GuidePedia

0


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Όσο ψάχνουμε, όσο μελετούμε τις επίσημες δηλώσεις, που έγιναν προχθές στην Άγκυρα, ανακαλύπτουμε ότι στα «βαριά» θέματα που αφορούν την ελληνική κυριαρχία, όπως συνηθίσαμε να χαρακτηρίζουμε τις ακραίες διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, η κατάσταση είναι χειρότερη. Η κατοχική Τουρκία απαιτεί τον ουρανό με τ’ άστρα… Ο ισλαμιστής Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης έκαναν μεγάλη προσπάθεια για να προβάλουν τα θέματα της λεγόμενης «θετικής ατζέντας», αλλά -ιδίως ο πρόεδρος της Τουρκίας- δεν συγκρατήθηκε. Και μην πιστεύεται ότι δήθεν εκνευρίστηκε για τον χαρακτηρισμό της Χαμάς, από τον Έλληνα ηγέτη, ως τρομοκρατική οργάνωση. Τα άλλα θέματα τον ενοχλούν και τον εκνευρίζουν. Οι παράνομες διεκδικήσεις του μπορεί να τοποθετήθηκαν για ένα διάστημα στο συρτάρι, διότι η προσέγγιση με την Ελλάδα τον ωφελεί προς το παρόν στις διεφθαρμένες Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον, αλλά η ρητορική των συνεργατών του έχει αυξηθεί. Όσο και να προκαλεί εντύπωση, διπλωμάτες έχουν ξεκινήσει να βάζουν στοιχήματα για τον αν θα αντέξει μέχρι τον Σεπτέμβριο ο Ερντογάν και δεν θα τινάξει στον αέρα το «καλό κλίμα». Διότι ήδη άρχισε να βγάζει από το μανίκι ψευτοδικαιολογίες.

Διαμαρτυρήθηκε, πληροφορηθήκαμε για τις επισκέψεις του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια στα νησιά του Αιγαίου, αλλά έλαβε καλή απάντηση. Καλώς πράττει και απαντά σε όλα η Αθήνα, διότι ο Ερντογάν μπορεί να λάβει λάθος μηνύματα: ότι η Ελλάδα για να βρει δήθεν την ησυχία της, δέχεται και πικρό συμβιβασμό. Ας το καταθέσουμε ξανά: ο πολιτικός που θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία της Πατρίδας, πρέπει στη συνέχεια να …αυτοκτονήσει. Δεν θα μπορεί να σταθεί ούτε μέρα στην Ελλάδα. Ο κ. Δένδιας και ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να συνεχίσουν τις επισκέψεις στα νησιά του Αιγαίου. Ελληνικό έδαφος επισκέπτονται, δεν προκαλούν κανένα. Προκλητικές είναι οι τουρκικές αμφισβητήσεις. Όπως μεταδώσαμε και χθες, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας μετέφερε και τα μηνύματα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας. Αφιέρωσε χρόνο στο Κυπριακό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είχε υποσχεθεί στον Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή εάν έλαβε κάποια θετική απάντηση στα θέματα που έθεσε.

Όπως ήδη μεταδόθηκε ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε τη θέση του Κύπριου Προέδρου, αλλά και της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα για την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης μεταξύ του κ. Χριστοδουλίδη και του κατοχικού ηγέτη στην παρουσία της Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν δόθηκε απάντηση, άλλωστε αυτό θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Το γεγονός ότι ο Ερσίν Τατάρ απέρριψε την πρόταση, σημαίνει ότι ο Ερντογάν θα δώσει την ίδια απάντηση. Διότι αν δεχθεί την τριμερή θα αδειάσει τον κατοχικό ηγέτη. Πάντως η ελληνική αντιπροσωπεία κατάλαβε ότι ο Τατάρ δεν κάνει τίποτα χωρίς να έχει συνεννοηθεί με την Άγκυρα. Θα έχει ενδιαφέρον πάντως η τελική απόφαση των Τούρκων για την πρόταση. Διπλωματική πηγή δεν αποκλείει τουρκική αντιπρόταση για πενταμερή, με τη συμμετοχή της Αθήνας και της Άγκυρας. Και στο σημείο αυτό υπάρχει μέγα πρόβλημα. ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ, στις δύο πρωτεύουσες επιλέγουν να ομιλούν για την θετική εικόνα της συνάντησης και να αφήνουν κατά μέρος τα δύσκολα θέματα του Αιγαίου, όπου η Τουρκία επιμένει σε προσβολή της ελληνικής κυριαρχίας ισχυριζόμενη ότι μερικά νησιά, ακόμα και κατοικημένα, της ανήκουν. Πρόκειται για παράνοια.

Προκάλεσε, όπως τονίσαμε και χθες, κάκιστες εντυπώσεις ο τρόπος με τον οποίο μίλησε ο Ερντογάν για τη Χαμάς, η οποία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία τρομοκρατική οργάνωση. Όμως, για τον Ερντογάν, τον …σύμμαχο των Αμερικανών, είναι απελευθερωτική οργάνωση.. Τα είπε άλλωστε δημόσια. Πρόκειται για δηλώσεις που έφτασαν σε όλο τον κόσμο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντέδρασε και διεμήνυσε στον Ερντογάν ότι η Χαμάς είναι οργάνωση τρομοκρατών εδώ και 26 χρόνια. Βέβαια, η αντίδραση έπρεπε να περιέχει και ένα είδος «τιμωρίας». Τι πάει να πει να ζητά ο εκπρόσωπος από τους διαπιστευμένους ανταποκριτές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ρωτήσουν τους Τούρκους για τις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, μας δήλωσε τα εξής: Ήμασταν σαφείς και είμαστε σαφείς αναφορικά με τη θέση μας για τη Χαμάς. Όσον αφορά τη Χαμάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες την χαρακτήρισαν ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση από το 1997. Περισσότερες από 35 άλλες χώρες, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν επίσης χαρακτηρίσει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Όσο για τα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν, θα σας παραπέμψω στο γραφείο του. Χωρίς αμφιβολία, σίγουρα, θα έχει ενδιαφέρον η συνέχεια, και για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αλλά και για την αντιμετώπιση του Ερντογάν από την Ουάσιγκτον και την Ιερουσαλήμ…

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top