GuidePedia

0

Lesley Wroughton , Phil Stewart
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση στρατευμάτων από τη Συρία, αλλά δεν σχεδιάζουν να παραμείνουν επ 'αόριστον, δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών την Παρασκευή, ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι δυνάμεις θα μπορούσαν να παραμείνουν μέχρι να τελειώσει ο αγώνας εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ εξακολουθούν να επαναλαμβάνουν έδαφος από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, δήλωσαν αξιωματούχοι του Πενταγώνου την Παρασκευή, δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι θα αποσύρει τα περίπου 2.000 στρατεύματά της εκεί. Εκείνη την εποχή, ο Πρόεδρος Donald Trump είπε ότι τα στρατεύματα είχαν επιτύχει στην αποστολή τους και δεν χρειάζονται πλέον εκεί.

Η απότομη ανακοίνωση της διοίκησης τον προηγούμενο μήνα, η οποία έπληξε τους αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, συνέβαλε στην απόφαση του Jim Mattis να παραιτηθεί από τον αμερικανικό υπουργό άμυνας και προκάλεσε ανησυχίες ότι το ισλαμικό κράτος θα μπορούσε να επιστρέψει.

Ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους πριν από μια επίσκεψη στη Μέση Ανατολή την επόμενη εβδομάδα από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, φαινόταν να επιδιώκει να μετριάσει αυτή την ανησυχία.

"Δεν έχουμε χρονοδιάγραμμα για να αποχωρήσουν οι δυνάμεις μας από τη Συρία", δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην προσδιοριστεί.

"Θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε εμείς και οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας να διατηρήσουμε πίεση στο ISIS καθ 'όλη τη διάρκεια και δεν θα ανοίξουμε κενά για τους τρομοκράτες".

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκόπευαν να έχουν απεριόριστη στρατιωτική παρουσία στη Συρία, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η απόσυρση θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετούς μήνες, ενδεχομένως δίνοντας χρόνο για τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τα χτυπήματα που χωρίζουν στη μαχητική ομάδα που κάποτε κρατούσε ευρύ έδαφος στο Ιράκ και τη Συρία.

Ωστόσο, ένας ανώτερος υπάλληλος διοίκησης που ταξίδεψε με τον σύμβουλο ασφαλείας του Λευκού Οίκου John Bolton σε ταξίδι στη Μέση Ανατολή δήλωσε ότι ο Trump έλαβε διαβεβαιώσεις από τους στρατιωτικούς διοικητές του ότι η αποστολή τους "μπορεί να γίνει σε εβδομάδες".

Ο Τράμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποχωρήσουν σιγά σιγά από τη Συρία "για μια χρονική περίοδο" και θα προστατεύσουν τους Κουρδικούς μαχητές που υποστηρίζονται από τη χώρα, καθώς η Ουάσινγκτον απομακρύνει στρατεύματα.

"Ο Μπόλτον θα ταξιδέψει στο Ισραήλ και την Τουρκία για να συζητήσει την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία και πώς θα συνεργαστούν οι ΗΠΑ με συμμάχους και εταίρους για να αποφευχθεί η αναζωπύρωση του ISIS, να σταθεί γρήγορα με όσους αγωνίστηκαν μαζί μας εναντίον του ISIS συμπεριφορά στην περιοχή ", δήλωσε ο Garrett Marquis, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Μαρκίς δήλωσε ότι ο Μπόλτον θα ενταχθεί στην Τουρκία από τον πρόεδρο του Γενικού Διευθυντή του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Τζόζεφ Ντάνφορντ και τον ειδικό απεσταλμένο της Συρίας, τον Τζέιμς Τζέφρι.

Ξεχωριστά, το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Jeffrey θα αναλάβει τον πρόσθετο ρόλο του ειδικού απεσταλμένου για το συνασπισμό να νικήσει το ισλαμικό κράτος.

Ο Jeffrey θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για μια πολιτική διαδικασία και θα αναλάβει επίσης τον διπλωματικό ρόλο του συντονισμού με συμμάχους και εταίρους για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Brett McGurk, ο προηγούμενος ειδικός απεσταλμένος του παγκόσμιου συνασπισμού για να νικήσει το ισλαμικό κράτος, εγκατέλειψε τον περασμένο μήνα την απόφαση του Trump να τραβήξει αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία.

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, οι οποίες περιλαμβάνουν Κουρδικούς μαχητές, κατέλαβαν τη συριακή πόλη Kashmah στις 2 Ιανουαρίου μετά την επανάκτηση της πόλης Hajin στις 25 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ναυτικού διοικητή του Pentagon Sean Robertson στο Reuters.

Η σύλληψη ήρθε την ίδια ημέρα που ο Τράμπ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την έντονη επιθυμία του να αποσυρθεί σταδιακά από τη Συρία, αποκαλώντας τον τόπο «άμμου και θανάτου».

Ο κ. Trump δήλωσε επίσης ότι εναπέκειτο σε άλλες χώρες για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και του Ιράν, προσθέτοντας ότι το Ισλαμικό Κράτος ήταν κάτω από τα τελευταία εναπομείναντα τμήματα του εδάφους του στη Συρία.

"Τραβήξαμε την κόλαση από αυτούς, τους ανθρώπους του ISIS", δήλωσε ο Trump χρησιμοποιώντας ένα αρκτικόλεξο για να αναφερθεί στο Ισλαμικό Κράτος, προσθέτοντας, "Είμαστε κάτω από τα τελικά χτυπήματα".

Ξεχωριστά την Παρασκευή, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δήλωσε ότι πραγματοποίησε 469 απεργίες στη Συρία από τις 16 Δεκεμβρίου έως τις 29 Δεκεμβρίου, οι οποίες κατέστρεψαν σχεδόν 300 αγωνιστικές θέσεις, περισσότερες από 150 ζώνες σταδιοδρομίας και διάφορες διαδρομές εφοδιασμού, εγκαταστάσεις αποθήκευσης λιπαντικών πετρελαίου εξοπλισμός.

Το Ισλαμικό Κράτος διατηρεί τον έλεγχο μόνο ενός "μέρους των χωριών" κοντά στον ποταμό Ευφράτη, δήλωσε ο Ααρών Στάιν, διευθυντής προγράμματος της Μέσης Ανατολής στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι οι δυνάμεις συνασπισμού, τις οποίες συντονίζει η Ουάσιγκτον, συνέχισαν να βοηθούν το SDF με στενή αεροπορική υποστήριξη και απεργίες πυροβολικού στη μέση κοιλάδα του ποταμού Ευφράτη.

"Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους συνασπισμούς και τους περιφερειακούς εταίρους προς μια διαρκή ήττα του ISIS", δήλωσε ο Robertson.

Ονόμασε τη σύλληψη του Χαϊνίν σημαντική.

"Αυτό ήταν ένα ορόσημο, καθώς ήταν ένα από τα μεγαλύτερα από τα υπόλοιπα οχυρά του ISIS στη μέση κοιλάδα του ποταμού Ευφράτη." Το Ισλαμικό Κράτος δήλωσε το «χαλιφάτο» του το 2014, αφού κατέλαβε μεγάλα στρατεύματα της Συρίας και του Ιράκ. Η σκληρή ισλαμική ομάδα καθιέρωσε το de facto κεφάλαιο της στη συριακή πόλη Raqqa, χρησιμοποιώντας το ως βάση για να σχεδιάσει τις επιθέσεις στην Ευρώπη.

Μεγάλο μέρος της αμερικανικής εκστρατείας στη Συρία διεξάγεται από αεροπλάνα που εκτελούν πτήσεις από το Κατάρ και άλλες τοποθεσίες στη Μέση Ανατολή.

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top