Πλήγμα Ισραήλ στην πετρελαϊκή υποδομή του Ιράν θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο, ιδιαίτερα για την Κίνα - τον κορυφαίο πελάτη πετρελαίου του Ιράν - καθώς και για την Kamala Harris ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου
Έναν πετρελαϊκό… Αρμαγεδδώνα στη Μέση Ανατολή τρέμουν τα Κράτη του Κόλπου, τα οποία ζητούν από τις ΗΠΑ να ασκήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ έτσι ώστε η επικείμενη επίθεση του στο Ιράν να μην πλήξει τις πετρελαϊκές του εγκαταστάσεις.
Και αυτό διότι φοβούνται ότι ένα τέτοιο πλήγμα θα φέρει στο στόχαστρο του… Άξονα της Αντίστασης και τις δικές τους πετρελαϊκές υποδομές και εγκαταστάσεις, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την παγκόσμια αγορά και τις τιμές του πετρελαίου.
Για αυτό το λόγο – όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται κυβερνητικές πηγές - Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ αρνούνται να επιτρέψουν στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο τους προκειμένου να επιτεθεί στο Ιράν, θέση την οποία έχουν ήδη μεταφέρει στην Ουάσινγκτον.
Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται στη δημοσιότητα, τη στιγμή που μια σειρά από δημοσιεύματα κάνουν λόγο για έντονη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ για την ελλιπή ενημέρωση που έχουν σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που σχεδιάζει και εκτελεί η κυβέρνηση Netanyahu.
Πάντως, ο Netanyahu είχε την περασμένη Τετάρτη 9/10 τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Biden, στον οποίο και παρουσίασε τα σχέδια του για την επίθεση στο Ιράν, με τον Λευκό Οίκο να κάνει λόγο για μια άμεση και παραγωγική συνομιλία, λεπτομέρειες της οποίας ωστόσο δεν έγιναν γνωστές.
Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως το Ισραήλ δεν αποφάσισε, όπως αναμενόταν κατά την χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας για το ποια θα είναι η απάντηση στο Ιράν...
Bloomberg: Δεν έλαβε απόφαση το Ισραήλ
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Ισραήλ δεν έχει αποφασίσει ακόμα για το ποια θα είναι τελικά τα αντίποινα στο Ιράν για την πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου.
Το Bloomberg επικαλούμενο Ισραηλινό αξιωματούχο αναφέρει ότι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας ολοκληρώθηκε χωρίς να ληφθεί απόφαση για το ποια θα έπρεπε να είναι η απάντηση.
Όπως αναφέρεται, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο για το εάν υπάρχουν διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης Netanyahu ή εάν απλά το Ισραήλ καθυστερεί...
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι «οι ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες ανησυχούν ότι μια μεγάλης κλίμακας ισραηλινή επίθεση στο Ιράν θα μπορούσε να προκαλέσει πόλεμο σε ολόκληρη την περιοχή, που θα εμπλέξει άμεσα την Ουάσιγκτον στη σύγκρουση», τη στιγμή που ο πρόεδρος Biden ενδιαφέρεται «ιδιαίτερα να διασφαλίσει ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει όσο το δυνατόν πιο ήρεμη» ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.
Πράξη πολέμου
Οι κινήσεις των Κρατών του Κόλπου έρχονται εν μέσω έντονων ανησυχιών ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να πλήξει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Το Ιράν προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα τη Σαουδική Αραβία ότι σε περίπτωση που συνδράμει το Ισραήλ στην επίθεση του, δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια των πετρελαϊκών της εγκαταστάσεων.
Ο Ali Shihabi, Σαουδάραβας αναλυτής που βρίσκεται κοντά στη βασιλική αυλή της Σαουδικής Αραβίας, υποστήριξε ότι οι Ιρανοί έχουν δηλώσει ότι «εάν τα Κράτη του Κόλπου ανοίξουν τον εναέριο τους χώρο στο Ισραήλ, αυτό θα ήταν πράξη πολέμου».
Προειδοποιήσεις
Σε αυτό το πλαίσιο η Τεχεράνη – κατά τον Ali Shihabi – έστειλε μήνυμα ότι οι σύμμαχοι της σε Υεμένη και Ιράκ θα μπορούσαν να απαντήσουν εάν υπήρχε οποιαδήποτε υποστήριξη προς το Ισραήλ στην επίθεση του κατά του Ιράν.
Το θέμα της ισραηλινής επίθεσης βρέθηκε άλλωστε στο επίκεντρο των επαφών που είχε ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Abbas Araqchi τόσο με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Mohammed bin Salman όσο και με τον Σαουδάραβα ομόλογό του.
Αντιμετώπιση της κρίσης
Όπως επισημαίνεται, οι κινήσεις αυτές του Ιρανού ΥΠΕΞ σε συνδυασμό με την επικοινωνία που υπάρχει μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας είναι μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Το Reuters υποστηρίζει πως άνθρωπος στην Ουάσινγκτον που έχει γνώση των συνομιλιών αυτών, επιβεβαίωσε πως αξιωματούχοι από Κράτη του Κόλπου είχαν έρθει σε επαφή με Αμερικανούς ομολόγους τους προκειμένου να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για το εύρος των αντιποίνων του Ισραήλ.
Σε ερώτηση για το εάν οι κυβερνήσεις των Κρατών του Κόλπου ζήτησαν από την Ουάσινγκτον να διασφαλίσει ότι η απάντηση του Ισραήλ θα είναι «μετρημένη», ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο.
Πάντως, αναλυτές επισημαίνουν ότι οι ανησυχίες αυτές είναι πολύ πιθανό να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων προκειμένου να πειστεί το Ισραήλ να προχωρήσει σε μια πιο… προσεκτική απάντηση για την πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου του Ιράν.
Κίνδυνος με πετρέλαιο
Ο ΟΠΕΚ, του οποίου de facto ηγείται η Σαουδική Αραβία, έχει αρκετή πλεονάζουσα ποσότητα πετρελαίου για να αναπληρώσει τυχόν απώλεια προμήθειας από το Ιράν εάν τα ισραηλινά αντίποινα πλήξουν τις πετρελαϊκές του εγκαταστάσεις.
Ωστόσο, μεγάλο μέρος αυτής της πλεονάζουσας δυναμικότητας βρίσκεται στην περιοχή του Κόλπου, οπότε αν στοχοποιηθούν και οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία ή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για παράδειγμα, τότε θα μπορούσε να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με την προμήθεια πετρελαίου.
Οι ανησυχίες για τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο συνομιλιών μεταξύ αξιωματούχων των Εμιράτων και των ομολόγων τους των ΗΠΑ.
Άλλωστε ήταν μόλις το 2022 όταν οι Houthis εκτόξευσαν πυραύλους και drones κοντά σε διυλιστήριο πετρελαίου της κρατικής εταιρείας πετρελαίου των ΗΑΕ ADNOC και ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.
Οι εναλλακτικές του Ισραήλ
«Τα κράτη του Κόλπου δεν αφήνουν το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο τους.
Δεν θα επιτρέψουν στους ισραηλινούς πυραύλους να περάσουν από αυτούς, και υπάρχει επίσης η ελπίδα ότι δεν θα χτυπήσουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις» υποστηρίζει πηγή από ένα εκ των Κρατών του Κόλπου.
Ωστόσο, επισημαίνεται πως το Ισραήλ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει επιδρομές μέσω της Ιορδανίας ή του Ιράκ ενώ αναλυτές υποστηρίζουν πως το Ισραήλ έχει και άλλες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων ανεφοδιασμού στον αέρα που θα επιτρέψουν στα αεροσκάφη του να πετάξουν από την Ερυθρά Θάλασσα στον Ινδικό Ωκεανό, να φτάσουν στον Κόλπο και στη συνέχεια να πετάξουν πίσω.
Οι πιθανοί στόχοι
Σύμφωνα με δύο ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους, το Ισραήλ δεν έχει ακόμα αποφασίσει εάν θα χτυπήσει τις πετρελαιοπηγές του Ιράν.
Η επιλογή αυτή ήταν μία από τις πολλές που παρουσιάστηκε στην ηγεσία του Ισραήλ.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant προειδοποίησε για μια «θανάσιμη έκπληξη» το Ιράν.
«Το χτύπημα μας θα είναι θανατηφόρο, ακριβές και πάνω από όλα - εκπληκτικό.
Δεν θα καταλάβουν τι συνέβη και πώς συνέβη.
Θα δουν μόνο τα αποτελέσματα» υποστήριξε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.
Πάντως, ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν πως το πιθανότερο είναι οι Ισραηλινοί να πλήξουν στρατιωτικές βάσεις ή τοποθεσίες των υπηρεσιών πληροφοριών, αποκλείοντας σε αυτήν την φάση ένα χτύπημα σε πετρελαϊκές ή ακόμα και σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Εκτόξευση τιμής, παγκόσμιος αντίκτυπος
Η Σαουδική Αραβία, ως κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Ομάν και το Μπαχρέιν έχουν έντονο ενδιαφέρον για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.
«Θα βρισκόμαστε στη μέση ενός πυραυλικού πολέμου.
Υπάρχει σοβαρή ανησυχία, ειδικά εάν το ισραηλινό χτύπημα στοχεύει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν» ανέφερε μια από τις πηγές που μίλησαν στο Reuters.
Όπως επισημαίνουν, ένα χτύπημα του Ισραήλ στην πετρελαϊκή υποδομή του Ιράν θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο, ιδιαίτερα για την Κίνα - τον κορυφαίο πελάτη πετρελαίου του Ιράν - καθώς και για την Kamala Harris ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, στις οποίες είναι υποψήφιος εναντίον του Donald Trump.
«Εάν οι τιμές του πετρελαίου εκτιναχθούν στα 120 δολάρια το βαρέλι, θα έβλαπτε τόσο την οικονομία των ΗΠΑ όσο και τις πιθανότητες της Harris στις εκλογές.
Έτσι οι Αμερικανοί δεν θα επιτρέψουν να επεκταθεί ο πόλεμος του πετρελαίου» εκτίμησε μια από τις πηγές, αν και όλοι παραδέχονται πως η προστασία όλων των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων παραμένει πρόκληση παρά τα προηγμένα πυραυλικά συστήματα.
CIA: O Khamenei δεν αλλάζει την απόφαση για απαγόρευση των πυρηνικών όπλων
Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Ayatollah Ali Khamenei δεν έχει αποφασίσει να ακυρώσει την απόφαση του 2003 που απαγορεύει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
«Πιστεύουμε ότι ο ανώτατος ηγέτης δεν έχει λάβει απόφαση να συνεχίσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων που το Ιράν ανέστειλε το 2003», είπε μιλώντας στο Reuters ο εκπρόσωπος του διευθυντή των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.
Όπως αναφέρεται, το συμπέρασμα αυτό «μπορεί να βοηθήσει να εξηγήσει γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση κατά των εγκαταστάσεων του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν ως απάντηση στην ιρανική πυραυλική επίθεση την 1η Οκτωβρίου».
Στις 9 Οκτωβρίου, ο ιρανός βουλευτής Hasanali Ekhlaki Amiri ανέφερε ότι μια ομάδα 39 βουλευτών έστειλε επίσημη επιστολή στο Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας με αίτημα, στο πλαίσιο απειλής από το Ισραήλ, να επανεξετάσει το αμυντικό δόγμα και να επιτρέψει ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Έναν πετρελαϊκό… Αρμαγεδδώνα στη Μέση Ανατολή τρέμουν τα Κράτη του Κόλπου, τα οποία ζητούν από τις ΗΠΑ να ασκήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ έτσι ώστε η επικείμενη επίθεση του στο Ιράν να μην πλήξει τις πετρελαϊκές του εγκαταστάσεις.
Και αυτό διότι φοβούνται ότι ένα τέτοιο πλήγμα θα φέρει στο στόχαστρο του… Άξονα της Αντίστασης και τις δικές τους πετρελαϊκές υποδομές και εγκαταστάσεις, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την παγκόσμια αγορά και τις τιμές του πετρελαίου.
Για αυτό το λόγο – όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται κυβερνητικές πηγές - Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ αρνούνται να επιτρέψουν στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο τους προκειμένου να επιτεθεί στο Ιράν, θέση την οποία έχουν ήδη μεταφέρει στην Ουάσινγκτον.
Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται στη δημοσιότητα, τη στιγμή που μια σειρά από δημοσιεύματα κάνουν λόγο για έντονη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ για την ελλιπή ενημέρωση που έχουν σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που σχεδιάζει και εκτελεί η κυβέρνηση Netanyahu.
Πάντως, ο Netanyahu είχε την περασμένη Τετάρτη 9/10 τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Biden, στον οποίο και παρουσίασε τα σχέδια του για την επίθεση στο Ιράν, με τον Λευκό Οίκο να κάνει λόγο για μια άμεση και παραγωγική συνομιλία, λεπτομέρειες της οποίας ωστόσο δεν έγιναν γνωστές.
Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως το Ισραήλ δεν αποφάσισε, όπως αναμενόταν κατά την χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας για το ποια θα είναι η απάντηση στο Ιράν...
Bloomberg: Δεν έλαβε απόφαση το Ισραήλ
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Ισραήλ δεν έχει αποφασίσει ακόμα για το ποια θα είναι τελικά τα αντίποινα στο Ιράν για την πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου.
Το Bloomberg επικαλούμενο Ισραηλινό αξιωματούχο αναφέρει ότι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας ολοκληρώθηκε χωρίς να ληφθεί απόφαση για το ποια θα έπρεπε να είναι η απάντηση.
Όπως αναφέρεται, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο για το εάν υπάρχουν διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης Netanyahu ή εάν απλά το Ισραήλ καθυστερεί...
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι «οι ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες ανησυχούν ότι μια μεγάλης κλίμακας ισραηλινή επίθεση στο Ιράν θα μπορούσε να προκαλέσει πόλεμο σε ολόκληρη την περιοχή, που θα εμπλέξει άμεσα την Ουάσιγκτον στη σύγκρουση», τη στιγμή που ο πρόεδρος Biden ενδιαφέρεται «ιδιαίτερα να διασφαλίσει ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει όσο το δυνατόν πιο ήρεμη» ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.
Πράξη πολέμου
Οι κινήσεις των Κρατών του Κόλπου έρχονται εν μέσω έντονων ανησυχιών ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να πλήξει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Το Ιράν προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα τη Σαουδική Αραβία ότι σε περίπτωση που συνδράμει το Ισραήλ στην επίθεση του, δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια των πετρελαϊκών της εγκαταστάσεων.
Ο Ali Shihabi, Σαουδάραβας αναλυτής που βρίσκεται κοντά στη βασιλική αυλή της Σαουδικής Αραβίας, υποστήριξε ότι οι Ιρανοί έχουν δηλώσει ότι «εάν τα Κράτη του Κόλπου ανοίξουν τον εναέριο τους χώρο στο Ισραήλ, αυτό θα ήταν πράξη πολέμου».
Προειδοποιήσεις
Σε αυτό το πλαίσιο η Τεχεράνη – κατά τον Ali Shihabi – έστειλε μήνυμα ότι οι σύμμαχοι της σε Υεμένη και Ιράκ θα μπορούσαν να απαντήσουν εάν υπήρχε οποιαδήποτε υποστήριξη προς το Ισραήλ στην επίθεση του κατά του Ιράν.
Το θέμα της ισραηλινής επίθεσης βρέθηκε άλλωστε στο επίκεντρο των επαφών που είχε ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Abbas Araqchi τόσο με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Mohammed bin Salman όσο και με τον Σαουδάραβα ομόλογό του.
Αντιμετώπιση της κρίσης
Όπως επισημαίνεται, οι κινήσεις αυτές του Ιρανού ΥΠΕΞ σε συνδυασμό με την επικοινωνία που υπάρχει μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας είναι μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Το Reuters υποστηρίζει πως άνθρωπος στην Ουάσινγκτον που έχει γνώση των συνομιλιών αυτών, επιβεβαίωσε πως αξιωματούχοι από Κράτη του Κόλπου είχαν έρθει σε επαφή με Αμερικανούς ομολόγους τους προκειμένου να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για το εύρος των αντιποίνων του Ισραήλ.
Σε ερώτηση για το εάν οι κυβερνήσεις των Κρατών του Κόλπου ζήτησαν από την Ουάσινγκτον να διασφαλίσει ότι η απάντηση του Ισραήλ θα είναι «μετρημένη», ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο.
Πάντως, αναλυτές επισημαίνουν ότι οι ανησυχίες αυτές είναι πολύ πιθανό να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων προκειμένου να πειστεί το Ισραήλ να προχωρήσει σε μια πιο… προσεκτική απάντηση για την πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου του Ιράν.
Κίνδυνος με πετρέλαιο
Ο ΟΠΕΚ, του οποίου de facto ηγείται η Σαουδική Αραβία, έχει αρκετή πλεονάζουσα ποσότητα πετρελαίου για να αναπληρώσει τυχόν απώλεια προμήθειας από το Ιράν εάν τα ισραηλινά αντίποινα πλήξουν τις πετρελαϊκές του εγκαταστάσεις.
Ωστόσο, μεγάλο μέρος αυτής της πλεονάζουσας δυναμικότητας βρίσκεται στην περιοχή του Κόλπου, οπότε αν στοχοποιηθούν και οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία ή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για παράδειγμα, τότε θα μπορούσε να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με την προμήθεια πετρελαίου.
Οι ανησυχίες για τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο συνομιλιών μεταξύ αξιωματούχων των Εμιράτων και των ομολόγων τους των ΗΠΑ.
Άλλωστε ήταν μόλις το 2022 όταν οι Houthis εκτόξευσαν πυραύλους και drones κοντά σε διυλιστήριο πετρελαίου της κρατικής εταιρείας πετρελαίου των ΗΑΕ ADNOC και ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.
Οι εναλλακτικές του Ισραήλ
«Τα κράτη του Κόλπου δεν αφήνουν το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο τους.
Δεν θα επιτρέψουν στους ισραηλινούς πυραύλους να περάσουν από αυτούς, και υπάρχει επίσης η ελπίδα ότι δεν θα χτυπήσουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις» υποστηρίζει πηγή από ένα εκ των Κρατών του Κόλπου.
Ωστόσο, επισημαίνεται πως το Ισραήλ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει επιδρομές μέσω της Ιορδανίας ή του Ιράκ ενώ αναλυτές υποστηρίζουν πως το Ισραήλ έχει και άλλες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων ανεφοδιασμού στον αέρα που θα επιτρέψουν στα αεροσκάφη του να πετάξουν από την Ερυθρά Θάλασσα στον Ινδικό Ωκεανό, να φτάσουν στον Κόλπο και στη συνέχεια να πετάξουν πίσω.
Οι πιθανοί στόχοι
Σύμφωνα με δύο ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους, το Ισραήλ δεν έχει ακόμα αποφασίσει εάν θα χτυπήσει τις πετρελαιοπηγές του Ιράν.
Η επιλογή αυτή ήταν μία από τις πολλές που παρουσιάστηκε στην ηγεσία του Ισραήλ.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant προειδοποίησε για μια «θανάσιμη έκπληξη» το Ιράν.
«Το χτύπημα μας θα είναι θανατηφόρο, ακριβές και πάνω από όλα - εκπληκτικό.
Δεν θα καταλάβουν τι συνέβη και πώς συνέβη.
Θα δουν μόνο τα αποτελέσματα» υποστήριξε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.
Πάντως, ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν πως το πιθανότερο είναι οι Ισραηλινοί να πλήξουν στρατιωτικές βάσεις ή τοποθεσίες των υπηρεσιών πληροφοριών, αποκλείοντας σε αυτήν την φάση ένα χτύπημα σε πετρελαϊκές ή ακόμα και σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Εκτόξευση τιμής, παγκόσμιος αντίκτυπος
Η Σαουδική Αραβία, ως κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Ομάν και το Μπαχρέιν έχουν έντονο ενδιαφέρον για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.
«Θα βρισκόμαστε στη μέση ενός πυραυλικού πολέμου.
Υπάρχει σοβαρή ανησυχία, ειδικά εάν το ισραηλινό χτύπημα στοχεύει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν» ανέφερε μια από τις πηγές που μίλησαν στο Reuters.
Όπως επισημαίνουν, ένα χτύπημα του Ισραήλ στην πετρελαϊκή υποδομή του Ιράν θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο, ιδιαίτερα για την Κίνα - τον κορυφαίο πελάτη πετρελαίου του Ιράν - καθώς και για την Kamala Harris ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, στις οποίες είναι υποψήφιος εναντίον του Donald Trump.
«Εάν οι τιμές του πετρελαίου εκτιναχθούν στα 120 δολάρια το βαρέλι, θα έβλαπτε τόσο την οικονομία των ΗΠΑ όσο και τις πιθανότητες της Harris στις εκλογές.
Έτσι οι Αμερικανοί δεν θα επιτρέψουν να επεκταθεί ο πόλεμος του πετρελαίου» εκτίμησε μια από τις πηγές, αν και όλοι παραδέχονται πως η προστασία όλων των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων παραμένει πρόκληση παρά τα προηγμένα πυραυλικά συστήματα.
CIA: O Khamenei δεν αλλάζει την απόφαση για απαγόρευση των πυρηνικών όπλων
Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Ayatollah Ali Khamenei δεν έχει αποφασίσει να ακυρώσει την απόφαση του 2003 που απαγορεύει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
«Πιστεύουμε ότι ο ανώτατος ηγέτης δεν έχει λάβει απόφαση να συνεχίσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων που το Ιράν ανέστειλε το 2003», είπε μιλώντας στο Reuters ο εκπρόσωπος του διευθυντή των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.
Όπως αναφέρεται, το συμπέρασμα αυτό «μπορεί να βοηθήσει να εξηγήσει γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση κατά των εγκαταστάσεων του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν ως απάντηση στην ιρανική πυραυλική επίθεση την 1η Οκτωβρίου».
Στις 9 Οκτωβρίου, ο ιρανός βουλευτής Hasanali Ekhlaki Amiri ανέφερε ότι μια ομάδα 39 βουλευτών έστειλε επίσημη επιστολή στο Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας με αίτημα, στο πλαίσιο απειλής από το Ισραήλ, να επανεξετάσει το αμυντικό δόγμα και να επιτρέψει ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου