GuidePedia

0

Άλλη μια φορά που ψαχνόμαστε όταν κυκλοφορεί η είδηση περί σύγκλησης του ΚΥΣΕΑ. Η κυβέρνηση έχει τσακωθεί με την ουσιώδη ενημέρωση και ως συνήθως, περιορίζεται στην έκδοση μιας απλής ανακοίνωσης τριών έως πέντε γραμμών, όταν ολοκληρωθεί. Κι όταν δεν πρόκειται για απλή συναίνεση των μελών του οργάνου, που υπογράφουν «διά περιφοράς», ενώ δεν ξέρουν… που παν τα τέσσερα, δηλαδή τι ακριβώς υπέγραψαν. Αυτά την εποχή της καινοτομίας, την οποία εγκαινιάζουν με παρόμοιο τρόπο. Ξέρουν μεταξύ τους.

ΠΡΟ-ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΥΣΕΑ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ
Από χθες κυκλοφορούσε η φήμη, ότι σήμερα το πρωί είχε προγραμματιστεί σύγκληση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ). Όπως είναι λογικό, κάθε δημοσιογράφος αναζητά κάποια πληροφόρηση για την ατζέντα της συνάντησης. Πολλώ δε μάλλον, όταν τη σχετική φημολογία συνόδευε ότι η συζήτηση περιλαμβάνει κι «ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα». Μικρό ή μεγάλο; Ιδού η απορία; Πώς διάβολο να χαρακτηρίσεις την κατάσταση όταν επί μισή μέρα άπαντες οι ενοικούντες στη Μεσογείων είτε δήλωναν άγνοια είτε αναρμοδιότητα να μας ενημερώσουν παραπέμποντας στο Μέγαρο Μαξίμου. Η «πλάκα» μάλιστα είναι, ότι η φημολογία που σερνόταν επί ώρες, τη μια μιλούσε για «μικρό εξοπλιστικό» (σ.σ. χωρίς φυσικά να προσδιορίζεται το μέτρο προσδιορισμού… του μεγέθους) και στη συνέχεια ακουγόταν ή γραφόταν, ότι ίσως είναι και από τα «μεγάλα»!

Περιοδεία και… νιπτήρας
Άλλη μια μέθοδος είναι να μπεις στον πρωθυπουργικό διαδικτυακό κόμβο, με σκοπό να τσεκάρεις εάν στο επίσημο ημερήσιο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Φευ… Ουδεμία αναφορά. Κοιτάς το κινητό τηλέφωνο που μόλις (σ.σ. 19:00) έκανε… μπι-μπιιιπ και ενημερώνεσαι από το υπουργείο, ότι ο Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ και τον Α/ΓΕΣ θα μεταβεί στην 79 και 80 ΑΔΤΕ (σ.σ. για τους λιγότερο μυημένους, Ανωτέρα Στρατιωτική Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής) σε Σάμο και Κω αντίστοιχα, προφανώς για ανταλλαγή ευχών εν όψει του Πάσχα, με το προσωπικό στις ακριτικές περιοχές! Και το βράδυ θα βρεθούν στην Πάτμο για την Ακολουθία του Νιπτήρος! Η περιοδεία θα είναι διήμερη.

ΣΥΜΠΤΩΣΙΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ…
Το πρόβλημα δεν είναι αυτό ασφαλώς. Καλώς, κάλλιστα πράττουν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να βρίσκονται δίπλα στον κόσμο που φυλάει Θερμοπύλες. Άλλες είναι οι απορίες. Η πρώτη είναι γι’ αυτό το ΚΥΣΕΑ. Εάν συνυπολογισθεί το «σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση», το ακριβώς πρέπει να σκεφτούμε για άλλη μια απουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας; Από την άλλη όμως, ΚΥΣΕΑ ακούγαμε και ΚΥΣΕΑ επίσημα ανακοινωμένο κάπου δεν βρίσκαμε. Σκεφτήκαμε λοιπόν, ότι δεν θα μας εκπλήξει εάν πληροφορηθούμε ότι τα μέλη του ανώτατου κυβερνητικού οργάνου στα θέματα ασφαλείας, δεν συνεκλήθη ακριβώς, αλλά… απλώς για να επικυρώσει προειλημμένες αποφάσεις κοτσάροντας εις έκαστος την υπογραφή του/της «διά περιφοράς». Εξ ου και ο τίτλος για «προ-περιφορά»… εν όψει Επιταφίου. Πρώτη φορά θα ήταν;

Έγινε ΚΥΣΕΑ – το είπε ο Παύλος («απόστολος» του Κυριάκου)!
Ανακοίνωση για το ΚΥΣΕΑ όμως υπήρξε, τις απορίες μας όμως δεν τις έλυσε! Συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Είπε, ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τη βελτίωση της εικόνας των μεταναστευτικών ροών και το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Επίσης έγινε και παρουσίαση των προληπτικών μέτρων και πρωτοβουλιών ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Πώς είπατε; Διά περιφοράς; Δεν προκύπτει εξ όσων είπε ο Παύλος! Θα είχαμε γλιτώσει και δεν θα γράφαμε όλα αυτά εδώ αν είχαν τη στοιχειώδη ευαισθησία να ενημερώνουν.

Αλήθεια; Δεν συζητήθηκε εξοπλιστικό;
Άσε που δεν γίνεται πουθενά λόγος για εξοπλιστικό. Οι πληροφορίες μας όμως επιμένουν. Είναι δυνατόν να τους παρακαλάμε… για μια διάψευση; Ή… σπάστηκε ο Κυριάκος με τη νέα κοπάνα του Νίκου και μουλάρωσε; Θα έρθεις εσύ, αλλιώς δεν το συζητάω! Με την ευκαιρία, θα τους ενδιέφερε να αναπτύξουμε μια ιστορία για μερικά συστήματα RAM (πρόγραμμα με αυτό το σύστημα δεν συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ;), τα οποία ήταν να πάνε σε μια κακή χώρα, αλλά τους τα μπλόκαραν και τα πρότειναν σε μια καλή -χώρα- και μάλιστα την ενημέρωσαν ότι θα τα πάρουν σε χρόνο ρεκόρ για τέτοιο σύστημα; Έχουμε ένα νούμερο υπόψη, αλλά δεν θα το αναφέρουμε. Διψήφιο είναι. Μήνες περιγράφει. Ασχέτως εάν η χώρα αυτή, όντας εθισμένη στις απευθείας αγορές -θα έχει τους λόγους της- προτιμούσε να τα παραγγείλει από την αρχή κι ας αργούσαν διπλάσιο χρόνο, προφανώς για να έχει απόλυτο έλεγχο επί του συμβολαίου; Ό,τι μας πείτε θα κάνουμε.

Όταν «περιφορά» δεν σημαίνει απόδοση τιμής…
Όλα είναι θέμα διαχείρισης και σοβαρότητας από ένα σημείο και πέρα. Και υπευθυνότητας. Γιατί όταν απλώς υπογράφεται δια περιφοράς ο φάκελος του θέματος που εισάγεται στο ΚΥΣΕΑ, δεν ακούγεται διά ζώσης, ούτε η εισήγηση ΥΕΘΑ, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας δηλαδή, ούτε η συζήτηση όπως προβλέπεται από τον τύπο και πνεύμα της διαδικασίας, ώστε να ενημερωθούν πλήρως τα μέλη του οργάνου. Γιατί αν δεν το έχουν ήδη αντιληφθεί, για τις ημέρες του Ελληνικού Δημοσίου Περιορισμένης Ευθύνης, φαίνεται ότι κοινωνικά έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Οπότε, η κοινή λογική υπαγορεύει ότι η όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση επί του κάθε θέματος αποτελεί στοιχειώδες μέτρο πρόνοιας για τη διασφάλιση των συμφερόντων του υπογραφόντων αλλά και των φορολογούμενων. Κι αυτό είναι γενική παρατήρηση. Ασχέτως του πως έγινε σήμερα το ΚΥΣΕΑ. Έτσι κι αλλιώς, ο Μαρινάκης ήταν πολύ φειδωλός στις δηλώσεις του.

ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ – ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Πάμε όμως και παρακάτω για να ελέγξουμε και τη διαχείριση και τη σοβαρότητα. Για να έχουμε όμως και καλό ερώτημα, κρυφό το έχουν αυτό το περίφημο νομοσχέδιο περί «ελληνικού κέντρου καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ)»; Δε φτάνει που το παιδεύουν από τον περασμένο Οκτώβριο που υποτίθεται είναι έτοιμο. Δεν φτάνει που ήδη τα ερωτήματα που εγείρονται είναι περισσότερα από τις απορίες που επιλύονται. Μπορεί κανείς να μας εξηγήσει τη λογική, συγγνώμη, σκοπιμότητα θέλαμε να γράψουμε, της εισαγωγής του προς… διαβούλευση χθες στις 23:55, πέντε λεπτά πριν τα μεσάνυκτα, της Μεγάλης Τρίτης; Ποιος τους φταίει που είναι τόσο ερασιτέχνες στα θέματα της επικοινωνίας, που σου βάζουν τον διάβολο με το ζόρι μέσα σου να συνδέσεις το νομοσχέδιο με το Τροπάριο της Κασσιανής, πριν καλά – καλά το μελετήσεις; Είναι δυνατόν; 23:55 βρε αθεόφοβοι; Πέντε λεπτά υπομονή, συγγνώμη, έξι εννοούσα, δεν είχαν; Το εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσόν νομοσχέδιο… κατά το «περιπεσούσα γυνή» και μάλιστα ψαλτά, σε ρυθμούς βυζαντινής μουσικής; Είναι δυνατόν να μας υποψιάζεται από μόνοι σας; Τι να κάνουμε; Ρεπορτάζ είναι αυτό. Θα ψάξουμε.

Μεγάλη πρεμούρα, είναι άραγε… παρεξηγήσιμη;
Τους τρώει… το πηγούνι τους μεγαλοβδοματιάτικα να έχουμε στενοχώριες. Άσε που η Κασσιανή περιέπεσε σε πολλές αμαρτίες, αλλά στο τέλος αγίασε. Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου… μόλις μου ήρθε στο μυαλό και το παλιό σήριαλ «τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή» -άντε, πάλι πρόδωσα την ηλικία μου- σκεπτόμενος τις επιδόσεις της πολιτικής ηγεσίας (σ.σ. θήλυ, «η ηγεσία», εξ ου και το «μωρή»). Λίγη προσοχή, διότι το μενού της Μεγάλης Εβδομάδας που δείχνει να τους εμπνέει, περιλαμβάνει και Ιούδα. Μη σου τύχει, διότι είναι έξυπνοι άνθρωποι, άρα, αντιλαμβάνονται ότι επί του προκειμένου, σε «ανάσταση» δεν μπορούν να ποντάρουν. Άσε που βιάζονται λες και τους κυνηγούν! Όσοι ενδιαφέρονται να καταθέσουν τα σχόλια τους στη διαβούλευση έχουν προθεσμία μέχρι τις 13 Μαΐου 2024 και ώρα 10:00 το πρωί να το πράξουν. Όχι ότι θα ασχοληθεί βέβαια και κανείς… Δηλαδή, τυπικά, αν εξαιρεθούν οι αργίες του Πάσχα, μόλις μία εβδομάδα περίπου. Τέλος πάντων, στη διαδικασία πρόκειται να συνεισφέρει και ο «ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗΣ», οι αισθητήρες του οποίου έχουν ήδη δεχθεί πολλές πληροφορίες από ανθρώπους με γνώση και εμπειρία για το ΕΛΚΑΚ.

ΧΑΜΟΣ ΣΤΗ ΣΑΒΑΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗ», πολύ μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε στη σαβάνα όπου διαβιεί σημαντικός αριθμός λιονταριών, η δήλωση του υφυπουργού Υγείας, προς τεκμηρίωση της θέσης του περί γυναικοκτονίας. «Το αρσενικό είναι επιθετικό, πιο επιθετικό γιατί στη φύση κυνηγάει την τροφή και αναλαμβάνει την επιθετική διεκδίκηση ή την άμυνα αυτής. Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτει και στηρίζει τη νέα μορφή, είτε μιλάμε στην αγέλη είτε στη δυαδική μορφή που έχουμε στο Homo Sapiens». Κατόπιν τούτου, οι κατ’ εξοχήν κυνηγοί τροφής της σαβάνας, οι λέαινες δηλαδή, έχουν σοβαρά προβληματιστεί και επανεξετάζουν τη θέση τους. Χώρια που έχουν εκνευριστεί, καθότι αντιλήφθηκαν ότι σύμφωνα με το μέλος της μεταρρυθμιστικής ελληνικής κυβέρνησης, θα έπρεπε να «είναι για άλλες δουλειές», για να τίκτουν… Τικ τουν, τικ τουν (άσχετο, κι ας θυμίζει ρολόι, αντίστροφη μέτρηση, ή εκρηκτικό μηχανισμό σε λειτουργία). Το ερώτημα «πού τους βρίσκετε… καλέ», ωστόσο, παραμένει. Και η απάντηση μας ενδιαφέρει για λόγους ιδιοτέλειας. Τέτοια κελεπούρια μην πηγαίνουν χαμένα.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top