GuidePedia

0


Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα προχωρήσει σε εντάλματα σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα, δήλωσε ο επικεφαλής εισαγγελέας του δικαστηρίου Karim Khan στην Christiane Amanpour του CNN σε αποκλειστική συνέντευξη.

Ο Χαν δήλωσε ότι τo Δικαστήριο ζητά επίσης εντάλματα για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ, καθώς και δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς – τον Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, τον ηγέτη των Ταξιαρχιών Al Qassem και γνωστότερο ως Mohammed Deif, και τον Ismail Haniyeh, πολιτικό ηγέτη της Χαμάς.

Τα εντάλματα εναντίον των ισραηλινών πολιτικών σηματοδοτούν την πρώτη φορά που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στοχεύει τον κορυφαίο ηγέτη ενός στενού συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών. Η απόφαση βάζει τον Νετανιάχου στην κατηγορία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον οποίο το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μια ομάδα δικαστών του Δικαστηρίου θα εξετάσει τώρα την αίτηση του Χαν για τα εντάλματα σύλληψης. Ο Χαν δήλωσε ότι οι κατηγορίες εναντίον των Sinwar, Haniyeh και al-Masri περιλαμβάνουν «εξόντωση, δολοφονία, σύλληψη ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά την κράτηση».

«Ο κόσμος συγκλονίστηκε στις 7 Οκτωβρίου, όταν οι άνθρωποι αρπάχτηκαν από τα υπνοδωμάτιά τους, από τα σπίτια τους, από τα διάφορα κιμπούτς στο Ισραήλ», δήλωσε ο Χαν στο CNN, προσθέτοντας ότι «οι άνθρωποι έχουν υποφέρει πάρα πολύ».
Ο Χαν για Νετανιάχου-Γκάλαντ

Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ περιλαμβάνουν «πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση λιμού ως μέθοδο πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, σκόπιμη στόχευση αμάχων σε συγκρούσεις», δήλωσε ο Χαν.

O Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ εναντίον ανώτερων Ισραηλινών κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων «θα προκαλούσε οργή ιστορικών διαστάσεων» και ότι το Ισραήλ «έχει ανεξάρτητο νομικό σύστημα που διερευνά αυστηρά όλες τις παραβιάσεις του νόμου».

Ερωτηθείς από την Αμανπούρ για τα σχόλια του Νετανιάχου, ο Χαν είπε: «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου». Είπε επίσης ότι εάν το Ισραήλ διαφωνεί με το ΔΠΔ, «είναι ελεύθεροι, παρά τις αντιρρήσεις τους για τη δικαιοδοσία, να εγείρουν ένσταση ενώπιον των δικαστών του δικαστηρίου και αυτό τους συμβουλεύω να κάνουν».

Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Ωστόσο, το Δικαστήριο δηλώνει ότι έχει δικαιοδοσία στη Γάζα, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, αφού οι Παλαιστίνιοι ηγέτες συμφώνησαν επίσημα να δεσμεύονται από τις ιδρυτικές αρχές του Δικαστηρίου το 2015

.πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top