«Μια αγκαλιά για τον Γιώργο Γεραπετρίτη»… Ο ΥΠΕΞ την βρήκε από τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν…Η λεζάντα της φωτογραφίας θα μπορούσε να είναι «Χακάν σώσε με από τους υπερ-πατριώτες»…
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μας είπε ξανά ότι η χώρα του θέλει διάλογο με την Ελλάδα όχι για τη «μία και μοναδική μας διαφορά», όπως λέει ο κ.Γεραπετρίτης. Θέλει διάλογο «για όλα». Και σ΄ αυτά συμπεριλαμβάνει την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου…Θέλει διάλογο για την μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη , την οποία η Άγκυρα έχει «βαφτίσει» τουρκική και την χρησιμοποιεί ως μέσο πίεσης.
Η Τουρκία δεν κρύβει τις προθέσεις της. Αντιθέτως η ελληνική κυβέρνηση μάλλον κρύβει ποιες είναι τελικά οι κόκκινες γραμμές της. Όπως όλα δείχνουν αυτές προσδιορίζονται σε χωρικά ύδατα που θα περιορίζονται στα 6 ναυτικά μίλια.
Θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί ,γιατί αυτή η επιλογή είναι λανθασμένη, αν τελικά αυτή η υποχώρηση, θα οδηγήσει σε μόνιμη ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Πρώτον, γιατί δεν είναι καθόλου μικρή υποχώρηση ,όπως πιθανότατα θα ισχυριστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Δεύτερον ,γιατί είναι τραγική αφέλεια να πιστεύει κάποιος ότι ακόμη κι αν ικανοποιήσουμε τους παραλογισμούς της Τουρκίας αλλά και των «συμμάχων» μας θα απαλλαγούμε από την τουρκική επιθετικότητα.
«Μα δεν πρέπει να συζητάμε»; Εναι ένα ακόμη ερώτημα- επιχείρημα που ακούγεται στα τηλεοπτικά «παράθυρα». Έχει σημασία πότε επιλέγεις να συζητήσεις και είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε τη χειρότερη στιγμή. Αν αναρωτηθείτε ,γιατί είναι η χειρότερη στιγμή σας παραπέμπουμε σε δηλώσεις του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια σε Όμιλο Ροταριανών. Ήταν διαφωτιστικός. Ευτυχώς αναφέρθηκε μόνο σε ποσοστά στελέχωσης μονάδων.
«Και τι θέλετε ,να κάνουμε πόλεμο»; Αυτό είναι το τελευταίο ερώτημα-επιχείρημα των φανατικών υποστηρικτών της συμφωνίας με τους Τούρκους. Στην πολυετή προβληματική σχέση μας ,η Τουρκία είχε την ευκαιρία να ξεκινήσει πόλεμο. Δεν το τόλμησε ποτέ. Ακόμη και σήμερα με το ισοζύγιο δυνάμεων να μην είναι τόσο ευχάριστο για την Ελλάδα, είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι η Τουρκία θα τολμήσει να ξεκινήσει μια σύγκρουση. Τελευταία απόδειξη η έναρξη της κρίσης του καλοκαιριού του 2020. Τότε που ο τουρκικός στόλος «μαζεύτηκε» άρον, άρον ,μόλις βρήκε απέναντι τους μονάδες του ελληνικού στόλου.
Παρόλα αυτά η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει πιο έτοιμη από κάθε άλλη στη διάρκεια της μεταπολίτευσης, να προχωρήσει ακόμη και σε συμφωνία που θα αλλάξει το καθεστώς του Αιγαίου. Απελευθερωμένη από την έλλειψη σοβαρού και σκληρού ελέγχου από την αντιπολίτευση και ερμηνεύοντας με λάθος τρόπο την «σιγή» που υπάρχει από την ελληνική κοινωνία, πιστεύει ότι μπορεί να περάσει χωρίς σοβαρούς κραδασμούς τη συμφωνία. Γιατί αυτό είναι που πρωτίστως την ενδιαφέρει. Όχι το τίμημα που θα πληρώσει η χώρα αλλά το κόστος που θα έχει το κυβερνών κόμμα και η κυβέρνηση.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου