Ουκρανία. Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την υπόσχεσή του να τερματίσει τον πόλεμο σε «24 ώρες», αντιμετωπίστηκε με μεγάλη ανησυχία στο Κίεβο.
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να βάλει τέλος στην κρίσιμη αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη και να εκτροχιάσει την προσπάθεια της χώρας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Αν και παραμένει ασαφές ποιο είναι το πραγματικό σχέδιο του Τραμπ για τη Ρωσία και την Ουκρανία σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει στον Τύπο μέχρι στιγμής φαίνονται πολύ ανησυχητικά για το Κίεβο.Για να μάθει περισσότερα για το πώς βλέπουν οι ουκρανικές αρχές την κατάσταση καθώς ο Τραμπ ετοιμάζεται να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, η ειδική ανταποκρίτρια του Meduza Lilia Yapparova μίλησε στον Mykhailo Podolyak, τον κορυφαίο σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky.
Παρά την επανειλημμένη κριτική του Ντόναλντ Τραμπ για αυτό που θεωρεί ως την υπερβολική κλίμακα της βοήθειας των ΗΠΑ προς το Κίεβο, ο Podolyak είπε στο Meduza ότι παραμένει αισιόδοξος πως ο Τραμπ μπορεί να αλλάξει στάση μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο Podolyak πιστεύει ότι μόλις ο Τραμπ ενημερωθεί από αξιωματούχους πληροφοριών και άμυνας των ΗΠΑ, μπορεί να υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση για την υποστήριξη της Ουκρανίας.
«Θα λάβει πολύ περισσότερες πληροφορίες για τη φύση αυτού του πολέμου και τις πραγματικές προθέσεις του Πούτιν», είπε ο Podolyak. «Ελπίζω ότι κάποιος θα του επιδώσει επιτέλους μια αναφορά στο γραφείο του αναλύοντας το ψυχολογικό προφίλ του Πούτιν, εξηγώντας γιατί ουσιαστικά δεν είναι κάποιος με τον οποίο μπορείτε να διαπραγματευτεί».
Ο Podolyak υποστήριξε ότι η υποστήριξη της Ουκρανίας εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς την ως επένδυση στην παγκόσμια ηγεσία, την ασφάλεια και «το καθιερωμένο σύστημα διεθνούς δικαίου που ο Πούτιν προσπαθεί να ανατρέψει», παρά ως μια μακρινή εδαφική διαμάχη. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις και είπε ότι η εγκατάλειψή τους εν μέσω του μεγάλου γεωπολιτικού ανταγωνισμού που περιλαμβάνει τη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν θα ήταν πολιτικά επιζήμια.
Ερωτηθείς πώς αυτό θα μπορούσε να συμβιβαστεί με την απομονωτική στάση του Τραμπ και τις υποσχέσεις να δώσει προτεραιότητα στα εσωτερικά ζητήματα και την αμερικανική οικονομία, ο Podolyak αμφισβήτησε πώς μπορεί να οικοδομηθεί οικονομική δύναμη χωρίς να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια αστάθεια. «Έναντι ποιου θα είσαι καλύτερος;» ρώτησε. «Σε ποιον θα πουλήσετε τα αγαθά σας;»
Πρόσθεσε: “Ο Τραμπ μιλάει για να κάνει την Αμερική μεγάλη ξανά, αλλά δεν μπορείς να το πετύχεις αυτό εστιάζοντας αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να συμμετάσχουν ενεργά στην επίλυση συγκρούσεων στην Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την περιοχή του Ειρηνικού. Γι’ αυτό είμαι πιο αισιόδοξος για τις μελλοντικές ενέργειες του Τραμπ από ό,τι θα περίμεναν πολλοί”.
Ο Podolyak εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η «επιχειρηματικού τύπου λήψη αποφάσεων» του Τραμπ θα μπορούσε να εξορθολογίσει τη στρατιωτική βοήθεια και να βελτιώσει την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα, αντιμετωπίζοντας γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που προηγουμένως εμπόδιζαν τις προσπάθειες της Ουκρανίας. «Οι δημοκρατικές χώρες και οι ευρωπαϊκές γραφειοκρατίες τείνουν να αφιερώνουν πολύ χρόνο συζητώντας τις απαραίτητες αποφάσεις ή να τις εφαρμόζουν μόνο εν μέρει, αφήνοντας τα προβλήματα στην επόμενη πολιτική γενιά», είπε.
«Πολλές επιθέσεις της Ουκρανίας απέτυχαν απλώς και μόνο επειδή οι αποφάσεις δεν ελήφθησαν εγκαίρως. Δεν νομίζω ότι η προσέγγιση του Τραμπ θα ήταν χειρότερη. Ίσως, ως πραγματιστής, θα λάβει εξαιρετικά αποτελεσματικές αποφάσεις που θα μπορούσαν πραγματικά να επιταχύνουν την πορεία του πολέμου. Σε αυτή τη σύγκρουση, ο συγχρονισμός είναι το παν».
Η θέση του Τραμπ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να αναλάβουν την πρωταρχική ευθύνη για την παροχή βοήθειας στο Κίεβο είναι λογική, πιστεύει ο Podolyak. Υποστήριξε ότι ο πόλεμος έχει αποκαλύψει την έλλειψη ετοιμότητας της Ευρώπης να αμυνθεί και τόνισε την ανάγκη για την Ε.Ε. να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες και να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον Podolyak, η Ε.Ε.: «Πρέπει να επανεξετάσει τη σχέση της με τη Ρωσία», η οποία προσπαθεί να «ανακτήσει την επιρροή που είχε στην περιοχή κατά τη σοβιετική εποχή». Ως παραδείγματα, έδειξε την παρέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές στη Γεωργία και τη Μολδαβία, την επιθετική ρητορική της προς τα κράτη της Βαλτικής και τις προσπάθειές της να επηρεάσει τις πολιτικές διαδικασίες στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη χρηματοδοτώντας τόσο ακροαριστερά όσο και ακροδεξιά κόμματα.
Την ίδια στιγμή, ο Podolyak απέρριψε την ιδέα του Τραμπ να διαπραγματευτεί ένα γρήγορο τέλος του πολέμου ως μη ρεαλιστική, τονίζοντας ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει εισβολή, δεν μάχεται για μια εδαφική διαμάχη. «Όταν οι άνθρωποι μου μιλούν για διαπραγματεύσεις, δεν μπορώ παρά να αναρωτιέμαι, τι ακριβώς υποτίθεται ότι πρέπει να διαπραγματευόμαστε;» είπε ο Podolyak. «Κοιτάξτε, σκοτώσαμε τον λαό σας, πήραμε τη γη σας και θα μείνουμε εκεί για να πάρουμε τους πόρους σας. Στο μεταξύ, μπορείτε να σκεφτείτε αν θέλετε να μας πολεμήσετε ξανά στον επόμενο γύρο». Αυτές είναι διαπραγματεύσεις!».
Υποστήριξε ότι η διαπραγμάτευση με τον Πούτιν, ο οποίος συνεχίζει να έχει «παράλογες απαιτήσεις», θα ενθάρρυνε την περαιτέρω επιθετικότητα και θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο για άλλα αυταρχικά καθεστώτα, όπως η Βόρεια Κορέα. Εξήγησε ότι η διαπραγμάτευση με τρόπο που απαλλάσσει τη Ρωσία από την ευθύνη για την επιθετικότητά της θα ενίσχυε το αίσθημα της ατιμωρησίας. «Αν σταματήσουμε τον πόλεμο τώρα με τους όρους της Μόσχας, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για πολιορκία ολόκληρης της Ευρώπης», προειδοποίησε ο Podolyak.
«Οι ρωσικές επιχειρήσεις δολιοφθοράς που βλέπουμε ήδη σε όλη την Ε.Ε. μόνο θα κλιμακωθεί. Η Ρωσία του Πούτιν μπορεί να υπάρχει μόνο με συνεχή επέκταση». Ο Podolyak επέκρινε τις προτάσεις που φέρεται να έχει ετοιμάσει η ομάδα του Τραμπ, οι οποίες περιλαμβάνουν παραχωρήσεις όπως η καθυστέρηση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και το πάγωμα της πρώτης γραμμής, ως αναποτελεσματικές και παρόμοιες με την παράδοση. Τόνισε ότι οποιαδήποτε παύση στη σύγκρουση θα έδινε στη Ρωσία μόνο χρόνο να ανασυνταχθεί και να αποσταθεροποιήσει την ευρωπαϊκή ενότητα:
Μια “παγωμένη” σύγκρουση θα χρησίμευε μόνο ως προσωρινή ανάπαυλα για τη Ρωσία, δίνοντάς της χρόνο να συνεχίσει την κινητοποίησή της, να αυξήσει την στρατιωτική παραγωγή της και να αναπληρώσει τους πόρους της. Θα ξοδέψει επίσης τεράστια ποσά για προπαγάνδα στην Ευρώπη για να σπάσει τον συνασπισμό που υποστηρίζει την Ουκρανία». Σχετικά με τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για το ΝΑΤΟ, ο Podolyak τόνισε τη σημασία των ισχυρών διαπραγματεύσεων και της σαφούς επικοινωνίας για την υποστήριξη της στρατηγικής αξίας της Ουκρανίας για τις ΗΠΑ.
Στοιχεία από τη λαϊκιστική πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος υποδηλώνουν ότι εάν το Κίεβο απορρίψει μια συμφωνία που πρότεινε ο Τραμπ, ο Λευκός Οίκος ενδέχεται να διακόψει τη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία. Ο Podolyak, ωστόσο, αρνήθηκε να κάνει εικασίες σχετικά με τις απαιτήσεις ή τα τελεσίγραφα που θα μπορούσε να θέσει ο Τραμπ, σημειώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε σενάρια πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις. Ωστόσο, τόνισε ότι η Ουκρανία παραμένει μια πολύτιμη επένδυση για τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας τα απτά οφέλη που έχει ήδη αποκομίσει η Ουάσιγκτον: ενίσχυση της φήμης και αποδυνάμωση της στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας.
Από την άλλη πλευρά, ήταν ο Τραμπ που, το 2017, έδωσε το πράσινο φως για την προμήθεια θανατηφόρων όπλων στην Ουκρανία – ένα βήμα που ο Μπαράκ Ομπάμα αρνιόταν για καιρό να κάνει. Τώρα, η κυβέρνηση Μπάιντεν περιορίζει το Κίεβο από τη χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει το ρωσικό έδαφος. Ερωτηθείς εάν υπολογίζει στην υποστήριξη του Τραμπ σε αυτό το θέμα, ο Podolyak είπε:
“Βασιζόμαστε στην πλήρη υποστήριξη της πρότασης της Ουκρανίας γιατί βασίζεται σε συγκεκριμένα δεδομένα: τι είναι τα πλήγματα μεγάλης εμβέλειας, οι συγκεκριμένοι στόχοι στη Ρωσία που σκοπεύουμε να χτυπήσουμε και πώς αυτά τα χτυπήματα θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία του πολέμου. Εξάλλου, είναι παράλογο να ακολουθεί κανείς περιορισμούς στους οποίους δεν τηρεί η επιτιθέμενη χώρα. Εάν πρόκειται να κατοχυρώσουμε στο διεθνές δίκαιο ότι μια χώρα που υπερασπίζεται τον εαυτό της απαγορεύεται να προστατεύει αποτελεσματικά τον λαό της, τότε θα μπορούσαμε επίσης να παραδεχτούμε ότι είμαστε πρόθυμοι να παρακολουθήσουμε έναν πληθυσμό να αντιμετωπίζει γενοκτονία.
Η αντιμετώπιση των επιτιθέμενων απαιτεί επίδειξη δύναμης, εξήγησε ο Podolyak, και το Κίεβο ελπίζει ότι η προσέγγιση «ειρήνη μέσω δύναμης» του Τραμπ θα το υποστηρίξει. «Εάν κάποιος ξεκινήσει έναν μεγάλο πόλεμο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, πρέπει να τιμωρηθεί», είπε ο Podolyak. «Δεν μπορείς να συζητήσεις με κάποιον που πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να σκοτώνει. δεν ανταποκρίνονται σε επιχειρήματα – τσακώνονται σαν καβγατζής του δρόμου. Αν θέλεις ειρήνη, πρέπει να δείξεις δύναμη». Πρόσθεσε:
Δεν μπορείς απλώς να κάθεσαι σε μια φανταστική «σκακιέρα» και να υπολογίζεις, «Θα ανταλλάξουμε αυτό το κομμάτι εδώ και θα κερδίσουμε κάτι εκεί». Αυτό δεν λειτουργεί. Στην πραγματικότητα, τα πράγματα έχουν ως εξής: κάποια στιγμή, ξεσπά ένας μεγάλος καυγάς και δίνεις ένα αποφασιστικό αντίβαρο σε αυτόν που τον ξεκίνησε — στην προκειμένη περίπτωση, τη Ρωσία.
Δημοσίευση σχολίου