GuidePedia

0

Η Μόσχα αθόρυβα εδώ και Τρία χρόνια ετοιμάζεται να συγκρουστεί σφοδρά με τις ΗΠΑ και την συμμαχία συνολικά δυστυχώς στην αρχή σε ευρωπαϊκό έδαφος

Το όνομα αυτού “Πρίγκηπας Παζάρσκι”. Πρόκειται για το 5ο ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κατευθυνομένων πυραύλων, το οποίο εξήλθε των ναυπηγείων για θαλάσσιες δοκιμές.

Το τέρας των ωκεανών θα παραδοθεί στο ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό τον Δεκέμβριο 2024, και είναι το πέμπτο πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Project 955A "Borey-A".

Το στρατηγικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία του Σεβερονβίσνκ "Sevmash" (ανήκει στην εταιρεία United Shipbuilding Corporation, USC).

Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Αντρέι Πούτσκοφ είπε στο ITAR TASS για το νέο ρωσικό όπλο στο περιθώριο της Διεθνούς Ναυτικής Έκθεσης (IMMS) Fleet-2024.

«Το καταδρομικό υποβρύχιο Project 955A Borey-A “Πρίγκηπας Παζάρσκι” θα μεταφερθεί στο Ναυτικό τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Το “Πρίγκηπας Παζάρσκι” είναι το πέμπτο πυρηνικό υποβρύχιο που κατασκευάζεται σύμφωνα με το εκσυγχρονισμένο σχέδιο 955A "Borey-A", τόνισε ο ίδιος.

Η τροπίδα του πλοίου κόπηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2016. Τα πλοία αυτής κλάσης φέρουν 16 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους στερεού καυσίμου Bulava που αναπτύχθηκαν από το Ινστιτούτο Θερμικής Μηχανικής της Μόσχας.

Η Μόσχα για την σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, έχει εστιάσει κυρίως ( εκτός μόλων των άλλων) ειδικά στον υποβρύχιο πόλεμο, οπλικά συστήματα που προκαλούν δέος στην συμμαχία.
Αμερικανικό ινστιτούτο ISW: Η Ρωσία προετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας σύγκρουση με το ΝΑΤΟ νωρίτερα από το αναμενόμενο

Αρκετοί ρωσικοί χρηματοοικονομικοί, οικονομικοί και στρατιωτικοί δείκτες, υποδηλώνουν ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για μια μεγάλης κλίμακας συμβατική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, όχι άμεσα αλλά πιθανόν σε συντομότερο χρονοδιάγραμμα από αυτό που είχαν αρχικά υποθέσει ορισμένοι δυτικοί αναλυτές, αναφέρει έκθεση του Ινστιτούτου για το ΝΑΤΟ Study of War (ISW).

«Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, τόνισε σε μια συνέντευξη του στις 20 Μαρτίου στο CNBC, ότι ο Πούτιν εντείνει τις προσπάθειες να μετατοπίσει την χώρα του, σε μια πολεμική οικονομία με την πρόθεση να μπορέσει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ είτε από το 2026 είτε από το 2027”, αναφέρει η έρευνα.

Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας Τρόελς Λούντ Παουλσέν, δήλωσε στις 9 Φεβρουαρίου ότι, οι νέες πληροφορίες δείχνουν ότι η Ρωσία μπορεί να επιχειρήσει να επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ εντός τριών έως πέντε ετών, σύμφωνα με ένα επιταχυνόμενο χρονοδιάγραμμα από την αναφερόμενη αξιολόγηση του ΝΑΤΟ του 2023.

Το χρονοδιάγραμμα για την ανασύσταση ενός σημαντικού ρωσικού συμβατικού στρατού

“Η απειλή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους οικονομικούς πόρους που είναι διατεθειμένος να διαθέσει ο Πούτιν ενάντια στις στρατιωτικές προσπάθειες», αναφέρει η αμερικανική έκθεση.

Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να υλοποιεί δομικές μεταρρυθμίσεις για να υποστηρίξει ταυτόχρονα τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ επεκτείνει τις συμβατικές δυνατότητες της Ρωσίας μακροπρόθεσμα, προετοιμάζοντας μια πιθανή μελλοντική μεγάλης κλίμακας σύγκρουση με το ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα, ορισμένα μέτρα για την ενίσχυση του στρατιωτικού δυναμικού της Ρωσίας μοιάζουν με προετοιμασίες για έναν πιθανό πόλεμο με συμβατικά όπλα κατά του ΝΑΤΟ, και όχι ως μέρος του πολέμου κατά της Ουκρανίας”.

Το ISW σημειώνει επίσης ότι οι συνεχιζόμενες αλλαγές στρατιωτικού προσωπικού στα ανώτερα κλιμάκια στο ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, μπορεί να είναι περαιτέρω δείκτες της προετοιμασίας της Ρωσίας για μια σύγκρουση μακροπρόθεσμα.

Οι αναλυτές επισημαίνουν επίσης τις εσωτερικές οικονομικές προετοιμασίες στη Ρωσία για μια πιθανή μελλοντική μεγάλης κλίμακας σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, και όχι μόνο για έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ο Πούτιν πιθανότατα προσπαθεί να θέσει όρους για να σταθεροποιήσει τη μακροπρόθεσμη οικονομική θέση της Ρωσίας σε υψηλότερο επίπεδο κρατικών δαπανών.

Η Ρωσία δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει επικείμενη οικονομική κρίση και οι αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες ήταν η πιο σημαντική αλλαγή στη ρωσική δημοσιονομική πολιτική.

Έτσι, οι προσπάθειες για τη διασφάλιση του οικονομικού μέλλοντος της Ρωσίας είναι πολύ πιο πιθανό να αποσκοπούν στον καθορισμό μακροπρόθεσμων σχεδίων παρά στην αντιμετώπιση άμεσων οικονομικών ανησυχιών», καταλήγει το ινστιτούτο ISW.

Τα μεγάλα και διαφορετικά συμφέροντα με την ταυτόχρονη άνοδο της Κίνας και της Ρωσίας μας δείχνουν πιθανή κρίση ανάμεσα σε δύο αντίθετες δυνάμεις στο άμεσο μέλλον.

Το πρόβλημα είναι ότι την ζημιά θα την πληρώσει και πάλι η Ευρώπη, που βρίσκεται κοντά στην κυριότερη εστία διαμάχης ΗΠΑ-Ρωσίας.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top