GuidePedia

0


Όσο και να τα… λιγουρευόμαστε, τα Marder δεν θα τα αυξήσουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς. Ας μείνουμε να πέφτουμε από το ροζ συννεφάκι που ζούμε όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά. Θα σας φτιάξουμε και ΘΟΛΟΥΣ. Όμως, προς το παρόν, το να βλέπουμε μέσα στην κρίση ευκαιρία, δεν το έχουμε μάθει.

ΟΥΤΕ ΕΡΠΥΣΤΡΙΑ ΑΠΟ MARDER ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΙΣΣΕΨΕΙ…
Οι ελλείψεις των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας σε οχήματα μάχης φαίνεται ότι τροφοδοτούν ευσεβείς πόθους για πιθανότητα ανταλλαγής όσων BMP-1 έχουν απομείνει σε ελληνική υπηρεσία με 42 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (TOMA) Marder 1A3 ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός που απαιτείται για τον εξοπλισμό δύο μηχανοκίνητων ταγμάτων πεζικού. Δυστυχώς όμως η πιθανότητα υλοποίησης τέτοιου σεναρίου είναι ελάχιστη καθώς θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι όσα Marder 1A3 έχουν απομείνει στη Γερμανία θα λάβουν την άγουσα προς Ουκρανία.

Πρώτη βλακεία…
Επίσης, δυστυχώς, η ελληνική πλευρά «τιμωρείται» για δύο βλακώδεις επιλογές. Η πρώτη περί τα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 2000, αφορούσε την απόρριψη (με αιτιολογικό ότι τα οχήματα αν και διέθεταν επαρκή θωράκιση δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σύγχρονου πεδίου της μάχης), της προσφοράς της γερμανικής κυβέρνησης για την προμήθεια 420 Marder 1A3 (για τον εξοπλισμό 10 μηχανοκίνητων ταγμάτων πεζικού) συν 30 οχημάτων για ανταλλακτικά, πυρομαχικών, εξοπλισμού και υλικών συντήρησης και εκπαίδευσης, ανταλλακτικών και λοιπού περιφερειακού και συναφή εξοπλισμού έναντι 200 εκατ. ευρώ.

Δεύτερη βλακεία…
Η δεύτερη βλακώδης επιλογή ήταν ότι στην «κυκλική ανταλλαγή» με τη Γερμανία, η ελληνική πλευρά δεν έθεσε ελάχιστο αριθμό οχημάτων για την υλοποίηση της. Το αποτέλεσμα ήταν να αποκτηθούν μόνο 40 Marder 1A3, δηλαδή ούτε ένα πλήρες μηχανοκίνητο τάγμα, και να μας μείνουν τα υπόλοιπα απαξιωμένα BMP-1. Οπότε, περίπου πριν 20 χρόνια απορρίπτουμε ως «ακατάλληλα» ΤΟΜΑ για 10 μηχανοκίνητα τάγματα, και σήμερα ονειρευόμαστε να μπορέσουμε μέσω ανταλλαγής να εξασφαλίσουμε τα ίδια ΤΟΜΑ για ένα ακόμα τάγμα! Άραγε θα ασχοληθεί κανείς με τον …ελέφαντα στο δωμάτιο που κατά πάγια ελληνική πρακτική τον αγνοούμε επιδεικτικά; Πως είναι δυνατόν τα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 2000 τα Marder 1A3 να είχαν απορριφθεί ως «ακατάλληλα» και περίπου 20 χρόνια μετά να γίνονται «κατάλληλα» και αποδεκτά μετά βαΐων και κλάδων; Ποιοι είχαν λάβει τη σωστή απόφαση; Αυτοί που πριν χρόνια τα χαρακτήρισαν «ακατάλληλα» ή αυτοί που πέρυσι τα αποδέχθηκαν; Ευθύνες θα αναζητηθούν; (ΖΝΡ)

ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΙ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΟΙ… ΤΟΥΡΚΟΙ Ή ΕΛΛΗΝΕΣ;
Δεν πέρασε ούτε μια ώρα καλά-καλά από τη συνέντευξη του ΥΕΘΑ, Νίκου Δένδια, στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ και υπήρξε τουρκική αντίδραση. Υπενθυμίζεται, ότι μιλώντας για την υπόθεση των θαλασσίων πάρκων, ανέφερε, «αυτό που έκανε η Τουρκία δεν ήταν παραδεκτό (σ.σ. DP: πάντα διπλωμάτης! Απέφυγε την πιο… αρνητικά φορτισμένη λέξη «απαράδεκτο»!) Δηλαδή στους Αντίπαξους όταν ψαρεύω πρέπει να τηλεφωνήσω στους Τούρκους αν μπορώ» και συμπλήρωσε, «αν είναι δυνατόν να ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να προστατεύουμε το περιβάλλον των Κυκλάδων».

Στη λογική του «κουρσάρου» πάντα οι γείτονες
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, θεώρησε… αυτονόητο και λογικό ότι δεν θα επηρεαστεί το «καλό κλίμα» και παρέθεσε μια φωτογραφία που απεικόνιζε πολεμικά πλοία της χώρας… Σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη που μετέδωσε το σχετικό ρεπορτάζ, οι φίλοι και σύμμαχοι Τουρκαλάδες (σ.σ. δικός μας ο χαρακτηρισμός), συνόδευσαν τη φωτογραφία με το «Οι Μπαρμπαρόσα της Γαλάζιας Πατρίδας». Ναι, ο κουρσάρος-πειρατής και μετέπειτα ναύαρχος του οθωμανικού Ναυτικού, ο Χαριεντίν Μπαρμπαρόσα. Όχι, αυτό δεν χαλάει το καλό κλίμα! Δεν εμπεριέχει ευθεία απειλή! Πόσο πιο αυτονόητο και λογικό από αυτό που είπε ο Δένδιας! Έλα όμως που εν Ελλάδι, αυτό που έχουν απολεσθεί είναι… ακριβώς αυτά. Δεν τολμούν για λόγους πολιτικής ορθότητας να τα χρησιμοποιήσουν, για να μη χαλάσει το καλό κλίμα! Με αποτέλεσμα να «μπασταρδεύουν» τα λόγια τους, τη στιγμή που οι απέναντι τα λένε όπως τα σκέφτονται.

Ποιος θα θυμηθεί τον… άγιο Κουντουριώτη;
Προφανώς, στο πλαίσιο του ίδιου… κολλήματος από εδώ πλευρά του Αιγαίου και της ψευδαίσθησης ότι βαίνουν όλα καλά κι όλα ωραία, θα θεωρηθεί «υπερβολή που κλιμακώνει», το να προβεί σε κάποια δήλωση ο Δένδιας, μετά από μια σύντομη επίσκεψη στο Πολεμικό Ναυτικό -κατά προτίμηση στον Στόλο- έχοντας από πίσω του τη φωτογραφία του ναυάρχου Κουντουριώτη. Κι εκεί να μιλήσει για τη σημασία της ειρήνης «και το αδιέξοδο της στρατιωτικής επιλογής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Επίσης, ότι η παρουσία στις θάλασσες οποιουδήποτε είναι θεμιτή και καλοδεχούμενη, υπό την προϋπόθεση να μη στρέφεται εις βάρος των δικαιωμάτων άλλων χωρών.

Ποιος θα «επανεφεύρει» τον μεγάλο Θουκυδίδη;
Βέβαια, κι ελπίζουμε να μη γινόμαστε είτε δυσάρεστοι είτε… εμμονικοί, η θέση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας θα ήταν απείρως ισχυρότερη, εάν η χώρα είχε φροντίσει να μην παρατήσει στην τύχη του το Πολεμικό Ναυτικό για περίπου δυο δεκαετίες πλέον. Διότι στον υπολογισμό δεν μπορείς παρά να βάλεις μέσα και τον χρόνο που απαιτείται για την υλοποίηση των πολιτικών αποφάσεων. Άρα, ούτε καν τις FDI HN δεν μπορείς να βάλεις στην εξίσωση. Και με την ευκαιρία, εμείς είχαμε και μια άλλη «εμμονή». Ότι το διάστημα από την απόφαση μέχρι την υλοποίηση και την επιχειρησιακή ένταξη, είναι εξαιρετικά επίφοβο. Το εξηγεί ο Θουκυδίδης και είναι απαράδεκτο οι συμπατριώτες του να αρνούνται να αφομοιώσουν στην πράξη τις σοφές και διαχρονικές διδαχές του. Κάλλιο αργά παρά… αργότερα, ας κινηθούν έστω και τώρα. Διότι μόνο με παχιά λόγια, αποτροπή ΔΕΝ κάνεις.

ΘΟΛΟύρες ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
Συνεχείς είναι οι συζητήσεις και οι εξαγγελίες για τη δημιουργία ενός «θόλου» πάνω από την Ελλάδα. Στην αρχή ήταν anti-drone αλλά τώρα έγινε και αντιαεροπορικός. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις, οφείλουμε να θυμίσουμε σε όσους έχουν διάθεση να ακούσουν, ότι η έννοια του «θόλου» δεν είναι μόνο ουτοπική, αλλά δυνητικά και επικίνδυνη. Μπορεί να μαζεύτηκε κόσμος και κοσμάκης και το ίδιο το Ισραήλ να έχει ένα εξαιρετικό σύστημα αεράμυνας, αλλά πύραυλοι πέρασαν και έπληξαν στόχους. Να εικάσουμε, επιπροσθέτως, ότι εάν το Ιράν είχε βελτιώσει τα συστήματα ναυτιλίας να έφερνε και καλύτερα αποτελέσματα;

Λανθασμένη και άκρως επικίνδυνη προσέγγιση…
Λοιπόν, αγαπητοί, ΔΕΝ υπάρχουν ούτε «θόλοι», ούτε «κύκλοι» στην αεράμυνα και αυτό θα πρέπει να το καταλάβετε καλά (σ.σ. κύκλους έβλεπε ο γνωστός νεαρός που… τραύλιζε στο ρέιβ πάρτι). Επίσης, καλό είναι προτού κάνουμε ανακοινώσεις, να έχουμε σκεφτεί, μελετήσει, αποφασίσει και θεσμικά καθορίσει ποια είναι η απειλή, πως θα μετεξελιχθεί στα επόμενα χρόνια και τι θεωρούμε πως πρέπει να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε. Διότι όλο αναγγέλλονται αλλαγές στα θεσμικά κείμενα που καθορίζουν την πολιτική και ουδείς τα παρουσιάζει. Θα τα κάνουν δε «απόρρητα» για να μη ρεζιλευτούν από το πολύ «μπαλαμούτι» που έχουν ρίξει, μην τυχόν και ενοχληθεί η Τουρκία. Καταληκτικά. Το ότι ξαφνικά προστέθηκε και η λέξη αντιαεροπορικός στον «θόλο», δείχνει ότι απλά ακολουθούμε τις εξελίξεις… και τα «trends». Κινούμαστε στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας».

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Η δηλωθείσα, αναγγελθείσα, και πολυδιαφημιζόμενη επίθεση του Ιράν έναντι του Ισραήλ ολοκληρώθηκε. Κάθε μεριά λέει ότι νίκησε. Κατανοητό, φυσιολογικό και αναμενόμενο. Μεταξύ άλλων, ήταν και μια πρώτης τάξης ευκαιρία να δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες, όπλα, συστήματα και πρακτικές. Δεν είναι τυχαίο που είχαν μαζευτεί Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι (τρόπος του λέγειν οι τελευταίοι)… και φυσικά οι ΗΠΑ. Ποιοι έλειπαν; Οι Τούρκοι και φυσικά εμείς! Οι Άραβες ήταν εκεί, έστω και συγκεκαλυμμένα. Πώς να συμμετάσχουν οι Τούρκοι όταν ο Ερντογάν αποκαλεί τη Χαμάς «ομάδα αντίστασης», ενώ η Δύση «τρομοκρατική οργάνωση».

Άμυνα και μετά αυξημένη επιρροή
Το πρόβλημα είναι, ότι εμείς δεν το κάναμε ποτέ «σημαία», ακόμα και -ή μήπως κυρίως;- μέσα στο ΝΑΤΟ, στο μέτρο που μας έχουν ζαλίσει με το χάιδεμα της αναντικατάστατης Τουρκίας. Αν όμως είναι φυσικό για την Τουρκία να λείπει, είναι άραγε και για την Ελλάδα; Θα μπορούσε να αξιοποιήσει την κατάσταση με ποικίλους τρόπους. Μήπως αφήσαμε μια ακόμη ευκαιρία να πάει χαμένη; Σίγουρα ένας AIM-120 κοστίζει κοντά στο 1 εκατ. ευρώ, αλλά ποια θα ήταν τα άμεσα και έμμεσα (γεω)πολιτικά οφέλη; Πέραν των επιχειρησιακών. Με την απορία θα μείνουμε… Την επόμενη ημέρα δε, θα είχαμε αυξημένη επιρροή να καλούμε για αποτροπή της κλιμάκωσης, στην πρωτεύουσα από όπου φοβόμαστε ότι θα γίνει το πρώτο βήμα.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top