GuidePedia

0


Σάββας Δ. Βλάσσης
Στις 6 Ιουνίου κατέπλευσε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, η φρεγάτα ΥΔΡΑ (F 452) που από 26 Φεβρουαρίου βρισκόταν σε αποστολή στο πλαίσιο της Επιχείρησης ASPIDES της ΕΕ, στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, υλοποιώντας την δέσμευση της Ελλάδας για συμμετοχή. Εξαρχής είχε σχεδιαστεί η παραμονή της για 3 μήνες. Στις 19 Ιουνίου απέπλευσε η φρεγάτα ΨΑΡΑ (F 454) και σήμερα εισήλθε στην “καυτή ζώνη”, περνώντας την Διώρυγα του Σουέζ.

Τις ημέρες μετά τον κατάπλου της ΥΔΡΑΣ, εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που διεκτραγωδούσαν την κατάσταση με την οποία βρέθηκε η ελληνική φρεγάτα, χρησιμοποιώντας περιγραφές εμφανώς αποβλέπουσες στην δημιουργία εντυπώσεων και στην αλλοίωση της θετικής εικόνας για το Πολεμικό Ναυτικό και την ελληνική συμμετοχή. Η πολεμική μονάδα που όλοι γνωρίζουν την ηλικία και τις ικανότητές της, εμφανιζόταν περίπου ως “γυμνή” και “τυφλή”, με αναξιόπιστα συστήματα, όπλα και πλήρωμα, ενώ τα όπλα που εξαπέλυαν οι απειλές των Χούθι ήταν παντού και αδύνατο να αντιμετωπιστούν. Για να συντηρηθούν οι εντυπώσεις περί των “τραγελαφικών” καταστάσεων, μερικές ημέρες αργότερα ακολούθησε νέο δημοσίευμα που παρουσίαζε τον Α/ΓΕΕΘΑ να “συναντά” το πλήρωμα για… “ακρόαση” της ΥΔΡΑΣ (!) με σκοπό δήθεν να επιβεβαιώσει όσα είχαν αναφερθεί στο αρχικό δημοσίευμα, που ευκαιρίας δοθήσεις, επαναλαμβάνονται. Κάτι τέτοιο, πολύ απλά δεν έγινε ποτέ.

Τα δύο ανυπόγραφα δημοσιεύματα (με το πρώτο να αναφέρεται σε πλήρωμα 136 και το δεύτερο 205 μελών) είναι υπερβολικά.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο που χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει εντυπώσεις ανικανότητας, είναι περιστατικό στο οποίο η φρεγάτα ενημερώθηκε από το Κέντρο Επιχειρήσεων ένα λεπτό μετά την πρόσκρουση “δίπλα” στο πλοίο, για την εκτόξευση πυραύλου από τους Χούθι. Στην πραγματικότητα, η φρεγάτα έλαβε ειδοποίηση για την ύπαρξη απειλής, 20 δευτερόλεπτα προ της πρόσκρουσής της. Η απειλή δεν έπεσε δίπλα στην φρεγάτα αλλά 200 μέτρα από το εμπορικό πλοίο που αυτή συνόδευε.

Το περιστατικό δεν είναι κάτι μη αναμενόμενο σε εμπόλεμη ζώνη και δη της φύσεως στην οποία επιχειρούν τα πλοία της ΕΕ με την συγκεκριμένη αποστολή. Επειδή οι συνοδείες διεξάγονται από πολεμικά πλοία διαφορετικών δυνατοτήτων και σε μεμονωμένη βάση κι όχι στο πλαίσιο Δυνάμεως Επιχειρήσεων, η Επιχείρηση ASPIDES στηρίζεται για Έγκαιρη Προειδοποίηση στην αμερικανική συνδρομή, που υλοποιείται με την Επιχείρηση PROSPERITY GUARDIAN. Κάθε απειλή που εκτοξεύεται από τις περιοχές των Χούθι στην Υεμένη, εντοπίζεται και μεταφέρεται η πληροφορία σύμφωνα με τα καθορισμένα πρωτόκολλα. Καθώς οι “επιχειρήσεις” συνεχίζονται και οι Χούθι αξιολογούν καθημερινώς την ανταπόκριση των πολεμικών πλοίων, αναπροσαρμόζουν τις τακτικές τους και είναι φυσιολογικό ότι κάποιες από αυτές μπορεί να περάσουν ή και να μην εντοπιστούν εγκαίρως.

Εν τούτοις, η εμφάνιση των Ελλήνων ως ανήμπορων να σταθούν στο πεδίο, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Αντιθέτως, η ΥΔΡΑ, όχι μόνο έδινε καθημερινώς εξετάσεις και αντιμετώπισε απειλές αλλά όταν χρειάστηκε, έδωσε το παρών εκεί όπου δεν μπορούσαν οι άλλοι Σύμμαχοι. Συγκεκριμένα, υπήρξε περιστατικό κατά το οποίο γαλλικό πολεμικό δήλωσε αδυναμία να αναλάβει συνοδεία, την οποία επωμίστηκε η ΥΔΡΑ, πλέοντας μάλιστα σε περιοχή εκτός της τυπικής “ζώνης ευθύνης” της αποστολής της. Δεν υπήρξε δισταγμός, αντιθέτως επιδείχθηκε επαγγελματισμός κι αυξημένη ετοιμότητα, με αποτέλεσμα την υποδειγματική εκτέλεση της διαταγής.

Βελτιωμένο σύστημα anti-drone από την ΕΑΒ

Οι αδυναμίες των μη εκσυγχρονισμένων μέχρι σήμερα φρεγατών MEKO 200HN είναι αντιληπτές από όλους και είναι γνωστή η προσπάθεια που καταβλήθηκε για την προετοιμασία της ΥΔΡΑΣ, για την αποστολή, από πλευράς εξοπλισμού. Οι αδυναμίες που εντοπίσθηκαν στην λειτουργία του συστήματος αντιμετωπίσεως μη επανδρωμένων απειλών (anti-drone) επιδιώχθηκε να αντιμετωπιστούν στα ΨΑΡΑ, με την εγκατάσταση αντιστοίχου συστήματος αναπτύξεως της ΕΑΒ. Το προηγούμενο σύστημα, αποδείχθηκε ότι δεν ανταποκρινόταν απολύτως στις απαιτήσεις ηλεκτρονικής συμβατότητος EMI/EMC με τα υπόλοιπα συστήματα του πλοίο. Το νέο σύστημα, αναφέρεται ότι επέδειξε ανώτερη απόδοση στις σχετικές δοκιμές. Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, που από την πρώτη στιγμή απετέλεσε πεδίο προσοχής και δόθηκε μια πρώτη λύση, συνέχισε να υπάρχει μέριμνα για ταχεία βελτίωση κι υπήρξε αποτέλεσμα.

Συνοψίζοντας, το Πολεμικό Ναυτικό εξακολουθεί να φέρει εις πέρας την αποστολή που του ανατέθηκε, τα πληρώματα ανταποκρίνονται και η στρατιωτική ηγεσία, σε επίπεδο Α/ΓΕΝ και φυσικά Α/ΓΕΕΘΑ, υποστηρίζουν με όλες τις δυνάμεις τους το έργο αυτό. Από την πλευρά του δε, ο ΥΕΘΑ πράττει αναλόγως, ενεργώντας και σύμφωνα με την δέσμευσή του για αναγνώριση διά σχετικής οικονομικής ενισχύσεων των πληρωμάτων. Όλοι οι υπεύθυνοι, προσπαθούν για το καλύτερο ενώ φανταστικές ιστορίες και υπερβολές, δεν βοηθούν. Ουδείς υποστήριξε ότι τα πράγματα είναι εύκολα ή ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι σε μία εμπόλεμη ζώνη αλλά έχει κριθεί ότι για λόγους εθνικής πολιτικής η συμμετοχή της χώρας στην Επιχείρηση ASPIDES είναι απαραίτητη.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top