GuidePedia

0

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων. Θα προσπαθήσει μέσω μιας σειράς ενεργειών να αποκτήσει αφήγημα -άλλοθι για να πορευθεί στο μέλλον. Ο ανασχηματισμός εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Όμως υπάρχουν σοβαρές αγκυλώσεις και ένα ισχυρό πλέγμα εξαρτήσεων που θα εμποδίσουν τον πρωθυπουργό να κάνει ουσιαστική στροφή και θα περιοριστεί στα τετριμμένα. Δηλαδή ανούσιες αλλαγές, συνθήματα για επανεκκίνηση και φυσικά επίκληση των κουρασμένων θεωριών για τα δύο άκρα και τη σταθερότητα . Εννοείται ότι η τοξικότητα θα απογειωθεί.

Ταυτόχρονα η πολιτική ηθική επανέρχεται στο προσκήνιο ενοχικά για τη ΝΔ. Αν το εκλογικό αποτέλεσμα επηρεάστηκε από την κατάσταση στην Υγεία , η λογική λέει ότι πρέπει να αποπέμψει τον Άδωνι Γεωργιάδη; αν ο Γεωργιάδης απομακρυνθεί θα στηθεί σε όλα τα ΜΜΕ απέναντι στον Μητσοτάκη , θα προκαλέσει χάος και θα απειλεί να ηγηθεί της ακροδεξιάς. Άρα θα το σκεφθεί πολλές φορές. Κάθε κίνηση του πρωθυπουργού έχει αντίκτυπο στα συμφέροντα που θέλουν πολλούς υπουργούς στις θέσεις του. Με απλά λόγια ο Μητσοτάκης είναι πλέον δέσμιος των επιλογών του. Αυτό όμως είναι το λιγότερο πιεστικό πρόβλημα.

Τακτικισμοί, ελιγμοί και πυξίδα

Ο πρωθυπουργός είχε ως κεντρικό επικοινωνιακό αφήγημα το αντι ΣΥΡΙΖΑ μένος. Άρα τα περιθώρια του Μητσοτάκη είναι πλέον στενά. Πέραν αυτών φαντάζει εντελώς ανέφικτη η αλλαγή πολιτικής , που είναι και το ουσιαστικό διακύβευμα, δηλαδή από ταξική να γίνει κοινωνική. Οπότε ο πρωθυπουργός θα προσφύγει σε αλλαγές και σε όξυνση για να συσπειρώσει και να δημιουργήσει νέο μέτωπο κατά της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Το πως θα διαχειριστεί την ακροδεξιά είναι ένα ερώτημα και αυτό δύσκολο να απαντηθεί άμεσα και ενώ ήδη η αμηχανία είναι εμφανής. Μια επιλογή είναι να διολισθήσει σε ακροδεξιές επιλογές , περισσότερη προσέγγιση με την εκκλησία και απογείωση του τοξικού κλίματος έναντι της Αριστεράς. Πιθανόν ο Μητσοτάκης να προσεγγίσει κάποια πρόσωπα ή κόμματα , να ενσωματώσει την Λατινοπούλου στη ΝΔ και να διεμβολίσει το ΠΑΣΟΚ εμποδίζοντας και την προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ και αν είναι δυνατό να αποσπάσει κάποια στελέχη. Αλλά σε συνθήκες αποδυνάμωσης της ΝΔ, δεν θα βρεθούν και πολλοί να ενταχθούν στη ΝΔ.

Στο οικονομικό επίπεδο υπάρχουν πλέον περιορισμοί. Τα περιθώρια για περαιτέρω σπατάλη είναι ελάχιστα , δεν μπορεί δηλαδή να κάνει πολιτική παροχών, ακόμη και αν έχει κάποια ανοχή από την ΕΕ. Οπότε ο Μητσοτάκης θα χρησιμοποιήσει τα όποια οικονομικά εργαλεία που έχει στην εξυπηρέτηση συμφερόντων για να εξασφαλίσει την δική του σταθερότητα στην ηγεσία της ΝΔ. Γιατί είναι προφανές, ότι η αυτοδυναμία αφορά το παρελθόν και το παρόν και όχι το μέλλον. Υπό αυτή την οπτική, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί σε κατάσταση πολιορκίας καθώς και μόνο μια συζήτηση να γίνει για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, ο Μητσοτάκης θα μπει σταδιακά στο περιθώριο γιατί κανείς δεν θα τον θέλει πρωθυπουργό. Άρα είναι θέμα χρόνου, νέα πρόσωπα να εμφανιστούν στο προσκήνιο και να διεκδικήσουν ρόλο στις νέες συνθήκες.

Εντός της ΝΔ υπάρχουν υπόγεια ρεύματα δυσφορίας. Πάντα σε συνθήκες πτώσης αναδεικνύονται τα προβλήματα συνοχής ενός κόμματος, πόσο μάλλον στη ΝΔ που είναι κόμμα εξουσίας και συμφερόντων που θέλουν εξουσία χωρίς διακοπές. Υπό αυτό το πρίσμα η ΝΔ θα επανεξετάσει την πολιτική Μητσοτάκη καθώς σήμερα θεωρείται ότι ο πρωθυπουργός συγκυβερνά με ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ του Σημίτη.

Εκ των πραγμάτων έχουμε νέα δεδομένα. Στην πορεία ένα ερώτημα θα κυριαρχήσει: είναι αναστρέψιμη η πορεία της ΝΔ; η απάντηση είναι όχι. Και η εξήγηση είναι ότι η ΝΔ του Μητσοτάκη δεν είναι η ΝΔ των Καραμανλήδων, είναι η ΝΔ της οικογένειας και των συμφερόντων. Δεν μπορεί να αλλάξει πολιτική. Και οι διορθώσεις δεν είναι αρκετές για να δικαιολογήσουν:

1. Τις κραυγαλέες ανισότητες
2. Την ιδιωτικοποίηση του κράτους
3. Τα σκάνδαλα
4. την υπονόμευση του κράτους δικαίου
5. Την διάλυση του κοινωνικού κράτους
6. Την αδιαφορία για την ακρίβεια και τα δημόσια αγαθά
Όσο και αν το προσπάθησε , ο Μητσοτάκης δεν κατάφερε να εξαφανίσει από την δημόσια συζήτηση τον ρόλο της ηθικής στην πολιτική. Τα Τέμπη, οι υποκλοπές, η οικογενειοκρατία έγιναν ο εφιάλτης του. Το ηθικό πλεονέκτημα επανέρχεται και δεν το έχει ο Μητσοτάκης , ούτε η ΝΔ.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top