GuidePedia

0


Μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του Τούρκου προέδρου σε “ τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης παρουσία του Κ.Μητσοτάκη για την οποία ανέφερε ότι δεν απολαμβάνει δήθεν τα δικαιώματα της ισονομίας στην Ελλάδα

ΗΤουρκία επεκτείνει τη δέσμευσή της στη διασπορά για να προωθήσει πολιτικούς στόχους στο εξωτερικό με ένα νέο ύπουλο και πονηρό σχέδιο κατά των κυβερνήσεων, τις οποίες ο Τούρκος Σουλτάνος θέλει να βάλει στο χέρι εκ των έσω για να πετύχει τα άνομα σχέδια του για Οθωμανική επιρροή.

"Η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει την υποστήριξή της προς τις ομάδες της διασποράς στο εξωτερικό, τόσο οικονομικά όσο και με άλλα μέσα, με στόχο την ενίσχυση της πίστης στην Τουρκία, την αντιμετώπιση νομικών και διοικητικών προκλήσεων στις χώρες υποδοχής, την ενθάρρυνση της ενεργού πολιτικής δέσμευσης και τη δημιουργία δεσμών με μη Τούρκους θρησκευτικές κοινότητες", αναφέρει ο Τούρκος εξόριστος δημοσιογράφος Α. Μποζκούρτ, ο οποίος κτυπά καμπάνες και στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία που έχει μεγάλη σε αριθμό τουρκική διασπορά.
Τι περιλαμβάνει η έκθεση και ουσιαστικά το σχέδιο της Τουρκίας για τα Βαλκάνια και την ΕΕ

Στην επίσημη έκθεσή της με τίτλο «Στρατηγικό Σχέδιο για το 2024-2028», η υπηρεσία διασποράς της τουρκικής κυβέρνησης, η Προεδρία για τους Τούρκους στο Εξωτερικό και τις Συναφείς Κοινότητες (Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, YTB), περιέγραψαν την στρατηγική της Τουρκίας, για την κινητοποίηση των περίπου 7 εκατομμυρίων μελών κοινότητα της διασποράς για την προώθηση των πολιτικών της τουρκικής κυβέρνησης.

Η έκθεση εξέτασε εκτενώς τόσο τις απειλές όσο και τις ευκαιρίες για τους στόχους της τουρκικής κυβέρνησης, ώστε να αξιοποιήσει ομάδες της διασποράς, για να συμβάλει στη φιλοδοξία της Τουρκίας να γίνει μία από τις κορυφαίες δυνάμεις στον κόσμο, ένα όραμα που διατυπώθηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «Αιώνας της Τουρκίας».

Η τουρκική υπηρεσία YTB εξέφρασε την λύπη της ότι οι διοικητικές και νομικές προκλήσεις σε χώρες όπου δραστηριοποιούνται ομάδες τουρκικής διασποράς εμποδίζουν τον οργανισμό να επιτύχει τους στρατηγικούς του στόχους.
Για να ξεπεραστούν αυτοί οι περιορισμοί, συνέστησε στην κυβέρνηση Ερντογάν διάφορες πολιτικές ενέργειες

Η YTB προέτρεψε την τουρκική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τη διπλωματική της επιρροή και τα εργαλεία της δημόσιας διπλωματίας, για να ασκήσει πίεση σε ξένες χώρες να άρουν αυτούς τους περιορισμούς στις ομάδες της τουρκικής διασποράς.

Η συνεργασία με άλλες μουσουλμανικές θρησκευτικές ομάδες σε ξένες χώρες, είναι μια άλλη σύσταση που προτάθηκε από την YTB για την υπέρβαση των περιορισμών στην τουρκική διασπορά.

Επιπλέον, η ίδια υπηρεσία ζήτησε μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση των τουρκικών ομάδων της διασποράς μέσω “επιτόπιων μελετών” για τη συλλογή δεδομένων, και πρότεινε την ανάπτυξη εργαστηρίων για την εκπαίδευση επιλεγμένων ατόμων ( για άσκηση πολιτικής υπέρ του καθεστώτος Ερντογάν).

“Αυτά τα μέτρα στοχεύουν να ενισχύσουν την ικανότητα των ομάδων της τουρκικής διασποράς να προωθήσουν αποτελεσματικά τους στόχους της τουρκικής κυβέρνησης”, αναφέρει ο Μποζκούρτ.
Συμμαχία Τούρκων σουνιτών με άλλες μουσουλμανικές ομάδες κατά των χωρών της Ευρώπης

Η τουρκική υπηρεσία της διασποράς συνεργάζεται ήδη με πολυάριθμες ομάδες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους, παρέχοντάς τους χρηματοδότηση, υλικοτεχνική και τεχνική υποστήριξη για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους.

Στην πραγματικότητα, η YTB συμμετείχε πρόσφατα σε ένα πρόγραμμα που διοργανώθηκε από την Ένωση Διεθνών Δημοκρατών (UID), μια οργάνωση που ενεργεί ως ομάδα ξένων συμφερόντων που εκπροσωπεί το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν στο εξωτερικό, στην Άγκυρα στις αρχές Μαΐου.

Το πρόγραμμα είχε στόχο να ενισχύσει την ικανότητα και να παράσχει εκπαίδευση για το UID, ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο Αμπντουλάχ Ερέν, επικεφαλής της YTB, ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση.

Η έκθεση κατηγοριοποιεί τις ομάδες που επικρίνουν τις πολιτικές της τουρκικής κυβέρνησης ως απειλές, χαρακτηρίζοντάς τις ως τρομοκράτες σύμφωνα με την ευρεία επισήμανση από την κυβέρνηση Ερντογάν σε όλους τους επικριτές και τους αντιπάλους της ως τέτοιες.

Η YTB ανακοίνωσε ότι αυτές οι ομάδες της αντιπολίτευσης υπονομεύουν τις προσπάθειες δημόσιας διπλωματίας της τουρκικής κυβέρνησης, σπέρνουν διχασμό στη διασπορά και θέτουν πολιτικούς κινδύνουςς για την ασφάλεια σε ομάδες που ευθυγραμμίζονται με την κυβέρνηση Ερντογάν.

Με απλά λόγια οι Τούρκοι ετοιμάζουν να ελέγξουν πλήρως την μεγάλη τουρκική διασπορά σε χώρες της ΕΕ, για να εκβιάζουν κυβερνήσεις και πολιτικές, απλώνοντας έτσι τα πλοκάμια της Άγκυρας παντού, από τα Βαλκάνια έως την Σκανδιναβία και την Γαλλία.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top