GuidePedia

0

Την επαύριον των εκλογών, όλοι ασχολούνται με τα μηνύματα της κάλπης που ελήφθησαν ή δεν ελήφθησαν από τους ενδιαφερόμενους. Το μόνο δεδομένο είναι, ότι και τα δυο κόμματα έχουν επαρκείς λόγους για μεγάλο προβληματισμό. Όσοι πίστευαν ότι είναι κάτοχοι κάποιας απόλυτης αλήθειας και υποκύψουν σε βολικές ψυχολογικού περιεχομένου ερμηνείες για το τι έφταιξε, είναι απλά καταδικασμένοι. Θα το δουν στην πράξη. Κάποιοι βέβαια λένε, ότι αν στην εξίσωση δεν βάλουν, ακρίβεια, κόστος ενέργειας, χωράφια και φορολόγηση ελευθέρων επαγγελματιών, δεν έχουν καταλάβει απολύτως τίποτα. Άλλοι κάνουν λόγο για woke κυβέρνηση που δεν έχει συναίσθηση των πραγματικών προβλημάτων και χαρακτηρίζει συλλήβδην όσους διαφωνούν ως ακροδεξιούς. Είναι και κάτι ακόμα που θα το δείτε στο τέλος…

GROUPTHINK ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΚΟΥΒΑ»
Όπως μαθαίνουμε, στο Μέγαρο Μαξίμου μαθαίνω επικρατεί πανικός. Τέτοιο στραπάτσο, όχι, δεν το περίμεναν. Παρότι είχε υπάρξει μια προειδοποίηση σε φιλικό σάιτ ότι κάτι βρωμάει πολύ με τις δημοσκοπήσεις, δυο-τρεις μέρες πριν τις εκλογές από γνωστό… γκουρού των δημοσκοπήσεων, δεν μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψη, καθότι το ίδιο πρόσωπο έδινε 33-35% στη Nέα Δημοκρατία. Εκ των υστέρων, αυτές οι προειδοποιήσεις, μάλλον ως μέσο αυτοπροστασίας μοιάζει. Κάτι σαν «disclaimer»! Μάλλον κάποιο είδος «groupthink» αναπτύχθηκε εκεί. Οι σπουδαγμένοι στα κορυφαία πανεπιστήμια δεν μπορεί να μην έχουν ακούσει τον όρο! Η γνωστή κατάσταση όπου όλοι μεταξύ τους παπαγαλίζουν αυτό που θέλει να πιστεύει το μεγάλο αφεντικό. Και πήγαν στον κουβά. Για την ακρίβεια, κάποιος τους έστειλε. Ο ελληνικός λαός.

ΑΝΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ
Τώρα τι να τους πεις; Ότι δεν είχαμε τρελαθεί όταν επικεντρώναμε στην πρόθεση ψήφου που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις και τονίζαμε ότι η περίφημη «αναγωγή» για να συμπεριλάβουν και την αδιευκρίνιστη ψήφο, ήταν παντελώς αυθαίρετη και μάλιστα σε βολική κατεύθυνση; Εμείς τα είπαμε, δεν έχουμε να εξηγηθούμε σε/με κανέναν. Είναι και ζήτημα ατομικής αξιοπρέπειας από ένα σημείο και πέρα, όσο να ‘ναι. Οι επαγγελματίες του χώρου, κάποια στιγμή θα πρέπει να κάνουν φωναχτά την αυτοκριτική τους. Δύσκολο βέβαια. Διότι ποιος έχει τη διάθεση να επιδείξει αυτοκτονική συμπεριφορά, εξηγώντας για ποιον λόγο, ή μάλλον ποιες ειδικές παράμετροι επέβαλαν αυτή την ακραιφνή και εξόφθαλμη μεροληψία στις «αναγωγές»; Έγραψα αυτή τη λέξη και θυμήθηκαν ότι χρησιμοποιείται και στην ιατρική ορολογία. Σημαίνει «αναγούλα». Αν κάνουμε λάθος να μας το πουν να το διορθώσουμε. Παρωπίδες εδώ δεν θα βρουν. Αλλού να τις αναζητήσουν.

ΠΑΜΕ ΓΙΑ… ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν πριν λίγο, ο πρωθυπουργός ακύρωσε το αυριανό επίσημο ταξίδι του στην Ιορδανία. Αντί αυτού, το απόγευμα, θα παραχωρήσει συνέντευξη στον Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ, όπου προφανώς θα δώσει το στίγμα των επόμενων – άμεσων πρωτοβουλιών του. Όλα δείχνουν ότι ήδη αναζητούν Ιφιγένειες. Κάποιοι έφταιξαν και πρέπει να πληρώσουν. Προς το παρόν όμως και μέχρι αποδείξεως του εναντίου, η κατάσταση μοιάζει πολύ αρρωστημένη. Διότι η αναζήτηση των υπευθύνων δεν δείχνει να επικεντρώνει στο στενό περιβάλλον, αλλά σε όλους τους υπόλοιπους. Μακάρι να μας διαψεύσει. Εάν είχε διατυπωθεί οποιαδήποτε διαφωνία – ρητορική απόκλιση, δηλαδή δήλωση που δεν τόνιζε το αλάθητο του μεγάλου ηγέτη, του καταλογίζεται πρόθεση υπονόμευσης. Πολύ Ιερά Εξέταση μοιάζει. Είμαι όμως επηρεασμένος από το γνωστό στόρι με τον Ιεροεξεταστή του ΑΡΚΑ που διαβάζω χαχανίζοντας, οπότε μη μου δίνετε σημασία. Απλά, η Ιερά Εξέταση τιμωρούσε όποιον δεν βόλευε, ασχέτως του αν έφταιγε ή όχι. Έτσι, για να κάνετε τη σύνδεση.


ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΙΣΙΟΙ
Εν ολίγοις, ψάχνουν να καρατομήσουν υπουργούς στο πλαίσιο σαρωτικού ανασχηματισμού που μοιάζει αναπόφευκτος. Να αντικατασταθούν υπουργοί για να δοθεί η εντύπωση ότι «μήνυμα ελήφθη». Έλα όμως που αυτό προϋποθέτει ότι την πόρτα εξόδου θα δουν και οι αποκαλούμενοι πασοκογενείς και εκσυγχρονιστές! Εδώ ο κόσμος βοούσε ότι το Μέγαρο Μαξίμου του Κυριάκου ήταν σημιτικό ΠΑΣΟΚ με ολίγη από «ποταμίσιους»! Μόνο οι ίδιοι δεν καταλάβαιναν το χάσμα με τη βάση του κόμματος που μεγάλωνε με την ημέρα. Αυτοί όμως είναι οι μπιστικοί του Κυριάκου. Στους Νεοδημοκράτες είχε πάντα μια αλλεργία, του καταλογίζουν. Δεν τους μπορεί βρε αδερφέ! Υποχρεωτικό είναι; Τώρα, οι γνωστοί κακόπιστοι υποστηρίζουν ως πιθανότερο σενάριο, να κάνει το αγαπημένο του «rotation», με κάποια υλικά «λαϊκής Δεξιάς» για ξεκάρφωμα διατηρώντας τον κεντρικό κορμό ανέπαφο. Οι δυσαρεστημένοι, λογικά θα κελαηδήσουν κατόπιν ανασχηματισμού.

Ο ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΙ Η «ΠΥΡΡΕΙΟΣ ΝΙΚΗ» ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
Και μια που μιλήσαμε για το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού, ποιος δεν απόλαυσε αυτό το παλικάρι, τον αντ’ αυτού, τον Σκέρτσο, που με τα… σκέρτσα του μας διασκέδασε προεκλογικά και μετεκλογικά; Αυτός που την έπεσε στις ελληνικές εξαγωγές και έβλεπε χαμηλότερη ποιότητα στα προϊόντα του εξωτερικού, για να δικαιολογήσει την ακρίβεια εσωτερικού! Μετεκλογικά, το παλικάρι αυτό έσπευσε να τα φορτώσει όλα στην αποχή! Τουλάχιστον ο εκπρόσωπος, ο Παύλος Μαρινάκης, στάθηκε στο ύψος του και πλάκα ΔΕΝ κάνουμε. Είπε αυτό το «Πύρρειος νίκη» στην πρώτη του κουβέντα και έσωσε την παρτίδα. Για την πάρτη του τουλάχιστον. Στα δικά μας τα ματάκια πάντως, ανέβηκε πίστα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ
Πλάκα είχε όμως που προσπάθησε να κάνει κριτική στον Σκέρτσο και τα σκέρτσα του… ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδημητρίου! Τα πήρε λίγο στο κεφάλι, δικαιολογημένα νομίζω, αφού τον άκουγε να εξηγεί με το γνωστό γιάπικο ύφος στον τηλεοπτικό σταθμό που ήταν προσκεκλημένος, το τι πήγε στραβά. Τι το ήθελε όμως… Τον επανέφερε όμως με συνοπτικές διαδικασίες στην τάξη ο μεγάλος… (στ)αυλάρχης. Με μια πολιτικώς ορθή παρατήρηση να ρίξει τους τόνους, κατάφερε να τον κάνει να σιωπήσει, αφού ψέλλισε πρώτα κάτι. Μια που πιάσαμε όμως το σινάφι μας, το μεγαλύτερο γέλιο το έβγαλαν -για το απύθμενο θράσος τους- οι δημοσιογράφοι που ενώ διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους υπέρ του νόμου για τα «ομόφυλα ζευγάρια», έκαναν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση διότι τον υπερψήφισε και της στοίχισε εκλογικά!

ΠΟΙΑ ΕΘΝΙΚΑ – ΠΟΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Για να περάσουμε όμως και στα -πολύ- σοβαρά. Διότι υποτίθεται ότι διερευνούσαμε όλοι χθες βράδυ, τι έφταιξε για το αποτέλεσμα, τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τι έλειψε παντελώς από τις συζητήσεις για τις εκλογές; Έπαιξε ή όχι ρόλο στην ψήφο δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση, αφενός ο πόλεμος στην Ουκρανία και η στάση που έχει τηρήσεις και αφετέρου η στάση της στα αποκαλούμενα ως «εθνικά θέματα»; Διότι μοιάζει η πολιτική ορθότητα να έκανε πάλι το θαύμα της. Ίσως διότι αντιλαμβάνονταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και δεν είμαστε συνηθισμένοι να ακούμε μη βολικές αναφορές. Για να αποφύγω το «αλήθειες». Αυτό που προκύπτει με νούμερα πάντως, είναι ότι οι κατηγορούμενες ως «φιλορωσικές» παρατάξεις (Ελληνική Λύση, ΚΚΕ, ΝΙΚΗ κ.λπ.) «χτύπησαν» σχεδόν ένα 30αρι στην κάλπη. Σκόπια, ανεξέλεγκτος Ράμα και κυρίως ο διάλογος με την Τουρκία, επίσης εξαφανισμένα. Κάτι μου λέει ότι ειδικά το τελευταίο θα το κρατήσουν πάση θυσία εκτός κάδρου. Το «mega-project» δεν πρέπει να πληγεί. Ισχύει;



Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top