GuidePedia

0

Οι Τούρκοι στοχοποιούν Κύθηρα και Αντικύθηρα - "Όχι" στην επέκταση των χωρικών υδάτων.

Η Άγκυρα προχωρά σε πρωτοφανείς προκλήσεις αγγίζοντας τις ακτές των Κυθήρων, στέλνοντας τα αλιευτικά της μόλις 2 ναυτικά μίλια από την… στεριά.

Η κίνηση των Τούρκων σε καμία περίπτωση δεν είναι “αθώα”. Η Άγκυρα χαρτογραφεί συνεχώς την περιοχή, εντοπίζει αδυναμίες, στέλνει παράνομους μετανάστες μέχρι Αντικύθηρα και Πελοπόννησο (!) και κυρίως απειλεί με casus belli σε περίπτωση επέκτασης των εθνικών χωρικών υδάτων

Πρόκειται για μία κίνηση με “βάθος” καθώς αρχικά Κύθηρα και Αντικύθηρα επρόκειτο να συμπεριληφθούν στην επέκταση των εθνικών χωρικών υδάτων κάτι που απέρριψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη φοβούμενη τουρκικές αντιδράσεις.

Τουρκικά αλιευτικά αγκυροβολημένα μόλις 2 ν.μ. από τις ακτές των Κυθήρων

Αγκυροβολημένα εδώ και ώρες βρίσκονται τουρκικά αλιευτικά, μόλις 2 ναυτικά μίλια νοτίως της παραλίας Μελιδόνι στα Κύθηρα αναφέρει το Kythera-news.

Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικού παρατηρητή, πρόκειται για 5 τουρκικά αλιευτικά, τα οποία βρίσκονται από το πρωί στην περιοχή. Αυτή τη στιγμή, στο marinetraffic.com αποτυπώνεται το στίγμα 4 αλιευτικών, τα οποία δείχνουν να μην κινούνται.

Πρόκειται για τα Atasoy Ahmet, Burak Balikcilic 1, Koroglu Balikcilic και Gundogan Balikclilic. Στην ίδια περιοχή, κινείται και το γαλλικό ιστιοφόρο, Benesam.

Σημειώθηκε δεύτερο συμβάν

Πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 6/7, σημειώθηκε ξανά τουρκικό αλιευτικό «σουλάτσο» στα Κύθηρα που περιλάμβανε… “βόλτα” στο (θαλάσσιο) πάρκο πέριξ της Χύτρας, ανοιχτά του Καψαλίου.

Συγκεκριμένα, αλιευτικό σκάφος εντοπίστηκε να βολτάρει αμέριμνα στην Χύτρα, να την προσπερνά με κατεύθυνση δυτικά και να αράζει σε περιοχή μεγάλου βάθους, προτού πάρει τον δρόμο του γυρισμού. Ακολουθούν γραφήματα και φωτογραφίες από την πορεία του πλοίου. Δεν γνωρίζουμε αν τα εν λόγω περιστατικά σηματοδοτούν την ερντογανική ερμηνεία του «ήσυχου καλοκαιριού», που τόσο «γενναιόδωρα» παραχώρησε ο Σουλτάνος στον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την τελευταία τους συνάντηση.

Προηγήθηκε αποβίβαση μεταναστών στα Αντικύθηρα

Το “σουλάτσο” των Τούρκων ήρθε να διαδεχτεί την αποβίβαση μεταναστών στα Αντικύθηρα λίγες ώρες νωρίτερα, με τις ελληνικές αρχές να μην αναφέρονται στα περιστατικά.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε αριθμός παράνομων μεταναστών στο νησί των Αντικυθήρων το βράδυ της Κυριακής, 04/07. Οι παράνομοι μετανάστες που είχαν αποβιβαστεί και κρύβονταν (!) στο νησί, τελικά τέθηκαν υπό τον έλεγχο των αρχών -ύστερα από επιχείρηση του Λιμενικού που έφτασε από τα Κύθηρα- και επιβιβάστηκαν σε σκάφος του Λιμενικού προς άγνωστο προορισμό.

Αίσθηση στην όλη υπόθεση έχει προκαλέσει η στάση των αρχών, που, είτε δηλώνουν άγνοια για το περιστατικό είτε παραπέμπουν σε ανωτέρους είτε ακόμη τηρούν σιγή ασυρμάτου, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του δημάρχου Κυθήρων, Ευστράτιου Χαρχαλάκη, με τον οποίο το Kythera.News έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να επικοινωνήσει, δίχως αυτό να έχει γίνει κατορθωτό μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφικό ρεπορτάζ από το Καψάλι με τουρκικά αλιευτικά έξω από το λιμάνι (George Samios).
Λιμενικό Φυλάκιο Κυθήρων: «Είμαστε ενήμεροι για τα αλιευτικά – Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»

Σε επικοινωνία που είχε το Kythera.News με τον αξιωματικό υπηρεσίας του Λιμενικού Φυλακίου Κυθήρων, αναφέρθηκε ότι η υπηρεσία είναι ενήμερη για τη θέση των τουρκικών αλιευτικών.

Επίσης αναφέρθηκε ότι τα αλιευτικά προέρχονται από δυτικά (συνήθως δραστηριοποιούνται ανοιχτά της Μάλτας) και κατευθύνονται προς την Τουρκία και δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας.
Γιατί οι Τούρκοι στοχοποιούν Κύθηρα – Αντικύθηρα

Το κλείσιμο των κόλπων στο Ιόνιο Πέλαγος, μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, ανακοίνωσε πριν μερικούς μήνες η κυβέρνηση, με την προοπτική να επεκτείνει η Ελλάδα τα χωρικά ύδατα της, αρχής γενομένης στο Ιόνιο, από τα έξι ναυτικά μίλια που είναι τώρα, στα 12 ν.μ.

Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το αρχικό σχέδιο, του 2018, προέβλεπε ότι το κλείσιμο των κόλπων και η άμεση επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων (ΕΧΥ) θα γίνει μέχρι τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα και την Κρήτη.

Κάτι που στο παρόν Προεδρικό Διάταγμα δεν προβλέπεται. Αντίθετα, προβλέπεται μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο.

Ωστόσο, εύλογα γεννάται το ερώτημα για ποιους λόγους δεν προχώρησε το κλείσιμο των κόλπων μέχρι τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.

Και μπορεί να φαίνεται μικρή η απόσταση από το ακρωτήριο Ταίναρο έως τα δύο νησιά ανάμεσα στο Ιόνιο και το Αιγαίο, καθώς και στην Κρήτη, ωστόσο το θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία.

Κατά πληροφορίες, από το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε, κρίθηκε σκόπιμο να εξαιρεθεί η προηγούμενη πρόβλεψη περί Κυθήρων, Αντικυθήρων και Κρήτης, με το «σκεπτικό» ότι τα νησιά αυτά από την ανατολική πλευρά «βλέπουν» στο Αιγαίο. Και, ως εκ τούτου, το κλείσιμο των κόλπων και το επόμενο βήμα, η επέκταση των χωρικών υδάτων, θα προκαλούσε περαιτέρω όξυνση με την Τουρκία.

Η τελευταία, ως γνωστόν, απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli) εφόσον επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της, από τα έξι στα 12 ν.μ. Κάτι, ωστόσο, που αυτοδικαίως έχει το δικαίωμα να κάνει κάθε χώρα στον κόσμο με βάση το διεθνές Δίκαιο.

Έρχεται τώρα η Άγκυρα και υπενθυμίζει διαρκώς το casus belli στην τρομαγμένη ελληνική κυβέρνηση…

Δείτε τον χάρτη και τις εικόνες
















πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top