Τεράστιο το πλήγμα στην Ευρώπη, αυτή θα δεχθεί το μένος της ρωσικής απάντησης
Παγκόσμιο τρόμο και σειρά ερωτημάτων προκαλεί η διαφαινόμενη απόφαση των ΗΠΑ και της Βρετανίας να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα δυτικά όπλα για επιθέσεις κατά στόχων, βαθιά στο ρωσικό έδαφος.Καθώς η Ρωσία έχει προειδοποιήσει με ξεκάθαρο τρόπο ότι σε περίπτωση που πληγούν άμαχοι και μη στρατιωτικές υποδομές, θα απαντήσει με τα πιο ισχυρά και καταστροφικά της όπλα.
Είναι άλλωστε γνωστό ότι η Ρωσία είναι η δύναμη με τα περισσότερα πυρηνικά όπλα, με τις ΗΠΑ να την ακολουθούν.
Άρα εύλογο είναι το ερώτημα που οδηγεί αυτή η «τρέλα» της κλιμάκωσης των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία και εάν ο πλανήτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με αυτό που τον τρόμαζε από το τέλος του Β' Παγκόσμιου πολέμου: έναν πυρηνικό πόλεμο.
Η περίοδος του Ψυχρού Πολέμου
Τα τελευταία χρόνια έχουν φέρει τις ΗΠΑ πιο κοντά σε σύγκρουση με μια πυρηνική δύναμη από κάθε άλλη φορά από τη δεκαετία του ’60.
Από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου έως τις αρχές δεκαετίας του ’90, ο Ψυχρός πόλεμος είδε τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ εγκλωβισμένες σε έναν παγκόσμιο ανταγωνισμό για δύναμη και επιρροή.
Παρόλο που οι δύο αυτές παγκόσμιες υπερδυνάμεις δεν πήγαν ποτέ απευθείας σε πόλεμο, η περίοδος των 45 αυτών ετών σημαδεύτηκε από δύο συγκρούσεις αντιπροσώπων στο Βιετνάμ και την Κορέα και έναν συνεχή φόβο ότι ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν ήταν μακριά.
Οι εντάσεις ενισχύθηκαν από το γεγονός ότι τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Σοβιετική Ένωση διέθεταν πυρηνικά όπλα, γεγονός που αύξανε δραματικά το διακύβευμα της παγκόσμιας σύγκρουσης.
Και οι δύο χώρες αντιλήφθηκαν σχεδόν τους χειρότερους φόβους τους κατά τη διάρκεια της Κρίσης των Πυραύλων της Κούβας, όταν φάνηκε ότι οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ δεν ήταν πρόθυμες να υποχωρήσουν σχετικά με το ζήτημα των πυρηνικών πυραύλων που τοποθετούνταν μόλις μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα κάθε χώρας στην Κούβα και την Τουρκία.
Το αξίωμα του Kennedy
Το περιστατικό οδήγησε στη δημιουργία μιας ειδικής γραμμής επικοινωνίας για τους ηγέτες των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης για άμεση επικοινωνία και έκανε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ John F. Kennedy να παρατηρήσει ότι οι εντάσεις μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων δεν πρέπει ποτέ να κλιμακωθούν σε τέτοιο επίπεδο.
Για δεκαετίες, το αξίωμα του Kennedy τηρούνταν ευσυνείδητα καθώς και οι δύο χώρες εργάζονταν για τη βελτίωση των σχέσεων, καταλήγοντας τελικά στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Η προοπτική μιας πυρηνικής αντιπαράθεσης αποφεύχθηκε μέχρι τα τελευταία χρόνια, αναφέρει ο πρώην αναλυτής της CIA, Ray McGovern, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν τις ρωσικές πρωτοβουλίες για μια νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας και επέμεναν πεισματικά ότι θα επιτρεπόταν στην Ουκρανία, μετά το πραξικόπημα του 2014, η είσοδος στο ΝΑΤΟ.
Προκαλούν τον Putin
«Θέλουν να προκαλέσουν τον Putin να κάνει κάτι πραγματικά δραστικό πριν από τις εκλογές, πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου» επισήμανε ο McGovern, επικριτής της νεοσυντηρητικής εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.
«Χάνουν στο Kursk.
Τι προσπαθούν να κάνουν;
Προσπαθούν να κάνουν τους Ρώσους να αντιδράσουν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να εμπλακούν στρατιωτικά οι ΗΠΑ… και με τα δύο πόδια.
Τι είναι όλη αυτή η προσπάθεια των Ουκρανών να εκλιπαρούν για χτυπήματα στη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς;
Είναι ο ίδιος στόχος» υποστήριξε ο Αμερικανός αναλυτής.
Πράγματι, οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας κλιμακώνουν τη σύγκρουση με τη Ρωσία, παρέχοντας σταδιακά στο Κίεβο ολοένα και ισχυρότερα όπλα και δίνοντάς του άδεια να χτυπήσει εντός της ρωσικής επικράτειας.
Επιθέσεις κατά Ρώσων αμάχων
Και αυτό έχει κορυφωθεί με επιθέσεις κατά Ρώσων αμάχων.
Ίσως το πιο προκλητικό χτύπημα ήταν αυτό που έγινε σε παραλία της πόλης της Σεβαστούπολης όπου και τραυματίστηκαν 124 άτομα, μεταξύ των οποίων 27 παιδιά, και σκοτώθηκαν τρία άτομα, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά.
Περίπου 500 Ρώσοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί από το ουκρανικό καθεστώς μόνο το 2024, καθώς η χώρα συνεχίζει να βασίζεται στην υποστήριξη νεοναζιστικών σχηματισμών όπως το διαβόητο τάγμα Azov.
Οι προκλητικές επιθέσεις του Κιέβου φαίνονται κομμένες και ραμμένες για να προκαλέσουν μια σκληρή απάντηση, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχει μέχρι στιγμής επιδιώξει να αποφύγει οποιαδήποτε επίθεση που ενδέχεται να παρασύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουκρανίας απευθείας στη σύγκρουση.
Φόβοι για προβοκάτσια
«Ο φόβος μου είναι ότι οι ΗΠΑ θα δοκιμάσουν κάτι πραγματικά δραστικό, όπως μια προβοκατόρικη ή ίσως ακόμη και μια επίθεση με ένα μίνι πυρηνικό όπλο», είπε ο McGovern, εκφράζοντας την ανησυχία ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να «κατασκευάσουν» ένα επεισόδιο, όπως το περιστατικό στον Κόλπο του Τόνκιν που έσυρε την χώρα στον πόλεμο του Βιετνάμ.
«Ας δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Νομίζω ότι ο Putin έχει δίκιο.
Το μόνο έξυπνο είναι να δούμε ποιος θα κερδίσει στις 5 Νοεμβρίου.
Μέχρι τότε, κρατάω ακόμα την αναπνοή μου» επισήμανε ο Αμερικάνος αναλυτής.
Είναι τρελοί…
Όμως ο McGovern προειδοποίησε ότι οι συνέπειες της στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία δεν αφορά μόνο τους Αμερικανούς, αλλά και τους Ευρωπαίους.
«Είναι πραγματικά δύσκολο να γνωρίζουμε τι σκέφτονται πραγματικά ο Biden και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Jake Sullivan, που διευθύνουν τα πράγματα.
Μερικοί από τους καλύτερους φίλους και αναλυτές πιστεύουν ότι είναι τρελοί.
Και είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να προβλέψεις τι θα κάνουν αν είναι τρελοί» τόνισε ο πρώην αναλυτής της CIA.
Η απάντηση της Ρωσίας
«Οι Ρώσοι λένε στους Ευρωπαίους: «Κοιτάξτε, εάν ο Biden, ο Blinken και ο Sullivan επιλέξουν ένα τακτικό πυρηνικό όπλο, να θυμάστε ότι έχουμε και εμείς.
Και που θα τα χρησιμοποιήσουμε;
Θα τα χρησιμοποιήσουμε στην Ευρώπη», τόνισε ο McGovern, συνοψίζοντας την πιθανή απάντηση της Ρωσίας.
Και συνεχίζει: «Σκέφτομαι, ότι όταν απευθύνονται στους Ευρωπαίους, τους λένε «κοιτάξτε τι συνέβη στην Ουκρανία, θέλετε να συμβεί το ίδιο και σε εσάς;
Οπότε, σας παρακαλούμε, χαλιναγωγήστε αυτούς τους τύπους».
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου