GuidePedia

0

Κορυφαίος σύμβουλος του ισραηλινού προέδρου δήλωσε ότι η πρόταση του Αμερικανού προέδρου «δεν είναι μια καλή συμφωνία, αλλά επιθυμούμε διακαώς την επιστροφή των ομήρων»

Σύμβουλος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαιώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sunday Times ότι το Ισραήλ έχει αποδεχθεί τη συμφωνία - πλαίσιο για την σταδιακή άμβλυνση του πολέμου στην Γάζα που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το σχέδιο έχει προβλήματα και χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη.

Ο Οφίρ Φαλκ,κορυφαίος σύμβουλος του Νετανιάχου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι η πρόταση του Αμερικανού προέδρου είναι «μία συμφωνία την οποία εγκρίναμε - δεν είναι μια καλή συμφωνία, αλλά επιθυμούμε διακαώς την επιστροφή των ομήρων. Ολων τους».

«Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που χρήζουν επεξεργασίας», είπε προσθέτοντας ότι οι ισραηλινοί όροι, συμπεριλαμβανομένης «της απελευθέρωσης των ομήρων και της καταστροφής της Χαμάς ως γενοκτονικής τρομοκρατικής οργάνωσης δεν έχουν αλλάξει».
Έντονες πιέσεις

Οι χώρες οι οποίες μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα μέρη - το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος - παρότρυναν χθες Σάββατο το Ισραήλ και τη Χαμάς να «οριστικοποιήσουν» τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με βάση το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, εν μέσω του πολέμου που οδεύει να συμπληρώσει οκτώ μήνες στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος καλούν από κοινού τη Χαμάς και το Ισραήλ να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία στη βάση των αρχών που διατύπωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν», οι οποίες ικανοποιούν τις απαιτήσεις «όλων των πλευρών», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα τρία κράτη.

Την ίδια ώρα Ισραηλινοί υπουργοί της άκρας δεξιάς απείλησαν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου εάν ο πρωθυπουργός προχωρήσει στη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα,

Σε μηνύματα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι το κόμμα του θα «διαλύσει την κυβέρνηση».

«Μια τέτοια συμφωνία που θα συνεπάγεται τον τερματισμό του πολέμου χωρίς την εξάλειψη της Χαμάς θα ήταν "απερίσκεπτη, αποτελώντας νίκη της τρομοκρατίας και απειλή για την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε ο υπερθνικιστής επικεφαλής του κόμματος "Εβραϊκή Δύναμη" στο Χ.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς δήλωσε ότι «δεν θα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση που θα αποδεχτεί το προτεινόμενο σχέδιο»

Ο Σμότριτς ζήτησε να συνεχιστεί η επίθεση στη Γάζα μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς και να διασωθούν όλοι οι όμηροι που κρατούνται από τους Παλαιστίνιους μαχητές, λέγοντας ότι διαφορετικά δεν θα μείνει στην κυβέρνηση.

Σε ανάρτησή του στο X, ο Σμότριτς, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Θρησκευτικός Σιωνισμός, τονίζει ακόμη ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσωρινά μέτρα εκεχειρίας όπως η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, η επιστροφή των Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα ή μια ευρεία απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων.

Από την άλλη πλευρά, ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, κάλεσε τον Νετανιάχου να μην αγνοήσει το σχέδιο Μπάιντεν «Μία συμφωνία υπάρχει στο τραπέζι» και η ισραηλινή κυβέρνηση «πρέπει να την αρπάξει», δήλωσε ο Γιαΐρ Λαπίντ, πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, διαβεβαιώνοντας τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι θα έχει την υποστήριξή του «για μία συμφωνία για τους ομήρους, αν ο (Ιταμάρ) Μπεν Γκβιρ και ο (Μπεζαλέλ) Σμότριχ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση».

Τι σημαίνει πρακτικά η «αποδοχή» του σχεδίου

Ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε την Παρασκευή σχέδιο από τρεις φάσεις που υποβλήθηκε από την κυβέρνηση του Νετανιάχου για τον τερματισμό του πολέμου.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει ανακωχή και την επιστροφή ορισμένων ομήρων. Στην συνέχεια, οι πλευρές θα διαπραγματευθούν ανοικτή κατάπαυση των εχθροπραξιών για την δεύτερη φάση κατά την οποία θα απελευθερωθούν οι υπόλοιποι όμηροι, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Η αλληλούχηση αυτή αφήνει να εννοηθεί ότι η Χαμάς θα συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στις διαπραγματεύσεις - ομως αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον διατυπωμένο στόχο του Ισραήλ για την εξάλειψη της Χαμάς.

Η Χαμάς, που δεν δείχνει σημάδια ότι παραμερίζει, δηλώνει ότι θα απελευθερώσει ομήρους μόνο στο πλαίσιο μόνιμου τερματισμού του πολέμου.

Στην ομιλία του ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η τελευταία πρόταση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καλύτερες ημέρες για την Γάζα χωρίς την Χαμάς στην εξουσία. Δεν επεκτάθηκε σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα επιτευχθεί και παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες για διαπραγμάτευση ώστε να περάσουν από την φάση ένα στην φάση δύο».

Ο Φαλκ επανέλαβε την θέση του Νετανιάχου ότι «δεν θα υπάρξει μόνιμη εκεχειρία μέχρι την εκπλήρωση όλων των στόχων» του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου βρίσκεται υπό ακραία πίεση. Οι δύο ακροδεξιοί κυβερνητικοί του εταίροι απειλούν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για οποιαδήποτε συμφωνία αφήνει ανέπαφη την Χαμάς. Ωστόσο, ο κεντρώος σύμμαχός του και μέλος του πολεμικού συμβουλίου Μπένι Γκαντς θέλει την εξέταση της συμφωνίας.

Οι διαθέσεις της Χαμάς προς το σχέδιο είναι ευνοϊκές.

«Η ομιλία του Μπάιντεν περιλάμβανε θετικές ιδέες, αλλά θέλουμε αυτές να υλοποιηθούν εντός του πλαισίου μίας συνολικής συμφωνίας που ικανοποιεί τις απαιτήσεις μας», δήλωσε χθες στο Al Jazeera ο Οσάμα Χαμντάν, στέλεχος της Χαμάς.

Η Χαμάς ζητεί εγγυημένο τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης στην Γάζα, την απόσυρση όλων των δυνάμεων εισβολής, ελευθερία κινήσεων για τους Παλαιστίνιους και βοήθεια για την ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού θύλακα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν απορρίψει όλους αυτούς τους όρους διότι σημαίνουν επιστροφή στο προ της 7ης Οκτωβρίου status quo.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top