GuidePedia

0


Μέρα ενημέρωσης της αρμόδιας να γνωμοδοτεί επί των Εξοπλισμών Επιτροπή της Βουλής και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ ήταν στην Βουλή, με πρώτο βιολί τον Νίκο Δένδια. Αυτή η συνεδρίαση όμως ήταν διαφορετική από τις άλλες… Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο έντονης πολιτικής επικαιρότητας, η οποία, αναλόγως των εξελίξεων θα επηρεάσει και την εθνική άμυνα. Όταν δε ο κόσμος παραμένει οργισμένος, ποτέ δεν ξέρεις που και μ ποιον τρόπο θα επιλέξει να ξεσπάσει. και το ΥΠΕΘΑ έχει μια ειδικότητα να δίνει αφορμές.

ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΩΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ
Με μήνυμα, περί τις 09.00 το πρωί, στα κινητά τηλέφωνα των διαπιστευμένων στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η Διεύθυνση Ενημέρωσης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα παραστεί αυτοπροσώπως και θα ενημερώσει την επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων της Βουλής. Αν τον «ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗ» δεν τον απατά η μνήμη του πρέπει να είναι ίσως η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, καθώς την ενημέρωση της επιτροπής είχε παραλάβει «επ’ ώμου», ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης. Ίσως όμως και να το μετάνιωσε πλέον, διότι παρά τις ευχαριστίες στις δηλώσεις που έκανε μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Επιτροπής, όλες οι πληροφορίες συντείνουν ότι αυτή τη φορά οι ενστάσεις ήταν ζωηρές. Οι δε θετικές γνωμοδοτήσεις ήταν μόνο από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ (ενδιαφέρον πολιτικά;) και η συναίνεση που απόλαυσε με το ΕΛΚΑΚ, όπως τους το σερβίρισε πολιτικώς ορθά, αποτελεί οριστικά παρελθόν.

To «ξύλο» όμως δεν το γλίτωσε αυτή τη φορά

Ο ναύαρχος Αποστολάκης φέρεται να αμφισβήτησε έντονα την προτεραιότητα της δαπάνης τόσων δισ. ευρώ για τα F-35 έναντι της ενίσχυσης του ναυτικού στόλου. Υποθέτουμε ότι για να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι δεν ρωτήθηκε για ποιον λόγο ο ίδιος προτεραιοποίησε ναυτικά ελικόπτερα και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας έναντι της -ακόμα και τότε καθυστερημένης- αναβάθμισης των MEKO 200HN. Ίσως γι’ αυτό ο Δένδιας, για πρώτη φορά έριξε τους τόνους για τις Constellation και έθεσε το πρόγραμμα στη σωστή του διάσταση. Καλώς συμμετέχουμε και καλώς διερευνούμε σε αυτή τη φάση. Δεν έχει έρθει η ώρα της απόφασης για ναυπήγηση. Πρώτα το βλέπεις, μετά το μελετάς σε όλες του τις διαστάσεις και μετά αποφασίζει… αυτός που θα βρίσκεται στα πράγματα τότε!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ = ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ «Σx3»
«Μα η σημερινή επιτροπή δεν είναι όπως οι άλλες φορές», μου επισήμανε ενός σεβάσμιου του Σκιώδους Συμβουλίου Σοφών (Σx3), οι οποίοι έκαναν «γέφυρα» τις εκλογές με τα τρεξίματα στα κατσάβραχα για να καθαρίσουν εγκαίρως οικόπεδα και αγροτεμάχια μην πέσει κυβερνητικός πέλεκυς. Τελικά «γεφύρωσαν» και τις καλοκαιρινές διακοπές, καταργώντας στην πράξη το «συμβούλιο». Κάτι όμως η ιστορία με το ετήσιο ενοίκιο των 50.000 ευρώ για τα 558 τ.μ. του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) για να στεγασθεί η καινοτομία, κάτι η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του ΥΠΕΘΑ, κάτι μερικά συμβάντα του τελευταίου μήνα –τα πιο «ζουμερά» εξ αυτών δεν έχουν γίνει γνωστά εκτός των τειχών– και οι Σοφοί, ως γέρικα πολεμικά άλογα βρήκαν ξανά την ορμή τους και κήρυξαν κατάσταση πολεμικού συναγερμού.

Δεν πας «στρατηγική» επίσκεψη με άδεια χέρια

«Ναι εντάξει», αποκρίθηκα με μπλαζέ ύφος. «Εξάλλου η επιτροπή απλώς ενημερώνεται», συμπλήρωσα. Τσίμπησε ένας Σοφός: «Και μην ξεχνάς τις φρεγάτες Constellation. Μπορεί το πρόγραμμα στην Αμερική να έχει μπατάρει λίγο, αλλά τώρα που θα εμπλακεί ο στρατηγικός σύμμαχος, θα αποκτήσει… δυναμική»! Πήρε φόρα και συνέχισε: «Μην ξεχνάς και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, όπου κάθε στρατηγικός σύμμαχος που σέβεται τον εαυτό του δεν μπορεί να πάει με άδεια χέρια», συμπλήρωσε. «Δες και την εσωτερική διάσταση. Αν στην υλοποίηση των δύο προγραμμάτων δεν αναδειχθεί ο ρόλος του υπουργού Εθνικής Άμυνας που άλλωστε είναι και ο εισηγητής στο ΚΥΣΕΑ πότε θα αναδειχθεί», κατέληξε ανθυπομειδιώντας. «Να μην κρατάει κι ένα φοντανάκι στα χέρια; Επειδή εσύ είσαι Ούννος και δεν έχεις τρόπους;».

ΤΟ ΓΕΣ ΕΡΕΥΝΑ Ή ΠΡΟΤΙΜΑ ΤΗ ΣΙΩΠΗ;
Περίπου 48 ώρες μετά την αποκάλυψη του DP για τον ταξίαρχο του Σώματος του Υλικού Πολέμου που την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024 που μαζί με προέδρους και εκπροσώπους δύο ελληνικών εταιριών παραγωγής αμυντικού υλικού πραγματοποίησαν επίσκεψη σε στρατιωτικό εργοστάσιο στον Πειραιά, ούτε φωνή ούτε ακρόαση! Επισήμως ή ανεπισήμως! Από το ΓΕΣ φυσικά, για το κύριο ζήτημα. Αν δηλαδή έχει αποφασισθεί, ή έστω διερευνάται η ιδιωτικοποίηση των στρατιωτικών εργοστασίων. Μπορεί βέβαια το ΓΕΣ να διεξάγει έρευνα για το περιστατικό, ή προτιμά να σιωπήσει, ή και να περιμένει να ολοκληρωθεί… ο κύκλος των επισκέψεων στα στρατιωτικά εργοστάσια!

«BARTER» ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ;
Κρίσιμα σημεία προς διευκρίνηση περιέχει η χθεσινή ανακοίνωση για τη συνάντηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Α/ΓΕΝ) αντιναύαρχου Δημήτριου-Ελευθέριου Κατάρα ΠΝ, με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Εταιρειών της Attica Group Κυριάκο Μάγειρα, ο οποίος συνοδευόταν από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Παναγιώτη Δίκαιο και τον αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο Διονύσιο Θεοδωράτο. Στη συνάντηση συζητήθηκε η εκπαίδευση των πληρωμάτων των πλοίων της Attica Group στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ελέγχου Βλαβών του Πολεμικού Ναυτικού και συγκεκριμένα στους Προσομοιωτές Πυρκαγιάς και Διαρροής και η προοπτική εκπαίδευσης προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού στους Προσομοιωτές Ναυτιλίας της Attica Group.

Ανταποδοτικότητα
Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Πολεμικό Ναυτικό, ο Όμιλος Attica Group προσφέρει σημαντική έκπτωση για τις μετακινήσεις του στρατιωτικού προσωπικού του Κλάδου και των οικογενειών τους με τα πλοία του Ομίλου. Συγκεκριμένα, 30% έκπτωση σε όλες τις θέσεις επιβατών (εκτός lux καμπινών) και άλλη τόσο (30%) σε Ι.Χ. οχήματα – μοτοσυκλέτες. «Η έκπτωση παρέχεται σε όλα τα μόνιμα στρατιωτικά στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και τις οικογένειες αυτών (σύζυγος και παιδιά), εφόσον ταξιδεύουν μαζί με την επίδειξης της στρατιωτικής τους ταυτότητας». Μάλιστα!

Γιατί το 30% δεν έπρεπε να ανακοινωθεί έτσι…
Αφού πρώτα ρωτήσουμε το ΓΕΝ, ποιο είναι το οικονομικό αντίτιμο για την εκπαίδευση των πληρωμάτων των πλοίων της Attica Group στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ελέγχου Βλαβών και συγκεκριμένα στους Προσομοιωτές Πυρκαγιάς και Διαρροής, τονίζουμε και το αυτονόητο. Οι σημαντικές εκπτώσεις για το στρατιωτικό προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ (αντίτιμο). Διότι διαφορετικά, το ΓΕΝ θα εμφανίζονταν να χρησιμοποιεί περιουσία των φορολογούμενων ως αντάλλαγμα αποκλειστικά για «ίδιον όφελος». Και μάλιστα τη στιγμή που διατυπώνονται σφοδρά παράπονα για την υψηλή τιμή των εισιτηρίων για την κοινωνία. Παρεμπιπτόντως, για ποιον λόγο εξαιρούνται από τις εκπτώσεις οι πολιτικοί υπάλληλοι του ΓΕΝ;

Εταιρική κοινωνική ευθύνη και το δέον γενέσθαι…
Οπότε ας ανακοινώσει το ΓΕΝ ποιο ποσό θα εισπράξουν τα δημόσια ταμεία από τον όμιλο Attica για την εκπαίδευση των πληρωμάτων του και εφόσον ο Όμιλος επιθυμεί να αναγνωρίσει την προσφορά του προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού, ας κάνει εκπτώσεις στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης. Επίσης, μήπως οι σεβαστοί ναύαρχοι του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου θα έπρεπε να σκεφθούν την πιστοποίηση και «βιομηχανοποίηση» της παρεχόμενης εκπαίδευσης στη Σχολής Ελέγχου Βλαβών και πώλησης τέτοιας υπηρεσίας στην ελληνική ακτοπλοΐα και όποια άλλη ναυτιλιακή εταιρία, ελληνική ή ξένη ενδιαφέρεται; Θα μπορούσε να καταστεί σημαντική πηγή εσόδων για τον λειτουργικό προϋπολογισμό του Κλάδου.

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τελικά για άλλη μία φορά επιβεβαιώνεται ότι η πραγματικότητα που προσπαθείς να διαμορφώσεις τελικά σε καταπίνει. Στη διάρκειας πέντε ωρών χθεσινή σύνοδο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ακούστηκαν πολλά και διάφορα για το «μπροστά», το «δεξιά», το «κέντρο», τους κώδικες της παράταξης, το DNA της παράταξης, την αλαζονεία των υπουργών, το γάμο των ομοφύλων ζευγαριών, κ.λπ. Έχουν άραγε αντιληφθεί ότι τα ανωτέρω αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα στελέχη του κομματικού μικρόκοσμου; Ότι κάθε μέρα στα παμπάλαια λεωφορεία των αστικών συγκοινωνιών, με τα αραιά (λόγω θερινής περιόδου;) δρομολόγια, ουδείς σκέφτεται τα παραπάνω;

Να σε κάψω… να σε αλείψω
Αυτά που βασανίζουν τον κοσμάκη είναι τα πανάκριβα ενοίκια, το super market και το ηλεκτρικό ρεύμα! Ειδικά το τελευταίο, που κατακαλόκαιρο με ηλιοφάνεια και αέρα, η τιμή του συνεχώς αυξάνει! Ελέω Σκυλακάκη, ο οποίος αφού πυρπόλησε τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς δίνοντας τους βορά στο χρηματιστήριο της ενέργειας, αναζητά τρόπους παρέμβασης. Φαίνεται ότι στην πραγματικότητα του κυβερνώντος κόμματος, δεν έγινε καθόλου αντιληπτό ότι η εντός 12 μηνών απώλεια του 30% περίπου της εκλογικής δύναμης με βάση τις εθνικές εκλογές του 2023 και μάλιστα με σπαρασσόμενη αντιπολίτευση, δεν αφορά ιδεολογικούς προσανατολισμούς.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top