GuidePedia

0


Το 2009 ο Βλάντιμιρ Πούτιν είχε προτείνει στη Μέρκελ να ενθαρρύνει την αναθέρμανση των σχέσεων Ρωσίας - Ευρώπης και τη μεγαλύτερη συνεργασία σε μία σειρά θεμάτων. Mε στόχο την, υπό μία έννοια, επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Ρωσία. Η Μέρκελ φάνηκε πως συζητούσε το θέμα, αλλά ξαφνικά ξέσπασε η ελληνική κρίση, και ο Πούτιν έμεινε με χαλασμένα σχέδια. Δεν έμεινε όμως και με σταυρωμένα χέρια. Προχώρησε στη δημιουργία της Ευρασιατικής Ένωσης, σε χρόνο ανύποπτο και γοργό.


Στην Ευρασιατική Ένωση συμμετέχουν ήδη η Ρωσία, η Λευκορωσία και το Καζακστάν, με στόχο την 1η Ιανουαρίου να δημιουργήσουν μία οικονομική ένωση, ενώνοντας τις οικονομίες τους, με ΑΕΠ ύψους 2 τρις δολαρίων και πληθυσμό 170 εκ ανθρώπων. Η Ρωσία, η Λευκορωσία και το Καζακστάν υπέγραψαν συμφωνία για τα πρώτα στάδια της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, σχεδίου καθαρά του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, με στόχο την στενότερη συνεργασία των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και οι ομόλογοί του της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ υπέγραψαν στη Μόσχα την "Διακήρυξη για την Ευρασιατική Οικονομική Ολοκλήρωση", όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
"Το έγγραφο αποτελεί το επόμενο στάδιο της διαδικασίας ολοκλήρωσης, τον ενιαίο οικονομικό χώρο που συστάθηκε σύμφωνα με τους κανόνες και τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και θα είναι ανοικτός σε νέα μέλη", διευκρινίζει το Κρεμλίνο.
Ο Πούτιν αναφέρθηκε πρώτη φορά στην δημιουργία μιας "Ευρασιατικής Ένωσης" από κοινού με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, σε άρθρο του στην εφημερίδα Izvestia, στις αρχές Οκτωβρίου. Και οι τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες έχουν ήδη δημιουργήσει μια Τελωνειακή Ένωση. Ο Ενιαίος Οικονομικός Χώρος, που θα διευθύνεται από μια ευρασιατική οικονομική επιτροπή, θα τεθεί σε ισχύ, όπως προαναφέρθηκε, από την 1η Ιανουαρίου 2012.
Οι ΗΠΑ φυσικά από πλευράς τους, δεν εμφανίζονται χαρούμενες για την εξέλιξη αυτή.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top