Δημοσίευμα της Bild υποστηρίζει πως μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η Ρωσία θα καταλάβει τεράστιες εκτάσεις της Ουκρανίας
Ενώ το Κίεβο προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του και το περιβάλλον του ότι η Σύνοδος Κορυφής των BRICS στο Καζάν ολοκληρώθηκε με πλήρη αποτυχία, ο ευρωπαϊκός Τύπος προσπαθεί ήδη να εξετάσει την επόμενη ημέρα
Η γερμανική εφημερίδα Bild, επικαλούμενη πηγές πληροφοριών, δημοσίευσε έναν χάρτη με τον εντυπωσιακό τίτλο «Το πολεμικό σχέδιο του Putin για τα επόμενα χρόνια».
Όπως επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, για καλύτερη κατανόηση, ο χάρτης – της Bild – με τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας χρωματίστηκε με διαφορετικά χρώματα, και κατόπιν χωρίστηκαν σε διάφορες ζώνες υποδεικνύοντας τις διεκδικήσεις της Ρωσίας όσον αφορά την περαιτέρω κατάκτηση εδαφών.
Οι τρεις εδαφικές ζώνες
Η ζώνη 1 περιλαμβάνει όλα τα εδάφη που κατέκτησε η Ρωσία κατά τη διάρκεια των μαχών του 2023.
Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει τα εδάφη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk κατά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης καθώς, και αν κινηθείς προς τα βόρεια, την πόλη του Artemovsk (Bakhmut), το Luhansk καθώς και μια είσοδο στην περιοχή του Kharkiv, μέχρι το Kupyansk.
H ζώνη 2 καλύπτει μια στενή λωρίδα από το νότο προς το βορρά, εντός των ορίων της οποίας είναι μεγάλοι οικισμοί όπως το Pokrovsk, το Kramatorsk, το Slavyansk και το Liman.
«Οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι βέβαιες ότι η κατάληψη αυτών των πόλεων περιλαμβάνεται στο σχέδιο του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας και ότι η κατάληψη τους θα πρέπει να έχει γίνει πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους» επισημαίνει το RIA Novosti, το οποίο τονίζει ότι το πιο ενδιαφέρον είναι η τρίτη ζώνη του διαγράμματος.
Όπως επισημαίνεται, «η Bild και οι πηγές της πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο σκοπεύει να πάρει τον έλεγχο ενός μεγάλου τμήματος εδάφους μέχρι την αριστερή όχθη του Δνείπερου κατά την περίοδο 2025-2026, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Zaporozhia, Dnepropetrovsk, Pavlograd και στα βόρεια του Kharkiv.
Αυτές είναι όλες μεγάλες, βιομηχανικά αναπτυγμένες πόλεις.
Ευφάνταστα σενάρια
Ποτέ όμως ο Vladimir Putin και η ανώτατη στρατιωτική διοίκηση της Ρωσίας έχουν αναφέρει κάτι παρόμοιο.
Ωστόσο, οι Γερμανοί αξιωματικοί πληροφοριών μαζί με τους δημοσιογράφους της Bild πιστεύουν ακράδαντα ότι το Κρεμλίνο χρειάζεται τη βιομηχανία των ανατολικών περιοχών για να αναγκάσει την Ουκρανία να μετατραπεί σε ένα αγροτικό κράτος με ένα ελάχιστο επίπεδο βιομηχανοποίησης, επισημαίνει το RIA Novosti, αναφέροντας πως από την πρώτη στιγμή η «ρωσοφοβική Bild» υποστήριξε τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και προέβλεψε την εκκωφαντική ήττα των ρωσικών δυνάμεων αλλά και της ίδιας της Ρωσίας, όπως επίσης και την οικονομική της κατάρρευση αλλά και ταραχές… για τρόφιμα.
«Αν και οδεύουμε στα τέλη του 2024, αγνοούν τους βρυχηθμούς του Κιέβου, και γράφουν ότι η Ρωσία τα επόμενα δύο χρόνια θα κατακτήσει ένα τεράστιο κομμάτι γης, το οποίο συγκριτικά θα είναι σε μέγεθος όσο όλες οι κατακτήσεις των δύο τελευταίων ετών.
Η μόνη διαφορά είναι ότι τουλάχιστον τρεις πόλεις με πληθυσμό άνω του 1 εκατομμυρίου πολιτών, περιλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα» τονίζει το δημοσίευμα του RIA Novosti, το οποίο διερωτάται ποιος πραγματικά μεταφέρει αυτές τις πληροφορίες στις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Αποβιομηχάνιση Ουκρανίας
Το κίνητρο που επικαλούνται, ότι η Ρωσία θέτει ως στόχο της την αποβιομηχάνιση του κράτους της Ουκρανίας μέσω του άμεσου ακρωτηριασμού της παραγωγικής βάσης, είναι αρκετά ενδιαφέρον και όχι χωρίς γεωπολιτική λογική, υπογραμμίζει το RIA Novosti, το οποίο επισημαίνει ότι δεδομένου ότι δεν έχει πηγές και πληροφορίες τόσο από τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών όσο και από το Κρεμλίνο, προχωρά σε μια… σεναριολογία.
«Πρέπει να αρχίσουμε από το γεγονός ότι οι δηλώσεις των Γερμανών ταιριάζουν γενικά καλά στο ιστορικό παράδειγμα - μόνο όχι της Ρωσίας, αλλά του Κιέβου.
Εκεί ήταν που από την πρώτη φλόγα της βενζίνης του χειμώνα του 2014, διαμορφώθηκε ενεργά το παράδειγμα της οικοδόμησης μιας «μεγάλης αγροτικής αυτοκρατορίας», απόλυτα σύμφωνο στο σημασιολογικό της περιεχόμενο με το σοβιετικό σύνθημα για το «καλάθι ψωμιού της Ευρώπης».
Είναι αλήθεια ότι οι οργανωτές της Maidan ξέχασαν να πουν στους υποτελείς τους ότι δεν υπάρχει πραγματικά καμία πραγματικά επιτυχημένη και πλούσια αγροτική χώρα παγκοσμίως» επισημαίνει το RIA Novosti.
Αγροτική… αυτοκρατορία
Μια οικονομία που βασίζεται στη γεωργία είναι a priori δευτερεύουσα και δεν συνεπάγεται την παραγωγή σύνθετων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, δηλαδή, μπορείτε να κερδίσετε χρήματα μόνο αυξάνοντας ασταμάτητα τους όγκους πωλήσεων.
Δημητριακά, καλαμπόκι, κράμβη, έλαια.
Επίσης, οι Αμερικανοί απεσταλμένοι που πήγαν στο Κίεβο δεν είπαν ότι η κύρια αγροτική αυτοκρατορία στον κόσμο είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες με όγκο πωλήσεων περίπου 190 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
Αλλά αυτός ο δείκτης υποστηρίζεται από ένα ισχυρό επιστημονικό και βιομηχανικό σύμπλεγμα του πραγματικού τομέα - με ένα συνεχώς αυξανόμενο επίπεδο μηχανοποίησης, την προσέλκυση πολλά υποσχόμενων τύπων λιπασμάτων και την εισαγωγή φθηνού εργατικού δυναμικού με τη μορφή μεταναστών.
Εδάφη πλούσια σε μεταλλεύματα
Όσον αφορά, μάλιστα, τις περιοχές του Dnepropetrovsk και της Zaporozhia, αλλά και τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Donetsk και του Luhansk, αυτές μπορούν να ονομαστούν ζώνες «μετάλλου – άνθρακα» κατά αναλογία με την περίφημη Rusty Belt των ΗΠΑ.
Υπό αυτήν την ερμηνεία, τα εδάφη του Dnepropetrovsk είναι πλούσια σε ουράνιο, τιτάνιο, σιδηρομετάλλευμα και άνθρακα οπτανθρακοποίησης.
Χάρη στις μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις που κληρονόμησαν από τη Σοβιετική Ένωση, όπως είναι τα εργοστάσια Zaporizhstal, Azovstal, Krivorozhstal, Ilyich Iron and Steel Works, Yuzhmash, Motor Sich, Krivoy Rog Mining and Processing Plants, Pavlogradsky, Pokrovsky και δεκάδες άλλα, αυτές οι περιοχές διατήρησαν μια κάπως ανεξάρτητη σχέση με το Κίεβο.
Γιατί όσο πιο δυτικά προχωράς, τόσο πιο γρήγορα πέφτει η πυκνότητα των βιομηχανικών επιχειρήσεων και μαζί και ο όγκος των εισφορών στον προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένου του συναλλάγματος.
Χρέος στο 100% του ΑΕΠ
Σύμφωνα με Ευρωπαίους και Ουκρανούς οικονομολόγους, το επόμενο έτος το εξωτερικό χρέος της Ουκρανίας θα ανέλθει στο 100% του ΑΕΠ.
Και αυτό το γεγονός εκπλήσσει πολλούς με την έννοια ότι δεν είναι πολύ σαφές σε έναν εξωτερικό παρατηρητή πώς το Κίεβο κράτησε τόσο πολύ.
Η απάντηση είναι η εξής: οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επιχειρήσεις των ανατολικών περιοχών, των οποίων οι παραγωγικές δραστηριότητες ήταν σε μεγάλο βαθμό προσανατολισμένες προς τις εξαγωγικές αγορές, καθώς και λόγω του γεγονότος ότι τα τελευταία τρία χρόνια αυτές οι επιχειρήσεις έχουν αναπροσανατολίσει τις προσπάθειές τους σε διάφορες πτυχές υποστήριξης του πολέμου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η ουκρανική μεταλλουργία αναμένει να φτάσει σε επίπεδα παραγωγής 6 εκατομμυρίων τόνων χυτοσιδήρου και περίπου 7 εκατομμυρίων τόνων χάλυβα.
Σύμφωνα με τον πρώτο δείκτη, αναμένεται αύξηση κατά 22% και σύμφωνα με τον δεύτερο κατά 37%.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η αύξηση αυτή οφείλεται στην χαμηλή βάση, μετά από τη διπλάσια πτώση του 2022.
Όμως ο κλάδος ανακάμπτει αισθητά από την πτώση, αυξάνοντας τους όγκους των εξαγωγών.
Περίπου 70.000 με 80.000 τόνοι χυτοσιδήρου και χάλυβα αποστέλλονται από την Ουκρανία στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία, την Ιταλία και σε χώρες της βόρειας Αφρικής κάθε μήνα.
Επιβουλεύονται τον πλούτο
Αλλά αυτό είναι μόνο σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μεταλλουργία, και υπάρχει επίσης η εξόρυξη, ο άνθρακας, οι βιομηχανίες επεξεργασίας, η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, και υπάρχει ο αγροτοβιομηχανικός τομέας, τυλιγμένος σε ψέματα και αρχαίους θρύλους, με χαρακτηριστικό ότι μεγάλο τμήμα του βρίσκεται ήδη εντός των ορίων των πολεμικών επιχειρήσεων, ή το μέτωπο ανεξέλεγκτα σέρνεται προς το μέρος τους.
Ο βαθμός γεωργικής συμμετοχής των περιοχών που αναφέρονται στο αρχικό άρθρο μπορεί να εκτιμηθεί, για παράδειγμα, από τον αριθμό των σιταποθηκών.
Στην περιοχή του Dnepropetrovsk υπάρχουν 66, στο Kirovograd 64, στην Poltava 63, στο Kharkiv 58.
Από όλες τις άλλες περιοχές, μόνο η περιοχή της Οδησσού έχει παρόμοιους δείκτες, όπου λειτουργούν 63 σιταποθήκες, αλλά, εκτός από το αμιγώς γεωργικό στοιχείο, υπάρχει επίσης η εγγύτητα των λιμανιών, που αποτελεί και την κύρια πύλη εξαγωγών στον κόσμο.
«Ως εκ τούτου, οι φόβοι των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών - και των δυτικών χωρών γενικότερα - σχετικά με τα σχέδια της Μόσχας είναι αρκετά κατανοητοί.
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι οι ίδιοι δεν αντιτίθενται στην εκπλήρωση του αιώνιου ουκρανικού ονείρου και στην κατοχή αυτού του πλούτου» καταλήγει το δημοσίευμα του RIA Novosti.
πηγήΟι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.