GuidePedia

0


Το μικρό κράτος του Περσικού Κόλπου, πλούσιο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το Κατάρ, ήταν κεντρικό στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Hamas

Αρκετές αναφορές των δυτικών μέσων ενημέρωσης και πηγές ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση του Κατάρ έδωσε εντολή στους ηγέτες της Hamas να εγκαταλείψουν τη χώρα, μετά από πιέσεις από την Ουάσιγκτον.
Οι Financial Times είναι μεταξύ εκείνων των μεγάλων MME που αναφέρουν ότι «Το αίτημα υποβλήθηκε πριν από περίπου 10 ημέρες μετά από έντονες συζητήσεις με αξιωματούχους των ΗΠΑ».
Η Wall Street Journal και αλλά δυτικά ΜΜΕ ανέφεραν το ίδιο το Σάββατο (9/11).
Η ηγεσία της Hamas είναι παρούσα στην πρωτεύουσα της Ντόχα από το 2012.
Πριν από αυτό είχε εδώ και καιρό έδρα εκτός Δαμασκού.

Αλλά η κυβέρνηση Assad εκδίωξε την παλαιστινιακή οργάνωση αφού τάχθηκε εναντίον του και συμμάχησε με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τις δυνάμεις της al-Qaeda κατά τη διάρκεια του δεκαετούς πολέμου διά αντιπροσώπων στη Συρία.
Το μικρό κράτος του Περσικού Κόλπου, πλούσιο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το Κατάρ, ήταν κεντρικό στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Hamas, αλλά αυτές οι συνομιλίες πρόσφατα κατέρρευσαν.

Δεδομένου ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις έχουν διακοπεί και καθώς οι μάχες συνεχίζονται στη Λωρίδα της Γάζας, η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι είναι καιρός για το Κατάρ να μην παίζει πλέον «ουδέτερο» κράτος υποδοχής στην ομάδα που χαρακτηρίζεται ευρέως ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της.
Όμως, οι συνομιλίες έκτοτε έχουν αδιέξοδη και η Ντόχα ενημερώθηκε ότι μετά την αποτυχία «επανειλημμένων προτάσεων για απελευθέρωση ομήρων, οι ηγέτες [της Hamas] δεν θα πρέπει πλέον να είναι ευπρόσδεκτοι στις πρωτεύουσες κανενός Αμερικανού εταίρου», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden.

«Το καταστήσαμε σαφές στο Κατάρ μετά την απόρριψη της Hamas πριν από εβδομάδες μιας άλλης πρότασης απελευθέρωσης ομήρων», είπε ο αξιωματούχος.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ενώ το Κατάρ είχε διαδραματίσει βασικό ρόλο στην προσπάθεια διαπραγμάτευσης εκεχειρίας και την απελευθέρωση των υπόλοιπων ισραηλινών ομήρων που κρατούσε η μαχητική ομάδα τον περασμένο χρόνο, «μετά την επανειλημμένη άρνηση της Χαμάς να απελευθερώσει ακόμη και έναν μικρό αριθμό ομήρων, συμπεριλαμβανομένων πιο πρόσφατα, κατά τη διάρκεια συναντήσεων στο Κάιρο, η συνεχιζόμενη παρουσία τους στη Ντόχα δεν είναι πλέον βιώσιμη ή αποδεκτή».

Η παρουσία των ηγετών της Hamas στη Ντόχα παρέμεινε μια άβολη και αντιφατική συμφωνία καθώς το Κατάρ φιλοξενεί επίσης τη μεγαλύτερη παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή.
Το Στρατηγείο της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM) βρίσκεται στην αεροπορική βάση Al Udeid, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 10.000 Αμερικανούς στρατιώτες.
Ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ επιβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες «διαμεσολάβησης μεταξύ της Hamas και του Ισραήλ έχουν σταματήσει επί του παρόντος", δεν φαίνεται επίσης ικανοποιημένο με την πίεση που ασκείται από την Ουάσιγκτον για να εκκινήσει τους ηγέτες της οργάνωσης.
Υπήρξε επίσης κάποια σύγχυση, παρά όλες τις τρέχουσες διεθνείς εκθέσεις, σχετικά με το εάν το Κατάρ συμμορφώνεται πραγματικά με το αίτημα των ΗΠΑ:

Η Hamas δεν έχει ενημερωθεί ότι είναι ανεπιθύμητη στη Ντόχα, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al-Araby του Κατάρ, επικαλούμενο ενημερωμένες πηγές.
Το Al-Araby λέει ότι οι πληροφορίες που αναφέρθηκαν από μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Times of Israel, είναι ανακριβείς.
Ωστόσο, ένας Άραβας αξιωματούχος ανέφερε στους Times of Israel ότι το δημοσίευμα του Al-Araby είναι ψευδές, αποκαλώντας το «προπέτασμα καπνού» από πηγές που δεν υποστηρίζουν την απόφαση να εκδιωχθεί η Hamas.
Αλλά εάν και όταν η Hamas μεταφέρει την πολιτική της έδρα, η Τουρκία ή ακόμα και το Ιράν θα είναι πιθανότατα οι επόμενες χώρες υποδοχής.
Στην περίπτωση της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan υποστήριξε σθεναρά την ομάδα, ενώ καταδίκασε σκληρά το Ισραήλ για αυτό που η Άγκυρα και άλλοι συνομολογούν ότι διεξάγεται γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top