Το ΠΑΣΟΚ δεν συναινεί με την αλλαγή του εκλογικού νόμου
Παιχνίδια με πρόωρες εκλογές πάνε να παίξουν κάποιοι στην κυβέρνηση στην προσπάθειά τους να σταματήσουν τις ανεξέλεγκτες φωνές που ακούγονται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.Ας τα πάρουμε από την αρχή.
Η αντιπολίτευση που έχει ξεκινήσει ο Αντώνης Σαμαράς απέναντι στην κυβέρνηση κυρίως στα ελληνοτουρκικά αλλά και σε θέματα ιδεολογίας, έχει κάνει βουλευτές να αναθαρρεύσουν και να είναι πιο δεικτικοί κατά της κυβέρνησης.
Τώρα κάποιοι εισηγούνται στο Μητσοτάκη να συγκρατήσει αυτές τις φωνές που μπορεί να γίνουν αιτία ανοικτής αμφισβήτησης του Πρωθυπουργού, με την επίκληση εκλογών.
Λήγει το περιθώριο για εκλογές με λίστα
Η επίκληση των πρόωρων εκλογών εντός του 18μηνου στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορεί με λίστα να βάλει και να βγάλει όποιον βουλευτή θέλει, είναι κατά μεγάλο βαθμό ανεφάρμοστη και αδύνατη. Το 18μηνο της λίστας λήγει σε 2 μήνες από τώρα, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να πάει σε εκλογές ο Μητσοτάκης σε ένα τόσο στενό χρονικό πλαίσιο.
Οι σκέψεις για εκλογές το 2025
Συγκεκριμένες πηγές από την κυβέρνηση, θεωρούν ότι ένα χρονικό πλαίσιο που θα μπορούσαν να τεθούν εκλογές είναι το μισό του 2025. Τότε θα έχει κλείσει η προεδρική εκλογή, θα έχει κλείσει και η συνταγματική αναθεώρηση. Το Μαξίμου, είναι σίγουρο, θέλει να απαλλαγεί από τις διαφορετικές φωνές. Κυρίως, όμως, θέλει να απαλλαγεί από τους σαμαρικούς και τους καραμανλικούς βουλευτές οι οποίοι δεν έχουν μείνει και πολλοί, αλλά εάν φτάσουν τα πράγματα σε ακραίες καταστάσεις θα μπορούσαν να ρίξουν την κυβέρνηση. Αθροίζουν κοντά 15-20 άτομα αν και οι πιο πρόθυμοι είναι λιγότεροι. Όμως, η άποψή μας είναι ότι δύσκολα οι βουλευτές θα χάσουν τα προνόμια τους για να ρίξουν κυβέρνηση ΝΔ.
Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο
Για να πάμε όμως, σε εκλογές θα πρέπει να κλείσει το θέμα με τον νέο εκλογικό νόμο. Η ΝΔ με το ζόρι πιάνει το ποσοστό της στις ευρωεκλογές και υπό τον παρόντα εκλογικό νόμο είναι και μαθηματικά απίθανο να πιάσει ποσοστό αυτοδυναμίας. Πολλοί βουλευτές με τέτοια ποσοστά δεν θα εκλεγούν γι’ αυτό πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Δεν είναι τυχαίο που ο Άδωνις Γεωργιάδης εχθές σε συνέντευξή του ανέφερε το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας όπου οι Εργατικοί έχουν απόλυτη πλειοψηφία με ένα ποσοστό 33,6%. Για τους περισσότερους ο υπουργός Υγείας λειτουργεί πάντα ως «λαγός» των προθέσεων του ιερατείου στο προεδρικό μέγαρο για να μετρηθούν οι αντιδράσεις του κόσμου.
Τα δύο σενάρια
Στο Μαξίμου, όντως, κυριαρχούν οι σκέψεις για νέο εκλογικό νόμο. Οι αλλαγές που εξετάζονται είναι δύο.
Το νέο όριο εισόδου στην Βουλή για τα κόμματα να πάει στο 5% και το δεύτερο και ιδιαίτερα πιο τολμηρό είναι το να σταματήσει το κλιμακωτό μπόνους και να γίνει 50 έδρες για το πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως ποσοστού. Το δεύτερο μέτρο ουσιαστικά σμπαραλιάζει το νόμο Γεραπετρίτη με το κλιμακωτό μπόνους.
Πάει να χαμηλώσει τον πήχη αυτοδυναμίας
Με τις αλλαγές ο Μητσοτάκης φιλοδοξεί να φέρει το ποσοστό αυτοδυναμίας στο 33%, ένα ποσοστό που δεν είναι άπιαστο υπό τις παρούσες συνθήκες. Μάλιστα, μία από τις πολλές απόψεις που ακούστηκαν στο περιθώριο του διαλόγου είναι να μπει το θέμα του εκλογικού νόμου στην συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση, να κατοχυρωθεί δηλαδή ένας εκλογικός νόμος μέσα στο σύνταγμα για να μην μπορεί να αλλάξει εύκολα.
Ο ρόλος της συνταγματικής αναθεώρησης
Η πρόθεση αυτή δεν μπορεί να περπατήσει διότι τα υπόλοιπα κόμματα θέλουν ένα πιο αναλογικό σύστημα και να μην παίρνει τις περισσότερες έδρες το πρώτο κόμμα. Πάντως, υπάρχει το παράδειγμα της Γερμανίας που έχει στο Σύνταγμά της τον εκλογικό νόμο για να μην το αλλάζει εύκολα η κάθε κυβέρνηση. Πως θα δικαιολογήσει η κυβέρνηση την αλλαγή του εκλογικού νόμου; Ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και συμπαγείς κυβερνήσεις για να διατηρηθεί η αγορά και η οικονομία σε λογικά επίπεδα. Και ότι τελικά, σταθερές κυβερνήσεις σημαίνει μονοκομματικές κυβερνήσεις.
Όχι από το ΠΑΣΟΚ, πάμε σε διπλές εκλογές
Τώρα, το ΠΑΣΟΚ δεν συναινεί με την αλλαγή του εκλογικού νόμου σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Κώστα Τσουκαλά. Αυτό σημαίνει ότι αν αλλάξει ο νόμος θα περάσει μόνο με τις ψήφους της ΝΔ και θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Αυτό, κατ’ επέκταση δείχνει ότι θα έχουμε διπλές εκλογές αφού δεν πρόκειται στην πρώτη αναμέτρηση να σχηματιστεί κυβέρνηση.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου