GuidePedia

0
Χιλιάδες Σύροι έχουν περάσει τα σύνορα με την Τουρκία αναζητώντας προστασία από τις δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ.

Η Αγκυρα θα παρακάμψει το ρωσικό και κινεζικό "μπλόκο" στην απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία, προανήγγειλε ο Ερντογάν.

Χιλιάδες Σύροι έχουν περάσει τα σύνορα με την Τουρκία αναζητώντας προστασία από τις δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός από την Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής καταδίκασε την αποτυχιά του Συμβουλίου Ασφαλείας να επιβάλει κυρώσεις στο καθεστώς Ασαντ για την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων και ανέφερε ότι η χώρα του θα κινηθεί μονομερώς σε αυτή την κατεύθυνση.
"Το βέτο φυσιολογικά δεν μπορεί να προλάβει τις κυρώσεις ... Αναγκαστικά θα επιβάλουμε δέσμη μέτρων", είπε ο Ερντογάν. Η ανακοίνωσή τους θα γίνει μετά την επίσκεψη Ερντογάν σε στρατόπεδο προσφύγων στα τουρκοσυριακά σύνορα, τις επόμενες ημέρες.
Η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μπλοκάροντας την ευρωπαϊκή πρόταση για κυρώσεις κατά της Συρίας. Από το Μάρτιο, οπότε άρχισαν οι ταραχές, τουλάχιστον 2.700 άτομα εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.
Η Τουρκία προσπαθεί να παίξει καίριο ρόλο, καθώς ο Ερντογάν συνεχίζει να επιδιώκει την ανάδειξή του σε εκπρόσωπο του μουσουλμανικού κόσμου. Η Κωνσταντινούπολη έχει "φιλοξενήσει" επαφές αντικαθεστωτικών, ενώ την Τρίτη αποκαλύφθηκε ότι κορυφαίος αντικαθεστωτικός αξιωματικός του συριακού στρατού κατέφυγε στην Τουρκία όπου και βρήκε άσυλο.
Ο τουρκικός στρατός, παράλληλα, ετοιμάζεται για πολυήμερες στρατιωτικές ασκήσεις στη συνοριακή περιοχή του Χατάι από σήμερα.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top