρίς προϋποθέσεις».
Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει ότι ακούσαμε και ότι «το πληροφοριακό δόλωμα» του Zelensky για τη Βόρεια Κορέα δεν λειτούργησε, και τώρα θα πρέπει να εφεύρουμε κάτι νέο» καταλήγει το δημοσίευμα του RIA Novosti.
πηγήΟι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.