GuidePedia

0

Τι ειπώθηκε για Αιγαίο Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σχολίασε την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μητσοτάκη στην Άγκυρα.

Μαρία Ζαχαράκη
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σχολίασε την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μητσοτάκη στην Άγκυρα, επισημαίνοντας τη σημασία της, καθώς και το τι συζητήθηκε με τον Ερντογάν. Κατέστησε σαφές ότι και οι δύο ηγέτες, που προήλθαν από δημοκρατικές εκλογές το 2023, έχουν δεσμευτεί να βελτιώσουν τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας.

Αναφέρθηκε στις συζητήσεις που έγιναν σχετικά με την ασφάλεια και το πρόβλημα του Αιγαίου, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για αμοιβαία και ειλικρινή επικοινωνία για την επίλυση των προβλημάτων.

«Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Άγκυρα, συνοδευόμενος από την αντιπροσωπεία του. Πρόκειται για ανταπόδοση της επίσκεψης του προέδρου μας τον περασμένο Δεκέμβριο. Θα ήθελα να δηλώσω ότι και οι δύο πολιτικοί ηγέτες, οι οποίοι ήρθαν στην εξουσία με την υποστήριξη του λαού μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν στην κάθε χώρα το 2023, εξέφρασαν τη βούληση να μεταφέρουν τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σε ένα υψηλότερο επίπεδο, να επιλύσουν τα προβλήματα που κληρονομήσαμε από την πρόσφατη και μακρινή μας ιστορία, να τα επιλύσουν με τρόπο που θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Ο πρόεδρός μας είναι πολύ ειλικρινής σε αυτό το θέμα και αυτή είναι η κατεύθυνση που μας έδωσαν.

Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε ότι και η Ελλάδα κάνει θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Το καλό είναι ότι και οι δύο πλευρές είναι σε θέση να συζητούν όλα τα προβλήματα με τον πιο ανοικτό τρόπο και σε κατάλληλες βάσεις. Με τον Έλληνα ομόλογό μου, συζητάμε πολύ άνετα πολλά θέματα που σχετίζονται με ζητήματα ασφάλειας, ιδιαίτερα το πρόβλημα του Αιγαίου και το πρόβλημα των μειονοτήτων. Πώς μπορούμε να λύσουμε τα τρέχοντα προβλήματα, πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε τα χρόνια προβλήματα, τί μπορεί να γίνει για να αποτραπεί η αύξηση της τρέχουσας έντασης, αυτά δουλεύονται και υλοποιούνται τόσο σε μία βάση ιδεών όσο και σε μία βάση εγκαθίδρυσης ενός μόνιμου συστήματος. Υπάρχουν μηχανισμοί συνεργασίας που έχουμε δημιουργήσει. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τα δύο μέρη ότι σήμερα λειτουργεί ένας μηχανισμός για τη μείωση της έντασης. Έχουμε τακτικές συναντήσεις που λειτουργούν από αυτή την άποψη».

Αθήνα και Άγκυρα δεν θα κάνουν εκατέρωθεν βήματα στο Αιγαίο χωρίς συνεννόηση

Ο Χακάν Φιντάν αποκάλυψε επίσης ότι έγινε συζήτηση και για τα θαλάσσια πάρκα, κατά την οποία αποτυπώθηκαν οι ανησυχίες και οι επιφυλάξεις της Άγκυρας σχετικά με αυτό το ζήτημα. Η στάση αρχής που εκφράστηκε είναι ότι κανένα μονομερές βήμα δεν πρέπει να λαμβάνεται πριν επιλυθούν συναφή προβλήματα.

«Καταγράψαμε επίσης τις επιφυλάξεις και τις σκέψεις μας σχετικά με το θαλάσσιο πάρκο. Τις εκφράσαμε. Είπαμε ότι δεν πρόκειται για ένα αθώο περιβαλλοντικό σχέδιο στα μάτια μας, ότι αν προχωρήσει, θα μπει σε θέματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα, που είναι μια κόκκινη γραμμή που μας προβληματίζει, και ότι δεν θα το δεχτούμε.

Διατυπώθηκε επίσης μια στάση αρχής ότι δεν πρέπει να γίνουν εκατέρωθεν μονομερή βήματα χωρίς να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα. Και οι δύο πλευρές συμφωνούν σήμερα ότι δεν θα πρέπει να κάνουμε εκατέρωθεν βήματα και ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε λύση για να συζητήσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα, όσο δύσκολα και αν είναι αυτά. Η καλή θέληση και η πολιτική βούληση είναι προφανείς.

Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας. Με τη θέληση του Θεού, ελπίζω να δούμε σύντομα εξελίξεις όσον αφορά τόσο τα τρέχοντα όσο και τα χρόνια προβλήματα», δήλωσε ο Φιντάν.

Εύσημα για Λαύριο

Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας αποτελεί προτεραιότητα για την Άγκυρα, όπως είπε ο Χακάν Φιντάν. Η ανταπόκριση στην απειλή τρομοκρατίας περνάει μέσα από τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση μεταξύ των χωρών, όπως επεσήμανε ο Φιντάν. Η κατάργηση του στρατοπέδου στο Λαύριο αναδεικνύεται ως μια σημαντική εξέλιξη, καθώς αποτέλεσε προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να εξαλείψει ένα πρόβλημα και να σταθεροποιήσει την περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη και τις ευαισθησίες της Τουρκίας.

«Τόσο το υπουργείο Εσωτερικών μας όσο και η Εθνική μας Υπηρεσία Πληροφοριών έχουν τακτικές συναντήσεις με τους αρμόδιους ομολόγους τους που εργάζονται πάνω στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στόχος μας είναι η αντιτρομοκρατία και τα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι δύο χώρες στο μέτρο του δυνατού. Εδώ και χρόνια βλέπουμε ότι τρομοκράτες που έφευγαν από την Τουρκία πρώτα πήγαιναν στην Ελλάδα και στη συνέχεια διασκορπίζονταν σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, ενώ όσοι δεν διασκορπίζονταν παρέμεναν εκεί και δημιουργούσαν στρατόπεδα. Με την κατάργηση του στρατοπέδου στο Λαύριο Είδαμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καταργώντας το στρατόπεδο του Λαυρίου, εξάλειψε στην πραγματικότητα ένα πρόβλημα που αποτελούσε πρόβλημα και για την Ελλάδα, αλλά έλαβε υπόψη της και τις ευαισθησίες της Τουρκίας σε αυτό το θέμα. Αυτή ήταν μια σημαντική εξέλιξη. Πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία. Το σημαντικό είναι να υπάρξει και πολιτική στήριξη και να προωθείται συνεχώς αυτή η δυναμική διαδικασία».

Στο επίκεντρο η συνεργασία στον τουρισμό και την οικονομία

Η αναζήτηση τρόπων για τη δημιουργία ευνοϊκής ατμόσφαιρας με κοινά έργα στην οικονομία, τον τουρισμό και την ανάπτυξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, είπε ο Φιντάν.

«Οι δύο χώρες βρίσκονται σε αναζήτηση του τρόπου με τον οποίο τόσο το Αιγαίο όσο και η ηπειρωτική χώρα των δύο χωρών μπορούν να λειτουργήσουν σε μια ευνοϊκή ατμόσφαιρα με κοινά έργα στην οικονομία, τον τουρισμό και την κοινή ανάπτυξη.

Βλέπουμε ότι ο τουρισμός είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Από την άποψη αυτή, βλέπουμε ότι οι επιχειρηματίες μας αξιοποιούν όλο και περισσότερο τη θέλησή τους για αμοιβαίες επενδύσεις. Ειλικρινά, τις ενθαρρύνουμε».

Στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Τουρκίας επεσήμανε την ανάγκη για σοβαρές προσπάθειες για την αύξηση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.

«Στη χθεσινή του συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, ο πρόεδρός μας τόνισε ότι πρέπει να καταβάλουμε πολύ σοβαρές προσπάθειες για να αυξήσουμε τον όγκο του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα, έκανε και προτάσεις όπως οι δύο χώρες να μοιραστούν και να προωθήσουν από κοινού την τουριστική πίτα, θέτοντας κοινούς τουριστικούς στόχους».

Ο Φιντάν αντέδρασε στον ΥΠΕΞ της Αυστρίας, που χαρακτήρισε τη Χαμάς «τρομοκρατική οργάνωση»

Μία ημέρα μετά την αντίδραση Ερντογάν στον Μητσοτάκη για τη Χαμάς και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αντέδρασε στη χρήση του όρου «τρομοκρατική οργάνωση» από τον Αυστριακό ομόλογό του, Alexander Schallenberg για τη Χαμάς στη συνέντευξη Τύπου.

«Το Ισραήλ είναι μια κατοχική δύναμη. Δεν είναι σωστό να χαρακτηρίζεται η Χαμάς "τρομοκρατική οργάνωση". Η Χαμάς είναι ένα ένοπλο κίνημα αντίστασης που υπερασπίζεται το έδαφός της», επανέλαβε μετά τον Τούρκο πρόεδρο χθες κι ο Χακάν Φιντάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Χακάν Φιντάν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρώτα απ' όλα, πρέπει να τονίσουμε ότι στο Παλαιστινιακό-Ισραηλινό ζήτημα, η Χαμάς είναι ένα κίνημα αντίστασης. Δεν είναι τρομοκρατικό κίνημα. Δεν είναι δυνατόν να περιγράφουμε ένα κίνημα αντίστασης που μάχεται κατά της κατοχής, προστατεύει τη γη του και τους αγώνες του ως τρομοκρατική οργάνωση. Ο πόλεμος εδώ δεν είναι ένας πόλεμος που προέκυψε από το πουθενά. Υπάρχει μια κατοχή και αυτή η κατοχή δεν σταματά ποτέ. Συνεχίζεται μέρα με τη μέρα με διάφορες μορφές κλέβοντας τα εδάφη των Παλαιστινίων με κλέφτες που ονομάζονται "έποικοι". Η διεθνής κοινότητα δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα για να σταματήσει και να πιέσει (το Ισραήλ). Όλοι γνώριζαν ότι θα υπάρξει έκρηξη και αυτή η έκρηξη συνέβη στις 7 Οκτωβρίου. Φυσικά, ως Τουρκία, καταδικάσαμε τη δολοφονία αμάχων στις 7 Οκτωβρίου, αυτή είναι η αρχή μας. Αλλά με τον ίδιο τρόπο, η συστηματική δολοφονία χιλιάδων αθώων Παλαιστινίων από το Ισραήλ στη συνέχεια, όχι μόνο για μια μέρα, αλλά για 7 μήνες, εκτοπίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους και καθιστώντας έναν ολόκληρο οικισμό ακατοίκητο, αυτό είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Αυτό είναι μια απόπειρα γενοκτονίας, μια πράξη γενοκτονίας».

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top