GuidePedia

0


«Βράζει» η Λιβύη, καθώς σύμφωνα με όσα αναφέρουν αραβικά μέσα ενημέρωσης, ο Πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά δέχτηκε ιδιαίτερες πιέσεις από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αποπληρωμή ενός τεράστιου οικονομικού ποσού, την ίδια στιγμή που αξιωματικοί του LNA κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εξαναγκάσουν την προσωρινή κυβέρνηση να απομακρύνει τα τουρκικά στρατεύματα και τους μισθοφόρους από την χώρα.

Συγκεκριμένα, ο Λίβυος Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Άγκυρα το περασμένο Σάββατο και πραγματοποίησε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος του ζήτησε να αποπληρώσει το χρέος ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική εφημερίδα Al-Ahram , επικαλούμενη το αραβικό πρακτορείο ειδήσεων Sky News Arabia.

Ο Ερντογάν «ζητά τα ρέστα»

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, πρόκειται για χρήματα που αφορούν την παρουσία και τις δραστηριότητες τουρκικών εταιρειών στο έδαφος της Λιβύης κατά την διάρκεια των εμφύλιων συγκρούσεων, με τον Ερντογάν να »ζητά τα ρέστα» παρόλο που η διεθνής κοινότητα επιμένει στην απομάκρυνση των στρατιωτικών δυνάμεων και μισθοφόρων που υποστηρίζει από την χώρα της Βόρειας Αφρικής. Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία υποστήριζε επί χρόνια την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που είχε έδρα την Τρίπολη, στην εμφύλια διαμάχη εναντίον του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) με ηγέτη τον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον οποίο υποστήριζαν η Ρωσία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.



Στο πλαίσιο αυτό, οι εξαγωγές της Τουρκίας στη Λιβύη αυξήθηκαν κατά 58 % σε ετήσια βάση από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2021, που υπολογίζονται στα 826 εκατομμύρια δολάρια, όπως δήλωσε ο επικεφαλής ενός κορυφαίου τουρκικού εμπορικού ομίλου τον περασμένο Μάιο. Αυτό αποδεικνύει ότι οι εξαγωγές της Τουρκίας στη Λιβύη ήταν σχεδόν διπλάσιες από το συνολικό μέσο όρο της χώρας, που ήταν στο 33,1 %, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο τον Μουρτάζα Καρανφίλ, πρόεδρο του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων Τουρκίας – Λιβύης.
Ο LNA «διώχνει» τον τουρκικό στρατό από την Λιβύη

Και ενώ οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη παίρνουν την συγκεκριμένη πορεία, ο Ταγματάρχης Κάλεντ Αλ-Μαντζούμπ, που υπηρετεί στις τάξεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), δήλωσε ότι «η βάση για τη σταθερότητα της χώρας μας είναι η έξοδος της Τουρκίας και των μισθοφόρων της». Ειδικότερα δήλωσε ότι: «Επιδιώκουμε να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας. Δεν είμαστε υπέρμαχοι του πολέμου και η Άγκυρα βλέπει τη Λιβύη ως μια δικλείδα ασφαλείας για την εθνική οικονομία της, γι’ αυτό εκμεταλλεύεται εξάλλου το χάος, προκειμένου να πάρει τα χρήματα μας. Ως εκ τούτου, δεν θα δεχτούμε την παρουσία μισθοφόρων και ξένων δυνάμεων στα εδάφη μας».



Την ίδια στιγμή, ένας Στρατιωτικός Εισαγγελέας και μέλος της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής της Λιβύης (JMC), ο Ταγματάρχης Φαράτζ Αλ-Σούσα κάλεσε την προσωρινή κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ντμπεϊμπά, να ακυρώσει όλες τις συμφωνίες που είχα πραγματοποιήσει με όλα τα ξένα κράτη, συμπεριλαμβανομένου και αυτή με την Τουρκία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για απαραίτητη προϋπόθεση «εάν πρόκειται πραγματικά για κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top