GuidePedia

0

Του Σωτήρη Σιδέρη
Η κρίση στη Γαλλία και τη Γερμανία απειλεί να ανατρέψει την εικόνα συνοχής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στην Ουάσιγκτον στις 8-9 Ιουλίου,. Θα έχει αποδυναμωμένους ηγέτες, όπως ο Σολτς και ο Μακρόν που μέχρι πριν λίγες ημέρες φάνταζαν ακλόνητοι και τις ΗΠΑ σε εσωτερική παράκρουση, ενώ και η ΕΕ παραπαίει. Ο Μπάιντεν υπάρχει και δεν υπάρχει, εν μέσω αμφιβολιών και για την υγεία του , οι ΗΠΑ δείχνουν ζαλισμένες με την εμπλοκή τους στην Ουκρανία και τη Γάζα και ενώ ο Τραμπ γίνεται όλο και πιο απειλητικός. Και όμως η ρητορική του πολέμου κυριαρχεί, καθώς και το ΝΑΤΟ βάζει στον διάλογο τα πυρηνικά του, ενώ κλιμακώνει στην Ουκρανία.

Οι Μητσοτάκης και Ερντογάν είναι επίσης αποδυναμωμένοι και ενώ στο παρασκήνιο προωθείται η δημιουργία κοινών θαλάσσιων πάρκων, ενδεχόμενο που οδηγεί σε υποχώρηση την Αθήνα μετά την μονομερή εξαγγελία της, θέμα που θα τεθεί στην συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον. Ο Μητσοτάκης έχει επίσης ανοιχτό μέτωπο με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, τα δε μνημόνια που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα βγουν ποτέ από το συρτάρι. Δεν βγήκαν με το 41% , θα βγουν με το 28%; Η ελληνική εξωτερική πολιτική κλυδωνίζεται.
Τα κοινά θαλάσσια πάρκα και τα δις στην Ουκρανία

Τόσο η ελληνική ακροδεξιά όσο και ο τουρκικός ισλαμοφασισμός κερδίζουν έδαφος και θα πιέσουν τις κυβερνήσεις τους προς πιο εθνικιστική κατεύθυνση. Δυνάμεις που επηρεάζουν τη ΝΔ, όπως αυτές που εμπιστεύονται το Σαμαρά και η άνοδος της ακροδεξιάς, θα προκαλέσουν ισχυρές παρενέργειες στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Και μόνο το γεγονός ότι η Ελλάδα , θα προσφέρει την επόμενη τετραετία πάνω από 1,5 δις ευρώ στην Ουκρανία, είναι λόγος για να απογειωθεί η αμφισβήτηση του Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός που χλευάζει κάθε άποψη ή πρόταση για ενίσχυση των αδύναμων, για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα κάνοντας λόγο για απειλή χρεοκοπίας, είναι έτοιμος να δώσει δις ευρώ στην Ουκρανία για να είναι αρεστός στο ευρωπαικό διευθυντήριο και φυσικά στις ΗΠΑ. Τέτοιος πατριωτισμός….

Είναι βέβαιο ότι μετά την εκλογική του αποτυχία, ο πρωθυπουργός θα αναδιπλωθεί και αυτό προδίδει την έλλειψη εθνικής στρατηγικής. Μια κυβέρνηση που άγεται και φέρεται ανάλογα με τα ποσοστά της, στο τέλος γίνεται όμηρος της πελατειακής της πολιτικής, αλλά τα γεγονότα απαιτούν απαντήσεις.
Ο Ερντογάν είναι και αυτός αποδυναμωμένος, αναζητά νέες συμμαχίες, απειλείται από σκληρές ισλαμικές δυνάμεις και σταδιακά από τους Κεμαλιστές. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι αμφίβολο αν θα αντέξει για πολύ η πολιτική του μορατόριουμ στο Αιγαίο που είναι ίσως , έστω και συγκυριακά, το μοναδικό θετικό στοιχείο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Η Τουρκία έχει σταθερή πολιτική έναντι της Ελλάδας και αυτό είναι το πρόβλημα για τη χώρα μας. Κανένα κόμμα δεν διαφωνεί με την αναθεωρητική πολιτική του Ερντογάν, ωστόσο, οι ακροδεξιοί του Μπαχτσελί και οι Κεμαλιστές θέλουν πιο απειλητική την πολιτική τους στο Αιγαίο. Η κατάσταση όμως δεν είναι μονοσήμαντη, υπάρχει και η άλλη όψη που θα επηρεάσει το κλίμα και αφορά τα θαλάσσια πάρκα.

Μητσοτάκης -Ερντογάν

Είναι προφανές ότι η συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ θα είναι κομβικής σημασίας για την συνέχεια. Μένει να δούμε αν η πρόταση της Άγκυρας για την από κοινού δημιουργία με την Ελλάδα θαλάσσιων πάρκων, θα εξεταστεί θετικά ή αρνητικά από την Αθήνα. Είναι γνωστό ότι η Άγκυρα απειλεί με την δημιουργία δικών της πάρκων, προτείνει και κοινά , οπότε αναμένει τον συμβιβασμό. Ήδη στο παρασκήνιο φαίνεται να υπάρχει καπνός, αλλά το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει πλέον την αυτοπεποίθηση του 41%, και ακούει τις πατριδοκάπηλες ιαχές της ακροδεξιάς, ίσως τον αναγκάσουν τροποποιήσει την πορεία των συνομιλιών.
Ως προς τη Βόρεια Μακεδονία η Σύνοδος του ΝΑΤΟ θα έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα θέσει το θέμα στη Συμμαχία. Δεν θα το θέσει στη Σύνοδο, ίσως μέσω κάποιας δήλωσης ή διμερούς συνάντησης που φημολογείται ότι προωθούν οι Αμερικανοί. Αλλά τα Σκόπια είναι αποφασισμένα να απαντήσουν στα ίσια: ταυτόχρονα με τη ψήφιση των μνημονίων από την ελληνική βουλή , θα δηλωθεί ο πλήρης σεβασμός στην Συμφωνία των Πρεσπών. Αντέχει τέτοια συμφωνία ο Μητσοτάκης; θα δείξει...

ΝΑΤΟ -ΕΕ: πολεμικές κραυγές και κρίση ηγεσίας

Η ΕΕ είναι αντιμέτωπη με μια πολυπαραγοντική κρίση. Κρίση ηγεσίας , θεσμική κρίση, σκάνδαλα, κρίση κοινωνικής συνοχής σε πολλά κράτη -μέλη και κρίση στρατηγικής. Πιθανή όμως εκλογή του Τραμπ θα επιδράσει καταλυτικά και σίγουρα αρνητικά και θα επιδεινώσει την εικόνα της Ευρώπης. Η στροφή στην στρατιωτικοποίηση με το πρόσχημα της ρωσικής απειλής δεν είναι πειστική και οι ανατροπές στην συμπεριφορά των ψηφοφόρων δείχνουν ότι το κεντρικό αφήγημα της ΕΕ , αντιπαράθεση με την Ρωσία και στήριξη του Ισραήλ προκαλεί τριγμούς. Σε αυτό το κλίμα, η κινητήριος δύναμη της ΕΕ, η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονται σε ταραχή.

Η Γαλλία βρίσκεται σε αναβρασμό καθώς συγκρούονται δύο αντιλήψεις της δεξιάς -ακροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, για την Δημοκρατία, την οικονομία, τους πολέμους και τα δικαιώματα. Στη Γερμανία ο καγκελάριος Σολτς θεωρείται τελειωμένος πολιτικά. Οι Χριστιανοδημοκράτες επιστρέφουν , αλλά νοιώθουν την ανάσα των φιλοναζί του AfD. Σε πολλές ακόμη χώρες και στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις βρίσκονται σε κομβικό σημείο καθώς οι κοινωνικές πιέσεις εξαιτίας των βάρβαρων ανισοτήτων αυξάνονται και η κοινωνική συνοχή έχει διαρραγεί. Το ακραία νεοφιλελεύθερο μοντέλο που επιβλήθηκε μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, πέτυχε στον στόχο του να ευνοήσει το μεγάλο κεφάλαιο εις βάρος των πολλών. Τώρα γίνεται πολεμοκάπηλο απειλώντας την παγκόσμια ειρήνη, ενώ βλέποντας την κρίση να έρχεται, στρέφεται προς την ακροδεξιά για να διατηρήσει τα “κεκτημένα”, των ανισοτήτων.

Όλα αυτά δεν είναι αποκομμένα από την ρητορική του πολέμου που αναπτύσσεται ραγδαία στις χώρες της Δύσης. Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ που υποστηριζόμενες από πολλές ακόμη χώρες είναι σε κρίση . Οι πόλεμοι δεν πάνε καθόλου καλά . Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα αποφασίσει την χορήγηση μακροχρόνιας βοήθειας προς την Ουκρανία , που θα ξεπεράσει τα 500 δις ευρώ, για να συνεχίσει έναν πόλεμο που έχει ήδη χάσει και για την ανοικοδόμησή της, μόνο και μόνο για να έχει η Ρωσία ένα καρφί στα πλευρά της. Ήδη στη Γερμανία οι φωνές κατά της άνευ όρων στήριξης στον Ζελένσκι μεγαλώνουν.

Στη Μέση Ανατολή, είναι ευτύχημα που δεν υπήρξε γενική ανάφλεξη, αλλά πλέον οι ΗΠΑ έχουν σοβαρό πρόβλημα στην διαχείριση των σχέσεών τους με το Ισραήλ που κατηγορείται για γενοκτονία.
Το ανησυχητικό είναι ότι το ΝΑΤΟ έχει αρνηθεί κάθε συζήτηση για την ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης και τον τερματισμό του πολέμου και επιμένει στον Ζελένσκι, όπως και στον Νετανιάχου. Παρά τις υποκριτικές φωνές και οι δύο στηρίχθηκαν και στηρίζονται αποφασιστικά από τις ΗΠΑ. Με απλά λόγια, η εικόνα του ΝΑΤΟ είναι αρνητική πλέον στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ , αν εκλεγεί ο Τραμπ θα αλλάξει πλήρως την κατάσταση εις βάρος της Ουκρανίας και της ΕΕ. Η επιδείνωση δηλαδή είναι θέμα μηνών….

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top