GuidePedia

0


Το αίτημα της κυβέρνησης Ερντογάν για αυτά τα ευρωπαϊκά μαχητικά πολλαπλών ρόλων απορρίφθηκε πολλαπλές φορές, ωστόσο φαίνεται πως το αίτημα του Ζελένσκι για Eurofighter έχει περισσότερες πιθανότητες να ικανοποιηθεί

ΟΟυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι οραματίζεται ένα μέλλον κατά το οποίο μαχητικά αεροσκάφη τύπου Eurofighter Typhoon θα πετούν πάνω από την Ουκρανία. Κατά την διάρκεια ομιλίας του στις 6 Ιουνίου φέτος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Γαλλία για την απόφασή της να αποστείλει μαχητικά Dassault Mirage 2000 στο Κίεβο, ωστόσο υπονόησε πως ελπίζει και «για κάτι καινούργιο».

Θέλει Eurofighter ο Ζελένσκι

«Είμαι πεπεισμένος πως θα έρθει μία μέρα που η Ουκρανία θα μπορεί να δει στους ουρανούς της τα ίδια αεροσκάφη που είδαμε εχθές στους ουρανούς της Νορμανδίας (δηλαδή Eurofighter Typhoon)» είπε ο Ζελένσκι.

Δεδομένης αυτής της δήλωσης ειδικοί εκτιμούν πως ο Ουκρανός πρόεδρος αιτήθηκε έμμεσα και δημόσια αεροσκάφη αυτού του τύπου από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από το Παρίσι. Φυσικά παραμένει άγνωστο εάν η κυβέρνηση Μακρόν θα ικανοποιήσει αυτό το ουκρανικό αίτημα. Μόλις πριν λίγο έγινε γνωστό πως οι Γάλλοι θα στείλουν στην Ουκρανία 5 μαχητικά τύπου Mirage 2000-5 είτε φέτος είτε του χρόνου. Σύντομα θα ξεκινήσει και η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου 6 μήνες.

Όσο για τα ευρωπαϊκά μαχητικά Eurofighter Typhoon να σας υπενθυμίσουμε πως βρίσκονταν στο στόχαστρο του Κιέβου από τις πρώτες συζητήσεις περί προμήθειας δυτικών μαχητικών από τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας. Μαζί με τα F-16 ήταν τα αεροσκάφη προτεραιότητα που ήθελε να αποκτήσει η ουκρανική πολεμική αεροπορία. Ωστόσο, έναν χρόνο νωρίτερα τα γαλλικά Mirage 2000 θεωρήθηκαν ρεαλιστικότερο να προμηθευτούν στην Ουκρανία συγκριτικά με τα Eurofighter.

Τον Απρίλιου του φετινού έτους όμως ο Ζελένσκι ξανά εξέφρασε το ενδιαφέρον του για αυτά τα αεροσκάφη, προτείνοντας όμως όχι να δωριστούν στην ουκρανική πολεμική αεροπορία αλλά να πραγματοποιούν επιχειρήσεις πάνω από την χώρα βρετανικά Tyhphoon. Ο Ζελένσκι τόνισε πως η δυτική αεροπορία πρέπει να αυξήσει την παρουσία της στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, όπως κάνει και με το Ισραήλ.

Ωστόσο Δυτικοί ειδικοί σχολίασαν πως αυτό το σενάριο είναι αρκετά απίθανο να συμβεί, διότι θα ήταν πολύ επικίνδυνο δυτικά μαχητικά να χτυπήσουν ρωσικούς στόχους στο ουκρανικό πεδίο της μάχης.

«Η Ρωσία δεν είναι ούτε Χούθοι ούτε οι υπόλοιποι πληρεξούσιοι του Ιράν. Η Ρωσία είναι πυρηνική δύναμη και αυτό καθιστά την εμπλοκή εναντίον της ένα τελείως διαφορετικό σενάριο. Επίσης, ο ρωσικός στρατός διαθέτει τρομερές δυνατότητες αντιμετώπισης των δυτικών αεροσκαφών» είχε αναφέρει ένας ειδικός.

Έτσι, το πιθανότερο είναι η Δύση απλά να δωρίσει μαχητικά τύπου Eurofighter Typhoon στην ουκρανική πολεμική αεροπορία κάποια στιγμή στο μέλλον.


πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top