GuidePedia

0
Εκατοντάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν προληπτικά, παραμονή της 31ης επετείου της Ισλαμικής ΕπανάστασηςΠροληπτικές συλλήψεις εκατοντάδων υποστηρικτών της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν χθες, σύμφωνα με καταγγελίες οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι ιρανικές Δυνάμεις Ασφαλείας.
Προφανής στόχος της «επιχείρησης αρετής» είναι να μη σκιάσει τίποτε τις προγραμματισμένες για σήμερα εορταστικές εκδηλώσεις για την 31η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979. Καθεστωτικοί φορείς όπως οι Φρουροί της Επανάστασης απειλούν να διαλύσουν με τη βία «οποιαδήποτε δημόσια εκδήλωση χρηματοδοτούμενων από τις Ηνωμένες Πολιτείες ταραξιών».

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωνε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τεσσάρων θυγατρικών εταιρειών του κατασκευαστικού βραχίονα του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, της Χατάμ αλ Αμπίγια και του επικεφαλής της στρατηγού Ροστάμ Κασεμί. Οι Αμερικανοί κατηγορούν το Ιράν και ειδικά το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης, ότι αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής, ιδίως πυρηνικά, και ότι υποστηρίζει τη διεθνή τρομοκρατία. Παράλληλα η Ουάσιγκτον εμφανίζεται έτοιμη να απευθύνει στο Ιράν μια «εναλλακτική πρόταση» για να μην προχωρήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου κατά 20% τον οποίον ανακοίνωσε, τεχνική η οποία θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά τη ζοφερή προοπτική της κατασκευής μιας «θεοκρατικής πυρηνικής βόμβας».

Τη σημερινή- σημαντικότερη για την πολιτική ιστορία του σύγχρονου ισλαμικού Ιράν- ημερομηνία του έτους, οι Αρχές επιθυμούν απεγνωσμένα να δείξουν ότι έχουν τον απόλυτο έλεγχο. Οι σημαντικές, όμως, εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για απόψε, όπως η μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Αζάντι της Τεχεράνης, αλλά και σε πολλά ακόμη σημεία σε ολόκληρη τη χώρα, προσφέρουν την ευκαιρία στις οργανώσεις της αντιπολίτευσης να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στο καθεστώς του σκληροπυρηνικού ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Οι αντικυβερνητικές ιστοσελίδες και τα μπλογκ καλούν σε εκστρατεία υπονόμευσης των εορτασμών. Δηλαδή σε μαζική συμμετοχή στις (επίσημες) διαδηλώσεις αλλά με ρούχα πράσινου χρώματος.

Το πράσινο καθιερώθηκε ως «σήμα κατατεθέν» του κινήματος εναντίον του προέδρου Αχμαντινετζάντ, μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του Ιουνίου. Οι ηγέτες της ιρανικής αντιπολίτευσης έχουν ανακοινώσει πως θα λάβουν μέρος στις σημερινές διαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υποψηφίου προέδρου Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί .

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει την περασμένη Τρίτη ότι η διαδικασία για την επιβολή « σημαντικών » κυρώσεων σε βάρος του Ιράν κινείται με γρήγορους ρυθμούς, εκτιμώντας ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός των προσεχών εβδομάδων. Σύμφωνα με την Τεχεράνη, η απόφαση για τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 20% «ελήφθη για πυρηνικό αντιδραστήρα που θα παρασκευάζει ιατρικά ισότοπα για καρκινοπαθείς».

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top