GuidePedia

0

Η πολιτική της συνεννόησης που επιχείρησε να αναπτύξει την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον η Ελλάδα, έχει αποδείξει πλέον τα όριά της. Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια ένταξης των γειτονικών βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση με κάποια παραλλαγή της λογικής της πολιτικής «εξημέρωσης του θηρίου» που ακολουθεί στις σχέσεις της με την Τουρκία, το ευχαριστώ είναι η προσπάθεια με κάθε τρόπο εκμετάλλευσης της συγκυρίας σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων…

Οι Σκοπιανοί λοιπόν, επιχειρούν να εκμεταλλευτούν με κάθε δυνατό τρόπο την αδυναμία της Ελλάδας λόγω της οικονομικής κρίσης με σκοπό να πετύχουν τους στόχους εξωτερικής πολιτικής που έχουν θέσει, χωρίς να υποχωρήσουν ουσιωδώς στο ζήτημα της ονομασίας που θέτει η ελληνική πλευρά.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, απέστειλε επιστολή προς τους ομολόγους του των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE), ζητώντας να λάβει η ΠΓΔΜ, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, το Δεκέμβριο, ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ παράλληλα θα εξελίσσονται διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
«Απέστειλα την επιστολή αυτή στους ομολόγους μου, επισημαίνοντας ότι το κοινό συμφέρον επιτάσσει να ενθαρρύνομε μία ευρωπαϊκή προσέγγιση. Αυτό σημαίνει ότι η προσέγγιση αυτή δεν πρέπει να βασίζεται σε ακαμψία και σε παρεμποδίσεις, παρά σε συνεργασία, ιδιαίτερα στους τομείς όπου υπάρχουν κοινά ενδιαφέροντα», δήλωσε σήμερα ο Πόποσκι, μετά την αποστολή της επιστολής του.
Η ΠΓΔΜ έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ, χώρας το 2005, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε πρώτη φορά σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ στην έκθεσή της το 2009. Η ίδια σύσταση επαναλήφθηκε και στις εκθέσεις του 2010 και του 2011, ωστόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει υιοθετήσει ακόμη τη σύσταση αυτή της Επιτροπής, κυρίως λόγω της έλλειψης προόδου στο ζήτημα της ονομασίας.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top