GuidePedia

0

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
Μαίνονται οι εσωκομματικές συγκρούσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα στο ΠΑΣΟΚ, όπου ο αρχηγός του Νίκος Ανδρουλάκης αντιμετωπίζει γενική αμφισβήτηση από πλειάδα στελεχών του κόμματος. Μία δύσκολη κυοφορία στην ευρύτερη Αριστερά και Κεντροαριστερά μοιάζει να είναι σε εξέλιξη…

“Είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρα”: Η φράση του Ντίνου Ηλιόπουλου ταιριάζει στα όσα διαμείβονται την επομένη των ευρωεκλογών στην ευρύτερη Αριστερά και Κεντροαριστερά και κυρίως στα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, όπου οι ηγεσίες προσπαθούν να “καταστείλουν” τους αμφισβητίες, την ώρα που κερδίζει έδαφος η συζήτηση για ενιαίο φορέα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης μετά τον Θανάση Θεοχαρόπουλο απέλυσε και τον Γιώργο Τσίπρα, από επιστημονικούς συνεργάτες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στέλνοντας μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος ότι δεν θα ανεχθεί αμφισβήτηση. Βέβαια οι δύο παραμένουν στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συμβουλίου και θα τους βρει ξανά μπροστά του στις συνεδριάσεις των οργάνων, όταν επιστρέψει από τις ΗΠΑ.Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάλι απειλεί με διαγραφές, βουλευτές που ζητούν διαδικασία εκλογής προέδρου, προκαλώντας νέο κύκλο αντιδράσεων.
Η φτώχεια φέρνει γκρίνια στην Κεντροαριστερά

Εν αρχή ην το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών: Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την πτωτική του πορεία, σε ποσοστά και σε απόλυτο αριθμό ψήφων. Το περιέγραψε ο απομακρυνθείς Θεοχαρόπουλος: «Δεν μπορείς να λες ότι θα κερδίσω τον Μητσοτάκη, να βάζεις στόχο το 20%, να χάνεις τρεις ποσοστιαίες μονάδες, στη συνέχεια και 350.000 ψήφους κι όλα καλά κι όλα ωραία. Αν είχαν ανέβει τα ποσοστά και είχαν πλησιάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κύριος Κασσελάκης θα είχε τη μεγαλύτερη πίστωση, τώρα γίνεται το αντίθετο γιατί δεν πήγαμε με συλλογικές αποφάσεις. Πήγαμε τρεις μήνες με μια λογική αποφάσεων του προέδρου και του γραφείου του κι αυτές κρίθηκαν».

Το δε ΠΑΣΟΚ, παρά την κατακρήμνιση του ΣΥΡΙΖΑ – μέσα σε έναν χρόνο από το 20% στο 15% και μετά από δύο διασπάσεις – παραμένει τρίτο κόμμα. Το να αποτελέσει το καθένα από αυτά την εναλλακτική πρόταση στη ΝΔ και στην διακυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι κάτι που ενδεχομένως το πιστεύουν οι ηγεσίες των δύο κομμάτων, όχι όμως και η πλειονότητα των στελεχών τους, αλλά και η βάση των ψηφοφόρων. Τα δύο κόμματα από κοινού αθροίζουν όσο πήρε ο Μητσοτάκης, σε συνθήκες ελεύθερης πτώσης της ΝΔ, περί το 28%.

Μετά είναι οι δημοσκοπήσεις. Δύο μετρήσεις της κοινής γνώμης, η μία από την Opinion Poll και η δεύτερη από τη Metron Analysis δείχνουν ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της σύγκλισης και ενδεχομένως ενός νέου κοινού φορέα, ως μόνη “ελπίδα” της Κεντροαριστεράς, απέναντι στην διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Το 79% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 73% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την Opinion, το 83% και των δύο σύμφωνα με την Metron Analysis. Η πολιτική όμως δεν είναι αριθμητική και το ερώτημα είναι εάν η συνένωση σε έναν νέο φορέα θα δημιουργήσει δυναμική και θα υπερβεί το άθροισμα των δύο και της ΝΔ; Ή, εάν όπως ήδη λέει η πλευρά της ΝΔ, ότι “δύο αποτυχίες δεν δημιουργούν προοπτική επιτυχίας, αλλά αποτυχία εις διπλούν”.

Δεν είναι δίχως σημασία ότι η δημοσκόπηση της Metron Analysis παρουσιάστηκε στο ιδρυτικό συνέδριο του Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας, όπου ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε καθαρά για την ανάγκη συνεργασίας των κομμάτων της Κεντροαριστεράς και Αριστεράς. Μάλιστα, διευκρίνησε ότι σκοπός του Ινστιτούτου είναι να συμβάλλει σε μία προγραμματική σύγκλιση που αποτελεί την προϋπόθεση για μία πολιτική σύγκλιση των κομμάτων, που θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται σε πληθυντικό αριθμό. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γιώργος Παπανδρέου που μίλησε καθαρά για συνεργασία των κομμάτων, κατά το παράδειγμα της Γαλλίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου τα έχει συζητήσει και σε ραντεβού με τον Τσίπρα και το είπε και δημόσια στο συνέδριο του Ινστιτούτου, όπου μάλιστα θύμισε και το περιβόητο “Ολαντρέου”, με τον Αλέξη Τσίπρα να σηκώνει τον αντίχειρα, κάτι σαν mea culpa!

Αμφισβήτηση Ανδρουλάκη

Η προοπτική σύγκλισης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο η δημιουργία νέου ενιαίου φορέα, εκτός από πολλές προϋποθέσεις και χρόνο, συναρτάται μέσα από την αμφισβήτηση των ηγεσιών των δύο κομμάτων. Στο μεν ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι πιο καθαρά: Μία σειρά στελέχη απορρίπτουν την επιχειρηματολογία του Νίκου Ανδρουλάκη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και ζητούν να δρομολογηθεί η επιβεβαίωση ή η αλλαγή ηγεσίας (μεταξύ αυτών ο Παύλος Γερουλάνος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Χάρης Δούκας, αλλά και πιο παλιά στελέχη όπως ο Πάρις Κουκουλόπουλος και ο Κώστας Σκανδαλίδης).

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε στην αμφισβήτηση με απειλές διαγραφών, που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις. «Απογοητεύτηκα από τη συνέντευξή σου, εκλογές τώρα αν δεν μπορείς να εγγυηθείς την ενότητα. Είναι αυτονόητη αναγκαιότητα η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης, η διεύρυνση του πολιτικού μας χώρου», φέρεται να είπε στην συνεδρίαση των οργάνων ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι πιο συγκεχυμένα, καθώς η αμφισβήτηση δεν είναι άμεση, αλλά γίνεται μέσω του αιτήματος για σύγκλιση των κομμάτων της Κεντροαριστεράς που μπορεί να καταλήξει σε έναν ενιαίο φορέα. Το ότι ο Κασσελάκης την επομένη των ευρωεκλογών, πήγε για ξεκούραση στις Σπέτσες και μία εβδομάδα αργότερα, μετά από μία “προσχηματική”, όπως την χαρακτήρισαν, συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου αναχώρησε για τις ΗΠΑ, προκαλεί χαμηλότονη αρνητική κριτική.

Ο κ. Κασσελάκης πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν στέργει καθόλου τΙς κινήσεις ανασύνθεσης του χώρου και ότι εάν – παρά την αντίθετη στάση του, προχωρήσει παρόμοιο αίτημα από την βάση – τότε θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία ακόμη και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Την ίδια στιγμή, συνεχίζει τα ανοίγματα του προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου – σφοδρή πολέμια του Τσίπρα, σημειωτέον –χαρακτηρίζοντας “έντιμη” την αποχώρηση της μετά το δημοψήφισμα του 2015.
Στο βάθος Τσίπρας;

Το ότι ο Τσίπρας ενισχύει – εάν δεν κατευθύνει – τις συγκλίσεις γίνεται ευνοϊκά δεκτό από ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων και πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα το αίτημα προωθούν στελέχη, όπως ο Νίκος Παππάς – μίλησε καθαρά για σύνθεση και εκλογή υποψήφιου κοινού πρωθυπουργού από την βάση – και η Όλγα Γεροβασίλη. Τα στελέχη περί τον Κασσελάκη προς το παρόν αποφεύγουν να τοποθετηθούν γύρω από το επίμαχο αίτημα. Άλλωστε ακόμη και οι πιο κοντινοί του βουλευτές έχουν παράπονα από τον τρόπο με τον οποίο διοικεί το κόμμα και από το πώς έγινε ο προεκλογικός αγώνας.

Από την άλλη το ότι ο Αλέξης Τσίπρας βάζει στις κινήσεις αυτές και την Νέα Αριστερά, την οποία είχε καλέσει στο Συνέδριό του, προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, από την επομένη των ευρωεκλογών πυροβολεί τους “κλέφτες των εδρών” και τους ζητά να τις επιστρέψουν. Η ρητορική βρίσκει απήχηση σε ένα τμήμα της κομματικής βάσης. Από διάφορες πλευρές ακούγεται “γιατί στο συνέδριο κάλεσε εκτός από τον πρόεδρο Αλέξη Χαρίτση και τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς;”.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top