«Εγώ, JOSEPH R. BIDEN JR., Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, επεκτείνω με το παρόν το πεδίο της εθνικής έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε με το Εκτελεστικό Διάταγμα 13219 της 26ης Ιουνίου 2001 (Αποκλεισμός περιουσίας προσώπων που απειλούν τις διεθνείς προσπάθειες σταθεροποίησης στα Δυτικά Βαλκάνια) , όπως τροποποιήθηκε με το Εκτελεστικό Διάταγμα 13304 της 28ης Μαΐου 2003 (Τερματισμός Έκτακτης Ανάγκης Αναφορικά με τη Γιουγκοσλαβία και Τροποποίηση του Εκτελεστικού Διατάγματος 13219 της 26ης Ιουνίου 2001), διαπιστώνοντας ότι η κατάσταση στο έδαφος της πρώην Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας του Γιουγκό Δημοκρατία της Αλβανίας (Δυτικά Βαλκάνια), τις τελευταίες δύο δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης της υπονόμευσης μεταπολεμικών συμφωνιών και θεσμών μετά τη διάλυση της πρώην Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, καθώς και εκτεταμένης διαφθοράς σε διάφορες κυβερνήσεις και θεσμούς στο δυτικό Τα Βαλκάνια, εμποδίζουν την πρόοδο προς την αποτελεσματική και δημοκρατική διακυβέρνηση και την πλήρη ενσωμάτωση στους διατλαντικούς θεσμούς, και ως εκ τούτου συνιστά μια ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών.»
Αυτό ήταν το διάταγμα Μπάιντεν με το οποίο τον Ιούνιο του 2021 προχωρούσε σε «πάγωμα» των εντός των ΗΠΑ περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στην Αμερική «όσους συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων» παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες, περιλαμβανομένης και αυτής των Πρεσπών.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στι; 15 Ιουνίου 2024 παρέτεινε για έναν ακόμη χρόνο το εκτελεστικό διάταγμα. Ο Μπάιντεν εκτίμησε ότι δεν έχουν τηρηθεί οι απαιτήσεις που ορίζονται στην εντολή.
«Οι ενέργειες των ατόμων που απειλούν τις προσπάθειες ειρήνης και διεθνούς σταθεροποίησης στα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένων πράξεων εξτρεμιστικής βίας και ανατρεπτικών δραστηριοτήτων, και η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, που εμποδίζει την πρόοδο προς την αποτελεσματική και δημοκρατική διακυβέρνηση και την πλήρη ενσωμάτωση στους διατλαντικούς θεσμούς, συνεχίζονται αποτελούν μια ασυνήθιστη και ουσιαστική απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρεται στην εντολή που υπέγραψε ο Μπάιντεν. «Για το λόγο αυτό, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να παραμείνει σε ισχύ και μετά τις 26 Ιουνίου 2024, αναφέρει το Εκτελεστικό Διάταγμα.»
Γιατί η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα συνομιλεί και στηρίζει άτομα τα οποία αμφισβητούν μια άλλη Διεθνή Συνθήκη, αυτή της Λωζάνης.
Το Διάταγμα Μπάιντεν θέλει να προστατέψει την Συμφωνία των Πρεσπών από τρίτους που έχουν συμφέρον για την μη εφαρμογή της όπως είναι η Μόσχα. Η μη εφαρμογή (εκβιαστική) από τις κυβερνήσεις της Βόρειας Μακεδονίας θα δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις με την Ελλάδα, προβλήματα που θα περάσουν και στους διεθνείς οργανισμούς όπως είναι το ΝΑΤΟ.
Φαίνεται όμως πως η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα δεν δείχνει τον ίδιο προβληματισμό όταν άτομα και παρακρατικοί μηχανισμοί αμφισβητούν μια άλλη Συνθήκη, αυτή της Λωζάνης και πιο συγκεκριμένα στην Θράκη. Βέβαια κάποιος θα μπορούσε να απαντήσει πως οι ΗΠΑ δεν προβληματίστηκαν όταν η Συνθήκη αυτή παραβιάστηκε σε Κύπρο και Συρία με την εισβολή του τουρκικού στρατού.
Στην Θράκη λοιπόν η Αμερικανική πολιτική κάνει μια στροφή μετά την απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης να μην πουλήσει το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Από το σημείο να ζητά εξηγήσεις για τα κηρύγματα μίσους εναντίον του πρώην Αμερικανού Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ στα Τεμένη από παρακρατικές δομές, έχει φτάσει στο σημείο να συνομιλεί -σε σημείο συνεργασίας- με όσους στηρίζούν το Παρακράτος της Άγκυρας στην Θράκη.
Γιατί δεν έκανε την καθιερωμένη επίσκεψη στην Θράκη ο Τζορτζ Τσούνης
Ο Τζορτζ Τσούνης αποχωρεί από την Ελλάδα και σε αντίθεση με τον προκάτοχο του, η αποχώρηση δεν συγκίνησε κανέναν. Αποδείχθηκε μάλιστα πως ο διορισμός Τσούνη στην Αθήνα δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια επιβράβευση για την στήριξη στους Δημοκρατικούς [σχετικό άρθρο 9 Οκτωβρίου 2021 «Η Ελλάδα από ισχυρή σύμμαχος μετατράπηκε σε χώρα επιβράβευσης χορηγών;»] καθώς επίσης μια «ατσαλάκωτη» θητεία με την οποία θα διεκδικήσει θέση Γερουσιαστή [σίγουρη μετά την παραίτηση Μενέντεζ].
Τι και αν ο ίδιος θαύμασε το παράδειγμα του Τζέφρι Πάιατ γράφοντας στο Χ: «Σας ευχαριστώ Πρέσβη Πάιατ για τη δύναμη του παραδείγματός σας. Με μεγάλο σεβασμό και θαυμασμό. Ο φίλος σου Γιώργος», για να λάβει την απάντηση από τον Τζέφρι Πάιατ: »Συγχαρητήρια Γιώργο και ότι καλύτερο για τη μετάβαση που ακολουθεί. Είναι τιμή μιας ζωής να είσαι Αμερικανός Πρέσβης οπουδήποτε – αλλά ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα σε μια εποχή τόσο μεγάλης πιθανότητας, αλλά και μεγάλης συνέπειας για συμφέροντα.»
Και αν ο «εφευρέτης» του ρόλου της Αλεξανδρούπολης, Τζέφρι Πάιατ, πήγε στην περιοχή περισσότερες από έξι φορές στην διάρκεια της θητείας του, ο Τζορτζ Τσούνης επισκέφθηκε μια φορά (επίσημα) το λιμάνι μαζί με τον σύμβουλο του αμερικανικού οργανισμού εθνικής ασφάλειας Business Executives for National Security (BENS) για να στηριχθεί η απόκτηση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης από τους Αμερικανούς.
Η συνέχεια γνωστή, το λιμάνι δεν πουλήθηκε και οι Αμερικανοί άρχισαν να μειώνουν το »ενδιαφέρον» τους για την πόλη γενικά. Τόσο ο νέος Αμερικανός πρέσβης όσο και ο νέος Γενικός Πρόξενος στην Θεσσαλονίκη δεν έκαναν την καθιερωμένη περιοδία στην Θράκη, με την οποία δήλωναν την στήριξη τους στην νομιμότητα με επισκέψεις στους νόμιμους Μουφτήδες και οργανώσεις Πομάκων. Αντίθετα άρχισαν να συνομιλούν περισσότερο με άτομα και οργανώσεις που στηρίζουν το παρακράτος της Άγκυρας, απειλούν δημοσιογράφους και βουλευτές με κείμενα και τάσσονται κατά της Συνθήκης της Λωζάνης.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου