GuidePedia

0


ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
Την επόμενη ερώτηση τους που θα αφορά τα εθνικά θέματα ετοιμάζει μεγάλη ομάδα βουλευτών της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες του SLpress.gr η ερώτηση θα αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων για τα ελληνοτουρκικά και θα την υπογράφει υπερδιπλάσιος αριθμός βουλευτών της ΝΔ, σε σχέση με εκείνους που υπέγραψαν την πρώτη ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια.


Οι βουλευτές έχουν θορυβηθεί από τις δηλώσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη –«ας χαρακτηριστώ και μειοδότης»– που έρχεται σε συνέχεια της υπόκλισής του στον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και της παλαιότερης δήλωσής του ότι «η κόκκινη γραμμή μας είναι τα έξι μίλια». Στο ίδιο επιβαρυντικό πλαίσιο λειτουργούν και τα γεγονότα του καλοκαιριού στην Κάσο αλλά και ο κατακερματισμός του θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο μετά την αντίδραση της Τουρκίας, γεγονότα που δείχνουν προθέσεις στα ελληνοτουρκικά

Παρομοίως και το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που στερεί την τουριστική ανάπτυξη και την παραδοσιακή κτηνοτροφική δραστηριότητα από τα “μικρονήσια”, σύμφωνα με τον νομικό νεολογισμό που εισήγαγε το σχετικό νομοσχέδιο. Ειδικά για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αρκετοί θεωρούν ότι προκαλεί “γκριζάρισμα” σε μικρά νησιά ικανοποιώντας απαιτήσεις της Τουρκίας. Κι όχι αδικαιολόγητα, αφού –σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας– ακόμα και ένα κοπάδι κατσίκια συνιστά οικονομική δραστηριότητα, η οποία επιτρέπει σε ένα μικρονήσι να έχει δικαίωμα σε ΑΠΖ-υφαλοκρηπίδα.
 
Ελληνοτουρκικά: Εφ’ όλης της ύλης διάλογος;

Κυρίως όμως οι βουλευτές φοβούνται ότι έχει δρομολογηθεί μία εφ’ όλης της ύλης ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης που θα καταλήξει στην Χάγη με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Υπενθυμίζεται ότι στη γραμμή αντίθεσης με την τρέχουσα κυβερνητική πολιτική κινούνται οι δύο πρώην πρόεδροι της ΝΔ και πρωθυπουργοί. Τόσο αυτοί όσο και πλειάδα βουλευτών της ΝΔ θεωρούν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θυσιάζει κυριαρχικά δικαιώματα στον βωμό της πολιτικής των “ήρεμων νερών” με την Άγκυρα.

Η σχεδιαζόμενη ερώτηση των “γαλάζιων” βουλευτών έχει όμως ευρύτερη διάσταση. Η πρώτη ομαδική ερώτηση αφορούσε τα κόκκινα δάνεια και το ότι η πολιτική της κυβέρνησης “έσωσε μεν τις τράπεζες”, αλλά άφησε απροστάτευτους τους δανειολήπτες από τα funds. Ήθελε να υπογραμμίσει τον κοινωνικό χαρακτήρα της ΝΔ που σημαντικός αριθμός βουλευτών θεωρούν ότι έχει εγκαταλείψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στο ίδιο πλαίσιο του κοινωνικού χαρακτήρα του κόμματος ήταν και η επόμενη ερώτηση για τα φάρμακα στους πλέον αδύνατους συνταξιούχους. Την μεν πρώτη την υπέγραφαν κυρίως καραμανλικοί βουλευτές, την δεύτερη την υπέγραφαν περισσότεροι σαμαρικοί.

Η ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά αγγίζει τον σκληρό ιδεολογικό και πολιτικό πυρήνα της ΝΔ, τον πατριωτικό της χαρακτήρα. Υπάρχουν βουλευτές που εξετάζοντας το ενδεχόμενο να υπάρξουν υποχωρήσεις από πάγιες θέσεις δηλώνουν ότι θα φτάσουν μέχρι και να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση. Σημειώνουν μάλιστα ότι δεν θα κάνουν ό,τι έκανε ο Πάνος Καμμένος που δεν ψήφισε μεν την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά παρέμεινε στην κυβέρνηση Τσίπρα. Οι εν λόγω βουλευτές διευκρινίζουν ότι εκείνοι δεν θα γίνουν συνένοχοι και συμμέτοχοι σε “Πρέσπες του Αιγαίου”. Είναι μία πολιτική για την οποία προληπτικά κατηγορούσαν την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία δεν θέλησε ή δεν τόλμησε να κάνει τα βήματα “κατανόησης” που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Προς ενιαία ομάδα σαμαρικοί και καραμανλικοί

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες λένε ότι την ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά θα την υπογράφουν και από τις δύο ομάδες, καραμανλικοί και σαμαρικοί. Μέχρι και την αρχή της πρωθυπουργίας Μητσοτάκη η ΝΔ εμφανιζόταν τριχοτομημένη, ανάμεσα σε νεομητσοτακικούς, καραμανλικούς και σαμαρικούς. Τα τελευταία δύο χρόνια μετά την προσέγγιση και τις κοινές εμφανίσεις Καραμανλή-Σαμαρά (με αφετηρία το σκάνδαλο των υποκλοπών), οι σαμαρικοί και καραμανλικοί τείνουν να γίνουν ενιαία ομάδα, η οποία δυνάμει αποτελεί την πλειονότητα, έναντι των μητσοτακικών. Το αποκορύφωμα ήταν η κοινή εμφάνιση στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη που κατεδάφισαν την πολιτική Μητσοτάκη.

Οι προαναφερθείσες κινήσεις και η διάχυτη δυσαρέσκεια μεταξύ των βουλευτών αποσταθεροποιεί την ηγεσία Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να συγκρατήσει τις κινήσεις αμφισβήτησης με ραντεβού που κάνει ο ίδιος με ορισμένους βουλευτές, ή που αναθέτει στους συνεργάτες του. Ο Μητσοτάκης είδε την περασμένη Παρασκευή τον Ευρυπίδη Στυλιανίδη και τον Μάξιμο Χαρακόπουλο. Την επομένη όμως δημοσιεύτηκε άρθρο του Ευρυπίδη Στυλιανίδη με εφ’ όλης της ύλης πολιτική κριτική στα “Νέα”. Τα ραντεβού κατευνασμού των βουλευτών έχουν αναλάβει ο Γιώργος Μυλωνάκης και ο Θανάσης Νέζης, όχι όμως με αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα. Εκτός από την ερώτηση για τα εθνικά, οι βουλευτές της ΝΔ ετοιμάζουν κι άλλες ερωτήσεις είτε κατά μόνος είτε ομαδικά. 

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top