GuidePedia

0

Η αλλαγή του κλίματος υπέρ των Παλαιστινίων στις ΗΠΑ και την ΕΕ είναι ραγδαία. Η απάθεια και η συνενοχή αρκετών κρατών -μελών της ΕΕ στη γενοκτονία που συντελείται στη Γάζα, βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το κίνημα υπεράσπισης των Παλαιστινίων. Η αλλαγή κλίματος, φαίνεται ότι οδηγεί σύντομα στην αναγνώριση του κράτους των Παλαιστινίων, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες, τόσο του Ισραήλ, όσο όλων των εβραϊκών λόμπυ που κάνουν τα πάντα για να μην συμβεί.

Η σιωπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε αυτή την έντονη κινητικότητα , είναι εκκωφαντική. Πέραν αυτού, οι κακές ειδήσεις για το Τελ Αβίβ δεν σταματούν εδώ, καθώς οξύνεται και το κλίμα στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του Ισραήλ , ενώ ήδη γίνεται λόγος για έκδοση εντάλματος σύλληψης του Νετανιάχου. Όπως έχουμε σημειώσει πολλές φορές, το Ισραήλ έχει ήδη ηττηθεί ηθικά, τώρα το πρόβλημά του γίνεται και ανθρωπιστικό και το κράτος αυτό ταυτίζεται πλέον με τα πιο αιμοσταγή καθεστώτα του πλανήτη. Ένα έθνος που έχει υποφέρει απίστευτους διωγμούς στην μακραίωνη ιστορία του, κατηγορείται τώρα ότι μοιάζει με τους θύτες του...

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαικής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, πολλά κράτη της Εεπρόκειται να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος έως το τέλος Μαΐου. Όπως είναι ήδη γνωστό εδώ και εβδομάδες, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει αναλάβει πρωτοβουλία και έχει δηλώσει στο κοινοβούλιο της χώρας του πως η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους είναι «προς το γεωπολιτικό συμφέρον της Ευρώπης», επαναβεβαιώνοντας ότι η Μαδρίτη είναι «έτοιμη να προχωρήσει σε μια τέτοια αναγνώριση». Την ίδια θέση έχει πάρει και η κυβέρνηση της Ιρλανδίας , ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται η Μάλτα και η Σλοβενία και σίγουρα και σε άλλες χώρες. Εκ των πραγμάτων η πίεση που ασκείται στο Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός και κυρίως για να σταματήσει η γενοκτονία δεν είχε μέχρι τώρα θετικά αποτελέσματα.

Όμως, η κινητικότητα σε νομικό και πολιτικό επίπεδο που φαίνεται να οδηγεί στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 σίγουρα έχει θορυβήσει το Τελ Αβίβ. Το οποίο έχοντας την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ νόμιζε ότι έχει παγκόσμια ασυλία, κάτι που διαψεύδεται στην πράξη από τις εξελίξεις, τόσο στην ΕΕ, όσο και από την πίεση που ασκούν οι φοιτητές στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο. Προφανώς το Ισραήλ θέλει να καθυστερήσει όσο μπορεί τις εξελίξεις ευελπιστώντας ότι η πιθανή εκλογή Τραμπ μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς υπέρ του. Μάλλον και αυτό είναι λάθος. Γιατί μόνος του ο Τραμπ με τη νεολαία εξεγερμένη και πολλά ευρωπαικά κράτη εναντίον του , δεν μπορεί να καταφέρει πολλά πράγματα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει δική της πολιτική, απλά υπακούει στα κελεύσματα των ΗΠΑ. Η Ελλάδα χώρα που ιστορικά στήριξε την ίδρυση του Παλαιστινιακού κράτους, σιωπά ντροπιαστικά. Η θέση αυτή, δεν οφείλεται μόνο στην συνεργασία που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με το Ισραήλ, μετά την κρίση των σχέσεων Τελ Αβίβ -Άγκυρας. Οφείλεται επίσης και τις προσωπικές σχέσεις μεταξύ Νετανιάχου -Μητσοτάκη, αλλά και στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να παρακούσει τις ΗΠΑ. Προφανώς τα κριτήρια του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι εθνικά, είναι συμμαχικά….

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top