Του Κώστα Σαρικά
Η έναρξη των θαλάσσιων δοκιμών για την πρώτη φρεγάτα Belharra «Amiral Ronarc’h» αποτελεί γεγονός, με τους Γάλλους κατασκευαστές της Naval Group και το Marine Nationale να δίνουν τις πρώτες εικόνες του πλοίου στην ανοιχτή θάλασσα της Βρετάνης, ανοιχτά του Λοριάν, να κινείται αυτοδύναμο.
Οι πρώτες πληροφορίες που φτάνουν στο Onalert.gr από τη Γαλλία είναι απόλυτα ενθαρρυντικές και αναφέρουν ότι αν και τα Sea Trials μόλις τώρα αρχίζουν, η συμπεριφορά του πλοίου σε ότι αφορά τα μηχανολογικά του συστήματα δείχνει ότι όλα εξελίσσονται απόλυτα ομαλά.
Ωστόσο, όσο περνούν οι μέρες η «πίεση» στο πλοίο θα αυξάνεται σταδιακά σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες κάθε σύστημα του πλοίου, αλλά κυρίως ο τρόπος που συνεργάζονται και ανταποκρίνονται σε κάθε σενάριο και κατάσταση.
Τα συστήματα που ελέγχουν οι δοκιμές
Το γεγονός ότι το πλοίο αποτελεί την πλέον σύγχρονη ναυτική πλατφόρμα, καθώς έως και το τελευταίο σύστημα ελέγχεται και κατευθύνεται ψηφιακά, αλλάζει πολλά στην έως τώρα παραδοσιακή διαδικασία δοκιμών.
Τα Στελέχη της Naval Group και του Marine Nationale παρακολουθούν μέσω σταθερών υπολογιστών ακόμα και από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας την συμπεριφορά όλων των συστημάτων, ενώ πάνω στη φρεγάτα με laptops και φορητά tablets κινούνται σε κάθε σημείο του πλοίου λαμβάνοντας δεδομένα και αλλάζοντας τις παραμέτρους των δοκιμών.
Ακόμα και ο έλεγχος των μηχανολογικών συστημάτων, η συμπεριφορά και αντοχή των υλικών, η λειτουργία μηχανών, ηλεκτρολογικών συστημάτων και εγκαταστάσεων γίνεται απόλυτα ψηφιακά με την παραμικρή δυσλειτουργία να απεικονίζεται άμεσα στα tablets των ελεγκτών. Στην οθόνη εμφανίζεται με την παραμικρή λεπτομέρεια ακόμα και το τελευταίο μεταλλικό και ηλεκτρονικό κομμάτι κάθε ελεγχόμενου συστήματος.
Ταυτόχρονα με τον έλεγχο κάθε συστήματος, οι θαλάσσιες δοκιμές είναι απαραίτητες προκειμένου να εξοικειωθεί το πλήρωμα στο τεχνολογικά κορυφαίο πλοίο και να προσομοιάσουν σε πραγματικές συνθήκες κάθε σενάριο.
Τα Sea Trials στις φρεγάτες «Belharra», σύμφωνα με τους κατασκευαστές αλλά και το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, δεν θα περιοριστούν απλά στον έλεγχο των μηχανολογικών και ηλεκτρονικών συστημάτων αλλά θα επεκταθούν σε πλήρη δοκιμή του Συστήματος Μάχης της φρεγάτας σε πραγματικές συνθήκες. Με άλλα λόγια, θα δοκιμαστούν όλοι οι αισθητήρες και κυρίως το κορυφαίο ραντάρ SEA FIRE στον εντοπισμό και εγκλωβισμό κάθε είδους στόχων στον αέρα, με αντίστοιχη δοκιμή προσομοίωσης των οπλικών συστημάτων του πλοίου.
Αντίστοιχα, θα δοκιμαστούν οι αισθητήρες και τα όπλα έναντι στόχων επιφανείας όπως και τα δύο ανθυποβρυχιακά Sonar της φρεγάτας FDI, ο συνδυασμός των οποίων θεωρείται κορυφαίος στην αντιμετώπιση υποβρυχίων.
Ακολουθούν οι δοκιμές της «ΚΙΜΩΝ»
Το Κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο βρίσκεται στη Γαλλία από την πρώτη στιγμή ναυπήγησης των φρεγατών Belharra, όπως και ο πρώτος «πυρήνας» του πληρώματος της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ» διαθέτει ήδη εικόνα των δοκιμών που γίνονται στη γαλλική «Amiral Ronarc’h», την οποία μεταφέρει συνεχώς στο Ναυτικό Επιτελείο.
Στο Πολεμικό Ναυτικό επικρατεί απόλυτη ικανοποίηση για την πρόοδο του προγράμματος, με τα αποτελέσματα των Sea Trials στην «Amiral Ronarc’h» να βρίσκονται στο «μικροσκόπιο», καθώς σύντομα θα ακολουθήσουν οι φρεγάτες «ΚΙΜΩΝ» και «ΝΕΑΡΧΟΣ».
FDI: Ισχυρή και καινοτόμα φρεγάτα
Η φρεγάτα FDI αποτελεί ένα πολλαπλών αποστολών, ανθεκτικό σκάφος ανοιχτής θαλάσσης, ικανό να επιχειρεί μόνο του ή ως μέρος μιας ναυτικής δύναμης, σε όλους τους τομείς μάχης: κατά πλοίων, κατά αεροπλάνων, κατά υποβρυχίων, ασύμμετρες απειλές και προβολή ειδικών δυνάμεων. Συνδυάζοντας κορυφαία ναυτική τεχνολογία σε μια συμπαγή πλατφόρμα, η FDI, σύμφωνα με τον κατασκευαστή της, είναι μια ισχυρή και καινοτόμα φρεγάτα, σχεδιασμένη να αντιμετωπίζει συνεχώς εξελισσόμενες απειλές.
Σχεδιασμένες και κατασκευασμένες με τα πιο σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, αποτελούν τα πρώτα πλοία τα οποία επωφελούνται από μια ψηφιακή αρχιτεκτονική που τους επιτρέπει να προσαρμόζονται συνεχώς στις τεχνολογικές και επιχειρησιακές εξελίξεις. Κατά συνέπεια, όπως τονίζουν οι κατασκευαστές της, η FDI θα μπορεί να αντιμετωπίσει τρέχουσες και μελλοντικές απειλές υψηλού φάσματος, με κάλυψη 360° σε όλες τις συχνότητες και ικανότητα επεξεργασίας ολοένα και μεγαλύτερων δεδομένων.
Οι FDI είναι οι πρώτες γαλλικές φρεγάτες που θα προστατεύονται εγγενώς από κυβερνοαπειλές, με μια πλεονασματική αρχιτεκτονική πληροφορικής που βασίζεται σε δύο κέντρα δεδομένων, τα οποία φιλοξενούν, με εικονικό τρόπο, ένα μεγάλο ποσοστό των εφαρμογών πληροφορικής του πλοίου.
Στον τομέα της επιχειρησιακής καινοτομίας, η FDI εγκαινιάζει την έννοια μιας πύλης αφιερωμένης στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών. Αυτό το σύστημα θα καταστήσει δυνατή την οργάνωση και καθοδήγηση της μάχης κατά μικρών, κοντινών εναέριων και επιφανειακών απειλών, ιδιαίτερα από παγιδευμένα σκάφη.
Οπλισμένες με πυραύλους κατά πλοίων Exocet MM40, πυραύλους κατά εναέριων στόχων ASTER, τορπίλες κατά υποβρυχίων MU90 και πυροβόλα διαφόρων διαμετρημάτων, οι FDI μπορούν να φέρουν ένα βαρύ ελικόπτερο καθώς και ένα εναέριο drone, ενώ έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν Ειδικές Δυνάμεις με δύο σκάφη. Είναι εξοπλισμένες με το νέο ραντάρ SEA FIRE με τέσσερα σταθερά πάνελ, το οποίο αναπτύχθηκε από τη Thales και, σε συνδυασμό με το σύστημα πυραυλικών εκτοξευτών, τους παρέχει εκτεταμένες δυνατότητες αμυντικής κάλυψης περιοχής.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου