GuidePedia

0

Κάθε μέρα που περνά στο ναυτικό επιτελείο περιμένουν μήπως ληφθεί η απόφαση για τις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ και τον επιτακτικό πλέον εκσυγχρονισμό του.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ
Το μικρό καλάθι που κρατούσαν οι επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού, αποδείχθηκε υπέρ αρκετό για όλα όσα ακούστηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό.

Τα όσα ειπώθηκαν από τον κο. Μητσοτάκη περί της αύξησης των νυχτερινών, για τους στρατιωτικούς μεταφράζεται σαν «αντίδωρο», όπως επισημαίνουν τα ίδια τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία εξηγούν ότι η δική τους αποζημίωση νυχτερινής εργασίας δεν έχει καμία σχέση με εκείνη των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, Υπολοχαγός Βάιος Τσαπρούνης σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό αναφέρει μεταξύ άλλων «Μόλις το Σάββατο λοιπόν, από το ίδιο βήμα, της 88ης ΔΕΘ, με τις εξαγγελίες σας, αποδείχτηκε περίτρανα τί ήταν αυτό το 20% αύξηση στους ένστολους. Πενήντα πέντε (55) ολόκληρα λεπτά του ευρώ, μεικτά βεβαίως βεβαίως, για κάθε ώρα νυκτερινής εργασίας μας! «Ανοίξτε σεντούκια να τα βάλουμε μέσα», «φτιάξτε χρηματοκιβώτια στα υπόγεια» ανέκρουσαν οι στρατιωτικοί. «Να γιατί οι νέες και οι νέοι γυρνάν την πλάτη στις ΕΔ».

Και για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος, ουδείς Αξιωματικός περίμενε ότι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα κεφαλαιοποιούνταν το οικονομικό παράθυρο ευκαιρίας που υπάρχει, ώστε στις τρεις FDI να προστεθεί ακόμη μια.Άλλωστε οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως ούτε και για τις τέσσερις φρεγάτες κλάσης «ΥΔΡΑ» υπάρχει προς το παρόν κάποια εξέλιξη, από την στιγμή που ο φάκελος των ΜΕΚΟ έχει περάσει στην πολιτική ηγεσία ώστε ν’ αποφασιστεί το συνολικό κονδύλι που θ’ αποδεσμευτεί για τον εκσυγχρονισμό. Την ίδια στιγμή ωστόσο ο υπουργός Εθνικής άμυνας κατά την ομιλία του στο περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων, μεταξύ άλλων είπε ότι οι τέσσερις ΜΕΚΟ θα εφοδιαστούν με το anti-drone σύστημα «Κένταυρος» της ΕΑΒ, το οποίο πέρασε τις εξετάσεις στο πολεμικό πεδίο της Ερυθράς θάλασσας. Και το οξύμωρο είναι ότι ενώ ομιλούμε περί του «Κενταύρου», μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση για το συνολικό ποσό που αποδεσμεύεται για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών, με αποτέλεσμα να μην έχει «κλειδώσει» και κάποιο από τα πακέτα που προτείνει η Γερμανό-Ολλανδική κοινοπραξία.

Στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ακούστηκε ξανά και ξανά ότι το 2025 είναι χρονιά παραλαβής της πρώτης φρεγάτας κλάσης «ΚΙΜΩΝ» και ότι προβλέπεται να δοθούν 850 εκατομμύρια για το νέο απόκτημα του στόλου. Απ’ εκεί κι έπειτα όμως το υπουργείο Εθνικής άμυνας περνά στη δημοσιονομική στενωπό, με την οποία δυστυχώς έχουν μάθει να ζουν και να επιβιώνουν τα επιτελεία παρά τις διαρκείς ανάγκες που υπάρχουν.

Στρατιωτικές πηγές επισήμαναν στην Hellasjournal ότι έχουν λάβει διαβεβαιώσεις πως «κάτι θα γίνει ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως στο πολεμικό ναυτικό». Και συνέχισαν τονίζοντας ότι «το πότε θα θελήσει η κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει την απόφασή της είναι κάτι που η ίδια θα το χειριστεί επικοινωνιακά και δεν αφορά το επιτελείο, αρκεί να υπάρξει απόφαση!.»

Οι Φρεγάτες ΜΕΚΟ

Το ναυτικό επιτελείο έχει ολοκληρώσει κάθε επίπεδο συνομιλιών με την κοινοπραξία που πρόκειται να προχωρήσει την αναβάθμιση των τεσσάρων μονάδων. Η τελική απόφαση του κονδυλίου, πέραν των 605 εκατομμυρίων που είχαν προϋπολογιστεί για τις ΜΕΚΟ, θα δείξει στους επιτελείς ποια θα είναι τα επιπλέον συστήματα που θα επιλέξουν να συμπεριλάβουν στο νέο lifting των μονάδων κλάσης «ΥΔΡΑ».Η απόφαση για τις ΜΕΚΟ θεωρείται κομβικής σημασίας πρόγραμμα για το ναυτικό, διότι δεν υπάρχουν άλλες μονάδες οι οποίες θα πλαισιώσουν τις τρεις FDI, οι παραλαβές των οποίων θα ολοκληρωθούν το 2027.

Υπάρχουν πληροφορίες που λένε ότι εντός του Σεπτεμβρίου ενδεχομένως να βγει λευκός καπνός για το θέμα αυτό, την ώρα πάντως που στο ναυτικό επιτελείο βλέπουν ότι τα προβλήματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο κάθε ημέρα που περνά δίχως δραστικές παρεμβάσεις.

Τα δεμένα από την Ευρώπη χέρια…

Τα όσα δε ειπώθηκαν στο «OT Forum» από τον κο. Δένδια, για την οικονομία είναι χαρακτηριστικά των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, ιδίως εκείνα που έχουν να κάνουν με τον δήθεν αυξημένο προϋπολογισμό για την άμυνα στην Ευρώπη.

«Πρέπει να μιλήσουμε καθαρά με την Ε.Ε. Αυτό είναι ψευδεπίγραφο. Τι θα πει ανεβαίνουν; Όταν συνεχίζει και τους υπολογίζει στο έλλειμμα και στο χρέος πώς θα ανέβουν; Μα με συγχωρείτε, είναι σχιζοφρενικό. Μου λέει να διαθέσω περισσότερα χρήματα. {…} Να μπω λοιπόν σε διαδικασία επιτήρησης, να καταστρέψω το χρηματιστήριο της χώρας μου, να καταστρέψω την οικονομία της χώρας μου και μετά να έρθει η Ε.Ε. να μου πει «δεν πειράζει, εντάξει δεν ήσουν τόσο άτακτος». Μα είναι σοβαρή αντιμετώπιση αυτή;

Δηλαδή έχουμε από την μια πλευρά, παίρνω το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι λέει η Ε.Ε.; Αφήστε μας εμάς. «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή από τη ρωσική εισβολή», αυτό λέει. «Κάντε ό,τι μπορείτε να βοηθήσουμε την Ουκρανία και κάντε ό,τι μπορείτε για να έχετε επαρκείς Ένοπλες Δυνάμεις». Και από την άλλη μάς λέει «εάν όμως χαλάς λεφτά στην Άμυνα και περάσεις ένα συγκεκριμένο ποσοστό, θα μπεις σε επιτήρηση». Αυτό λέγεται «πολεμική οικονομία»; Δηλαδή ο Πρόεδρος Πούτιν έχει μπει σε επιτήρηση; {…} Εάν η Ευρώπη θέλει. Δεν λέω να μπούμε σε «πολεμική οικονομία». Λέω, λύσε μου τα χέρια με τις παραλαβές, μη με πνίγεις, για να μπορέσω να φτάσω σε σύντομο χρονικό διάστημα στο επίπεδο που πρέπει, ώστε η Ευρώπη -όχι μόνο η Ελλάδα- να έχει μια σοβαρή άμυνα. Διότι, θέλω να σας είμαι ειλικρινής, σε σχέση με πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης η, Ελλάδα έχει πολύ πιο σοβαρή Άμυνα.»

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top