GuidePedia

0


Το πρώτο μέρος εδώ

της  Uzay Bulut
Η κυβέρνηση της Τουρκίας αρνήθηκε επιθετικά την διάπραξη αυτής της γενοκτονίας από την ίδρυσή της το 1923. Πολλοί Τούρκοι πολίτες έχουν δικαστεί στα δικαστήρια επειδή αναγνώρισαν δημόσια τη σφαγή ως γενοκτονία. Δύο υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (IHD) – ο Συμπρόεδρος και δικηγόρος Eren Keskin και το μέλος της Επιτροπής IHD κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων Gulistan Yarkın – δικάστηκαν πρόσφατα και αθωώθηκαν από τις κατηγορίες για «προσβολή του τουρκικού κράτους και του έθνους “για είπε ότι αυτό που έγινε στους Αρμένιους το 1915 ήταν γενοκτονία, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 το 2021. Πριν από την ακρόαση, ο Keskin είπε: “Δεν προσβάλαμε κανέναν. Πιστεύουμε ότι αυτό που συνέβη πριν την ίδρυση της Τουρκίας ήταν γενοκτονία. Πιστεύω ότι το κράτος [της Τουρκίας] συνεχίζει αυτήν την ιδέα [εφαρμόζει παρόμοιες πολιτικές γενοκτονίας]. Πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να συζητηθεί. Πιστεύουμε ότι αυτό θα Να ελευθερώσουμε αυτή τη γεωγραφία μας. Θα συμβάλει στον εκδημοκρατισμό αυτής της χώρας.

«Κανονικά, σε [μια χώρα που διοικείται από] το κράτος δικαίου, όταν αυτή η κατηγορία έρχεται ενώπιον εισαγγελέα, θα έπρεπε να λέει: «Υπάρχει απόφαση του ΕΔΔΑ [Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων], η Τουρκία καταδικάστηκε για αυτό το θέμα, δεν μπορώ Ανοίξτε αυτή την υπόθεση», αλλά αυτό δεν είναι ένα κράτος δικαίου, νομίζω ότι θα έπρεπε να αντιμετωπίσει η γενοκτονία του 1915 και να αποζημιωθούν οι απόγονοι των θυμάτων…». Η τουρκική κυβέρνηση αρνείται επίσης την ιστορία της γης που σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Οι Αρμένιοι, οι Έλληνες και οι Ασσύριοι είναι αυτόχθονες λαοί της γης αυτής, όπως οι Εβραίοι είναι αυτόχθονες στο Ισραήλ. Μουσουλμάνοι Τούρκοι από την Κεντρική Ασία έφτασαν στα Αρμενικά υψίπεδα και στην Ανατολή, που ήταν η Ανατολική Ρωμαϊκή (Βυζαντινή) Αυτοκρατορία εκείνη την εποχή, μόνο κατά τον 11ο αιώνα.

Μέσω στρατιωτικών επιδρομών, οι μουσουλμάνοι Τούρκοι κατέλαβαν τις πόλεις όπου οι αυτόχθονες χριστιανοί είχαν ζήσει για αιώνες. Οι Οθωμανοί Τούρκοι εισέβαλαν τελικά στην Κωνσταντινούπολη τον δέκατο πέμπτο αιώνα, φέρνοντας την καταστροφή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Μετά από αυτό, οι καταχρήσεις κατά της χριστιανικής θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς έγιναν ευρέως διαδεδομένες. Η Αγία Σοφία, για παράδειγμα, χτίστηκε από Έλληνες τον 6ο αιώνα ως εκκλησία. Σχεδόν 1.000 χρόνια αργότερα, οι Οθωμανοί Τούρκοι μετέτρεψαν τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, σκοτώνοντας ή υποδουλώνοντας τους χριστιανούς που βρίσκονταν μέσα. Το 1930, η τουρκική κυβέρνηση μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο και το 2020 ξανά σε τζαμί. Αυτή ήταν η τελευταία από μια σειρά καταχρήσεων κατά των εκκλησιών στην Τουρκία και αποτελεί μέρος μιας νεο-οθωμανικής αναζωπύρωσης.

Τα νέα τουρκικά εγχειρίδια ισχυρίζονται επίσης ότι τα ελληνικά και κυπριακά ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος ανήκουν στην Τουρκία. Μέσα από ένα δόγμα που η κυβέρνηση της Τουρκίας αποκαλεί «η Γαλάζια Πατρίδα», στοχεύουν στην κατάληψη των ελληνικών νησιών και του θαλάσσιου χώρου στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Αυτό το δόγμα θα διδάσκεται στα μαθήματα γεωγραφίας στα γυμνάσια. Η ελληνική εφημερίδα Καθημερινή αναφέρει: «Το δόγμα «Γαλάζια Πατρίδα» που προβλέπει την τουρκική επιρροή σε μεγάλες εκτάσεις της Μεσογείου και άλλων θαλασσών σε βάρος άλλων χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θα διδαχθεί την επόμενη σχολική χρονιά, αποκάλυψαν τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Σύμφωνα με τις συστάσεις του τουρκικού υπουργείου Παιδείας που δημοσιοποιήθηκαν από τις εφημερίδες Turkiye και Takvim, οι χάρτες και το δόγμα “γαλάζιας πατρίδας”, καθώς και ένα άλλο σχετικά με την επιρροή στον αέρα, θα διδάσκονται στα μαθήματα γεωγραφίας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

«Οι συστάσεις αναφέρουν ότι «η αξία του πατριωτισμού πρέπει να ενσταλάσσεται καθώς και ο δικαιολογημένος αγώνας της Τουρκίας ενάντια σε αιτήματα που αγνοούν τα νομικά και γεωγραφικά δικαιώματά της στη Θάλασσα των Νησιών [δηλαδή στο Αιγαίο Πέλαγος] και στην Ανατολική Μεσόγειο». Η Τουρκία έχει απειλήσει να εισβάλει στα ελληνικά νησιά τουλάχιστον από το 2018. Το προσχέδιο προγράμματος σπουδών, το οποίο περιλαμβάνει προτάσεις για δασκάλους, εξετάζει επίσης την ιστορία της Κύπρου, στην οποία η Τουρκία εισέβαλε παράνομα το 1974. Προτείνει στους μαθητές να ετοιμάσουν μια έκθεση για τις «αδικίες που υπέστησαν οι Τούρκοι στην Κύπρο» για να την παρουσιάσουν στα Ηνωμένα Έθνη. Προφανώς, στην Τουρκία, το μαύρο είναι άσπρο και το άσπρο είναι μαύρο. Η Τουρκία έχει καταλάβει παράνομα το 36% της Κυπριακής Δημοκρατίας από τότε που εισέβαλε στη νησιωτική χώρα μέσω μιας βάναυσης στρατιωτικής εκστρατείας. Ελληνοκύπριοι σκοτώθηκαν, βιάστηκαν, βασανίστηκαν, συνελήφθησαν παράνομα, «εξαφανίστηκαν» βίαια και τοποθετήθηκαν σε στρατόπεδα εργασίας.

Περίπου 160.000 Ελληνοκύπριοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τον προελαύνοντα τουρκικό στρατό. Μέχρι σήμερα οι δυνάμεις κατοχής εμποδίζουν την επιστροφή των βίαια εκτοπισμένων στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Οι περιουσίες και οι περιουσίες τους κατασχέθηκαν βίαια και διανεμήθηκαν σε παράνομους εποίκους από την Τουρκία. Η χριστιανική και εβραϊκή πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της κατεχόμενης περιοχής έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, το νέο πρόγραμμα σπουδών στην Τουρκία προτείνει σοβαρά στους καθηγητές να δίνουν οδηγίες στους μαθητές να γράφουν εργασίες για τις υποτιθέμενες «αδικίες κατά των Τούρκων στην Κύπρο»; Δυστυχώς, αυτά τα εγχειρίδια θα σπείρουν περισσότερο μίσος στα Τούρκο παιδιά εναντίον των Εβραίων, των Ελλήνων, των Χριστιανών, των Αρμενίων, των Ελληνοκυπρίων και του Κράτους του Ισραήλ — όλα βασισμένα σε παραπληροφόρηση, εσκεμμένη διαστρέβλωση και ιστορικό ρεβιζιονισμό. Η κατήχηση στους Τούρκους μαθητές με αυτές τις άδικες προκαταλήψεις — παιδιά που θα επιβλέπουν την τουρκική εκπαίδευση και πολιτική στο μέλλον — θα κάνει την Τουρκία ακόμη πιο επιθετική στην εξωτερική της πολιτική και πιο μοχθηρή για τις μειονότητες και τους διαφωνούντες στο εσωτερικό.

πηγη


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top