Η Σύνοδος Κορυφής των BRICS αποδεικνύει την παταγώδη αποτυχία της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία και τον πρόεδρο Putin
Η Σύνοδος Κορυφής των BRICS, της οποίας οι εργασίες συνεχίζονται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στο Kazan της Ρωσίας, εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει μια σειρά από εξαιρετικά σημαντικές αλλαγές στη σημερινή γεωπολιτική και παγκόσμια οικονομική σκηνή.
Αλλαγές που δρομολογούν ιστορικές ανατροπές που είναι ικανές να οδηγήσουν στην κατάρρευση των θεμελίων του σημερινού δυτικού μοντέλου.
Ο Γάλλος ιστορικός Emmanuel Todd υποστηρίζει ότι η Δύση έχασε στην Ουκρανία και ότι ο κόσμος θα ξανακτιστεί… αλλά όχι με βάση τις δυτικές ιδέες, καθώς νέοι παίκτες, όπως οι BRICS μπαίνουν στο παιχνίδι, τη στιγμή που σημειώνει ότι οι ΗΠΑ βιώνουν μια πρωτοφανή πολιτική και οικονομική κρίση που δεν πρόκειται να αλλάξει μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, όποιος και αν είναι ο επόμενος πρόεδρος.
Και όπως είναι γνωστό, μόλις υπάρξει ένα κενό εξουσίας… αυτό άμεσα αναπληρώνεται.
Και η δύναμη που θα το αναπληρώσει, ήδη έχει κάνει την εμφάνιση της.
Στο κενό οι μεθοδεύσεις της Δύσης
Αν και η Σύνοδος των BRICS είναι σε εξέλιξη, κάποια πρώτα βασικά συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν.
Ένα από αυτά είναι η παταγώδης αποτυχία της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία και τον πρόεδρο Putin.
Ο Putin φιλοξενεί στο πλαίσιο της Συνόδου 32 ηγέτες κρατών, ανάμεσα στους οποίους ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Naredra Modi, ο πρόεδρος του Ιράν, Masoud Pezeshkian, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan και πολλοί ακόμα ισχυροί ηγέτες, ενώ το παρών δίνει ακόμα και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, «ο Putin πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη συγκέντρωση παγκόσμιων ηγετών στη Ρωσία από τότε που διέταξε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία».
Είναι αν μη τι άλλο μια σαφής επιβεβαίωση ότι οι μεθοδεύσεις της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία έπεσαν στο κενό
Πιο κοντά ο πολυπολικός κόσμος
Απέναντι σε αυτές τις επιθετικές κινήσεις, η Ρωσία συγκρότησε τις δικές της συμμαχίες.
Αυτό μπορεί να συμπεράνει κανείς, αν κρίνει τις δηλώσεις του Κινέζου προέδρου Xi Jinping, ο οποίος υποστήριξε ότι η διεθνής κατάσταση είναι χαώδης αλλά η στρατηγική εταιρική σχέση του Πεκίνου με τη Μόσχα είναι μια δύναμη σταθερότητας.
Κίνα και Ρωσία, δύο βασικοί εταίροι των BRICS πρωτοστατούν στη δημιουργία μιας νέας εποχής, συγκροτώντας κοινό μέτωπο κατά των ΗΠΑ, τις οποίες έχουν χαρακτηρίσει «επιθετικό ηγεμόνα του Ψυχρού Πολέμου που σπέρνει το χάος σε όλο τον κόσμο».
Άλλωστε Putin και Xi Jinping έχουν διαρκώς αποκαλύψει τον στόχο τους που δεν είναι άλλος από έναν πολυπολικό κόσμο που θα βάλει τέλος στην ηγεμονία της Δύσης.
«Η Σύνοδος επιδιώκει να απεικονίσει τον Putin ότι αντιστέκεται στη Δύση σε μια προσπάθεια να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια τάξη» επισημαίνει χαρακτηριστικά και πάλι το Bloomberg.
Οικονομική υπερδύναμη
Και αυτός ο πολυπολικός κόσμος έρχεται ακόμα πιο κοντά, αν ληφθεί υπόψη πέρα από τις πολιτικές συμμαχίες και η οικονομική πραγματικότητα.
Την οποία περιέγραψε πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin.
Βάσει των όσων είπε, το συνολικό ΑΕΠ των BRICS, το οποίο εκτιμάται σε πάνω από 60 τρισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνά αυτό της G7 και εξακολουθεί να αυξάνεται, ενώ σημείωσε πως ο μέσος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ των BRICS εκτιμάται πως στα τέλη του 2024 θα είναι της τάξης του 4%.
«Τις τελευταίες δεκαετίες, πάνω από το 40% της αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ και όλης της παγκόσμιας οικονομικής δυναμικής προέρχεται από τα κράτη BRICS.
Στα τέλη του 2024, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης στους BRICS προβλέπεται στο 4%.
Αυτό θα είναι υψηλότερο από το ποσοστό των κρατών της G7 - εκτιμάται ότι θα είναι μόνο 1,7% - αλλά και από το παγκόσμιο ποσοστό, το οποίο υπολογίζεται στο 3,2%» ανέφερε ο Putin, ο οποίος αφού υπογράμμισε πως οι BRICS αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών αγαθών, επισήμανε πως «οι χώρες της Ένωσης μας είναι στην πραγματικότητα οι κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης στο ορατό μέλλον».
Αποδολαριοποίηση: Ο χειρότερος εφιάλτης των ΗΠΑ στο Kazan
Και ενώ οι BRICS κερδίζουν διαρκώς σε οικονομική ισχύ και συγκροτούν με προσεκτικά βήματα, και παρά τις διαφωνίες και τις διαφορές τους, τις πολιτικές τους συμμαχίες, την ίδια στιγμή η Δύση βιώνει μια περίοδο παρακμής και φόβου.
Είναι χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα στον Δυτικό Τύπο ενόψει της Συνόδου των BRICS: «Ο Putin σχεδιάζει να νικήσει το δολάριο» αναφέρει ο Economist ενώ οι New York Times υποστηρίζουν ότι «ο σκοπός των BRICS είναι να απομακρύνει τις χώρες από το σύστημα του δολαρίου».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται πραγματικά την παγκόσμια αποδολαριοποίηση.
Καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι τα τρισεκατομμύρια «πράσινα χαρτονομίσματα» είναι από καιρό μια οικονομική πυραμίδα, η οποία όταν καταρρεύσει, θα θάψει όλη τη δύναμη της Δύσης.
Ποιος όμως φταίει για την αναπόφευκτη κατάρρευση της απάτης του δολαρίου;
Οι Ρώσοι και ο Putin;
Είναι αυτοί που έχουν δελεάσει τους ηγέτες των κορυφαίων οικονομιών του κόσμου στη Ρωσία να επιβουλεύονται την Ουάσιγκτον και να σχεδιάζουν ίντριγκες;
Προφανώς η απάντηση είναι αρνητική.
Κινήσεις που σπείρουν πανικό
Ούτε η Ινδία, ούτε η Κίνα, ούτε η Βραζιλία, ούτε η Νότια Αφρική, ούτε άλλα μέλη των BRICS πρόκειται να σταματήσουν την οικονομική συνεργασία τους με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Το εμπόριο συνεχίζεται και επεκτείνεται και το ίδιο δολάριο συνεχίζει να χρησιμοποιείται.
Ωστόσο, στις ΗΠΑ επικρατεί πανικός.
Και ο Economist εξηγεί τι ακριβώς φοβάται η Δύση
Πρώτον, ότι οι χώρες των BRICS δημιουργούν το δικό τους οίκο αξιολόγησης, ο οποίος θα αξιολογεί ανεξάρτητα - και δεν βασίζεται στο εξωτερικό - τις οικονομικές δυνατότητες των χωρών.
Δεύτερον, ότι η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα επενδύει σε έργα υποδομής, αντικαθιστώντας σταδιακά τις δομές που χρησιμοποιούν εδώ και καιρό οι Αμερικανοί, όπως η Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Το σύστημα πληρωμών BRICS Bridge
Αλλά το πιο τρομερό πράγμα, όπως σημειώνει δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου RIA Novosti, για την οικονομική ηγεμονία των ΗΠΑ είναι η έναρξη του συστήματος πληρωμών BRICS Bridge.
Ρώσοι οικονομολόγοι λένε ότι το σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί το επόμενο έτος και ότι θα επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες διαφορετικών χωρών να πραγματοποιούν απευθείας συναλλαγές σε εθνικά ψηφιακά νομίσματα.
Θα πρόκειται για μια διαδικασία πολύ πιο γρήγορη και πολύ πιο ασφαλή από τις πληρωμές σε δολάρια.
Όπως αναφέρεται, οι μεταφορές αυτές θα διαρκούσαν δευτερόλεπτα και όχι ημέρες.
Μάλιστα, ο Economist επικαλείται και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ: «Η αποτελεσματικότητα του ψηφιακού χρήματος θα καταστρέψει τη χρήση του δολαρίου στις διασυνοριακές μεταφορές».
Η κλοπή των Αμερικανών
Είναι γεγονός ότι όλες οι πληρωμές που περιλαμβάνουν μεταφορές σε δολάρια πραγματοποιούνται μέσω των αμερικανικών τραπεζών που τελούν υπό τον πλήρη έλεγχο του Big Brother.
Είναι μια μακρά και ανασφαλής διαδικασία.
«Οι Αμερικανοί κλέβουν.
Είναι σαφές ότι όλα αυτά ονομάζονται ευγενικά «πάγωμα», «οικονομικές κυρώσεις» ενώ χρησιμοποιούνται πολλοί ακόμα πολιτικά ορθοί όροι.
Αλλά, στην ουσία, πρόκειται για μια ξεκάθαρη ληστεία.
Οι Αμερικανοί έχουν ληστέψει με επιτυχία πολλές φορές το Ιράν, την Κίνα, τη Ρωσία, τη Βενεζουέλα, τη Σαουδική Αραβία και η λίστα… δεν τελειώνει» επισημαίνει το RIA Novosti, το οποίο διερωτάται «ποιος είναι ο γιατρός σε αυτήν την περίπτωση;».
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα κράτη ανέχονταν αυτή την κοροϊδία επειδή, συνολικά, το σύστημα που βασιζόταν στο δολάριο ήταν βολικό και εφαρμόσιμο.
Αλλά αυτή τη στιγμή οι κίνδυνοι υπερτερούν κατά πολύ των οφελών.
Ασύλληπτο χρέος, καταδικασμένο σε αυτοκτονία το δολάριο
Επιπλέον, στην ιστορία δεν υπήρξε αποθεματικό νόμισμα στο οποίο να έχει συσσωρευτεί ένα τόσο γιγαντιαίο, απλά ασύλληπτο χρέος όπως το εθνικό χρέος των ΗΠΑ (35 τρισεκατομμύρια), συν 17,5 τρισεκατομμύρια χρέη των αμερικανικών νοικοκυριών.
Κανείς δεν θέλει να σκοτώσει το δολάριο.
Άλλωστε, πολλές χώρες έχουν χρέη σε δολάρια ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων και θα ήταν δυσάρεστο και προσβλητικό να τα χάσουν.
Ωστόσο, το δολάριο είναι καταδικασμένο σε αυτοκτονία και ωθείται στην αυτοκτονία από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες του.
Τα κυρίαρχα κράτη αναγκάζονται να ξεφύγουν από τα τοξικά «πράσινα χαρτονομίσματα» και να υποστηρίξουν τα εθνικά νομίσματα, παρά την προφανή αστάθειά τους, να πειραματιστούν με κρυπτονομίσματα, να αναπτύξουν εθνικά ψηφιακά νομίσματα.
Νέα... αυτοκρατορία
Η οικονομική δύναμη των BRICS είναι απαράμιλλη: η συμμαχία έχει μεγαλύτερο μερίδιο στο παγκόσμιο ΑΕΠ από τις χώρες της G7 και αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού.
Πρόκειται σχεδόν για το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εμπορίου, σχεδόν το ήμισυ του συνόλου της παραγωγής του πετρελαίου και το 30% του εδάφους της Γης.
Είναι προφανές ότι εάν υπάρξει απόφαση για νέα χρηματοπιστωτικά μέσα, όλα τα παλιά θα πάνε αμέσως στον κάλαθο… των αχρήστων.
Μη αξιόπιστο αποθεματικό νόμισμα
«Αλλά εδώ δεν υπάρχει ιδεολογικό μίσος για το αμερικανικό δολάριο, απλώς δεν εκπληρώνει τον ρόλο του ως αξιόπιστο αποθεματικό νόμισμα.
Συνεπώς, τα πειράματα είναι σε εξέλιξη στο πλαίσιο των BRICS.
Δεν είναι κάτι προσωπικό, είναι απλά… business.
Αυτό δεν μας έμαθαν κάποτε τα αγόρια του Σικάγο;
Λοιπόν, η Ρωσία έχει μάθει καλά αυτά τα μαθήματα και γι' αυτό σήμερα ηγείται του κινήματος για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, μια εναλλακτική λύση στο άσχημο καζίνο στο οποίο οι Αμερικανοί μετέτρεψαν το σύστημα του Bretton Woods.
Εάν το δολάριο δεν μπορεί να αντέξει τον θεμιτό ανταγωνισμό με τα παγκόσμια νομίσματα, εάν τα συστήματα πληρωμών μας αποδειχθούν καλύτερα από τα δυτικά, δεν θα υπάρχει κανείς να παραπονεθεί – είναι οι αγορές που αποφασίζουν.
Το αν αυτό θα μετατραπεί σε θεραπεία σοκ για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους υποτελείς τους… θα το δούμε.
Αλλά αν συμβεί κάτι, φυσικά και θα τους ρίξουμε λίγη ανθρωπιστική βοήθεια - κατεψυγμένα μπουτάκια κοτόπουλου, μακαρόνια για να τρώνε οι πολίτες τους» τονίζει το δημοσίευμα του RIA Novosti.
πηγήΟι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.