GuidePedia

0

Ο πόλεμος θα είναι τόσο σφοδρός, που μπροστά του οι συγκρούσεις σε Μ.Ανατολή και Ουκρανία θα μοιάζουν με αψιμαχίες.

Στη στρατιωτική "αργκώ" είναι γνωστό ότι μια ομάδα κρούσης Αμερικανικού αεροπλανοφόρου σε μια περιοχή υποδηλώνει συνήθη κατάσταση, δύο αυξημένη επαγρύπνηση, ενώ από τρία και πάνω, κρίση έως και πιθανή πολεμική εμπλοκή.

Πολεμικές προετοιμασίες ΗΠΑ στον Ειρηνικό-Στό στόχαστρο Κίνα-Βόρεια Κορέα

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο, "Ένα άνευ προηγουμένου 50% του στόλου των αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ «βρυχάται» στη «Ζώνη της Κίνας»- Ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 3 αεροπλανοφόρων", επισημαίνονται τα εξής:

"Εν μέσω της αυξανόμενης έντασης στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, στρατιωτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να στείλουν σχεδόν τα μισά αεροπλανοφόρα τους στον δυτικό Ειρηνικό φέτος για να αντιμετωπίσουν την πολεμική επίθεση της Κίνας και της Βόρειας Κορέας.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό και άλλα δύο έχουν προγραμματιστεί να φτάσουν.

Ο Στόλος ανέφερε στις 5 Φεβρουαρίου, ότι το USS Abraham Lincoln, του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, εθεάθη να φεύγει από το λιμάνι του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια και να ταξιδεύει προς τον δυτικό Ειρηνικό.

Όταν το USS Ronald Reagan μετακινηθεί από τη Γιοκοσούκα της Ιαπωνίας στο ναυπηγείο Puget Sound στην Ουάσιγκτον για συντήρηση, ένας άλλο αεροπλανοφόρο, το USS George Washington, αναμένεται να αναπτυχθεί στην περιοχή σε αντικατάστασή του.

Μετά την άφιξή τους, πέντε από τα έντεκα αμερικανικά αεροπλανοφόρα θα έχουν επιχειρήσει στην περιοχή για πρώτη φορά.

Εκτός από το USS Ronald Reagan, τα USS Carl Vinson και USS Theodore Roosevelt αναπτύχθηκαν στο Γκουάμ και τη Χαβάη στις 12 Φεβρουαρίου και αναμένεται να παραμείνουν στον δυτικό Ειρηνικό μέχρι τον Απρίλιο και τον Ιούλιο, αντίστοιχα.

Η πιθανή ανάπτυξη πέντε αερομεταφορέων στην περιοχή έχει θεωρηθεί ως προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να προβάλουν ισχύ στην περιοχή. Όταν τρεις αερομεταφορείς αναπτύχθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να ενισχύσουν τη στρατηγική τους θέση στον δυτικό Ειρηνικό.

Οι ασκήσεις αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ με συμμαχικές χώρες στον Ειρηνικό

Τον Ιανουάριο, το USS Carl Vinson πραγματοποίησε ναυτικές ασκήσεις στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας μαζί με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, ως απάντηση στη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα.

Οι τριμερείς ασκήσεις περιλάμβαναν προσομοιώσεις εναέριας μάχης, προηγμένη εκπαίδευση επιχειρήσεων θαλάσσιας επικοινωνίας, ανταλλαγές προσωπικού και ενσωμάτωση.

Αργότερα τον ίδιο μήνα, το USS Theodore Roosevelt, το ιαπωνικό ελικοπτεροφόρο JS Ise και το USS Carl Vinson συμμετείχαν σε εκπαιδευτική άσκηση στη Θάλασσα των Φιλιππίνων.

Σε αυτή τη συντονισμένη επίδειξη ναυτικής ισχύος, εννέα ακόμη σκάφη από την Ιαπωνική Ναυτική Δύναμη Αυτοάμυνας συμμετείχαν στις ασκήσεις.

Εκείνη την εποχή, ο Υποναύαρχος Κρίστοφερ Αλεξάντερ, διοικητής του USS Theodore Roosevelt's Carrier Strike Group Nine, είπε: «Είμαστε πιο ικανοί όταν εργαζόμαστε μαζί για να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις θαλάσσιας ασφάλειας».

Προηγουμένως, το 2020, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέπτυξε τα τρία αεροπλανοφόρα του, τα USS Theodore Roosevelt, USS Nimitz και USS Ronald Reagan, στον Ειρηνικό Ωκεανό, προκαλώντας έντονη αντίδραση από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας, τα οποία υποστήριξαν ότι το Πεκίνο θα παραμείνει σταθερό στην διασφάλιση των συμφερόντων του στην περιοχή.

Ωστόσο, η ανάπτυξη πέντε αεροπλανοφόρων στην περιοχή θα ξεπερνούσε αυτό το προηγούμενο ρεκόρ.
Η διευρυμένη παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή λόγω Κίνας και Β. Κορέας

Η πρόσφατη ανάπτυξη τριών αερομεταφορέων στην περιοχή ήρθε εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων και επεισοδίων αντιπαράθεσης για εδαφικές διαφορές μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ, των Φιλιππίνων και της Κίνας.

Ο Υποναύαρχος Carlos Sardiello, διοικητής της ομάδας κρούσης Carl Vinson, επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της ομάδας κρούσης του αεροπλανοφόρου να εκτελέσει μια ολοκληρωμένη σειρά επιχειρήσεων.

Η Κίνα απειλεί τις Φιλιππίνες

Οι εντάσεις κλιμακώνονται περαιτέρω από τότε που οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να αυξήσουν τον αριθμό του στρατιωτικού προσωπικού τους σε στρατηγικά σημαντικά νησιά που ελέγχουν κοντά στην Ταϊβάν.

Εξοργισμένη με την απόφαση, η Κίνα προειδοποίησε τη χώρα να μην «παίζει με τη φωτιά».
Στο κόκκινο η ένταση στην Κορεατική χερσόνησο

Επιπλέον, ένας άλλος αντίπαλος των ΗΠΑ, η Βόρεια Κορέα, δοκιμάζει επίσης τα όρια των αντιπάλων της, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας ανέφερε στις 13 Φεβρουαρίου ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε αρκετούς πυραύλους κρουζ σε ύδατα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της, σηματοδοτώντας την πέμπτη δοκιμή αυτών των όπλων από τη χώρα.

Μετά τις εκθέσεις όπλων του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και τις πολεμικές απειλές για πυρηνικό πόλεμο με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, οι εντάσεις στην Κορεατική Χερσόνησο βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Η δέσμευση του αμερικανικού στρατού στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού αποδεικνύεται περαιτέρω από την ανάπτυξη αεροπλανοφόρων, η οποία σχεδιαζόταν για μήνες.
Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν πέντε (5) από τα έντεκα (11) αεροπλανοφόρα τους στον Ειρηνικό

Οι ΗΠΑ αναμένεται να αναπτύξουν πέντε από τα έντεκα αεροπλάνα τους στον Δυτικό Ειρηνικό, παρά το γεγονός ότι μάχονται με τις πολιτοφυλακές Χούτι που εδρεύουν στην Υεμένη στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η εκτροπή των πόρων της στον δυτικό Ειρηνικό υπογραμμίζει επίσης τη στρατηγική σημασία αυτής της περιοχής εν μέσω της επέκτασης και του εκφοβισμού της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό. Επιπλέον, Κινεζικά αεροπλανοφόρα διασχίζουν τακτικά θαλάσσιες περιοχές κοντά στην Ιαπωνία για να εισέλθουν στον Δυτικό Ειρηνικό.

Το κινεζικό αεροπλανοφόρο Shandong έπλευσε σε απόσταση περίπου 400 μιλίων από το Γκουάμ κατά τη διάρκεια μιας σχεδόν τριών εβδομάδων άσκησης στον Δυτικό Ειρηνικό.

Το Γκουάμ είναι το πιο στρατηγικό έδαφος των ΗΠΑ στην περιοχή μαζί με τη Χαβάη και αναμένεται να διαδραματίσει θεμελιώδη ρόλο στην αποτροπή της Κίνας.

Φόβος για επίθεση της Κίνας στην Ταϊβάν

Υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους σχετικά με πιθανή εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν.

Η Κίνα θεωρεί έδαφός της την Ταϊβάν, ένα νησί με δημοκρατική διακυβέρνηση.

Το Πεκίνο δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο χρήσης βίας στο μέλλον, καθώς συνεχίζει να επιδεικνύει τη βούλησή του να ενωθεί με το αυτοδιοικούμενο νησί.

Ο Λάι Τσινγκ-τε, μέλος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος της Ταϊβάν και γνωστός για τον σκεπτικισμό του προς την Κίνα, αναδείχθηκε νικητής στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στα μέσα Ιανουαρίου.

Το Πεκίνο τον βλέπει τώρα ως πιθανό κίνδυνο για τη σταθερότητα της περιοχής ως αποτέλεσμα της νίκης του.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι αντιπλοϊκοί βαλλιστικοί πύραυλοι της Κίνας θέτουν τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα σε κίνδυνο, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, Αντιναύαρχος Carlos Sardiello, διοικητής της ομάδας κρούσης USS Carl Vinson.

Ο Sardiello ανακοίνωσε, «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η ομάδα κρούσης του αερομεταφορέα μπορεί να εκτελέσει την αποστολή που είχε σχεδιαστεί να κάνει αποτελεσματικά και με ασφάλεια», ακόμη και απέναντι στους κινεζικούς πυραύλους. "
Τύμπανα πολέμου στον Ειρηνικό

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι κάτι πολύ σοβαρό και επικίνδυνο φαίνεται να φοβούνται οι ΗΠΑ ότι θα διαδραματιστεί στον Ειρηνικό το προσεχές χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα στην Ταϊβάν αλλά και στην Κορεατική χερσόνησο, με τις Κίνα και Βόρεια Κορέα εσχάτως να ανεβάζουν την ένταση κατακόρυφα.

Στο παραπάνω συμπέρασμα οδηγούμαστε λόγω της πρωτοφανούς υπερσυγκέντωσης ομάδας κρούσεων Αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ που καταγράφεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε συνδυασμό με την διαρκώς αυξανόμενη προκλητικότητα Κίνας και Β. Κορέας στην περιοχή.

Τέλος δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε και τον Ρωσικό Στόλο του Ειρηνικού αλλά και τις πυραυλικές δυνατότητες της Ρωσίας, σε συνδυασμό με τις αντιπαλότητα της με την Ιαπωνία για το καθεστώς των νήσων Κουρίλες.

Κοινώς ο Ειρηνικός είναι ένα δυνητικά μελλοντικό πεδίο μάχης για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην περιοχή- Ιαπωνία-Νότια Κορέα-Ταϊβάν-Αυστραλία- απέναντι στις Κίνα-Β.Κορέα και ενδεχομένως Ρωσία.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top