GuidePedia

0
Σκάνδαλο με μίζες εκατομμυρίων σε Έλληνες γιατρούς ερευνά η βρετανική Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", γιατροί και μέλη διοικητικών συμβουλίων δέχονταν μεγάλα ποσά, προκειμένου να χρησιμοποιούν το ορθοπεδικό υλικό της αμερικανικής εταιρείας "DePuy", με αντάλλαγμα 23%-30% επί της τιμής του προϊόντος.
Το θέμα ξεκίνησε όταν το 2006 οι βρετανικές αρχές έλαβαν πληροφορίες από τις ΗΠΑ σχετικά με τις δραστηριότητες της "DePuy".....
Η "Johnson & Johnson", της οποιας θυγατρική είναι η "DePuy", άρχισε να ελέγχει τα ταμεία της. Όταν έφτασε στην "DePuy", ανακαλύφθηκαν εκροές χρημάτων (2002-2005) που δεν δικαιολογούνταν και οι οποίες κατέληγαν στην Ελλάδα και στην Πολωνία. Με την υπόθεση ασχολήθηκε και το Βρετανικό Γραφείο Σοβαρών Απατών(SFO).
Τα στοιχεία και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού ήταν επιβαρυντικά για τις πρακτικές της DePuy. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2007, η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς επέβαλε στην εταιρεία πρόστιμο 85 εκατομμυρίων δολαρίων, λόγω του ότι προσπαθούσε με αθέμιτα μέσα να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά.
Ο τότε υπεύθυνος πωλήσεων για την Ευρώπη και πρώην αντιπρόεδρος της Depuy Ρόμπερτ Ντούγκαλ θα δικαστεί τον Φεβρουάριο του 2010 στη Βρετανία, κατηγορούμενος για διακίνηση μαύρου χρήματος με αποδέκτες Έλληνες χειρούργους ορθοπεδικούς.
Σύμφωνα με τα "Νέα", οι αμερικανικές και οι βρετανικές αρχές, έχουν ενημερώσει την ελληνική Δικαιοσύνη. Η έρευνα άρχισε τον Μάρτιο του 2009 και πραγματοποιήθηκε έφοδος σε σπίτι σημαντικού στελέχους της εταιρείας στην Ελλάδα. Επίσης διατάχθηκε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών 35 προσώπων, γιατρών και αντιπροσώπων εταιρειών ιατροτεχνικού υλικού. Αποκαλύφθηκε ακόμη ότι από την DeΡuy τα χρήματα κατέληγαν στους γιατρούς μέσω δύο άλλων εταιρειών εμπορίας ιατρικού υλικού με έδρα τα βόρεια προάστια της Αθήνας.
Μέχρι στιγμής πάντως, η ελληνική Δικαιοσύνη κινείται στους γνωστούς αργούς ρυθμούς και παρά τα στοιχεία που υπάρχουν από ΗΠΑ και Βρετανία, δεν έχουν προσωποποιηθεί οι κατηγορίες.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top