GuidePedia

0


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Το ολιγόωρο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργου Γεραπετρίτη στην Κύπρο, δημιούργησε πολλές απορίες, ενώ δεν έπρεπε. Ξένισε και το γεγονός ότι η Λευκωσία και η Αθήνα απέφυγαν και τις δηλώσεις, όπως μας είχαν συνηθίσει σε τέτοιες επισκέψεις. Οι κυβερνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Χριστοδουλίδη, δύο νέων στην ηλικία πολιτικών -άρα είναι και πιο εύκολη η συνεννόηση- συνεργάζονται σε σταθερή βάση. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος συνομιλούν συχνά, όπως και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, αλλά και οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών. Οι λόγοι της μετάβασης είναι πολλοί, αλλά οι πιο βασικοί είναι κάποια γεγονότα που αναμένονται μέσα στον Ιούλιο και αφορούν την Μεγαλόνησο.

Το πρώτο είναι η έκθεση της προσωπικής απεσταλμένης του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών για την αποστολή της στην Κύπρο. Οι πληροφορίες για το περιεχόμενο της έκθεσης είναι ανησυχητικές. Θα είναι μεγάλο το πρόβλημα αν εισηγηθεί π.χ. μία τετραμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, που θα υποβιβάζει την Κυπριακή Δημοκρατία στο επίπεδο του παράνομου ψευδοκράτους των κατεχομένων. Πρέπει να αποτραπεί και η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει αφάνταστα σε αυτό το θέμα. Το δεύτερο γεγονός που αναμένουμε είναι η παράνομη κάθοδος του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο. Θα συνοδεύεται από υπουργούς, στρατιωτικούς και ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης, καθώς θέλουν να δείξουν ότι η θέση για το νησί είναι ίδια όλων στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν αναμένεται να κάνει ακρότητες, περισσότερο από κάθε προηγούμενη φορά. Και θα ανακοινώσει νέες παράνομες κινήσεις που θα αφορούν το περαιτέρω «τσιμέντωμα» της τουρκικής κατοχής της Κύπρου. Η Τουρκία μπορεί να μην ενοχλεί την Ελλάδα στο Αιγαίο και τον Έβρο, αλλά στην Κύπρο δεν άλλαξε τίποτα. Η κατοχή είναι εκεί και οι απειλές εναντίον του ελληνικού πληθυσμού είναι καθημερινές. Το νησί είναι κάτω από μόνιμη απειλή. Η Τουρκία διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ. Η Κύπρος έχει μία Εθνική Φρουρά που απλά μπορεί να αμυνθεί για δύο-τρεις εβδομάδες, μπορεί και λιγότερο.

Η Αθήνα δεν μπορεί να εγκαταλείψει την Κύπρο, όταν ακόμα και η Αμερική την έχει ανακηρύξει στο πλέον σημαντικό στρατηγικό σημείο της Ανατολικής Μεσογείου ίσως και της ευρύτερης γειτονιάς της Μέσης Ανατολής.
Η Τουρκία έχει βάλει ισχυρό πόδι στην Κύπρο λόγω της άνανδρης εισβολής, της προδοσίας της Χούντας των Αθηνών και του βρώμικου ρόλου του Χένρι Κίσιγκερ, τότε υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ελλάδα, είχε ένα Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, που καταργήθηκε με αισχρό τρόπο από προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται την επαναφορά του. Πρόκειται για ύψιστη εθνική υπόθεση.

Φαντάζομαι ότι στη συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο, έχουν ληφθεί κάποιες σημαντικές αποφάσεις. Ο τελευταίος έδωσε αναφορά και για τις εξαιρετικές επαφές του στην Ουάσιγκτον, όπου πήγε πολύ καλά και εξασφάλισε κάποια καλά «δώρα» από τους συνομιλητές του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Βάσει λοιπόν των αποφάσεων αναμένουμε κινητοποίηση της ελληνικής και της κυπριακής διπλωματίας, αλλά και των στρατιωτικών.

Η Αθήνα πρέπει να μην ξεχάσει ποτέ τις ευθύνες της για τη σημερινή κατάσταση της Κύπρου. Έχει ευθύνες αλλά και καθήκον να σταθεί δίπλα στη Μεγαλόνησο, όχι μόνο τον «μαύρο» Ιούλιο, όταν θυμόμαστε τους νεκρούς μας, αλλά και κάθε μέρα. Διότι αν χάσουμε την Κύπρο, θα έρθει η σειρά του Αιγαίου. Η Ελίτ των Αθηνών είναι, όπως πάντα, εκτός τόπου και χρόνου…

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top