GuidePedia

0

Κι ενώ η κοινωνία απασχολείται με το εάν ένας Δούκας θα ελέγξει -για λογαριασμό τρίτων;- το πράσινό μας μέλλον ώστε το πάρτι να συνεχιστεί με τα δικά μας λεφτά, το πολιτικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με τα “μαύρα”, εξαιτίας μιας ακόμα αψυχολόγητης -δήθεν αυθόρμητης- αναφοράς ενός επάξιου διεκδικητή του βραβείου του αφελέστερου Έλληνα. Κι επειδή η διάθεσή τους από κρίσιμα υπουργεία και υπηρεσίες έχει παρεξηγηθεί και εκτραπεί, να δούμε αν θα έχει κανείς το στομάχι να ανοίξει το θέμα αυτό στο ΥΠΕΘΑ. Εδώ, εξακολουθούν να βαυκαλίζονται για την εξωτερική μας πολιτική που όμως εξακολουθεί να μαζεύει σφαλιάρες από παντού. Τεράστιες επιτυχίες. 

ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ «ΜΑΥΡΑ» ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ;
Αίσθηση προκάλεσαν οι ραδιοφωνικές δηλώσεις του πρώην Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ) και νυν βουλευτή επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ναυάρχου ε.α. Ευάγγελου Αποστολάκη για τα κόμματα και το άδηλο χρήμα. «Ξέρετε κανένα κόμμα που να μην έχει μαύρα; Εγώ πιστεύω ότι όλα τα κόμματα έχουν μαύρα, όλα τα κόμματα ενισχύονται, όλα τα κόμματα δέχονται χρήματα από υποστηρικτές. Η διαδικασία με την οποία διαχειρίζονται τα χρήματα δεν ξέρω πώς γίνεται, αλλά το ότι διακινούνται χρήματα μαύρα στα κόμματα είναι γεγονός», δήλωσε ο ναύαρχος.

Μαύρα ταμεία, [και κάτι άλλοι με] νύχια γαμψά

Η κοινή λογική υποδεικνύει ότι ο ναύαρχος δεν θα εξέφραζε τη συγκεκριμένη πεποίθηση εάν δεν βέβαιος για την ορθότητα της. Πάντως αφού τόλμησε να αναδείξει ένα ζήτημα που μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» (όλοι γνωρίζουν ή αποδέχονται ή πιστεύουν την ύπαρξη του αλλά καμώνονται ότι δεν τον βλέπουν), μήπως ο ναύαρχος θα έπρεπε να κάνει και ένα ακόμα τολμηρό βήμα. Να αναδείξει και το περιβόητο ζήτημα των απορρήτων κονδυλίων, του «μαύρου ταμείου» της λεωφόρου Μεσογείων, του ελληνικού «πενταγώνου». Γιατί κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Α/ΓΕΕΘΑ, όπως όλοι οι προκάτοχοι και οι διάδοχοι του, είχε την ευθύνη διαχείρισης αυτών που αφορούν το διακλαδικό επιτελείο. Ας μην ξεχνάμε και τις πρόσφατες αναρτήσεις στα social media του Κώστα Βαξεβάνη για τα απόρρητα κονδύλια του ΥΠΕΘΑ…

ΟΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αυτή την τελευταία συνέντευξη του Νίκου Δένδια ακόμα δεν μπορώ να τη “χωνέψω”. Μου έκατσε πολύ βαριά στο στομάχι. Τόση εικονική πραγματικότητα μαζεμένη, απορείς πως είναι δυνατόν να έχει χωρέσει. Ενώ στην ουσία λέει ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να πορευτεί με τις τρεις FDI HN, όταν με το καλό τις παραλάβει και τις εντάξει επιχειρησιακά, το σερβίρει με τόσα «θα» που θα έκαναν ακόμα και τον μακαρίτη τον Αντρέα να στριφογυρνά στον τάφο του, ακόμα και 28 χρόνια μετά τον θάνατό του. Κατά κυριολεξία το «πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Κι αν ήταν απλά άλλος ένας υπερφίαλος πολιτικός με υπερτροφικό εγώ, δεν θα ασχολούμασταν μαζί του. Όταν αυτά γίνονται όμως στην πλάτη της εθνικής άμυνας, υπάρχει ένας ποιοτικός παράγων που διαφοροποιεί αυτή την περίπτωση από άλλες.

Το Ναυτικό ΔΕΝ είναι προτεραιότητα, ΤΕΛΟΣ

Οι σκέψεις όμως δεν περιορίστηκαν μόνο σε αυτό. Όλες οι ενστάσεις που έχει διατυπώσει το DP είναι βγαλμένες μέσα από συζητήσεις που γίνονται διαρκώς ανάμεσα σε στρατιωτικούς όλων των επιπέδων. Δεν είναι ενστάσεις καταλληλότητας. Μακάρι να μας βγει η Constellation. Καλά κάνουμε που ξεκινάμε τόσο νωρίς. Μη μας το συγχέεις υπουργέ μου όμως σκόπιμα με την ισχύ του Ναυτικού. Δέκα χρόνια και βάλε… Όταν χθες πληροφορηθήκαμε πλεόνασμα εσόδων 1,3 περίπου δισ. ευρώ στο πεντάμηνο από τη φορολογία, κι ενώ είμαστε στο επίπεδο της ναυτικής ισχύος στο γνωστό χάλι για την κυβέρνηση δεν αποτελεί προτεραιότητα, θέλει ο ΥΕΘΑ να του πούμε και μπράβο; Όλοι στην κυβέρνηση νομίζουν πως θα λύσουν όλα τα προβλήματα προσθέτοντας ακόμα έναν τύπο μαχητικού αεροσκάφους. Να πάνε και κανένα υπερατλαντικό ταξιδάκι και να καμαρώνουν σαν το «γύφτικο σκεπάρνι».

Μεγάλοι δημοκρατικοί μονόλογοι

Υπάρχει και θέμα δημοκρατίας όμως τελικά. Κάποτε, οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, έδιναν συνεντεύξεις και απαντούσαν σε ερωτήσεις. Σήμερα είναι όλα προσεκτικά προετοιμασμένα. Ουδείς αυθορμητισμός. Για να μην αναφέρει κανείς και τις ειδικές σχέσεις των πολιτικών με τον άλφα ή τον βήτα μιντιάρχη που περιορίζουν εξ ορισμού και τον δημοσιογράφο που κάνει μια συνέντευξη για να βγάλει είδηση. Ποια είναι η είδηση που βγήκε από τη συνέντευξη Δένδια; Τι καινούργιο μάθαμε το οποίο δεν έχουμε ξανακούσει δέκα φορές και βάλε; Τα ίδια και τα ίδια και μάλιστα με ερωτήσεις οι οποίες σπάνια απαντώνται διά ζώσης, ασχέτως των συναντήσεων για φωτογραφίσεις…

Δημοσιογραφικός ευνουχισμός

Εν τέλει, αισθάνομαι άσχημα και για τους συναδέλφους, που ενώ έχουν όλες τις ακαδημαϊκές προδιαγραφές, γνώσεις και ικανότητες να αντιληφθούν ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με το «πακέτο» παρουσίασης του αφηγήματος, δεν υπάρχει ούτε μία ερώτηση διευκρινιστική. Και πιστέψτε με. Δεν είναι ολιγωρία. Είναι ο τρόπος που παίζεται αυτό το παιχνίδι σήμερα. Χθες, στη σχετική ανάρτηση για τη συνέντευξη Δένδια, το DP έβγαλε αγανάκτηση εκεί προς το τέλος, μιλώντας για τον βαρόνο Μινχάουζεν, τον μεγαλύτερο ψεύτη στην ιστορία.

Από τον λόρδο Μινχάουζεν στον Πινόκιο

Όμως, ο ΥΕΘΑ δεν σου λέει ακριβώς ψέματα. Συγκαλύπτει τη δυσμενή ναυτική πραγματικότητα επιχειρώντας να στρέψει τη ματιά σου σε ένα λαμπρό μέλλον, εάν φυσικά συντρέξει πλήθος προϋποθέσεων. Αν του βγει, να περιμένετε συνέντευξη τότε που να διεκδικεί την πατρότητα. Αν δεν του βγει, θα φταίνε οι επόμενοι. Μακάρι φυσικά να βγει. Εγώ προς το παρόν θα δαπανήσω λίγο χρόνο να δω σε βίντεο δηλώσεις του, για να διαπιστώσω εάν μεγαλώνει η μύτη του καθώς μιλάει. Αν το «κλειδώσω» αυτό, μετά θα μου μείνει ο πονοκέφαλος να βρω κάποιον να παίξει τον ρόλο του γερο-Τζεπέτο.

OXI ΑΛΛΗ ΤΟΣΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μετά τη «Βόρεια Μακεδονία» (όπου το «Βόρεια» κάπου χάθηκε στην πορεία, όπως ήταν εξαρχής αναμενόμενο μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ), μετά την Αλβανία και τον Μπελέρη, (το εφετείο των Τιράνων επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση καταδίκης του ακυρώνοντας στην πράξη τις ελληνικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης και της εκλογής του στην Ευρωβουλή), μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για τις απειλές της Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου, μια υπόθεση στην οποία έσπευσε να συνδέσει και την Ελλάδα, μήπως ήρθε η ώρα να φωνάξουμε «όχι άλλη τόσο επιτυχημένη εξωτερική πολιτική»;

Μην μπουν στην ΕΕ και ζητήσουν να βγούμε εμείς!

Οι κατά καιρούς άτακτες υποχωρήσεις για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του πέραν του Ατλαντικού συμμάχου, η Ελλάδα έχει καταλήξει μέρος του προβλήματος, έχοντας απεμπολήσει όλα σχεδόν τα όπλα άσκησης πίεσης. Τόσα χρόνια επιτυχιών… Πάλι καλά δηλαδή που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η ένταξη Σκοπίων, Αλβανίας και Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι τίποτε άλλο, αλλά διότι όπως το πάνε όμως τίποτα δεν αποκλείεται. Αυτό το «να είναι μέσα για να τους ελέγχουμε καλύτερα», πόσες φορές το έχουμε ακούσει τις τελευταίες δεκαετίες;

ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ… «ΔΟΥΚΑΤΟ»
Καλοκαίρι είναι και το ενδιαφέρον των φιλάθλων, όπως κάθε χρόνο, έχει στραφεί στις μεταγραφές. Αυτό που δεν παλεύεται όμως, είναι η μεταφορά των συνηθειών του αθλητισμού στην πολιτική ζωή. Οργιάζουν οι φήμες για το φλερτ του -δήθεν Αριστερού- Χάρη Δούκα με το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο θέλει να παίξει ρόλο την επόμενη ημέρα. Το τρομερό είναι όμως το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν συγκεκριμένοι -πολύ ισχυροί- επιχειρηματικοί όμιλοι για να δουν αυτή την εξέλιξη να ευοδώνεται. Ετοιμάζουν το νέο επικοινωνιακό κατασκεύασμα που θα το πουλήσουν ως κάτι μοντέρνο και σύγχρονο στον βλάκα -όπως πιστεύουν- Έλληνα. Διότι έχουν διασφαλίσει ότι εάν έρθει στα πράγματα ο εκλεκτός, η «μπίζνα» θα συνεχίσει απρόσκοπτα.

Κατασκευή σωτήρων

Τώρα τους την κάνουν άλλοι τη δουλειά, αλλά η κοινωνία άρχισε να τους παίρνει χαμπάρι και έρχεται η ώρα που θα πάρουν την άγουσα. Ίσως και με πολύ κακό τρόπο. Γέμισαν τη χώρα φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες και το καλοκαίρι που έχουν τρελή απόδοση, πληρώνουμε τα μαλλιοκέφαλά μας! Περίμενε εσύ από αυτή τη διάνοια, τον… Σκυλακάκη. Το «σύστημα» λοιπόν, ετοιμάζει τη διάδοχο κατάσταση του Κυριάκου, τον οποίο ήδη θεωρούν τελειωμένο, όπως άλλωστε και τον Στέφανο! Οι «σχεδιαστές» είναι οι ίδιοι, αυτοί που σε καταληστεύουν πάνω από μια δεκαετία. Ψάξε να βρεις μην είναι οι ίδιοι και νονοί των πολύχρωμων τιμολογίων. Κάνε μια σύγκριση με τους λογαριασμούς που πλήρωσες το περασμένο έτος και θα καταλάβεις. Κοίτα να δεις που θα κάνουν στο τέλος τον Νίκο να φαίνεται σαν σύγχρονος Τσε Γκεβάρα.

ΑΝΤΕ ΒΡΕ, ΠΑΛΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΛΑΜΨΕ
Αυτή την άθλια υπόθεση με την πυρκαγιά στην Ύδρα από πυροτεχνήματα που εξαπολύθηκαν από πολυτελή θαλαμηγό την είδατε. Άστραψαν και βρόντηξαν. Αγανάκτηση. Γυρίζει πίσω το καράβι και βλέπεις αργότερα στον εισαγγελέα έναν αριθμό από άτομα να πηγαίνουν για τα περαιτέρω. Πολύς κόσμος νόμισε ότι ήταν οι δράστες. Όχι απαραίτητα. Το πλήρωμα ήταν. Δηλαδή, ο –Αμερικανός κατά πληροφορίες- ιδιοκτήτης της θαλαμηγού, τσέπωσε τα φράγκα από την κρουαζιέρα (250 χιλ. δολ. την εβδομάδα) και οι κάτοικοι Καζακστάν (ενοικιαστής «ολιγάρχης»), ανενόχλητοι πέταξαν για την πατρίδα τους.

Ξεφτίλα δίχως τέλος

Ούτε για τους τύπους, έτσι, για μια απλή ανάκριση δεν τους σταμάτησαν. Τους ρώτησαν στο πόδι! Κι έφυγαν κατευθείαν. Αν δεν έσπευσαν να τους φυγαδεύσουν κιόλας. Ποιος την πληρώνει; Οι απλοί εργαζόμενοι. Το πλήρωμα. Το μεροκάματο. Και τους διέσυραν ως εν δυνάμει εμπρηστές, με τις κάμερες να τους ακολουθούν στον εισαγγελέα. Για να παραστήσουν ότι «επιλήφθηκαν της κατάστασης» και πως είναι… αμείλικτοι. Από που να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε την απονομή χαρακτηρισμών περί ατομικής και συλλογικής γελοιότητας;

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top