GuidePedia

0

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με βάση διαπραγματεύσεων την αναγνώριση της κατοχής των εδαφών που ελέγχουν τα ρωσικά στρατεύματα, δήλωσαν στο Reuters τέσσερις ρωσικές πηγές, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να πολεμήσει εάν το Κίεβο και η Δύση δεν απαντήσουν. Τρεις από τις πηγές, που γνωρίζουν τις συζητήσεις στο περιβάλλον του Πούτιν, είπαν ότι ο Ρώσος ηγέτης είχε εκφράσει την απογοήτευσή του για αυτό που θεωρεί ως προσπάθειες υποστηριζόμενες από τη Δύση να εμποδίσουν τις διαπραγματεύσεις και την απόφαση του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskiy να αποκλείσει τις συνομιλίες. «Ο Πούτιν μπορεί να πολεμήσει για όσο χρόνο χρειαστεί, αλλά ο Πούτιν είναι επίσης έτοιμος για κατάπαυση του πυρός – για να παγώσει ο πόλεμος», ανέφερε ανώτερη ρωσική πηγή που έχει συνεργαστεί με τον Πούτιν και έχει γνώση των συζητήσεων ανώτατου επιπέδου στην Κρέμλινο. Αυτός, όπως και οι άλλοι μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεδομένης της ευαισθησίας του θέματος.

Το Reuters μίλησε συνολικά με πέντε άτομα που συνεργάζονται ή έχουν συνεργαστεί με τον Πούτιν σε ανώτερο επίπεδο στον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο. Η πέμπτη πηγή δεν σχολίασε το πάγωμα του πολέμου στα σημερινά μέτωπα. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε αίτημα για σχόλιο, είπε ότι ο αρχηγός του Κρεμλίνου είχε επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στον διάλογο για να επιτύχει τους στόχους της, λέγοντας ότι η χώρα δεν θέλει «αιώνιο πόλεμο». Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Ουκρανίας δεν απάντησαν σε ερωτήσεις. Ο διορισμός την περασμένη εβδομάδα του οικονομολόγου Αντρέι Μπελούσοφ ως υπουργού Άμυνας της Ρωσίας θεωρήθηκε από ορισμένους δυτικούς στρατιωτικούς και πολιτικούς αναλυτές ως τοποθέτηση της ρωσικής οικονομίας σε μόνιμη πολεμική βάση προκειμένου να κερδίσει μια παρατεταμένη σύγκρουση.

Ακολούθησε συνεχής πιέση στο πεδίο της μάχης και εδαφικές πρόοδοι από τη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες.
Ωστόσο, οι πηγές ανέφεραν ότι ο Πούτιν, που επανεξελέγη τον Μάρτιο για μια νέα εξαετή θητεία, θα προτιμούσε να χρησιμοποιήσει την τρέχουσα δυναμική της Ρωσίας για να αφήσει πίσω του τον πόλεμο. Δύο από τις πηγές είπαν ότι ο Πούτιν ήταν της άποψης ότι τα κέρδη στον πόλεμο μέχρι τώρα ήταν αρκετά για να “πουλήσουν” μια νίκη στον ρωσικό λαό. Η μεγαλύτερη χερσαία σύγκρουση της Ευρώπης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει κοστίσει δεκάδες χιλιάδες ζωές και στις δύο πλευρές και οδήγησε σε σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης στην οικονομία της Ρωσίας.
Τρεις πηγές ανέφεραν ότι ο Πούτιν κατανοούσε ότι οποιαδήποτε δραματική νέα πρόοδος θα απαιτούσε άλλη μια εθνική κινητοποίηση, την οποία δεν ήθελε

Το 2022 εη επιστράτευση τρόμαξε μέρος του πληθυσμού στη Ρωσία, προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες να εγκαταλείψουν τη χώρα. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η δημοτικότητα του Πούτιν μειώθηκε κατά αρκετές μονάδες. Η προοπτική μιας κατάπαυσης του πυρός, ή ακόμη και των ειρηνευτικών συνομιλιών, φαίνεται επί του παρόντος απομακρυσμένη. Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα πει ότι η ειρήνη με τους όρους του Πούτιν δεν είναι δυνατή. Ορκίστηκε να ανακαταλάβει τα χαμένα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014. Υπέγραψε διάταγμα το 2022 που κήρυξε επισήμως «αδύνατες» οποιεσδήποτε συνομιλίες με τον Πούτιν. Μία από τις πηγές προέβλεψε ότι καμία συμφωνία δεν θα μπορούσε να συμβεί όσο ο Ζελένσκι είναι στην εξουσία, εκτός εάν η Ρωσία τον παρακάμψει και συνάψει συμφωνία με την Ουάσιγκτον. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, μιλώντας στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν πιστεύει ότι ο Πούτιν ενδιαφέρεται για σοβαρές διαπραγματεύσεις.

Συνομιλίες στην Ελβετία και εδάφη
Η Ουκρανία προετοιμάζεται για συνομιλίες που θα φιλοξενήσει η Ελβετία τον επόμενο μήνα σχετικά με τον τρόπο τερματισμού του πολέμου. Οι συνομιλίες συγκλήθηκαν με πρωτοβουλία του Ζελένσκι, ο οποίος είπε ότι ο Πούτιν δεν πρέπει να παραστεί. Η Ελβετία δεν έχει προσκαλέσει τη Ρωσία. Η Μόσχα είπε ότι οι συνομιλίες δεν είναι αξιόπιστες χωρίς τη Ρωσία εκεί. Η Ουκρανία και η Ελβετία θέλουν να συμμετάσχουν σύμμαχοι της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Μιλώντας στην Κίνα στις 17 Μαΐου, ο Πούτιν είπε ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ελβετικές συνομιλίες για να υποστηρίξει το αίτημα Ζελένσκι για πλήρη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία, όρο που ο Πούτιν δεν μπορεί να δεχτεί σε σοβαρή ειρηνευτική διαπραγμάτευση.
Είμαστε έτοιμοι για συζήτηση. Δεν αρνηθήκαμε ποτέ”, δήλωσε ο Πούτιν στην Κίνα. Το Κρεμλίνο λέει ότι δεν σχολιάζει την πρόοδο της ειδικής στρατιωτικής του επιχείρησης στην Ουκρανία, αλλά έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή στην ιδέα των συνομιλιών με βάση «τη νέα πραγματικότητα στο έδαφος».

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την ειρήνη πρέπει να σέβεται την «εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της» και περιέγραψε τη Ρωσία ως το μοναδικό εμπόδιο για την ειρήνη στην Ουκρανία. «Το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη επιδείξει κάποιο ουσιαστικό ενδιαφέρον για τον τερματισμό του πολέμου του, ακριβώς το αντίθετο», είπε ο εκπρόσωπος. Στο παρελθόν, το Κίεβο έχει απορρίψει την υποτιθέμενη ετοιμότητα της Ρωσίας να συνομιλήσει. Το Κίεβο λέει δεν μπορεί να εμπιστευτεί τον Πούτιν. Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν επίσης πει ότι φοβούνται ότι η άλλη πλευρά θα χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός για να επανεξοπλίσει.

Το Κίεβο και οι δυτικοί υποστηρικτές του δεσμεύουν ένα πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πρόσθετη ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια για να αντιστρέψουν αυτό που ο Ζελένσκι περιέγραψε στο Reuters ως «μία από τις πιο δύσκολες στιγμές» του πολέμου πλήρους κλίμακας. Εκτός από τις ελλείψεις πυρομαχικών μετά τις καθυστερήσεις των ΗΠΑ στην έγκριση του πακέτου, η Ουκρανία παραδέχτηκε ότι αγωνίζεται να στρατολογήσει αρκετούς στρατιώτες. Η επιμονή του Πούτιν να «κλειδώσει» τα κέρδη στο πεδίο της μάχης σε μια συμφωνία είναι αδιαπραγμάτευτη, ανέφεραν όλες οι πηγές. Ο Πούτιν, ωστόσο, θα ήταν έτοιμος να συμβιβαστεί με τα εδάφη που έχει ως τώρα κερδίσει και να “παγώσει” τη σύγκρουση στην τρέχουσα πρώτη γραμμή, ανέφεραν τέσσερις από τις πηγές.

«Ο Πούτιν θα πει ότι κερδίσαμε, ότι το ΝΑΤΟ μας επιτέθηκε και κρατήσαμε την κυριαρχία μας, ότι έχουμε χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, πράγμα που είναι αλήθεια», είπε ένας από αυτούς, δίνοντας τη δική του ανάλυση.
Το πάγωμα της σύγκρουσης σύμφωνα με τις τρέχουσες γραμμές θα άφηνε τη Ρωσία στην κατοχή σημαντικών τμημάτων τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που ενσωμάτωσε επίσημα στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο του 2022, αλλά χωρίς τον πλήρη έλεγχο καμίας από αυτές. Μια τέτοια ρύθμιση θα υπολείπονταν των στόχων που έθεσε η Μόσχα για τον εαυτό της εκείνη την εποχή, όταν έλεγε ότι οι τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας – Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα – ανήκουν πλέον σε αυτήν στο σύνολό τους.

Ο Πεσκόφ είπε ότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα επιστροφής στην Ουκρανία των τεσσάρων περιοχών που είναι πλέον μόνιμα μέρος της Ρωσίας σύμφωνα με το δικό της σύνταγμα. Ένας άλλος παράγοντας που παίζει ρόλο στην άποψη του αρχηγού του Κρεμλίνου ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει είναι ότι όσο περισσότερο διαρκεί, τόσο περισσότεροι βετεράνοι επιστρέφουν στη Ρωσία, δυσαρεστημένοι με τις μεταπολεμικές προοπτικές εργασίας και εισοδήματος, δημιουργώντας δυνητικά εντάσεις στην κοινωνία, είπε ένας από τους τις πηγές, που έχει συνεργαστεί με τον Πούτιν.

«Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΠΙΕΘΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ»
Τον Φεβρουάριο, τρεις ρωσικές πηγές είπαν στο Reuters ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν προηγούμενη πρόταση του Πούτιν για κατάπαυση του πυρός για να παγώσει ο πόλεμος. Έτσι ο Πούτιν θέλει να καταλάβει όσο το δυνατόν περισσότερο έδαφος για να αυξήσει την πίεση στην Ουκρανία, ενώ επιδιώκει να εκμεταλλευτεί απροσδόκητες ευκαιρίες για να αποκτήσει περισσότερα, ανέφεραν τρεις από τις πηγές. Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν περίπου το 18% της Ουκρανίας και αυτόν τον μήνα πρέλασαν στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο. Ο Πούτιν υπολογίζει στον μεγάλο πληθυσμό της Ρωσίας σε σύγκριση με την Ουκρανία για να διατηρήσει ανώτερο ανθρώπινο δυναμικό ακόμη και χωρίς κινητοποίηση, ενισχυμένο από ασυνήθιστα γενναιόδωρα πακέτα αμοιβών για όσους καταταγούν.

«Η Ρωσία θα πιέσει περαιτέρω», είπε η πηγή που έχει συνεργαστεί με τον Πούτιν. Ο Πούτιν θα κατακτήσει σιγά-σιγά εδάφη έως ότου ο Ζελένσκι κάνει μια πρόταση να σταματήσει ο πόλεμος. Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης δήλωσαν ότι θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας έως ότου διασφαλιστεί η ασφάλειά της. Οι χώρες του ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι λένε ότι προσπαθούν να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων. «Η Ρωσία θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο ανά πάσα στιγμή αποσύροντας τις δυνάμεις της από την Ουκρανία, αντί να συνεχίζει να εξαπολύει βίαιες επιθέσεις κατά των πόλεων, των λιμανιών και των ανθρώπων της Ουκρανίας κάθε μέρα», είπε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προμήθειες όπλων.

Και οι πέντε πηγές δήλωσαν ότι ο Πούτιν είχε πει στους συμβούλους ότι δεν είχε σχέδια για επίθεση στο έδαφος του ΝΑΤΟ, αντανακλώντας τα δημόσια σχόλιά του για το θέμα. Δύο από τις πηγές ανέφεραν τις ανησυχίες της Ρωσίας για τον αυξανόμενο κίνδυνο κλιμάκωσης με τη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής κλιμάκωσης, λόγω της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν προσαρμόσει την πυρηνική τους στάση, ούτε είδαν κανένα σημάδι ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο.
«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε το στρατηγικό περιβάλλον και παραμένουμε έτοιμοι», είπε ο εκπρόσωπος.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top