GuidePedia

0

Σιγή ιχθύος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σιγή ιχθύος εξακολουθεί να τηρεί το Μαξίμου μετά τη δημοσιοποίηση της μηνυτήριας αναφοράς, που υπέβαλε ενώπιον της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, στις 25-6-2024, ο Αντιστράτηγος ε.α της ΕΛ.ΑΣ και πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, Ηλίας Κοσσυβάκης κατά του Τάκη Θεοδωρικάκου (με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη) για το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλων και της παράβασης καθήκοντος.

Η υπόθεση, ωστόσο, αφορά προσωπικά και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, αφού σύμβουλος του κ. Θεοδωρικάκου έχει καταθέσει ενόρκως, ότι στους Αδιάφθορους της ΕΛ.ΑΣ τοποθετούνταν αστυνομικοί που «…είχαν υψηλές συστάσεις από το πρωθυπουργικό γραφείο»!!! Προφανώς, για μία ακόμη φορά, το Μαξίμου μπέρδεψε τους αρίστους με τους… κομματικά αρεστούς, παρεμβαίνοντας απροκάλυπτα στις εσωτερικές διαδικασίες μιας εκ των πλέον νευραλγικών υπηρεσιών της Αστυνομίας.
Το ιστορικό

Ας ξετυλίξουμε όμως ολόκληρο το κουβάρι, που ξεκινάει από τα γραφεία της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας:

α) Τον Δεκέμβριο του 2022, ο αρχιφύλακας Αθ.Μ. μετά από αίτησή του δίνει συνέντευξη – όπως ορίζει ο νόμος – στον τότε επικεφαλής των Αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ, Ηλία Κοσσυβάκη, προκειμένου να μετατεθεί σε αυτή την υπηρεσία. Ως βασικά προσόντα του θεωρεί, σύμφωνα με πληροφορίες του newsbreak.gr, ότι πολλές φορές φυλάσσει με πολιτική περιβολή την πρωθυπουργική κατοικία και πως ο αδερφός του εργαζόταν ως μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου! Ο κ. Κοσσυβάκης, για προφανείς λόγους σε ένα κράτος δικαίου, απορρίπτει την αίτηση του αρχιφύλακα.

β) Το μεσημέρι της 25ης Ιανουαρίου 2023, ο Διοικητής της Άμεσης Δράση, ταξίαρχος Σπύρος Δόσχορης και ενώ γνώριζε ότι θα αποστρατευόταν λόγω ορίου ηλικίας, επισκέπτεται τη Διεύθυνση Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας και καταθέτει, ότι στις 21-11-2021, σε έλεγχο που διενήργησαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ σε τέσσερεις νεαρούς στο Μαρούσι, βρέθηκαν ποσότητες ναρκωτικών (18γρ). Αντί όμως οι νεαροί – μεταξύ των οποίων και ο γιος του κ. Θεοδωρικάκου – να οδηγηθούν στο αρμόδιο Τμήμα Ασφαλείας, ώστε να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος τους και να κατασχεθούν οι ανευρεθείσες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, αφέθηκαν ελεύθεροι! Η σχετική εντολή, που ήταν παράνομη, φέρεται να δόθηκε από τον τότε αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλη Καραμαλάκη, ο οποίος δρούσε σύμφωνα με τις επιθυμίες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Δόσχορης, μάλιστα, κατέθεσε και επτά φωτογραφίες, τις οποίες είχε καταγράψει στο κινητό του τηλέφωνο ο υπαστυνόμος Φ.Μ. Ο τελευταίος είχε σπεύσει ως επόπτης στο σημείο ελέγχου των τεσσάρων νεαρών, λόγω της σοβαρότητας του περιστατικού. Οι τέσσερεις φωτογραφίες αφορούσαν τα δελτία ταυτότητας των ελεγχομένων προσώπων και οι τρεις τα ευρεθέντα στην κατοχή του αντικείμενα.

Μετά τη λήψη της κατάθεσης, ο κ. Κοσσυβάκης επικοινωνεί με την εποπτεύουσα την υπηρεσία του Αντεισαγγελέα Εφετών, Παναγιώτα Ζαφειριάδου, η οποία ζητά να αποσταλεί την επόμενη μέρα η δικογραφία, που σχηματίστηκε μετά την κατάθεση Δόσχορη, στην οικία της, προκειμένου να την μελετήσει και να προχωρήσει στις δικές της περαιτέρω ενέργειες.


Σκηνές Κολομβίας

Ωστόσο (άγνωστο πώς) η πολιτική και φυσική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη φαίνεται να ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο της κατάθεσης του κ. Δόσχορη και αποφάσισαν να δράσουν με μεθόδους που μόνο σε χώρες τύπου Κολομβίας απαντώνται.

Συγκεκριμένα, το ίδιο βράδυ (25 Ιανουαρίου 2023) το Συμβούλιο Κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ αποφασίζει να αποστρατεύσει τον κ. Κοσσυβάκη, ο οποίος μόνο τυχαίος αξιωματικός δεν ήταν. Είχε μετεκπαιδευτεί στην Ακαδημία του FBI, στην Ακαδημία Διπλωματικής Ασφάλειας στις ΗΠΑ στην Ακαδημία της DEA, καθώς και στην Ανώτατη Κρατική Υπηρεσία του Ισραήλ (Συνοδεία Ασφαλείας και Προστασία Διπλωματικών Αποστολών).

Ακριβώς την επομένη (26 Ιανουαρίου 2023) ο κ. Πούπουζας, που στο μεταξύ είχε προαχθεί σε υποστράτηγο, εισβάλει στα γραφεία της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της φρουράς του κ. Θεοδωρικάκου και από τον αρχιφύλακα Α.Μ. για τον οποίο ενδιαφερόταν το πρωθυπουργικό γραφείο.

Με προπηλακισμούς και βία κατά συναδέλφων τους αποσπούν τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί για την υπόθεση της έρευνας των τεσσάρων νεαρών και την ανεύρεση ναρκωτικών ουσιών. Στη συνέχεια, την κλειδώνουν σε ένα συρτάρι προκειμένου να μην αποσταλεί στην εποπτεύουσα εισαγγελέα!

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η εισαγγελέας καταφθάνει στην υπηρεσία και οι εισβολείς αναγκάζονται να αποχωρήσουν, αφού όμως πρώτα πρόλαβαν να διαβάσουν τα στοιχεία της δικογραφίας, ώστε να ενημερώσουν τον πολιτικό τους προϊστάμενο…

Ταυτόχρονα, τη ίδια μέρα ο κ. Θεοδωρικάκος δίνει εντολή για «κατεπείγουσα διενέργεια έρευνας και πειθαρχικού ελέγχου περιστατικού με συμμετοχή αστυνομικών και πολιτών» αναφερόμενος στον έλεγχο στο Μαρούσι, που αφορούσε την εμπλοκή του γιου του.

Την πειθαρχική έρευνα ολοκλήρωσε μέσα σε 24 ώρες (!!!) ο τότε υπαρχηγός της Αστυνομίας, Λάζαρος Μαυρόπουλος, χωρίς να εξετάσει τον καταγγέλλοντα ταξίαρχο Δόσχορη. Επίσης, ΔΕΝ ζήτησε ως όφειλε την κατάθεση, που είχε δώσει για το περιστατικό στο Μαρούσι στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων αλλά ούτε και τις 7 φωτογραφίες που είχε προσκομίσει.

Αντίθετα, κατάθεση έδωσε ο υπαστυνόμος Β’ της ΕΛ.ΑΣ. Φ.Μ. (επόπτης το βράδυ του ελέγχου) ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τα ανευρεθέντα αντικείμενα στους 4 νεαρούς ήταν καπνικά προϊόντα. Ωστόσο, δεν εξήγησε γιατί τότε χρειάστηκε να φωτογραφήσει τις ταυτότητες των ελεγχομένων καθώς και τα ανευρεθέντα αντικείμενα κατά τον σωματικό τους έλεγχο και να αποστείλει τις φωτογραφίες αυτές στον τότε διοικητή της Άμεσης Δράσης.

Λίγες μέρες αργότερα (30 Ιανουαρίου) ο κ. Πούπουζας, με εισήγηση του κ. Θεοδωρικάκου και με τις ψήφους μόνο των βουλευτών της Ν.Δ., τοποθετείται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής νέος διευθυντής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας.

Στις 18 Μαρτίου 2023 ο κ. Μαυρόπουλος, που είχε θέσει στο αρχείο τη σχετική έρευνα, ορίζεται με εισήγηση του κ. Θεοδωρικάκου και απόφαση του ΚΥΣΕΑ ως ο νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Μετά από λίγο καιρό, στην Υπηρεσία Εσωτερικών υποθέσεων μετατίθενται τόσο ο υπαστυνόμος Β’ της Άμεσης Δράσης Φ.Μ., όσο και ο έχων «υψηλές συστάσεις από το πρωθυπουργικό γραφείο» αρχιφύλακας Α.Μ.

Ο κ. Κοσσυβάκης στη μήνυσή του θεωρεί ότι ο κ. Θεοδωρικάκος δωροδόκησε τους τρεις πρώτους με αξιώματα, προκειμένου με ενέργειές τους να συγκαλύψουν την υπόθεση του γιου του.

Ειδικότερα α) ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Λάζαρος Μαυρόπουλος κατηγορείται για δωροληψία, άμεση συνέργεια σε δωροληψία και παράβαση καθήκοντος β) ο διευθυντής Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. υποστράτηγος Παναγιώτης Πούπουζας για άμεση συνέργεια σε δωροληψία υπαλλήλου και παράβαση καθήκοντος και γ) ο υπαστυνόμος Φ.Μ. για δωροληψία και παράβαση καθήκοντος.

Όπως ορίζουν τα σχετικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα, «υπάλληλος ο οποίος ζητεί ή λαμβάνει άμεσα ή μέσω τρίτου, για τον εαυτό του ή για άλλον οποιασδήποτε φύσης αθέμιτο ωφέλημα, ή αποδέχεται την υπόσχεση παροχής τέτοιου ωφελήματος, για ενέργεια ή παράλειψή του σε σχέση με την άσκηση των καθηκόντων του, μελλοντική ή ήδη τελειωμένη, τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή». Αν, μάλιστα, η παράλειψη του υπαιτίου αντίκειται στα καθήκοντά του επιβάλλεται κάθειρξη ως 10 έτη και χρηματική ποινή.
Η μήνυση του Θεοδωρικάκου

Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωρικάκος έχει υποβάλει μήνυση σε βάρος του ταξίαρχου Σπύρου Δόσχορη, για όσα υποστήριξε στην κατάθεσή του, για ψευδή καταμήνυση και ψευδή κατάθεση.

Η μήνυση εκκρεμεί προς έρευνα.

Ωστόσο, στο στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης βρίσκεται και η δικογραφία που έχει σχηματιστεί με βάση την κατάθεση στο Εσωτερικών Υποθέσεων του κ. Δόσχορη.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Θεοδωρικάκο η εν λόγω δικογραφία έχει διαβιβαστεί στη Βουλή ως «πιθανός υπαίτιος του πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση».

Σε δηλώσεις του, ο κ. Θεοδωρικάκος έχει κάνει λόγο για «ανθρωποφαγία που μοναδικό στόχο έχει να τον πλήξει πολιτικά».
Δήλωση Γιάγκου Λαμπίρη

Ο συνήγορος του κ. Κοσσυβάκη ο γνωστός ποινικολόγος, Γιάγκος Λαμπίρης, έκανε στο Newsbreak.gr την εξής δήλωση: «Έχω την πεποίθηση ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και θα πυροδοτήσουν τα αντανακλαστικά της ελληνικής Δικαιοσύνης αλλά και των πολιτικών κομμάτων. Όποιοι νομίζουν ότι η δυσώδης αυτή υπόθεση δεν θα έχει την κατάληξη, που από το νόμο επιβάλλεται να έχει, πλανώνται πλάνην οικτρά. Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι αμείλικτα και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν».

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top