GuidePedia

0

Σε τρεις μέρες η αγωνία για την ΓΔΑΕΕ θα λάβει τέλος. Παρότι η αγωνία πολλών είναι έκδηλη, ας ελπίσουμε ότι δεν θα παρουσιαστούν φαινόμενα παρακμής και στην πράξη υποτίμησης του μεγάλου αγώνα που δίνει η Γενική Διεύθυνση, έχοντας και κάτι λουλούδια σαν κι εμάς να τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη! Όχι άδικα όμως… Κατά τα άλλα, αυτός ο ΥΕΘΑ Δένδιας το έχει τερματίσει! Δεν βάζει γλώσσα μέσα, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτει ότι η εφαρμογή της διπλωματικής γλώσσας στα θέματα αρμοδιότητάς του, ενίοτε φέρνει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Βγάζει βέβαια αρκετό γέλιο. Να ‘ναι καλά ο άνθρωπος που φροντίζει σε καθημερινή βάση να μη μένουμε από θέματα. Κι εκεί που αναφέρθηκε στο Ναυτικό… αφήστε, θα τα διαβάσετε. Και μια που έρχονται εκλογές, κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε.

ΔΥΟ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ… «ΚΛΗΡΩΝΕΙ» ΣΤΗΝ ΓΔΑΕΕ
Λιγότερες από 72 ώρες απομένουν ως τη λήξη της θητείας του αντιναύαρχου (Μ) ε.α. Αριστείδη Αλεξόπουλου, που κατέχει τη θέση του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τις 19 Μαΐου 2024, δηλαδή επί τρία χρόνια. Όμως ούτε έχει γίνει γνωστό αν τελικά θα παραμείνει στη θέση του ούτε ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του. Οπότε ο «ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗΣ» αναγκάστηκε να εντείνει την προσπάθεια συλλογής πληροφοριών και ενημερώνει ότι ο πιο πιθανός υποψήφιος φαίνεται να είναι απόστρατος ανώτατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο κατείχε τη θέση του διοικητή μείζονα σχηματισμού του Κλάδου. Όμως, κατά τις ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και η επέκταση της παραμονής του μέχρι σήμερα Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ για κάποιο χρονικό διάστημα, εφόσον βεβαίως ο ίδιος το αποδεχθεί.

Είναι θέμα και ουσίας και «στιλ»…
Πάντως σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ληφθεί άμεσα απόφαση και να ακολουθήσει η δημοσίευσή της σε Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ), καθώς η λειτουργία της ΓΔΑΕΕ είναι συνεχής και υπάρχουν αρμοδιότητες του Γενικού Διευθυντή, ο οποίος δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή. Διότι στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, είχε καταγραφεί και δημοσίευση σε ΦΕΚ απόφασης με αναδρομική ισχύ παύσης του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ! Αθάνατη Ελλαδάρα… Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι η θέση είναι από τις πιο κρίσιμες στο υπουργείο και παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, αντί περαιτέρω ενίσχυσης επιχειρείται περιορισμός των δραστηριοτήτων της εν λόγω Γενικής Διεύθυνσης, αυτή η ασάφεια που παρατηρείται κρίνεται απαράδεκτη και προσβλητική. Και για τα πρόσωπα και τον θεσμό. (ΖΝΡ)

ΠΙΟ «ΕΛΑΦΡΙΑ» Η ΕΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΑΒ;
Σε δεύτερο ρόλο, σε σχέση με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), υποβίβασε τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στο χθεσινό συνέδριο της DEFEA. «Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα είναι πάλι μία ιστορία πόνου. Γίνεται μία προσπάθεια, δεν έχουν την ίδια σημασία για τη χώρα, αλλά έχουν μια μεγάλη σημασία». Το έχετε ήδη καταστήσει εξαιρετικά σαφές, αγαπητέ κ. υπουργέ μας! Διότι ενώ ανακοινώσατε ότι κηρύξατε έκπτωτη την ΕΑΣ για σύμβαση πυρομαχικών του παρελθόντος, στην ΕΑΒ «διαγράφονται» με συνοπτικές διαδικασίες εκατοντάδες εκατ. ευρώ και οι ευθύνες για τους εικονικούς ισολογισμούς που εσείς ο ίδιος καταγγείλατε. Πόσο πιο ξεκάθαρα να μας το πείτε ο καψερός!

Η αβάσταχτη ελαφρότητα άλλων
Ο «ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗΣ» ζητάει προκαταβολικά συγγνώμη, αλλά δεν μπορεί να αποφύγει τον πειρασμό να σχολιάσει… εν είδη κομματικής ανακοίνωσης! Εισαγωγικά λοιπόν, χαιρετίζουμε το γεγονός ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υιοθετεί στον υπολογισμό της σημασίας το «θεώρημα Σκρέκα», ναι του υπουργού Ανάπτυξης, που συσχετίζει το κόστος… με το βάρος στα αρνιά και τα κατσίκια. Ωστόσο υποχρεούμεθα να σημειώσουμε, ότι ο αξιότιμος ΥΕΘΑ λαμβάνει αποστάσεις… ασφαλείας από τα τεκταινόμενα στην ΕΑΣ ή κάνουμε λάθος; Διότι πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί η διατύπωση ότι «…Εκεί έχει μεγαλύτερο ρόλο το Υπουργείο Οικονομικών απ’ ό,τι έχουμε εμείς, ως μέτοχος… όμως βοηθάμε και εμείς», παρά ως δημόσια απονομή της πρωτοκαθεδρίας και άρα και των ευθυνών όποτε και αν ήθελε προκύψουν στον υπουργό Οικονομικών; Υπό το φως αυτών των δηλώσεων τι ακριβώς σημαίνει η εποπτεία που ασκεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στα ΕΑΣ; (ΖΝΡ)

ΠΡΟΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΟ ΥΓΡΟ ΠΥΡ – ΤΟ ΠΝ ΑΚΟΥΕΙ;
Ρίγη ενθουσιασμού σκόρπισαν γενικώς οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας στο ίδιο συνέδριο. Σταχυολογούμε: Δεν είναι μόνο οι Belharra, έχουμε πάρει τα περιπολικά Island. Πώς το ξεχάσαμε καλέ! Το να δαπανάς 40 εκατ. ευρώ για να προμηθευτείς από δεύτερο χέρι τέσσερα περιπολικά ηλικίας 32 έως 39 ετών και να προσθέσεις εξοπλισμό, ενώ με 60 εκατ. ευρώ θα μπορούσες να προμηθευτείς τον ίδιο αριθμό περιπολικών νέας κατασκευής και πιο σύγχρονης τεχνολογίας και τα οποία θα μπορούσαν να κατασκευαστούν στην Ελλάδα, είναι μεγάλο επίτευγμα.

LCS όπως… αντιπρόεδρος Εδεσσαϊκού!
Πάμε όμως και παρακάτω. Εάν η χώρα δεν προμηθευτεί LCS -τις LCS που θέλει, διότι οι LCS προσφέρονται εμείς όμως θέλουμε συγκεκριμένες LCS που έχουν θεραπεύσει τα παιδικά τους προβλήματα – και εάν δεν μας παραχωρηθούν δωρεάν – επαναλαμβάνω δωρεάν – οι LCS οι οποίες θα έχουν θεραπεύσει τα προβλήματά τους, βεβαίως έχουμε δεύτερη και τρίτη λύση. Ο υπουργός μας τα είπε. Όπως τα είπε ο άνθρωπος,καθότι ο τίτλος δηλώνει ποιον μας θύμισε. Μάλιστα! Μέχρι πότε είστε όμως διατεθειμένος κύριε υπουργέ να αναμένεται και μέχρι τότε θα είναι διαθέσιμες η δεύτερη και η τρίτη λύση;

FDI – κορβέτες – Constellation!
«Δεν …έχουμε βάλει στο «ράφι» ούτε τη λογική της option προμήθειας τέταρτης φρεγάτας Belharra ούτε το ζήτημα των κορβετών. Είναι κι αυτό μέσα στις πιθανότητες τις οποίες έχουμε». Ορθώς! Μήπως έχετε κάποια ένδειξη πότε οι πιθανότητες που θα επιλέξετε θα αρχίσουν να υλοποιούνται; «Βεβαίως θέλουμε το Πρόγραμμα Constellation, βεβαίως θα πάμε στο Πρόγραμμα Constellation – αυτό το έχουμε πει. Είναι ένα πρόγραμμα μακράς πνοής, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ διότι εκεί δεν είναι μόνο θέμα παραγωγής στην Ελλάδα, ναυπήγησης στην Ελλάδα, είναι και θέμα σχεδιασμού επί τη βάσει των αναγκών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού». Δεν έχει κατορθώσει ακόμα να αφομοιώσει, τόσο που τρέχει ο άνθρωπος, ότι η σχεδίαση έχει κάτι κόστη που θα του έφευγαν τα… σόρι, μαλλιά δεν έχει.

Ναυτικό real estate – χρυσάφι…
«Πες τα Χρυσόστομε!», φώναξε ένας γενικά συγκινημένος «ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗΣ» (λίγη ευγνωμοσύνη του χρωστά αυτή η στήλη σε έναν τόσο συχνό πελάτη;). «Το μέλλον είναι εδώ και είναι λαμπρό». Σκέφθηκε λίγο και μετά άρπαξε το τηλέφωνο. «Αδέλφια, άκυρο το σχέδιο να εγκαταστήσουμε υγρό πυρ στην τριήρη «ΟΛΥΜΠΙΑΣ». Τι με πρήζατε τόσο καιρό με την ανησυχία για την κατάσταση του Στόλου. Όλα είναι υπό έλεγχο». Μετά βιαστικά μάζεψε λίγα ρούχα σε μία τσάντα και έφυγε τρέχοντας. «Αγάπη που πας;», τον ρώτησε ο κέρβερος. Σόρι, η συμβία του. «Στο αεροδρόμιο! Πάω να βρω γη!» της απάντησε. «Τι γη;», ρώτησε απορημένη. «Γη, να μας αγοράσω. Κατά Σαλαμίνα μεριά γενικώς, κατά Σούδα, κατά Αλμυρό», της φώναξε καθώς έτρεχε να προλάβει το ταξί. «Γιατί;» τον ρώτησε φανερά απορημένη. «Μα μετά τις εξαγγελίες είναι βέβαιο ότι θα επεκταθούν όλοι οι ναύσταθμοι για να χωρέσουν όλα αυτά τα πλοία, οπότε η γη θα πάρει αξία».

…και η απογοήτευση
Καθώς το ταξί προσέγγιζε στο αεροδρόμιο για να πετάξει άρον-άρον για Χανιά (αρχή του οδοιπορικού), θυμήθηκε ότι στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, με έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας διατάχθηκε η άμεση αναστολή των προγραμμάτων συντήρησης – αναβάθμισης – επέκτασης των ναυτικών εγκαταστάσεων Ναυστάθμου Κρήτης, των υποδομών του Πολεμικού Ναυτικού στην Κρήτη καθώς και της ανάπτυξης υποδομών της Ναυτικής Βάσης Παγασητικού». Μούδιασε λίγο αλλά σκέφθηκε αυτό που έλεγαν οι παλιοί: «από τη γη ποτέ δεν χάνεις»! Άσε που έχοντας σκίσει εγκαίρως τη γάτα, όπως άλλωστε όλοι μας, σκέφτηκε στα πεταχτά τη σύζυγο και με ένα «ποιος την ακούει», εγκατέλειψε κάθε σκέψη να κηρύξει «abort mission». Τι λες αναγνώστη μου; Έκανε καλά; (ΖΝΡ)

Η ΑΦΟΡΗΤΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Εκλογές πλησιάζουν και μας έχουν φλομώσει στις δημοσκοπήσεις. Όλοι. Η εικόνα που έχουμε από το σύνολό τους, είναι η διατήρηση μεγάλης διαφοράς της πρώτης Νέας Δημοκρατίας από τους αντιπολιτευόμενους… διώκτες της. Η κυβερνητική παράταξη όμως έχει βάλει τον πήχη ψηλά. Κι επειδή ανόμοια πράγματα δεν συγκρίνονται, έχει βάλει σαν στόχο το ποσοστό του κόμματος στις προηγούμενες Ευρωεκλογές. Λογικό, δεδομένου ότι ιστορικά, οι εκλογές για τους εκπροσώπους μας στην Ευρωβουλή προσφέρονται για την «αποστολή μηνύματος» στην κυβέρνηση. Άρα, οι έμπειροι επιμένουν, ότι «η ψήφος είναι πιο χαλαρή» και συνήθως αυτό καταλήγει και σε σημαντικά ποσοστά αποχής. Λίγο το δέλεαρ της θάλασσας, όπου πολλοί λένε θα πάμε πρωί και το απόγευμα θα γυρίσουμε να ψηφίσουμε, αλλά ξεχνιούνται… με έναν συνδυασμό ήλιου, ποτών, φυσικής ομορφιάς και εκπάγλου καλλονής υπάρξεις (ο-η-το διότι ο «ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗΣ» είναι και μοντέρνος και non-binary [άμα λάχει να ‘ούμε], εδώ και ένα πενθήμερο – θα του περάσει).

Η «αναγωγή» μπορεί να αποδειχθεί… ανάγωγη
Έλα όμως που μας έχουν ταράξει με την υπερπροβολή των αποτελεσμάτων «μετά την αναγωγή»! Δηλαδή, ενώ η δημοσκόπηση έχει δώσει π.χ. 26% στο πρώτο κόμμα, με την αναγωγή βγαίνει πάνω από 30%! Άρα, τυπικά δικαιολογείται τίτλος «ένα βήμα από τον στόχο η ΝΔ»! Οι παλιοί όμως, οι πονηροί, ή μάλλον για την ακρίβεια, οι πολύπειροι, προειδοποιούν ότι η μέθοδος πάσχει… Θυμίζουν δε, ότι εάν η αποκαλούμενη «αδιευκρίνιστη ψήφος» ξεφύγει σε διψήφιο νούμερο και πάρει την ανηφόρα, τότε καμμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής. Δηλαδή, σε μια δημοσκόπηση σαν την υποθετική που εξετάζουμε, το μόνο νούμερο που έχει αξία είναι το 26% για το πρώτο κόμμα. Διότι όπως μας λένε, από όλο το υπόλοιπο της «αδιευκρίνιστης ψήφου», η περίφημη «αναγωγή», χωράει πολύ… μόχλευση, επιστημονική και πολιτική!

Λίγη προσοχή δεν βλάπτει
Ρε πως τα λένε, τι ωραίες λέξεις χρησιμοποιούν! Διότι αν η κατανομή γίνει με βάση τα αρχικά ποσοστά, η εικόνα μπορεί να αποδειχθεί τραγικά στρεβλή και να πλήξει πολλές αξιοπιστίες. Στην εποχή του… ακραίου συγκεντρωτισμού -για να το θέσουμε κομψά- που ζούμε, μπορεί να υιοθετεί και να προβάλει καθένας τις πιο βολικές πιθανότητες. Όμως, το παράδειγμα των εκλογών που έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ 23% και με την αναγωγή να πλησιάζει το 30%, ενώ τελικά βρέθηκε να διασπά βίαια καθοδικά το 20% και να προσγειώνεται στο 17,83% -τα υπόλοιπα είναι ιστορία- θα έπρεπε να τους διδάσκει περισσότερο. Η ιστορία όμως επαναλαμβάνεται συχνά πυκνά ως φάρσα. Με τους ίδιους πρωταγωνιστές σε άλλες θέσεις. Καθένας έναν σκοπό υπηρετεί. Ο πολιτικός είναι κατανοητό το να επιδιώκει τη δημιουργία δυναμικής, ώστε στην τελική ευθεία να μετατραπεί σε πολιτικό ρεύμα. Οι υπόλοιποι ας είμαστε πιο υποψιασμένοι κι ας κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας. Ακόμα κι αν τελικά δούμε επανάληψη του ακραίου σκηνικού των εθνικών εκλογών. Άβυσσος η ψυχή του ψηφοφόρου, η προεξόφληση της εκλογικής του συμπεριφοράς, κρύβει θανάσιμες παγίδες. Για όλους. Πολιτικούς, δημοσιογράφους, κοινωνικούς επιστήμονες… και τους ψηφοφόρους πολίτες εν τέλει.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top