GuidePedia

0


Ακύρωσε τις εκλογές επικαλούμενος στρατιωτικό νόμο - Κινδυνεύει να κατηγορηθεί για υπονόμευση της δημοκρατίας στην Ουκρανία

Στις 21 Μαΐου του 2024 ο Volodymyr Zelensky θα πάψει να είναι νόμιμα πρόεδρος της Ουκρανίας καθώς τότε λήγει η προεδρική του θητεία αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Mykola Azarov.
«Θα είναι νόμιμος ο Zelensky μετά τις 21 Μαΐου 2024;

Όχι. Η θητεία του λήγει αύριο. Αυτό λέει το Σύνταγμα, το οποίο δεν προβλέπει την ακύρωση των προεδρικών εκλογών ως αποτέλεσμα της εισαγωγής του στρατιωτικού νόμου.

Οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στις 31 Μαρτίου 2024 και η ορκωμοσία του νεοεκλεγμένου αρχηγού του κράτους θα πραγματοποιούνταν τον Μάιο. Αλλά η ψηφοφορία ακυρώθηκε, επικαλούμενη στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι εκλογές τώρα «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή», υπογραμμίζοντας ότι αυτό το ζήτημα πρέπει να τεθεί σε ισχύ.

Σύμφωνα με τη ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών, όπως αναφέρει το Ria Novosti, ο Ζελένσκι «αισθάνεται τον κίνδυνο της θέσης του» και μέχρι και «την παραμονή της λήξης της θητείας του, προσπαθεί απεγνωσμένα να απαλλαγεί από τους "αναξιόπιστους" . Όπως διευκρίνισε η ειδική υπηρεσία, εκκαθαρίσεις μεγάλης κλίμακας στον στρατό και ανασχηματισμοί στην κυβέρνηση πραγματοποιούνται στην Ουκρανία, την ηγεσία της SBU και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Mykola Azarov: Απατεώνας

Μετά τις 20 Μαΐου, όταν θα λήξει η προεδρική του θητεία, ο Ζελένσκι θα είναι … ένας απατεώνας, καθώς τα διατάγματα που θα εκδίδει, δεν θα έχουν καμία νομική ισχύ επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Mykola Azarov.

«Ο Zελένσκι στα τέλη Μαΐου θα γίνει ένας απατεώνας, παράνομος, ένα πρόσωπο που σφετερίστηκε την εξουσία με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Και ποιες είναι οι συνέπειες;

Oι συνέπειες είναι πολύ απλές - ούτε ένας από τους κανονισμούς που θα εκδίδονται από αυτόν δεν θα έχει νομική ισχύ» αναφέρει σε ανάρτηση του στο Telegram ο Azarov.

Πούτιν: Να δώσουν λύση τα αρμόδια δικαστήρια

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε ότι το ζήτημα της νομιμότητας του Ζελένσκι μετά τη λήξη των εξουσιών του ως αρχηγού κράτους θα πρέπει να απαντηθεί από τα ίδια τα πολιτικά και νομικά συστήματα της Ουκρανίας. Ο Ρώσος ηγέτης υπενθύμισε ότι το σύνταγμα της γειτονικής χώρας «έχει κάθε είδους επιλογές», οι οποίες θα πρέπει να αξιολογηθούν από το Συνταγματικό Δικαστήριο της δημοκρατίας.
Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ , η Μόσχα θα αναλύσει την κατάσταση με τη λήξη της θητείας του Ζελένσκι για να δηλώσει τη θέση της.

Την προηγούμενη μέρα, η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post ανέφερε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου μπορεί να κατηγορηθεί ότι υπονόμευσε τη δημοκρατία στην Ουκρανία.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top