GuidePedia

0


Η Τεχεράνη είναι ύποπτη για την προμήθεια πυραύλων εδάφους-αέρος στην κουρδική μαχητική ομάδα, επιτρέποντάς της να καταρρίπτει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφηΜια αχρονολόγητη εικόνα που κοινοποιήθηκε από ιρανικά μέσα ενημέρωσης στο X φέρεται να δείχνει έναν ιρανικό πύραυλο 358 (X)

Διά Λεβέντ Κεμάλ στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ενδέχεται να χρησιμοποίησε ιρανικής κατασκευής πυρομαχικά για να καταρρίψει τουρκικά οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ανέφεραν περιφερειακές πηγές, γεγονός που υποδηλώνει την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της Τεχεράνης και της ομάδας που έχει τεθεί εκτός νόμου από την Τουρκία.

Στις 27 Μαΐου, το PKK, το οποίο πολεμά το τουρκικό κράτος από το 1984 επιδιώκοντας μεγαλύτερα κουρδικά δικαιώματα, κυκλοφόρησε βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει την κατάρριψη ενός τουρκικού οπλισμένου drone, που αναγνωρίστηκε ως Aksungur.

Ο ισχυρισμός αυτός ακολουθεί έναν παρόμοιο ισχυρισμό που έγινε τον Μάρτιο, όταν το PKK πρότεινε ότι είχε αποκτήσει τεχνολογία ικανή να στοχεύσει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Τρεις ανεξάρτητοι αμυντικοί εμπειρογνώμονες που ανέλυσαν το τελευταίο βίντεο του PKK, οι οποίοι μίλησαν στο Middle East Eye υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσαν ότι είναι πολύ πιθανό το τουρκικό drone να καταρρίφθηκε από τον ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος 358, γνωστό και ως drone «καμικάζι».

Δύο ειδικοί σημείωσαν ότι το 358 είναι ένα σχετικά αργό πυρομαχικό, γι 'αυτό μπορεί να μην είναι ορατό στο βίντεο λόγω της έλλειψης πυραυλοκινητήρα.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα ενημερωτικά δελτία της MEE
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις πιο πρόσφατες ειδοποιήσεις, πληροφορίες και αναλύσεις, ξεκινώντας με το Turkey Unpacked

«Πρόκειται για έναν αεριωθούμενο πύραυλο. Πετάει πολύ αργά και, επειδή δεν είναι πυραυλοκίνητο, αν αστοχήσει, προσπαθεί να γυρίσει και να χτυπήσει ξανά τον στόχο», δήλωσε ένας εμπειρογνώμονας στο MEE.

Παρέχεται από το Ιράν, συναρμολογείται στο Ιράκ

Μια ιρακινή πηγή κοντά στο PKK, με την οποία επικοινώνησε το MEE, ισχυρίστηκε ότι το Ιράν είχε προμηθεύσει το σύστημα 358 σε μέρη, το οποίο στη συνέχεια συγκέντρωσε το PKK. Αυτή η διαδικασία, σύμφωνα με την πηγή, συνεχίζεται εδώ και περίπου δύο χρόνια, με κάποια συναρμολόγηση να συμβαίνει νότια της Sulaymaniyah.

Όταν προσεγγίστηκαν από το MEE, πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

Δύο εμπειρογνώμονες τόνισαν ότι το PKK θα χρειαστεί ένα σύστημα ραντάρ ή παρόμοια τεχνολογία για τη λειτουργία του πυραύλου, δεδομένου ότι τα τουρκικά drones πετούν συχνά σε μεγάλα υψόμετρα. Πρότειναν ότι, εκτός από το Ιράν, η μόνη άλλη οντότητα ικανή να παρέχει τέτοιες πληροφορίες τοποθεσίας σχετικά με τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ιράκ είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η τεχνολογία πρέπει να μεταφερθεί από το Ιράν. Το PKK μπορεί να έχει δημιουργήσει μια τεχνική ομάδα για να χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία», δήλωσε ένας τρίτος εμπειρογνώμονας.

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Yasar Guler, δήλωσε σε τουρκική εφημερίδα ότι το Ιράν δεν ήταν συνεργάσιμο με την Άγκυρα στον αγώνα της κατά του PKK, παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να παρακολουθεί τις κινήσεις της ομάδας και να ενημερώνει την Τεχεράνη.

«Δυστυχώς, οι Ιρανοί φίλοι μας δεν αντιμετωπίζουν τους τρομοκράτες του PKK με τον ίδιο τρόπο όπως εμείς», δήλωσε ο Γκιουλέρ.

«Λέμε, "Κοιτάξτε, αδελφέ, το PKK είναι εδώ, σε αυτό το σπίτι, αυτή είναι η διεύθυνση όπου μένουν" και μετά από λίγο, η απάντηση έρχεται, "Κύριε, ερευνήσαμε αυτή τη διεύθυνση, δεν υπάρχει τέτοιο άτομο". Φυσικά, αυτό δεν είναι αποδεκτό».

«Η τεχνολογία πρέπει να μεταφερθεί από το Ιράν. Το PKK μπορεί να έχει συστήσει μια τεχνική ομάδα για να χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία»

- Αμυντικός εμπειρογνώμονας

Το Ιράν αρνείται ότι κάνει τα στραβά μάτια στις κινήσεις και τις δραστηριότητες του PKK. Τα βουνά Qandil, μέρος των οποίων βρίσκεται μέσα στο Ιράν, χρησιμεύουν ως το κύριο προπύργιο του PKK στο βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, ανώτερα στελέχη του PKK επέζησαν από τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές καταφεύγοντας στην ιρανική πλευρά.

Τουρκικές πηγές ασφαλείας, μιλώντας ανώνυμα στο MEE, ισχυρίστηκαν ότι το Ιράν ενισχύει όλο και περισσότερο τους δεσμούς του με το PKK εναντίον τόσο της Τουρκίας όσο και της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) στο Ιράκ.

«Οι αυξανόμενοι δεσμοί μεταξύ της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν του Ιράκ και του PKK, μαζί με τις ιρακινές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, είναι πέρα από τις τακτικές δεσμεύσεις», δήλωσε μια πηγή ασφαλείας, αναφερόμενη σε ένα από τα κύρια πολιτικά μπλοκ της KRG.

Μια άλλη τουρκική πηγή, εξοικειωμένη με το θέμα, δήλωσε ότι η Άγκυρα παρακολουθεί στενά τις πρόσφατες κινήσεις του Ιράν και των πληρεξουσίων του στο Ιράκ, υποπτευόμενη ότι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή ως απάντηση στις προσπάθειες προσέγγισης και συνεργασίας της Τουρκίας με το Ιράκ.
Πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται από περιφερειακούς συμμάχους

Ο πύραυλος 358 είναι ένα αγαπημένο πυρομαχικό μεταξύ των πληρεξουσίων και των συμμάχων του Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή. Στα τέλη του 2019, 358 βρέθηκαν σε ιρανικό φορτίο που κατασχέθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες καθ' οδόν προς την Υεμένη. Μια δεύτερη αποστολή αναχαιτίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020.

Το Ιράν, το οποίο έχει πραγματοποιήσει παρατεταμένες επιθέσεις φθοράς εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ, έχει επίσης στείλει 358 πυραύλους στους πληρεξουσίους του στη χώρα. Ιρακινές πολιτοφυλακές επέδειξαν αυτά τα πυρομαχικά το 2021.

Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, τουλάχιστον τέσσερα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper που επιχειρούσαν στην περιοχή για να αποτρέψουν επιθέσεις από τους Χούτι στην Υεμένη εναντίον του Ισραήλ και στόχων στην Ερυθρά Θάλασσα καταρρίφθηκαν με ιρανικής κατασκευής πυραύλους εδάφους-αέρος από τους Χούτι.

Ο πύραυλος 358 βρίσκεται επίσης στο οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον του Ισραήλ σε διασυνοριακές εχθροπραξίες από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και τα μέσα ενημέρωσης της Χεζμπολάχ ανέφεραν ότι διάφορα ισραηλινά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα είχαν στοχοποιηθεί με τον πύραυλο 358.

Ο τρίτος αμυντικός εμπειρογνώμονας προειδοποίησε ότι η διάδοση προηγμένων συστημάτων όπως ο πύραυλος 358 θα μπορούσε σύντομα να απειλήσει την εναέρια κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων και επιχειρήσεων εκκένωσης έκτακτης ανάγκης, σε όλα τα κράτη της περιοχής.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top